Vergi ve Güncel Haber Portalı

Mikro İhracat ve Vergi Muafiyeti

03.01.2021
56
Mikro İhracat ve Vergi Muafiyeti

Bugün ki makalemizde araştırması ciddi olarak yapılan mikro ihracat ve vergi muafiyeti ile alakalı olarak bilinmeyen detaylar üzerinde duracağız. Devlet, özellikle ticari girişimler ile alakalı olarak zaman içerisinde ciddi manada somut adımlar attı. Mikro ihracat projeleri ile alakalı olarak ise uluslararası pazarda çok önemli gelişmeler olduğundan dolayı bu alana yönelik de bir teşvik projesi geliştirildi.

Devlet, özellikle zaman içerisinde her türlü işletme girişimi için çok yönlü vergi muafiyetleri getirerek aslında biraz daha teşvik etmeye yönelik somut adımlar attı. Hal böyle olunca da bizde elimizden geldiğince kapsamlı seçenekleri sizlere sunma yolunda adımlar attık. Şimdi öncelikle genel tanımlar ile başlayalım ve sonrasında merak edilen genel seçeneklere yönelik olarak da bilgi edinme yoluna gidelim istiyoruz.

Mikro İhracat Nedir?

Mikro ihracat, İhracat bir malın yabancı ülkelere döviz karşılığı yapılan satışıdır. Mikro ihracat ise; 300 kg ve 15.000 € limite kadar ETGB (Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı) ile yurtdışına yaptığınız bedelli ihracatlara verilen isimdir.

Kısaca özetlememiz gerekirse yabancı ülkelere ihraç ettiğimiz sınırlı kilogram ve döviz kapsamı içerisinde değerlendirildiği bir yurtdışı satış modeli olarak dikkat çeker. Devlet, zaman içerisinde küçük da olsa dünya geneline açılacak olan markalar için çok yönlü adımlar atmıştır. Teşvik konusunda da vergi muafiyeti ciddi olarak ön plana çıkmıştır.

Mikro İhracat Vergi Muafiyeti Detayları

Devlet, yukarıda tanımını yapmış olduğumuz standartlar dikkate alınarak vergi muafiyeti noktasında somut adımlar atma yoluna gitti demek yanlış olmaz. Birçok kişi bu anlamda kesin olarak bilgi sahibi değil ancak biz sizlere kapsamlı olarak bu alanda bazı bilgileri sunmak istiyoruz.

Gümrük Kanunu kapsamında dolaylı temsilci olarak yetkili kılınan Posta İdaresi (PTT) ya da hızlı kargo taşımacılığı yapan (DHL, TNT, UPS ve Fedex gibi) şirketler tarafından düzenlenen elektronik ticaret gümrük beyannamesiyle gerçekleştirdikleri mal ihracatı kapsamında elde ettikleri kazancın yüzde 50’sinin beyannamede bildirilen gelirlerden indirilebilmesi imkanı getirilmiştir.  Bu kapsamda, söz konusu indirimden yararlanılabilmesi için kapsama giren ihracattan kaynaklanan yıllık hasılatları toplamı;

  • 400 bin liraya kadar olanların, ilgili yılda kendilerinin sigortalı olması,
  • 800 bin liraya kadar olanların, ilgili yılda kendilerinin sigortalı olması ve en az ortalama bir tam zamanlı ya da eş değer kısmi zamanlı işçi çalıştırması,
  • 1 milyon 600 bin liraya kadar olanların, ilgili yılda kendilerinin sigortalı olması ve en az ortalama iki tam zamanlı ya da eş değer kısmi zamanlı işçi çalıştırması,
  • 2 milyon 400 bin liraya kadar olanların, ilgili yılda kendilerinin sigortalı olması ve en az ortalama üç tam zamanlı ya da eş değer kısmi zamanlı işçi çalıştırması şarttır.

Aynı zamanda bilinmeyen bir önemli husus daha söz konusudur. Mikro ihracatta KDV iadesi alma gibi bir imkanınızın da olduğunu unutmayın. Bununla alakalı tüm detayları uluslararası ticaret müşavirleri ile görüşmeniz çok önemli olacaktır.


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.