Vergi ve Güncel Haber Portalı

Engelli Otomatik Vitesli Araç Alımında ÖTV İstisnası Nasıl Olur?

17.03.2017
286
Engelli Otomatik Vitesli Araç Alımında ÖTV İstisnası Nasıl Olur?

Engelliler için Özel Tüketim Vergisi ödemeden araç alımında bazı şartlar aranmaktadır.   Engellilik derecesi % 90’ın altında olan engelli vatandaşlarımız,  taşıt alımlarında Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ödemez.  Özel Tüketim Vergisi Kanununun (7/2-c) maddesi uyarınca, Kanuna ekli (II) sayılı listede  yer alan kayıt ve tescile tâbi mallardan; 87.03 (motor silindir hacmi 1.600 cm³ ü aşanlar hariç).  87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm³ ü aşanlar hariç) 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alan araçlar bu istisnaya tabidir. Bu araçları bizzat kullanmak amacıyla, engelliliğine uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran malûl ve engelliler ÖTV ödemezler.

Otomatik Vitesli Araçlarda ÖTV Ödenir Mi?

ÖTV istisnasından yararlanmak için araçlarda bazı değişikliklerin olması gerekmektedir.   Bu değişikliklerin de neler olacağı kanunda belirtilmiştir.  Yani araçlarda engellilerin kullanımını kolaylaştırmak için bir takım değişiklikler yapılmalıdır.  Taşıtı hareket ettirici aksam olarak debriyaj, fren ve gaz pedalları ile vites kolu kabul edilir. İlk iktisaptan önce hareket ettirici aksamda sabitlenmiş bir şekilde özel tertibat yapılması gerekmekte olup yapılan özel tertibatın kişinin engelliliğiyle uyumlu olması da zorunludur.

-Sol el ve/veya kolda engelliliği bulunanların, taşıtı hareket ettirici aksam sayılan manuel vites kolunu engelliliğe uygun olarak direksiyona monte ettirmesi ve benzeri şekilde tadilat yaptırması veya taşıtın fabrika çıkışında vitesin direksiyonun sağ tarafına sabitlenmiş olması gibi haller hareket ettirici aksamda özel tertibat olarak kabul edilir.

-Direksiyona topuz takılması, engelin bulunduğu taraftaki silecek kolu, sinyal, cam silecek kumandası, dörtlü flaşör, ön-arka cam su fıskiyesi, korna ve kontak gibi düzeneklerin diğer tarafa alınması veya direksiyon simidine monte edilmesi ve benzeri tadilatlar taşıtı hareket ettirici aksamda özel tertibat kapsamında değerlendirilmez.

Manuel vitesli bir taşıtı vites kolunda ve/veya debriyaj pedalında sabitlenmiş özel tertibat yaptırmadan kullanamayacak durumda olan engelliler bakımından, otomatik vitesli taşıtlar, özel tertibatlı taşıt olarak kabul edilir.Yani engelli vatandaşlarımız otomatik vitesli araç alımlarında ÖTV ödemeyeceklerdir.

Hangi Hastalıklar ÖTV İndiriminden Yararlanamaz?

Mevcut kanuni düzenlemeye göre, engellilik oranı %90’ın altında olanlardan, işitme engellilerin, görme engellilerin, böbrek rahatsızlığı olanların, kalp nakli veya rahatsızlığı olanların, zihinsel engellilerin ve benzerlerinin ÖTV’den müstesna olarak taşıt iktisap etmeleri mümkün bulunmamaktadır.Yani bu hastalığı bulunan engelli vatandaşlarımız araç alımlarında  ÖTV ödemek zorundadır.

Engelliler İçin ÖTV İndirimi Nasıl Olur? Hangi Araçlar Alınabilir? Şartları Nelerdir?

Sıfır Araç alımlarına ÖTV İndirimi Geliyor mu Vergi İndirimi Üst Sınırı Ne Kadar ?

2017 Engellilerde İndirimli Araç Alımı Şartları

 


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.