Vergi ve Güncel Haber Portalı

KDV 2 Nedir? Beyanname Nasıl Yapılır? Ne İşe Yarar?

21.07.2020
386
KDV 2 Nedir? Beyanname Nasıl Yapılır? Ne İşe Yarar?

Bugün ki makalemizde birçok kişinin bilgi sahibi olmadığı KDV 2 nedir, beyanname nasıl yapılır ve ne işe yarar sorularına yanıt vererek fikir edineceğiz. Türkiye’de vergi usulleri kanunu kapsamında birçok farklı vergi uygulaması olduğunu net bir şekilde söylememiz gerekiyor. Her geçen gün büyüyen ve gelişen sektör içerisinde birkaç senelik dilimi incelediğimizde devletin vergi uygulamalarına yönelik olarak çok daha katı bir tutum içerisinde olduğunu söylemek sanıyorum ki yanlış olmaz. KDV 2 uygulaması ile alakalı olarak bilgi sahibi olmayanlar için bu makalemizde elimizden geldiğince bilgileri sizlere sunacak ve fikir edineceğiz.

KDV 2 Nedir?

KDV 2 tevfikatı, genel bütçeli idareler hariç, tevkifata tabi işlemin yapıldığı dönemde vergi sorumlularına ait 2 No.lu KDV Beyannamesi ile beyan edilir.

2 Nolu KDV olarak da bilinen bir uygulama olarak dikkatleri çeker ve birçok kişi nezdinde çok fazla bilinmeyen uygulamalardan birisidir. Her geçen gün büyüyen ve gelişen vergi uygulamaları sektöründe ciddi gelişmeleri dikkate almak önemlidir. Günümüzde mali müşavirler ve muhasebeciler bu gibi uygulamaları ciddi manada takip eder.

2 No’lu beyanname yalnızca tevkifat gerektiren işlemlerin olduğu dönemlerde verilmektedir. Normal şartlarda ilgili mükellefler tevkifata tabi tutulan beyanda 1015B Beyanname kodlu KDV 2 Beyannamesini, gerçek usulde mükellefiyeti bulunmayanlar ise ilgili verginin beyanında 9015 Beyanname kodlu KDV 2 Beyannamesini kullanmaktadır.

KDV 2 Beyannamesi Nasıl Verilir?

KDV 2 beyannamesi ile alakalı olarak günümüzde uygulamalar genel itibari ile internet üzerinden kendisini gösteriyor. Devlet, e-beyanname sistemini geliştirdi bu gibi süreçleri kontrol altına alabilmek adına. Artık tüm beyannameler internet üzerinden de gönderilebiliyor ve KDV 2 beyannamesi de belirli durumlarda beyan edilmesi gereken belge tipleri arasında kendisini gösterir.

2 No’lu KDV Beyannamesiyle devlete ödediğiniz tutar, indirilecek KDV tutarınıza ilave edilir. Vergi mükellefi olan tüm işletmelerin belge anlamında muhasebe işlemlerini kontrol altında tutabilmek çok önemlidir. e-Beyanname sistemini kullanarak 2 Nolu KDV beyannamesi vermek için genel olarak bu sistemi kullanırsınız. Aşağıda hemen bir ekran görüntüsü sunarak sizlere bunu anlatmak istiyoruz.

Yukarıdaki resimde görebileceğiniz üzere vergi uygulaması kapsamında ki KDV2 modelini seçiyorsunuz ve sonrasında otomatik hesaplama ekranına veri girişi yapacaksınız. Bu ekrandan da hemen sizlere bir ekran görüntüsü sunalım.

Yukarıdaki resimde de görebileceğiniz üzere Katma Değer Vergisi 2 için beyanname girişini sorunsuz bir şekilde yapabilme imkanı da sizlere sunuluyor. Tabi ki bunun için bir inceleme ekranı daha olduğunu ayrıca sunmamız gerekiyor. Bu işlemleri genellikle mali müşavirler yürütür ancak bireysel işletmelerin de bu anlamda bilgi sahibi olması gerekiyor.

Yukarıdaki resimde de görebileceğiniz üzere otomatik hesaplama işlemleri program tarafından sorunsuz bir şekilde yapılır. Bu noktada ne kadar vergi ödemeniz gerektiğini de inceleme şansına sahip olacaksınız. Bu vergi modeli ile alakalı olarak tüm merak ettiklerinizi yorum alanlarımızdan bizlere sorarsanız yardımcı olma yoluna gideceğiz.


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.