Vergi ve Güncel Haber Portalı

Ehliyet Çıkarma Harcı (Vergisi) Ücretleri Ne Kadar 2020?

Ehliyet Çıkarma Harcı (Vergisi) Ücretleri Ne Kadar 2020?

Bugün ki makalemizde sizlerle birlikte ehliyet çıkarma harcı (vergisi) ücretleri ne kadar 2020 güncel verilerini sizlere sunacak ve fikir edineceğiz. Bilindiği üzere ülkemiz genelinde özellikle birkaç senelik dilim içerisinde ehliyet sistemi tamamen değişti. Hem eğitim, hem direksiyon sınavları ve hem de ehliyeti çıkarttırma süreci ile alakalı alternatifler ciddi manada farklı hale geldi demek yanlış olmaz sanırım.

Ehliyet çıkarttırmak ve bununla alakalı olarak gerekli ödemeleri sorunsuz şekilde yapabilmek için öncelikli olarak ehliyet harçları ile alakalı bilgi sahibi olmak gerekiyor. Kursa ödediğiniz ve sınavlara ödediğiniz ücretler dışında devletin de sizden aldığı harç bedelleri de söz konusudur ve bu bedeller birçok kişi nezdinde merak ediliyor. Bizde elimizden geldiğince sizleri bilgilendirme yoluna gideceğiz.

Ehliyet Harcı (Vergisi) Nedir?

Ehliyet harcı, kurs sürecini başarı ile bitirip direksiyon sınavını geçtikten sonra ehliyet çıkarabilmek için devlete ödemek ile yükümlü olduğunuz bir çeşit vergidir.

Tabi ki bu vergi sınıfı içerisinde geçmez, harç olarak alınır. Özellikle günümüzde ehliyet sistemi tamamen değişti. Daha önce direkt olarak E sınıfı ehliyete kayıt olur ve tüm araçları kullanabilecek ehliyeti alabilirdik. Şimdi B sınıfı ehliyetiniz var ise bunu önce C, sonra da D sınıfı ehliyete yükseltmeniz gerekir. Dolayısı ile bu iki ayrı sınav, iki ayrı harç ödemesi anlamına gelir ve bu anlamda devlet ciddi manada eleştirilir.

Ancak eleştirmeye hiç gerek yok. Neden? Avrupa Birliği standartlarında uygulanan ehliyet prosedürleri de aynen bu şekildedir. Yani sadece ülkemize has olan bir durum değil, tüm Avrupa ülkelerini içerisine alan bir durumdur.

Ehliyet Çıkarma Harcı (Vergisi)

Ehliyet Harcı (Vergisi) Ücretleri 2020

Artık eskisi gibi A, A1, A2, B, C, D ve E sınıfı ehliyetler yok. Günümüz modern uygulaması ile birlikte her türlü araç kullanımı için farklı ehliyet sınıfları var ve bunların tamamı ehliyet üzerinde geçiyor. Örneğin C sınıfı ehliyet tır kullanabilir. Ancak dorse ile tır kullanmak isterseniz örneğin 40 tonluk, CE sınıfı ehliyet sahibi olmanız gerekir.

2020 yılı ehliyet harcı çıkarma ücretleri konusunda devlet, her sene memur maaşlarına zam yaptığı gibi bu harç bedellerine de belli bir zam uyguluyor ve sizlere hizmet sunuyor. Ehliyet kursunu başarı ile bitirdikten sonra size bir dosya teslim ediliyor. Bu dosyayı aldıktan sonra dilerseniz internet bankacılığından ve dilerseniz ATM’lerden harç ödemesi yapıyorsunuz ve dekontu alıyorsunuz. Akabinde ilçenizde bulunan Trafik Şube Müdürlüğü birimlerine giderek dosya teslimi yapıyorsunuz. Yeni ehliyetiniz, 15 gün gibi bir zaman dilimi içerisinde kapınıza geliyor. Üstelik bu 15 gün içerisinde de araç kullanabilmeniz için sizlere geçici sürücü belgesi yine trafik şube müdürlüğünce tedarik edilerek ıslak imzalı şekilde veriliyor. 2020 yılı ehliyet harç ücretleri aşağıdaki gibidir;

Ehliyet Sınıfları Harç Miktarı Değerli Kağıt Vakıf Payı Toplam
A1, A2, A 249,3 200 37 486,3 TL
B 751,7 200 37 988,7 TL
F 249,3 200 37 486,3 TL
C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE 1254,2 200 37 1491,2 TL

Yukarıda belirttiğimiz ücretlerin tamamı, tüm ehliyet çıkarmak isteyen kişilerden tahsil edilir. Sizler, bu noktada anlaşmalı bankalarca giderek ödeme yapabilir ve ehliyet çıkarma başvurusu da yapabilirsiniz.


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.