Vergi ve Güncel Haber Portalı

Vergi Dairelerinden Haciz Kaldırma işlemi Nasıl Yapılır?

27.11.2016
872
Vergi Dairelerinden Haciz Kaldırma işlemi Nasıl Yapılır?

Haciz KaldırmaTeknoloji gelişimine bağlı olarak, devlet kurumları da kamu alacaklarının peşine hem teknolojiyi hemde elinde ki imkanları kullanarak düşüyorlar.  Bugünkü yazımızda size vergi daireleri tarafından menkul veya gayrı menkullere konulan hacizler…. ile hesaplara konulan E haciz  işlemlerini ve haciz kaldırma işlemlerini paylaşacağız.

Vergi Dairesi Haciz İşlemlerini Ne Zaman Yapar ?

Vergi daireleri Kamu  alacakları ile ilgili tüm işlemlerini 6183 Sayılı Amme Alacakları ve Tahsili Usulu Hakkında Kanuna göre yapar. Vergi Dairelerinin borçlulara karşı yaptığı tüm işlemlerinin kaynağı bu kanundur.  Vergi Dairesi İlk olarak Zamanında ödememiş olduğunuz vergi borcu için ödeme emri düzenler.

Ödeme Emrinde Hangi Bilgiler Bulunur?  

Vergi  borcunu zamanında ödemeyenler adına vergi dairesince düzenlenen ödeme emri, borçlulara borçlarını ödemeleri veya bu borçlarla ilgili mal bildiriminde bulunmaları konusunda yapılan bildirimdir. Ödeme emrinin düzenlenmesi ile vergi dairesi aynı zamanda vergi borcunuzun tahsili için cebri takip işlemlerine de başlamıştır. 7 gün içinde borçlarını ödemelerini veya bu borçlarla ilgili mal bildiriminde bulunmalarını bildirmek için “ödeme emri” düzenlenir ve tebliğ edilir. Ödeme emrinde;

  • Vergi borcunun tutarı faizi cezası  ve vergi borcunun türü
  • Borcun hangi vergi dairesine ödeneceği
  • 7 Gün içerisinde ödenmediği takdirde cebren tahsil edileceği
  • Ödeme emrine karşı hangi mahkemede itiraz edebileceği
  • 7 Gün içende ödenmezse mal bildiriminde bulunması gerektiği
  • Mal bildiriminde bulunmaz veya gerçeğe aykırı beyanda bulunursa   hapis cezası ile karşı karşıya kalacağı bilgileri bulunur.

Ödeme emirlerine karşı  Mal bildiriminde bulunulmadığı takdirde üç ay hapis cezası hukuken var olsa da, uygulanmamaktadır.  Ancak uygulanmayacağı anlamına gelmediği de unutulmamalıdır.

Vergi Daireleri Haciz Kaldırma İşlemleri

Vergi dairesi ödeme emrine istinaden ödenmeyen vergi borcu için cebri tahsilat işlemlerine başlar . Vergi dairesi vergi borcunun tahsili için borçlu kişinin gayrı menkullerine, araçlarına ve banka hesaplarına haciz koyar. Gayrı menkul haciz kaldırma işlemi için. vergi dairesi  arsa ve arazinin bulunduğu tapu müdürlüğüne resmi yazı ile haciz koyar. Araç ve banka hesaplarına  haciz işlemleri ise  online olarak yapılır.

Gayrı Menkul Haczi Nasıl Kaldırılır? 

Vergi dairesi tarafından gayrı menkul üzerine konulan haczi kaldırmak için borcun tamamını ödenmesi gerekir. Borcun tamamı ödenmediği sürece haciz kalkmaz. Gayrı menkul haczi sadece  borca yetecek derecede başka bir teminat verilmesi ve ilgili vergi dairesi müdürünün teminatı uygun görmesi halinde haciz kaldırılır. Vergi borcunuzun taksitlendirilmesi araç haczini kaldırmaz.

Araç Üzerinden  Haciz kaldırma ?

Aracınız üzerinizde bulunan haczinde kaldırılması için,  borcunuza yetecek kadar paraya kolayca çevirebilecek başka bir teminat gösterilerek haciz kaldırılabilir. Herhangi bir teminat göstermeden  vergi dairesi tarafından araç haczi kaldırılmaz. Vergi borcunuzun taksitlendirilmesi araç haczini kaldırmaz.

Banka Hacizleri ( E haciz ) nasıl kaldırlır?

E Haciz Nedir?

E haciz, son dönemlerde  sıkça karşılaştığımız  veya bir gün bankadan para çekmeye çalışırken karşılaştığımız uygulamanın adıdır. Devletin kamu alacaklarını almak için elektronik ortam üzerinden, banka hesaplarında bulunan para, fon, döviz ve hisse senedi gibi emtialara elektronik ortamda el konulmasıdır.

E Haciz Kullanan Kurumlar Hangileridir?

Elektronik haciz kullanan kurumlar,  Vergi Daireleri ve Sosyal Güvenlik Kurumudur.

E Haciz Kaldırılma İşlemi

Hesabınızda bulunan haciz kaldırma işlemi için, E haciz koyan vergi dairesine başvurup belli bir miktar para yatırıp veya borcun tamamını ödeyerek kaldırabilirsiniz. Yine borcunuza taksitlendirme yaparak da E hacizi kaldırabilirsiniz. E haczin kalkması için vadesi geçmiş vergi borcunuzun bulunmaması gerekir. Vergi daireleri arasında uygulama birliği olmadığı için E haczin kalkması için ilgili vergi dairesinden bilgi alınması gerekir.

E haciz ile karşılaşmamak için internetten vergi borcunuzu sorgulamanız gerekir

İnternetten vergi borcu sorgulama ile ilgili yazımıza ulaşmak için tıklayınız. 

 

 

 

 

 

 


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 17 YORUM
  1. hakan gozelyurt dedi ki:

    Iyi günler yurt dışındayım vadesi gelmiş vergi borcum yok 3adet aynı vergi dairesinde haciz çıkıyor bunları elektronik ortamda nasıl kaldırma bilirim veya turkiye ye gelmenin gerekir

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      ilgili vergi dairesini arayınız hemen kaldırırlar vadesi geçmiş borcunuz yoksa

  2. Cumhur önbay dedi ki:

    2017vergi yapilandirmasindan yararlanip bocrumu yapilandirdim benim borcum 11000civari vergi dagiresi 7 liralik e haciz bulekesi koymus simdi bu buleke kacinci taksidi odeyince kalkar buleke var diye bankalar kiredi de vermiyor cunku

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      Yapılandırma yaptığınız anda ilgili vergi dairesinden blokenin kaldırılmasını talep edebilirsiniz

  3. sefa dedi ki:

    Selamın aleyküm bir araç alicam nasipse aracın hacizi vardı borcu ödenmiş ama haciz koyan kişilerin imza atmalari gerekiyormuş bu adamlara ulaşamıyoruz bu işi nasıl çözeriz yardımci olurmusunuz benim bu aracı almam gerek bir yolu varmıdır acil…

  4. Halil Karaca dedi ki:

    Merhabalar, 1999 yılında bir firmadan taksitle motosiklet aldım. Araca rehin koydular. Bütün taksitlerimi yatırıp borcumu bitirdim. Rehini kaldıralım derken aracı aldığım firma kapandı. Bir türlü muhatap bulamadım. O gün bugündür motosikletim rehinli durumda. Artık aracım kullanılacak durumda değil ve trafikten men ettirmek istiyorum. Ama önce rehini kaldırmam gerekiyormuş. Bütün evraklarım, yani aracımın faturası, alışveriş sözleşmesi, ödediğim taksit makbuzları hala duruyor. Acaba bu rehini nasıl kaldırabilirim. Teşekkürler.

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      Rehin koyan hangi banka ise o bankadan talep edebilirsiniz

      1. Halil Karaca dedi ki:

        merhaba emre bey, rehin koyan banka değil, aracı direk firmanın bayisinden taksitle aldım. rehini koyan bu firma, ve maalesef böyle bir firma piyasada yoktur artık. şimdi bu rehini ben nasıl kaldıracam. Acaba bu konuda yardımcı olurmusunuz. Çok çaresiz kaldım

        1. Emre ÇELİK dedi ki:

          anladı. trafik tescil büro amirliği ile durumu konuşabilirsiniz.

  5. Ümit dedi ki:

    Adima maliyede borcum çıkmıyor ama banka hesaplarıma haciz yazısı gelmiş ilgili mal müdürlüğünü aradım tc numaramı istedi ve adıma herhangi bir vergi borcunuz yok dedi ama şirket ortaklığıniz varsa ondandır inceleyelim dediler hacizli bloke devam ediyor mağdur durumdayım ne yapmalıyım

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      gerekeni yapmışsınız haber bekleyiniz

  6. Ahmet dedi ki:

    Hesaplarıma vergi borcumdan dolayı e haciz uygulandı. Vadesi geçmiş borçlar. Mart ayındaki yapılandırmada asker olduğum için Adana’da vergi dairesinden internet üzerinden başvuru yaptırmıştım. Bu gözükmüyor. HaZiran daki yapılandırmada askerdim hiç haberim olmadı. Ben bu borcumu maaşımdan her ay düzenli kesilerek ödemek istiyorum mümkün mü? Böle bişi olsa e haciz kalkarmı. Birde başka şehirde çalışıyorum vergi dairesine ben değilde ailemden biri gitse olurmu. Bana yol gösterirseniz sevinirim.

  7. Ahmet dedi ki:

    Hesaplarıma vergi borcumdan dolayı e haciz uygulandı. Vadesi geçmiş borçlar. Mart ayındaki yapılandırmada asker olduğum için Adana’da vergi dairesinden internet üzerinden başvuru yaptırmıştım. Bu gözükmüyor. HaZiran daki yapılandırmada askerdim hiç haberim olmadı. Ben bu borcumu maaşımdan her ay düzenli kesilerek ödemek istiyorum mümkün mü? Böle bişi olsa e haciz kalkarmı. Birde başka şehirde çalışıyorum vergi dairesine ben değilde ailemden biri gitse olurmu. Bana yol gösterirseniz sevinirim.

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      değerli okurumuz durumunuzu anlatan ve borcumun maaşımdan kesilmesini belirten dilekçe yazınız. yardımcı olurlar ama en iyi tavsiyem önce telefonla irtibata geçiniz

  8. RS dedi ki:

    Merhaba
    2009 yılında akrabamız Antalya’da bir işletme devir aldı. Ben de yanlarında sigortalı personel olarak işe girdim. Birkaç ay sonra akrabamız bana bu işletmenin LTD. şirketi olması için bize ticari sicili temiz ve güvenilir biri gerekiyor ama sadece evrak üzerinde %5 ortak olacak senin olmanı istiyoruz dedi. Akraba olduğumuz için sakınca görmedim. %5 olarak evrakları imzaladım. Şirketin %95 i ve tüm imza yetkileri kendisinde ve şirketin genel müdürü de kendisi. Ben SSK’lı bir personel olarak çalışmaya devam ettim.Bir süre sonra işten ayrıldım. İşten çıktım beni ortaklıktan da çıkarın dedim. Bugün yarın diyerek oyaladılar. Bir süre sonra biz şirketi başkasına devrediyoruz devir işlemleri ve ortaklıktan çıkman için bu evrakları imzalaman gerekiyor dediler ve okumama bile müsade etmeden zorla rızam dışında evrakları imzalattırdılar. Suç duyurusunda bulundum ve dava açtım ne imzaladığımı bile bilmiyorum dedim. Dava her nasılsa takipsizlik kararı adı altında düşmüş, öğrendiğimde karşı tarafı aradım ama kimseye ulaşamadım.Antalya’dan İstanbul’a taşındık. Geçen sene yani 2016 yılında çalıştığım işyerinde maaşıma ve banka kartlarıma hesaplarıma bloke konuldu.
    E HACİZLİSİNİZ denildi. Akrabamız o şirketin ne Vergisini ne SGK sını ne telefonunu ne de internetini hiçbirşeyini ödememiş sonra yapılandırma yapmış onun da bir iki taksidini ödedikten sonra hiçbirşeyi ödememiş. Kendisini arayıp ne kadar mağdur olduğumu anlattıysam da umursamadan telefonları kapattı ulaşamıyorum artık.Bugün oldu evraklarda hala %5 ortak göründüğüm için şuan nerede işe girsem Antalya Vergi Dairesi ve SGK maaşıma haciz koyuyor. Beni ortaklıktan da çıkarmıyorlar Rica ediyorum bu ortaklıktan nasıl çıkarım , nasıl kurtulurum bu durumdan bir yol gösterin lütfen lütfen lütfen.

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      bunun size yardımcı olacağını düşünüyoruz.

  9. VECDİ ERKÜÇÜK dedi ki:

    Emre Bey merhaba,
    Eşim, 25 yıldır otuduğumuz daireyi bilgim ve iznim olmadan satmış. öğrenşnir öğrenmez bir tapu iptali ve aile konutu davası açtım ve 06.12.2013 de tapuya tedbir kondu. 2 yıllık dava sürecinden sonra dava lehime sonuçlanarak satış ıptal edildi, tapu tekrar eşimin adına kayıt
    ve tescili için tapuya gittiğimiz daireyi eşimden alan sahsın tapuyu alır almaz bir bankaya ipotek verip kredi kullanığını ve dava açmam üzerine bankanın kredi taksitlerni vede ayrıca piyasaya olan diğer borçlarını ödememesi sebebiyle çok sayıda haciz i,şlemi yapıldığını ögrendik. Bir kısmını kaldırabildil fakat bankanın ipoteğini ve kalan 5 adet hacizi kaldıramadık. Konulan hacizlerden birisi daireyi satın almış olan şahsın vergi dairesine olan borcunu ödememesi sebebiyle 12.09.2017 de konulmuş. Vergi Dairesine bir dilekçe ile müracaat ederek ve olay detaylı anlatılarak hacizin kaldırılmaSI TALEP EDİLEBİLİRMİ, yoksa (hangi) ilgili mahkemede dava açmak gerekir.kısa bir süre içinde konu hakkında bir düşüncenizi alabilirsem müteşekkir kalırım. saygılarımla V. E 0532 2279950 İzmir

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.