Vergi ve Güncel Haber Portalı

ÖTV Uygulanan Ürünler 2020

ÖTV Uygulanan Ürünler 2020

Bugün ki makalemizde merak edenleri için ÖTV uygulanan ürünler 2020 seçenekleri ile alakalı olarak sizlere bilgiler sunacak ve fikir edineceğiz. Türkiye, özellikle vergi uygulamaları nedeni ile zaman içerisinde çok ciddi manada farklı imkanları bizlere sundu. Özellikle pandemi sürecinde şu dönemlerde devletin birçok farklı kalemdeki ürün için ciddi manada ÖTV zammı yaptıklarını biliyoruz demek yanlış olmaz sanırım.

ÖTV kapsamındaki ürünler listesi insanlar nezdinde ciddi manada araştırılan unsurlar arasında kendisini gösteriyor demek yanlış olmaz sanırım. Tabi ki zamana bağlı olarak bu alamda düzenlemeler sürekli devlet nezdinde yapılıyor ancak özellikle pandemi sürecinin etkileri de bizleri ciddi manada olumsuzluğa sevk ediyor demek yanlış olmaz sanırım. Şimdi elimizden geldiğince sizleri bu anlamda bilgilendireceğiz.

ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) Özellikleri Nelerdir?

Türkiye’de özellikle lüks tüketim ürünleri ile alakalı olarak alınan bu vergi, otomobiller noktasında bilhassa karşımıza çıkan önemli unsurlardan birisi demek yanlış olmaz sanırım. ÖTV, zamana bağlı olarak insanların da ilgisini çeken bir unsur. Araştırmalara konu olan bu proje, ne yazık ki günümüzde fazlası ile de eleştiriliyor demek yanlış olmaz sanırım. Genel olarak ÖTV özellikleri üzerinde bilgiler sunacak olursak;

  • Yönetimi kolaydır. ÖTV’ye tabi mallar kısıtlı olduğu için ÖTV mükellefi sayısı diğer vergilerin mükellef sayısına nazaran oldukça azdır.
  • Kapsamı sınırlıdır. ÖTV , ÖTV Kanununa ekli dört adet tarifede belirtilen mallar üzerinden alınır. Her mal ve hizmet için ÖTV söz konusu olmadığından diğer vergi türlerine nazaran kapsamı oldukça sınırlıdır.
  • Hazineye katkısı fazladır. Hazinenin ÖTV hasılatı genel bütçe vergi gelirleri arasında hatırı sayılır bir yer almaktadır. Mükellef sayısının az ve uygulama alanın sınırlı olduğu düşünüldüğünde ÖTV’nin hazine gelirlerindeki önemi oldukça fazladır.

ÖTV Alınan Ürün Modelleri 2020

ÖTV, her üründen alınan bir vergi modeli olmadığından dolayı ne olursa olsun farklılıklar kendisini gösteriyor. Özellikle lüks tüketim ürünleri ile alakalı olarak da alınan bu vergi ciddi manada kendisini gösteriyor. Genel itibari ile otomobil gibi seçeneklerden alınan bu vergilerin oraları da fark yaratıyor.

ÖTV Kanununun 4. maddesine ekli bulunan I, II, III ve IV sayılı tarifelere göre özel tüketim vergisi ötv belirli mal veya araçlar üzerinde uygulanır:

  1. Çevreye zarar veren akaryakıt ve yağ türevi ürünlerde,
  2. Lüks taşıtlarda,
  3. İnsan sağlığına zarar veren tütün ve alkol ürünlerinde,
  4. Beyaz eşya, kürk gibi lüks tüketim ürünlerinde uygulanır.

Bunun dışında herhangi bir ürün kalemi için ÖTV vergisi ödemek zorunda kalmazsınız. Görebileceğiniz üzere bu ürünlerin tamamı da tek kalemde yüksek ücretler çekilen ürünler olduğundan dolayı fark yaratıyor demek yanlış olmaz sanırım. 2021 yılı ÖTV uygulanan ürünler konusunda biraz daha düzenlemeler gelebilir. Neler olacağını bekleyip hep birlikte görme yoluna gideceğiz.

Vergiler konusunda sitemizi günlük olarak takip edin ve sizler için hazırladığımız özel içerikleri enine boyuna analiz etmeyi de asla unutmayın.


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.