Vergi ve Güncel Haber Portalı

Devlet Memuruna Haciz Gelirse Ne Olur? İhraç Edilir Mi?

11.03.2020
418
Devlet Memuruna Haciz Gelirse Ne Olur? İhraç Edilir Mi?

Bu makalemizde sizlerle birlikte devlet memuruna haciz gelirse ne olur, ihraç edilir mi sorusuna elimizden geldiğince yanıt vereceğiz. Türkiye genelinde devlet memurluğu, resmi olarak yasalar önünde son derece ciddi seçeneklerden birisi olarak dikkatleri çekiyor. Devlet memuru, sosyal yaşantısına da ev hayatına da ciddi anlamda dikkat etmek zorundadır. Nitekim her konuda devlete ve devlet büyüklerine karşı sorumlu olur. Ancak insanlık halidir ki devlet memur maaşına haciz gelmesi durumları sıklık ile ortaya çıkar. Maaş haczi, ülkemizde en çok uygulanan seçeneklerden birisidir. Bu neden dolayısı ile sizleri bu anlamda hemen bilgilendirme yoluna gideceğiz.

Maaş Haczi (e-Haciz) Nedir?

Maaş haczi (e-haciz), ödemediğiniz ya da ödeyemediğiniz borçların tahsili için alınan yasal karar ile birlikte maaşınızın belli bir kısmının kesilmesi işlemidir.

Türkiye her geçen gün büyüyen ve gelişen bir devlet modeli olarak dikkatleri çekiyor diyebiliriz sanırım. Maaş haczi, özellikle günümüzde alacaklıların yasal yollara başvurması akabinde en çok ön plana çıkan seçeneklerden birisi olarak dikkatleri çekiyor diyebiliriz. Devlet memurları için de özellikle bu durum son dönemde ciddi bir uygulama modeli. Yani devlet memurları da her ne kadar yüksek maaş alsalar da borçlarını ödeyemeyebilirler. Bu noktada seçici olmak ve buna göre hareket etmek gerekiyor. Maaş haczi, belli bir noktadan sonra devlet memurluğu üzerinde tehlike arz edebilir. Bu konu hakkında sizleri elimizden geldiğince bilgilendirmek istiyoruz.

Memur Maaşı Haczi

Devlet Memuru Maaşına Haciz Gelirse Ne Olur?

Öncelikle burada birçok farklı hususta devlet kurumları ayrılır ve ayrı ayrı yasa maddeleri ile bu durum inceleme altına alınmıştır. Devlet memuru maaşına haciz gelir ise kurumlar arası farklılıklar nedeni ile farklı farklı uygulamalar söz konusu olabilir ve bu noktada dikkatli olmak gerekir.

Maaş haczi, borcunuzun ödenmemesi durumunda alacaklının sizi dava etmesi ile başlar. Mahkeme, ödememe durumunuz ile alakalı incelemeler yapar ve gelir durumunuzu UYAP sisteminden de kontrol eder. Gerekli görülmesi durumunda ise borcun da büyüklüğü dikkate alınarak maaş haczi uygulanır. Devlet, bu konuda bir alt sınır belirlemiştir ve bu alt sınır üzerinde borcunuz var ise maaş haczi bu noktada daha farklı cezalara büründürülebilir.

657 sayılı devlet memurları kanunu içerisinde 125. madde bu konuyu resmi olarak ele alır. Maaş haczi durumunda da devlet belli bir sınır getirmiştir. Memurluğunuz süresince maaşınıza 3 ayrı haciz gelmesi durumunda soruşturma geçirirsiniz ve disiplin cezası alırsınız. Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken ayrıca bir husus var ki o da ADAY MEMURLUK SÜRECİ.

Devlet memuru olduktan sonra 12 – 15 ay aralığında aday memur olursunuz. Asaletiniz tasdik olmadan maaşınıza herhangi bir haciz gelmesi durumunda ki bunda da bir sayı sınırı söz konusudur. Sınırı aştığınız durumda asalet tasdik değilken direkt olarak meslekten ihraç edilirsiniz. Ancak aday memurluk süreciniz bittikten sonra süreç disiplin cezaları ile kendisini gösterir. Devlet memurunun borçlarına karşı da yükümlülükleri söz konusudur. Bu neden dolayısı ile borçlarını ödemek zorundasınız.

Maaşına Haciz Gelen Devlet Memuru, İhraç Edilir Mi?

Yukarıda da bu konu üzerine bilgiler verdik ancak yine de bu başlık altında bilgi vermenin önemli olduğuna inanıyoruz. Asaletiniz tasdik değil ise yani 15 aylık aday memurluk sürecinde iseniz 2 veya daha fazla haciz durumunda yargılanır ve meslekten ihraç edilirsiniz. Aday memurluk süreci bu neden dolayısı ile hem özlük hem de mesleki siciliniz açısından çok büyük önem arz eder.

Aday memurluk sürecinin noktalandığını düşünelim. Artık resmi olarak devlet memurusunuz. Bundan sonraki süreçte maaşınıza gelecek olan haciz durumlarında soruşturma geçirirsiniz. Soruşturma geçirmeniz mesleki siciliniz açısından çok da ideal bir durum değildir. Bununla birlikte disiplin cezaları alırsınız ve bu da yine sizler için çok ideal bir durum olmayacaktır.


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.