Vergi ve Güncel Haber Portalı

Gelir Vergisi Dilimleri ve Tarifesi 2020

09.02.2020
69
Gelir Vergisi Dilimleri ve Tarifesi 2020

Bugün ki makalemizde gelir vergisi dilimleri ve tarifesi 2020 verileri üzerinde sizlere bilgiler sunma amacı içerisindeyiz. Türkiye, özellikle vergi uygulamaları konusunda her sene yenilenen bir prosedür izleme yoluna gidiyor. Kısa bir zaman dilimi içerisinde gelir vergisi, özellikle insanların merak ederek araştırdığı unsurlardan birisi olarak da dikkat çekiyor. Gelir vergisi nedir ile başlayarak ve detayları ile alakalı olarak diğer seçenekler üzerine de sizlere bilgiler sunma yoluna gideceğiz.

Gelir Vergisi Nedir?

Gelir vergisi, total bazda elde ettiğiniz gelirlerin ya da maaşlarınızın toplamına göre devletin yaptığı vergi kesintisidir.

Türkiye genelinde özellikle devletin vergi uygulamaları ciddi anlamda eleştirilir. Ancak bilinmelidir ki bir devletin ayakta kalması için üretim ve vergi uygulamaları ciddi anlamda önem arz eder. Miktarları elbette ki tartışılır. Geliriniz arttıkça devletin belirlemiş olduğu farklı gelir vergisi dilimleri yüzde olarak belirlenir. Bu anlamda da bazı bilgileri yine sizlere sunma yoluna gideceğiz.

Gelir Vergisi

Gelir Vergisi Dilimi (Tarifesi) Nedir?

Gelir vergisi dilimi (tarifesi), devletin her sene güncelleyerek belirlemiş olduğu toplam gelirden yapılacak kesinti oranları dilimidir.

Devlet, kurumlardan da şahıslardan da gelir durumlarına göre vergi kesintisi yapar. Örneğin YouTuberlar. Online ortamda kısa zaman içerisinde ciddi gelirler elde etmeye başladılar. Nitekim devlet, zaman içerisinde yaptığı yasal düzenleme ile bu kişileri de gelir vergisi dilimine dahil etti. Alt kısımda bahsetmiş olduğumuz gelir durumuna göre gelir kesintisi bahsedilen oranlarda yapılır. Devletin özellikle dikkat ettiği unsurlardan birisi olan gelir vergisinde yasal gelir unsuru aranır. İllegal gelirlerde kesilen ceza bedelleri çok daha yüksektir.

Devlet Memuru Maaşlarından Gelir Vergisi Kesilir Mi?

İnternet üzerinde en çok araştırılan soru devlet memuru maaşlarından gelir vergisi kesilir mi?

Evet, tabi ki kesilir. Asgari ücretin hemen hemen iki katı oranda maaş alan devlet memurları, vergi dilimleri uygulamasına tabi olurlar. Yani genele baktığımız zaman devlet memurlarının da maaşından gelir vergisi kesilir. Örneğin bir devlet memuru 5 ayda gelir vergisi sınıfına girer. %15’lik gelir vergisi dilimine toplam geliri 25,000 TL olduğunda giriyor diyelim. Aylık 5,000 TL’den 5 ayda girer ve maaşından %15 gelir vergisi kesintisi yapılır.

Bekçiler, polisler, doktorlar, hemşireler ya da aklınıza gelebilecek tüm devlet memurları gelir vergisi kesintisine tabidir. Dolayısı ile çok merak edilen bu soruyu da yanıtlamış olduk.

2020 Gelir Vergisi Dilimleri

2020 Gelir Vergisi Dilimleri (Tarifesi)

Evet gelelim en merak edilen konulardan bir yenisine daha. 2020 yılında devlet gelir vergisi dilimleri ile alakalı olarak olumlu yönde bir adım attı. 2019 yılına nazaran baktığımızda gelir vergisi rakamlarını yükseltti. Dolayısı ile artık biraz daha fazla gelir elde etmeniz gerekiyor %15’lik gelir vergisi diliminden başlamak için. 2020 yılı güncel gelir vergisi tarifesi aşağıdaki gibi sıralanabilir;

22.000 TL’ye kadar

15%

49.000 TL’nin 22.000 TL’si için 3.300 TL, fazlası

20%

120.000 TL’nin 49.000 TL’si için 8.700 TL, (ücret gelirlerinde 180.000 TL’nin 49.000 TL’si için 8.700 TL), fazlası

27%

600.000 TL’nin 120.000 TL’si için 27.870 TL, (ücret gelirlerinde 600.000 TL’nin 180.000 TL’si için 44.070 TL), fazlası

35%

600.000 TL’den fazlasının 600.000 TL’si için 195.870 TL, (ücret gelirlerinde

600.000 TL’den fazlasının 600.000 TL’si için 191.070 TL), fazlası

40%

Bu veriler güncel olarak Vergi İdaresi resmi internet sitesinden alınarak sizlere sunulmuştur. Gelir düzeyinizin durumuna göre 2020 uygulamaları yukarıdaki verilere göre uygulanır. Devlet, illegal gelir durumlarını dahi banka hesaplarını takip ederek yakalar. Bu neden dolayısı ile devletin vergi uygulamalarından kaçmak gibi bir durum söz konusu değildir.

Gelir vergisi yasası resmi internet siteleri üzerinden de devlet tarafından resmi olarak yayınlanmıştır, inceleyebilirsiniz.

2020 Gelir Vergisi Nasıl Hesaplanır?

2020 yılında gelir vergisi hesaplama için internet üzerinde çalışan birçok farklı araç söz konusudur. Bunun için bireysel olarak herhangi bir şekilde matematik hesabı yapmaya gerek yoktur. TÜRMOB resmi internet sitesi üzerinde gelir vergisi hesaplama aracı kullanarak kolay yoldan hesap yapabilirsiniz. Bu hesaplama aracı devletin 2020 gelir vergisi dilimleri dikkate alınarak hesap yapar. TÜRMOB gelir vergisi hesaplama aracına gitmek için TIKLAYINIZ.

Yine de en kesin bilgiler için kendiniz de net bir şekilde hesaplama yapabilirsiniz. Bunun için aşağıdaki çizelgeye göre bir hesaplama yapmanız sizler için en doğrusu ve en iyisi olacaktır.

Brüt Maaş (A) A
SGK İşçi Payı (B) B = A X 0,14
İşsizlik Sigortası İşçi Payı (C) C = A X 0,01
Vergi Matrahı (D) D = A – (B+C)
Aylık Gelir Vergisi (E) E =  D X 0,15 (*)
Damga Vergisi (F) F = A X 0,00759
Kümülatif Vergi Matrahı (G) G = [ A – (B+C) ] + Önceki Aylar Vergi Matrahları
Net (H) H = A – (B+C+E+F)
Asgari Geçim İndirimi (I) I
Toplam Ele Geçen (J) J = H + I

Maaştan gelir vergisi hesaplama 2020 verilerine göre yine bu şekilde yapılır ve çok daha idealdir. Gelir vergisini online hesaplama araçlarında da net bir şekilde kendisini gösterir. Yakın bir zaman dilimi içerisinde 2020 vergi haberleri ile alakalı daha kapsamlı bilgiler sunma yoluna gideceğiz. Yorumlar kısmından da merak ettiklerinizi bizlere sorabilir, en doğru seçenekler ile alakalı da bilgi talep edebilirsiniz.


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.