Vergi ve Güncel Haber Portalı

Döner Sermaye Nedir? Yasal Mıdır? Maaşlara Etkisi Nedir?

16.04.2020
68
Döner Sermaye Nedir? Yasal Mıdır? Maaşlara Etkisi Nedir?

Bugün ki makalemizde sizlere döner sermaye nedir, yasal mıdır ve maaşlara etkisi nedir gibi sorulara yanıt verme yoluna gideceğiz. Özellikle devlet hastenelerinde sıklık ile duyduğumuz ancak içeriği ile alakalı olarak bilgi sahibi olmadığımız bir tabir. Yasal mı, değil mi sorusuna da elimizden geldiğince yanıt verecek ve fikir sahibi olacağız. Merak edilenlere elimizden geldiğince somut şekillerde örnekler sunacağız. Sizlerde fikirlerinizi ve merak ettiklerinizi yorum alanlarımızdan bizler ile paylaşın.

Döner Sermaye Nedir?

Döner sermaye, kanun ile yasalaştırılmış ve özellikle kamu kurumlarında kendisini gösteren kurumların ticari etkinliklerine verilen genel kapsamlı isimdir.

Tüm kamu kurumları, maddi olarak kar edebilmek için özel sektördeki firmalar gibi birçok farklı alternatif fikir üzerinde durma yoluna gider. Özellikle döner sermaye kanunlarına yönelik olarak en ciddi uygulamalar devlet hastanelerinde yapılır. Gerek hastane içi malzemelerin yerine geri konması, gerekse hastalardan alınan ödeneklerde ki farklılıklar döner sermaye açısından ciddi manada önem arz eden unsurlardan birisi olarak dikkatleri çekiyor. Döner sermaye, insanlar için kurumların ceplerine indirdikleri yasal olmayan para olarak bilinir. Ancak durum bundan tamamen farklı şekilde seyreder demek yanlış olmaz.

Döner Sermaye Nedir?

Döner Sermaye Yasal Mıdır?

Döner sermaye, devlet tarafından yasalara bağlanmış olan ve tamamen yasal olan uygulamalardan birisi olarak dikkatleri çeker. Devlet, kurumlarının da mümkün mertebe devlete fazla yük olmaması için alternatif ticari fikirlere açık olmasını amaç edinir. Döner sermaye, bu noktada kurumların kendi yönetimi içerisinde kar edebilmesi ve devlete olan yükü azaltmak için alternatif seçeneklerden birisidir demek yanlış olmaz.

Döner sermaye kanunu 209 sayılı kanun olarak geçer ve www.mevzuat.gov.tr internet sitesinde de tüm insanların bilgi edinmesi için açık olarak paylaşılmıştır. Döner sermaye kanunu içerisinde 16 adet madde bulunmaktadır. Bu maddelere zaman içerisinde yayınlanan genelgeler ile birlikte alternatif seçenekler kendisini göstermiştir. Tabi ki yasalar bu anlamda her türlü ticari girişimi yasal kılmaz. 209 sayılı kanun kapsamında kurallara aykırı hareketler de yine devlet kurumlarına çok ciddi cezalar ile yansıtılır.

Döner Sermayenin Maaşlara Etkisi Nedir?

Döner sermaye, devlet kurumlarında maaşlara ne gibi etki eder derseniz aslında hastaneler dışında herhangi bir etkisi söz konusu değildir. 2020 yılı itibari ile baktığımız zaman döner sermaye yasasına bağlı olarak uygulama yapan tek kurum devlet hastaneleridir. Devlet hastaneleri, kullandıkları ilaçları ya da materyalleri dahi yerine koymak yolunda bu anlamda çeşitli uygulamalara başvurur.

Devlet, 209 sayılı devlet memurları kanunu kapsamında eğer ki sermaye politikası uyguluyorsan bunu çalışanlarının maaşına yansıtmalısın diyor. Dolayısı ile günümüzde bunu uygulayan tek kamu kurumu modeli devlet hastaneleri olduğundan dolayı devlet hastanesinde çalışan memurların her biri maaşlarında ciddi manada yükseltme görür. Ne gibi yükselmeler? Bu anlamda hemen bilgiler sunalım.

DOKTORLAR

Doktorların normal şartlarda ki maaşı yasal olan 5,500 TL dolaylarındadır. Devlet, memurlarına bunu maaş olarak sunar. Yine devletin memurlarına hastaneler kapsamında ödenmesini zorunlu kıldığı SABİT DÖNER adında ekstra ödenek söz konusudur. Doktorlar için bu ödenek ücreti 3000 TL olarak biliniyor.

Döner sermaye gelirlerinin maaşa yansıtıldığı madde ise EK DÖNER ücretidir. Bu ücret, hastanenin 209 sayılı döner sermaye kanunu kapsamında uyguladığı gelirden personele düşen paydır. Nitekim döner sermayenin en yüksek dilimi her zaman için doktorlara gider. Doktorların ortalama döner sermaye ücretleri ise 7,000 TL ile 10,000 TL aralığında değişiklik gösterir.

Bu durum aynı şekilde hastane içerisinde ki hemşireler için de geçerlidir. Hemşirelerin normalde maaşları 2,800 TL civarı iken döner sermaye gelirleri ile kendilerine düşen payı aldıklarında 4,500 TL ve üstüne çıkan ücretler söz konusudur. Dolayısı ile maaşa doğrudan etkisi olduğunu söylemek mümkün.


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.