Vergi ve Güncel Haber Portalı

e-Arşiv Fatura Başvurusu Nasıl Yapılır? Avantajları Neler?

22.07.2020
37
e-Arşiv Fatura Başvurusu Nasıl Yapılır? Avantajları Neler?

Bugün ki makalemizde sizlerle birlikte e-Arşiv fatura başvurusu nasıl yapılır ve avantajları neler gibi sorulara yanıt verecek ve fikir edineceğiz. Türkiye genelinde özellikle birkaç senelik dilim içerisinde çok ciddi anlamda farklı alternatifler üzerinde durabiliyoruz. Devlet, faturalandırma ve vergilendirme süreçleri ile alakalı olarak da dijitalleşme konusuna ciddi manada önem veriyor demek yanlış olmaz sanırım. Artık Maliye Bakanlığı’nın tüm işletme verilerini de dijital ortamda takip edebilmesi için ciddi manada somut adımlar da atılıyor. Şimdi alternatif bilgiler ile alakalı olarak da sizleri bu alanda bilgilendirecek ve fikir sahibi olacağız.

e-Arşiv Fatura Nedir?

e-Arşiv Fatura, vergi usulleri kanunu kapsamında düzenlenmesi zorunlu olan kağıt faturaların resmi olarak interaktif ortamda düzenlenmesi ve takip edilmesi sistemidir.

Her geçen gün büyüyen ve gelişen sektör içerisinde devletin de işletmelerin her türlü faaliyetlerini ve gelir-gider kaynaklarını takip edebilmesi için online fatura sistemi çok ciddi anlamda pratik seçenekleri bizlere sunuyor. Tabi ki günümüzde belli bir gelir düzeyinin üzerinde ki işletmeler, e-Arşiv fatura sistemine kayıt yaptırma şansına da sahip olabileceksiniz. Peki başvuru süreci ve şartları ile alakalı olarak ne gibi şartları göz önünde bulundurmak gerekiyor? Hemen detayları derinlemesine inceleme yoluna gidelim.

e-Arşiv Fatura Başvuru Şartları Nelerdir?

Türkiye genelinde özellikle bu sistemi kullanmak isteyen çok geniş kapsamlı kesimler olduğunu söylememiz gerekiyor. Büyüyen ve gelişen sektör içerisinde devletin de kaynaklarını takip etmek çok büyük önem arz ediyor. Genel itibari ile Maliye Bakanlığı kapsamında ki bu hizmeti alabilmek için genel şartlar aşağıdaki gibidir;

  • Mevcut kanuna göre e-fatura kullanıcısı olan mükellefler için 01 Ocak 2020 tarihinden itibaren e-arşiv kullanımı zorunlu hale gelecek.
  • 2018 yılı cirosu 5 milyon TL ve üzeri olan firmaların 1 Temmuz 2020 tarihinden itibaren e-fatura ve e-arşiv kullanmaları gekiyor.
  • e-Ticaret Aracı Hizmet Sağlayıcıları (server, hosting vb.), İnternet Reklamcılığı Hizmet Aracıları (dijital reklam ajansları vb.) ve İnternet Ortamında İlan Yayınlayan Mükellefler ve meyve, sebze ticareti ile uğraşan mükellefler için 01 Ocak 2020 tarihinden itibaren e-fatura ve e-arşiv kullanımı ciro limitine bakılmaksızın zorunlu hale geldi.
  • Aynı gün içinde vergi mükellefi olmayana düzenlenen faturaların toplam tutarı 30 bin TL’yi geçiyorsa, bu faturaların 1 Ocak 2020’den itibaren e-arşiv olarak düzenlenmesi gerekiyor.
  • Aynı gün içinde vergi mükellefi olana düzenlenen faturaların toplam tutarı vergi dahil 5 bin TL’yi geçiyorsa, bu faturaların 1 Ocak 2020’den itibaren e-arşiv olarak düzenlenmesi gerekiyor.

e-Arşiv Fatura Başvurusu Nasıl Yapılır?

Türkiye’nin özellikle birkaç senelik dilim içerisinde çok ciddi alternatifleri değerlendirme yoluna gittiğini biliyoruz. Bu mükemmel sisteme başvurmak ve avantajlarını değerlendirme yoluna gitmek için aşamalar aşağıdaki gibidir;

  • Online olarak başvuru yapmanız gerekiyor. İnternetten e-Arşiv Fatura başvurusu için TIKLAYIN.
  • Açılan ekranda sizden ticari kimliğinizi girebileceğiniz birçok farklı bilgi istenir. Bu bilgileri eksiksiz ve doğru bir şekilde girin.
  • Akabinde sizden online olarak vergi levhası gibi belgeleri enine boyuna değerlendirin ve sisteme yükleyin.
  • Akabinde mali müşavirinizin göndermesi gereken belgeleri de sisteme yükleyin ve başvurunuzu tamamlayın.
  • Başvurunuz belirli bir zamanı kapsayacak şekilde değerlendirilir ve sonrasında ise değerlendirme sonucunuz kurumsal mail adresinize iletilir.

Başvuru aşamaları ile alakalı olarak en net bilgileri bölgenizde bağlı bulunan Maliye Bakanlığı birimlerinden sorunsuz bir şekilde öğrenebilme şansına sahip olacaksınız. Konu ile alakalı olarak merak ettiğiniz tüm seçenekleri yorum kısmından bizlere ileterek fikir sahibi olma şansına da sahip olabileceksiniz.


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.