Vergi ve Güncel Haber Portalı

Emlak Vergisinden Muaf Olacaklar Dikkat.Vergi Ödememek İçin Hangi Şartlar Vardır?

27.05.2017
140
Emlak Vergisinden Muaf Olacaklar Dikkat.Vergi Ödememek İçin Hangi Şartlar Vardır?

Emlak Vergisinden Muaf Olacaklar Dikkat.Vergi Ödememek İçin Hangi Şartlar Vardır? Emlak vergisinin, 2017 yılı 1.taksitinin ödeme süresi 31 Mayıs 2017’de bitiyor.Bu tarihten sonra yapılacak olan ödemeler gecikme zammıyla birlikte alınacaktır.Bunun dışında emlak vergisinden muaf olan kişiler de vardır.Kimlerin muaf olacağı konusuna daha önceki yazılarımızda değinmiştik.Bu yazımızda ise muaf olacak kişilerin hangi şartları taşıması gerektiği konusuna değineceğiz.Detayları yazımızda bulabilirsiniz.

Kimler Emlak Vergisinden Muaf Olabilir?

Emlak Vergisinden Muaf Olacaklar Dikkat.Vergi Ödememek İçin Hangi Şartlar Vardır?  Kimlerin emlak vergisinden muaf olacağı Bakanlar Kurulunca belirlenmiştir. Bakanlar Kurulunca belirlenecek indirimli vergi oranından, Türkiye’de brüt yüzölçümü 200 m2 yi geçmeyen tek meskeni (tek evi ) olan veya tek meskenin intifa hakkına sahip bulunan;

 

  • Kendisine bakmakla mükellef kimsesi olup 18 yaşını doldurmamış olanlar hariç olmak üzere hiçbir geliri olmadığını belgeleyenler,
  • Gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları emekli, dul, yetim, ölüm ve malûliyet aylığından ibaret bulunanlar,
  • Gaziler,
  • Şehitlerin dul ve yetimleri,
  • Engelli Vatandaşlarımız yararlanabileceklerdir.

Emlak Vergisinden Muaf Olmak İçin Hangi Şartlar Gereklidir?

Emlak Vergisinden Muaf Olacaklar Dikkat.Vergi Ödememek İçin Hangi Şartlar Vardır? Emlak vergisinden muaf olacak kişiler yukarıda sayılmıştır.Peki bu kişilerin muaf olabilmesi için gerekli şartlar nelerdir?Bu şartların neler olacağı konusuna aşağıda değinmeye çalışacağız:

– Ev hanımları, emekli ve işsizlerin brüt 200 metrekarenin altında tek konutları varsa; hizmet karşılığı elde edilen ücret geliri, ticari, sınai ve mesleki faaliyet geliri, tarımsal faaliyet geliri, menkul ve gayrimenkul geliri, faiz ve temettü geliri veya benzeri bir türde bir gelirlerinin olmaması gerekmektedir.
– Engelliler, gaziler ile şehitlerin dul ve yetimlerinin vergi indiriminden yararlanabilmesi için; herhangi bir faaliyet veya gelir şartı aranılmayacaktır.
– Emekli maaşı dışında başka bir geliri olmayan emekli; meskenini kiraya verip, kendisi de kirada oturması halinde, sıfır oran avantajından yararlanmaya devam edecektir.
– İndirimli vergi oranının uygulanması için, meskende bizzat oturma şartı aranmamaktadır. Ancak emeklinin kendisine ait tek mülkü; yazlık, dağ evi, yayla evi vb. evler ise bu avantajdan yararlanılamaz. Kişi, o evde yılın tamamında oturuyorsa ve diğer şartları da taşıyorsa, indirimli vergi oranından faydalanabilecektir. Ayrıca tapuda mesken olarak gözüken ancak iş yeri olarak kiraya verilen gayrimenkul ile ilgili olarak, sıfır oranlı emlak vergisi avantajı uygulanamaz.
– Emekli olduktan sonra, başka bir işte çalışmaya başlayan emekli bu avantajdan yararlanamaz.
– Yurt dışında emekli olan Türk vatandaşı, Türkiye’deki meskeni için sıfır oran avantajından yararlanamayacaktır. Çünkü Türkiye’de kurulu sosyal güvenlik kurumlarından aylık alma şartını ihlal etmektedir.
– Eşi ölen emekliye, eşinden dolayı ölüm aylığı bağlanmış ise; indirimli (sıfır) oranlı bina vergisi avantajından faydalanabilecektir.
– Emeklinin kendi evini kiraya verip eşine, oğluna ya da kızına ait evde oturması durumunda; indirimli emlak vergisi imkanından yararlanılamayacaktır.
– Erkek emekli ve hiçbir geliri olmadığını taahhüt eden ev hanımı eşin, birer evleri varsa; evlerden birinde ikamet edilip, diğer ev kiraya verilirse; kiraya verilen evin kira getirisi nedeni ile emlak vergisi ödenmesi gerekmektedir.

2017 Emlak Vergisi Muafiyeti Nasıl Olur?


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.