Vergi ve Güncel Haber Portalı

Elektrik Dağıtım Bedeli Nedir? Neden Alınır? Nasıl Hesaplanır?

14.09.2020
53
Elektrik Dağıtım Bedeli Nedir? Neden Alınır? Nasıl Hesaplanır?

Bu makalemizde elektrik dağıtım bedeli nedir, neden alınır ve nasıl hesaplanır sorularına yanıt vererek merak edilenleri cevaplandırmak istiyoruz. Bildiğimiz gibi insanların genel olarak internet üzerinde isyan ettiği birçok farklı unsur var. Elektrik vergisi olarak da niteleyebileceğimiz bir uygulama olarak günümüzde ciddi manada insanları sıkıntıya sokan unsurlar arasında yer alıyor diyebiliriz sanırım.

Elektrik faturalarında sık sık karşımıza çıkan TRT payı ile alakalı olarak bilgileri sizlere elimizden geldiğince sunmuştuk. Önceki makalemizi incelemeniz yeterlidir. Akabinde insanların tutarlarına dahi en çok isyan ettiği unsurlardan birisi de elektrik dağıtım bedeli. Şimdi hemen elimizden geldiğince bu aşamada sizleri bilgilendirmek ve derinlemesine detaylara bakmak istiyoruz.

Elektrik Dağıtım Bedeli Nedir?

Elektrik dağıtım bedeli, mesken ya da ticarethane kullanıcılarının tek veya çift terimli tarife sınıfına tabi abonelerden alınan üretim ve dağıtım faaliyetleri için alınan bir ödenektir.

Devlet, bildiğimiz gibi zaman içerisinde attığı bir adım ile birlikte elektrik dağıtım işlerini tamamen özel şirketlere devretti ve yoğun denetimi bıraktı. Kısacası yoğun işlerim arasında bununla ilgilenemiyorum dedi ve ortalık karıştı. Bugünden itibaren devletin yaptığı yasalara dayanarak elektrik dağıtım bedeli gibi çok ciddi miktarları elektrik şirketlerine ödemek gibi bir durum söz konusu oldu. Üstelik bu tutarlar sandığınız kadar az tutarlar da değil.

Elektrik dağıtım bedeli, elektrik tüketimine göre artar. Yani alınan bu ödenek sabit bir tutar değil. Elektrik tüketim bedelinizin üzerinden belli yüzdeler ile hesaplanarak sizden alınır. Ne kadar çok elektrik tüketirseniz elektrik dağıtıcısı şirkete o kadar ciddi paralar ödersiniz. Yüzdesi üzerinden de konuştuğumuzda ciddiyetini anlayacaksınız.

Elektrik Dağıtım Bedeli Nasıl Hesaplanır?

Öncelikli olarak bu bedel, tüm elektrik faturalarından ve tüm vatandaşlarımızdan alındığı için bir çeşit elektrik vergisi olarak da nitelendirilebilir. Geçtiğimiz günlerde yapılan bir açıklama ile birlikte dağıtım bedeli olarak alınan tutarları EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu)’nın belirlediği resmen açıklandı.

Ben size resmi terimlerden önce kısa ve öz bir şekilde bu detayları anlatmak istiyorum. Nedir bu detay? Toplam elektrik tüketim bedelinizin %25 – %30’u kadar da dağıtım bedeli ödemek zorunda kalırsınız. 200 TL’lik bir elektrik tüketimi yaptınız. %30 üzerinden hesaplasak takribi 70 TL civarında bir dağıtım bedeli ödemek durumundasınız ki bu da çok ciddi bir rakam. Resmi açıklaması ise aynen şu şekilde;

Toplam elektrik tüketiminin (kWh cinsinden) birim fiyat ile çarpılması ile hesaplanır. Eviniz için Eylül 2020 dönemindeki elektrik dağıtım bedelini hesaplamak için kWh cinsinden toplam tüketiminiz ile 0,210205 TL/kWh’yi çarpabilirsiniz.

Peki elektrik dağıtım bedeli yasal mı? Tabi ki yasal. Yukarıda da belirttiğimiz üzere Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, bu tutarların resmi olarak alınmasını ve hatta tutarların ne kadar alınacağını da resmi olarak açıklar. Anayasa üzerindeki maddesi ise şu şekilde geçmektedir;

6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu uyarınca hazırlanmış olan Elektrik Piyasası Tarifeler Yönetmeliği’nin 9. maddesine göre tahakkuk ve tahsil edilmektedir. Bu şekilde dağıtım bedeli uygulamasına ilişkin usül ve esaslar, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından belirlenmektedir.

Elektrik Dağıtım Bedeli Neden Alınır?

Elektrik işlemleri artık özel şirketler nezdinde yapıldığından dolayı ve bunu devletin şirketlere yüklediğini dikkate aldığımızda şirketlerin giderleri bir hayli arttı. Bununla birlikte bir şehrin elektrik sistemlerinden sorumlu olmak, her açıdan maliyet. Dolayısı ile bu bedeller ile birlikte şirketlerin hizmet kalitesinin düşmemesi amaçlanır. Dolayısı ile şirketlere bu gibi destekler biz vatandaşların cebinden çıkarak sağlanır. İnsanların önemli isyan konularından birisine de makalemiz içerisinde mümkün mertebe cevap vermiş olduk.


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.