Vergi ve Güncel Haber Portalı

Facebook, Instagram ve Google Reklam Giderlerinin Vergilendirilmesi

21.01.2021
420
Facebook, Instagram ve Google Reklam Giderlerinin Vergilendirilmesi

Bugün ki makalemizde Facebook, Instagram ve Google reklam giderlerinin vergilendirilmesi noktasında sizlere kapsamlı bilgiler sunacağız. Devlet, özellikle son birkaç senelik dilim içerisinde vergilendirme prosedürleri ile alakalı olarak çok ciddi adımlar attı. Aslına bakarsanız işleyiş açısından da birçok farklı yenilik ile birlikte bu anlamda ezber bozdu demek yanlış olmaz sanıyorum.

Facebook, Instagram, Twitter ve Google reklamları günümüzde internet ortamında en çok tercih edilen dijital reklam modellerinden birisi. Devlet, bu anlamda online reklamlara getirdiği vergi uygulamaları ile birlikte resmi olsun ya da olmasın herkesten en kötü ihtimal ile KDV alma yolunda adımlar attı. Şirketler ise bu reklam ödemelerini artık gider olarak gösterme imkanına sahip.

Online Reklam Ödemeleri Şirket Gideri Olarak Gösterilebilir Mi?

Devlet, bilindiği üzere kısa bir zaman dilimi öncesinde YouTube gelirleri de başta olmak üzere birçok dijital mecra ile alakalı olarak yeni kararlar aldı. YouTube gelirleri için dahi artık kişiler faturalandırma yapmak ve bu anlamda vergi vermek zorunda. Özellikle son dönemde devletin büyük sosyal medya şirketlerine ülkemizde temsilci atama zorunluluğu getirmesi de ciddi anlamda fark yaratan bir diğer imkan.

Artık internet ortamında verdiğiniz reklam her ne olursa olsun ciddi manada ön plana çıkar. Şirketler, sosyal medyaya verdikleri tüm ödemeleri ŞİRKET GİDERİ olarak gösterebilir. Bu ödemeler için KDV zaten ödüyorsunuz. Ancak sosyal medya reklam uygulamalarında ayrıca gider olarak gösterdiğinizde %15 stopaj zorunluluğunuz olur. Bu neden dolayısı ile dikkatli olmak ve buna göre hareket etmek ciddi anlamda önemli olacaktır.

Türkiye’deki bir şirkete internet reklam ödemesi yapılırsa stopaj var mı?

Türkiye’de kurulu sermaye şirketlerine (Ltd. A.Ş.) bu kapsamda ödeme yapılır ise stopaj oranı %0 olduğu için ek vergi olmayacak. Bu şirketler, ödemeniz karşılığında KDV’li fatura kesecekler. Ek vergi ödenmese de muhtasarda gösterilmesi gerekiyor.

Türkiye’de şahsa ya da şahıs işletmesine internet reklam ödemesi yapılırsa stopaj var mı?

Evet var. Fenomen, influencer ya da diğer aracılara ödeme yapılacağı zaman brüt üzerinden %15 stopaj var. Bu kişiler belge veremiyor ise gider pusulası düzenlenecek ve gider pusulasında %15 stopaj olacak. Eğer bu kişiler fatura kesebiliyor ise faturalarında %15 gelir vergisini göstermeleri gerekiyor. Diyelim ki KDV’li fatura kestiler ama stopajı göstermediler, bu durumda da %15 gelir vergisi hesaplanacak, muhtasar beyanname ile vergi dairesine ödenecek ama KDV matrahı ile stopaj matrahı arasında uyumsuzluk oluşacak. Eğer bu durum ile karşılaşırsanız faturayı düzenleyen fenomen, influencer ile görüşüp faturayı “%15 gelir vergisi” içerecek şekilde düzelttirin.


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.