Vergi ve Güncel Haber Portalı

e-Haciz Nasıl Kaldırılır? Haczedilemez Mallar Nelerdir?

04.04.2020
59
e-Haciz Nasıl Kaldırılır? Haczedilemez Mallar Nelerdir?

Bugün ki makalemizde çok sorulan e-Haciz nasıl kaldırılır, haczedilemez mallar nelerdir gibi sorulara yanıtlar vermek istiyoruz. Sitemizde daha önce bu konu ile alakalı olarak bazı bilgileri siz değerli okuyucularımıza sunma yoluna gitmiştik. Şimdi elimizden geldiğince yine merak edilen alternatif sorulara da yanıt verme yoluna gideceğiz. e-Haciz, aslında herkesin bildiği bir uygulama ancak zaman içerisinde yasal olarak ismi değişti. Bizde öncelikle yine bir tanıtım yapacak, sonrasında başlıkta görmüş olduğunuz sorulara en kısa ve en net şekilde yanıt verme yoluna gideceğiz. Hemen konu üzerinde detayları inceleyeceğiz.

e-Haciz Nedir?

e-Haciz (elektronik haciz), 6183 sayılı yasanın 62. ve 79. maddesine dayanarak borçlarınıza karşılık banka hesaplarına konulan haciz uygulamasıdır.

Türkiye genelinde özellikle son birkaç senelik dilim içerisinde ciddi manada farklı seçenekler kendisini gösteriyor. e-Haciz, özellikle küçük miktardaki borçlar için yine yasal merci kararları ile birlikte uygulanan seçeneklerden birisidir. Günümüzde özellikle bankalara olan ödenmeyen küçük kapsamlı borçların tahsili e-haciz uygulaması ile yapılır. Ancak insanlar e-haciz kapsamını çok ciddi manada geniş olarak biliyorlar. Dolayısı ile bu anlamda elimizden geldiğince sizleri resmi mercilerden edindiğimiz bilgiler ile aydınlatma yoluna gideceğiz.

e-Haciz Nasıl Kaldırılır?

e-Haciz Nasıl Kaldırılır?

e-Haciz uygulamaları günümüzde yasal düzenlemeler sonrasında taşınır ya da taşınamaz mallara kadar uygulanabilmektedir. Tabi ki bu anlamda yine devletin yargı birimlerinden çıkmış olan çeşitli kararlar söz konusu olmak zorundadır. e-Haciz üzerinde evraksal herhangi bir hata ve düzenleme gereği durumlarında borçlu olan kişi bu anlamda yasal olarak haklarını arama şansına sahip olabilir.

Bununla birlikte e-haciz uygulamasının ardından maaşınız ya da paralarınız ile alakalı herhangi bir haciz durumu söz konusu ise yine inceleme talep edilebilir. Peki merak edilen en ciddi sorulardan birisi e-haciz nasıl kaldırılır? Bu anlamda bilinmesi gereken öncelikli maddeler aşağıdaki gibi sıralanabilir;

  • e-Haciz işlemi uygulanabilmesi için borçlu olan kişiye birebir olarak yasal tebligat ulaştırılmak zorundadır. Ulaştırılmadı ise e-haciz yasal sayılmaz ve kaldırılabilir.
  • Hacize yönelik tebligatın gönderilmesinin ardından borçlu olan kişi, 7 gün içerisinde borcunu ödemesi durumunda haciz uygulaması kalkar.
  • e-Haciz uygulamasında herhangi bir hata söz konusu ise borçlu olan kişi bunu beyan edebilir ve yürütmeyi durdurma kararı aldırabilir.
  • Banka hesabına haciz gelen şahıslar, borcu taksitlendirme yoluna gidebilir. Ancak ev ve arabaya gelen hacizlerde taksitlendirme seçeneği söz konusu değildir.
  • Ödeme emrinin tebliği üzerine amme borçlusu bu ödeme emrine karşı vergi davası açabilir.(6183 sayılı yasa md.58) Dava açma süresi cevabın size tebliğinden itibaren 30 gündür.

e-Haciz Kapsamında Hangi Mallar Haczedilemez?

e-Haciz ile alakalı olarak hacze tabi mallar ile alakalı olarak devletin bu anlamda çok katı maddeleri söz konusudur. Bu noktada ki esas amaç ise insanların yaşantılarını bozmadan borcun en ideal şekillerde tahsil edilmesi yoluna gitmek olacaktır. Devlet çok çeşitli maddeleri bu konuda dikkate alarak e-haciz yasası kapsamını düzenleme yoluna gitmiştir. Bilgileri sizlere sunacak olursak;

  • Devlet malları,
  • Borçlu şahsın iş hayatında kullandığı elbiseler ve araç, gereçler,
  • Borçlu şahsın ev yaşantısının olumsuz etkilenmesini sağlayacak yatak, buzdolabı, çamaşır makinesi gibi eşyalar,
  • Harcırah kanunu kapsamında yapılan ödenekler,
  • 2022 sayılı kanun gereği bağlanan aylıklar,
  • Yardım kuruluşlarınca sağlanan yardım ödenekleri,
  • Emekli aylıkları,
  • Vazgeçilmesi kabil olmayan mutfak takımı ve pek lüzumlu ev eşyası,
  • Borçlu veya ailesinin geçimleri için gerekli ise, borçlunun tercih edeceği bir süt veren mandası veya ineği veyahut üç keçi veya koyunu ve bunların üç aylık yem ve yataklıkları,
  • Borçlu ve ailesinin iki aylık yiyecek ve yakacakları,
  • Borçlu çiftçi ise ayrıca gelecek mahsul için gerekli olan tohumluğu,
  • Memleketin ordu ve zabıta hizmetlerinde malul olanlara bağlanan emekli aylıkları ile, bu kabil kimselerin dul ve yetimlerine bağlanan aylıklar ve ordunun hava ve denizaltı mensuplarına verilen uçuş ve dalış ikramiyeleri,

bu anlamda e-haciz kanunu kapsamında kati surette haciz edilemeyecek mallardan birisi olarak dikkatleri çekiyor diyebiliriz. Bu anlamda kanun kapsamını daha yakından inceleyerek fikir edinme şansına sahip olabilirsiniz.


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.