Vergi ve Güncel Haber Portalı

Devlet Memurları Şirket Kurabilir Mi? Şirkete Ortak Olabilir Mi?

19.01.2021
290
Devlet Memurları Şirket Kurabilir Mi? Şirkete Ortak Olabilir Mi?

Bugün ki makalemizde sizlerle birlikte devlet memurları şirket kurabilir mi, şirkete ortak olabilir mi sorusuna yanıt vereceğiz. Devlet, bildiğimiz gibi bu anlamda özellikle memurları için çok katı kurallar koyarak aslında ticari anlamda da ilişikleri ile alakalı olarak bazı somut adımlar attı. Ancak hala birçok memur bu anlamda çok ciddi bir şekilde araştırma yapıyor ve bilgi edinmeye çalışıyor.

Bu anlamda çok ciddi bir bilgi kirliliği söz konusu olduğunu düşündüğümüz için sizleri aydınlatan resmi bilgilere dayanan bir içerik sunma yolunda adımlar atacağız. Ayrıca merak ettiklerinizi yorum alanlarımızdan bizlere sorabilir ve çok daha kapsamlı bir şekilde fikir edinin. Şimdi detaylara eğilim gösterelim.

Devlet Memurları Kanunu Ne Diyor?

Kamu çalışanlarının şirket kurması ve diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunması konusu ile ilgili 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu 28. maddesinde yasak olduğu belirtilmektedir. İlgili kanun şu şekildedir;

“Memurlar Türk Ticaret Kanununa göre (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, ticari mümessil ve ticari vekil veya kolektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamazlar. (Görevli oldukları kurumların iştiraklerinde kurumlarını temsilen alacakları görevler hariç)”

Devlet Memurları Şirket Kurabilir Mi?

Devlet memurları herhangi bir şekilde şahıs şirketi ya da işletme kapsamında bir girişimde bulunamazlar. Devlet memurları kanunu kapsamında geçen net bilgiler ile birlikte herhangi bir ek gelir getiren işten gelir elde etmek yasal suç olarak kabul edilir. Genel itibari ile meslekten ihraç edilmeye kadar çeşitli cezalar da yine Ceza Muhakemeleri Kanunu (CMK) kapsamında maddeleştirilmiştir.

Devlet, memurları sınırsız sorumluluk almaları durumundaki sonuçlardan koruyarak ekonomik olarak zarara uğramalarını önlemek ve bu yolla da memurların düzenli ve verimli çalışmalarını sağlamayı hedeflemek amacıyla yasaklanmıştır. Anonim ve limited şirketler için ise; kanuni temsilci ve yönetim mekanizmasında yer almama koşulu ile kurucu ortak olmanız ya da kurulu şirkete sonradan ortak olmanızda yasal olarak herhangi bir engel yoktur.

Devlet Memurları Anonim ya da Limited Şirket Kurabilir Mi?

Devlet memurlarının anonim şirkete ortak olup olmayacağına dair hüküm bulunmamaktadır. Kanunda herhangi bir yasaklama olmaması ve ortakların sınırlı sorumlu olmaları nedeniyle anonim şirket ortağı olmaları mümkündür. Yasak olan bu şirketlerin yönetiminde yer almaları ve yönetim faaliyeti icra etmeleridir. Bu tür yasakların olmasının sebebi de memurların sınırsız sorumluluk yüklemelerini önlemektir.


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.