Vergi ve Güncel Haber Portalı

Şahıs Şirketlerinin Yükümlü Olduğu Vergi Türleri 2020

16.03.2020
62
Şahıs Şirketlerinin Yükümlü Olduğu Vergi Türleri 2020

Bugün ki makalemizde sizlerle birlikte şahıs şirketlerinin yükümlü olduğu vergi türleri 2020 verilerine yakından bakacağız. Vergi, şahıs ya da büyük şirketler olsun devlete olan en büyük yükümlülüklerden birisi olarak dikkatleri çekiyor diyebiliriz sanırım. Şahıs şirketleri, özellikle son dönemde devletin de sunduğu girişim kredileri ile birlikte çok daha ciddi anlamda arttı. Üretimi ve şirketleşmeyi destekleyen ülkemiz, bu anlamda vergi uygulamaları konusu ile de kendisine gelir elde ederek ekonomik anlamda daha ferah bir hale geliyor demek yanlış olmaz sanırım. Şimdi sizleri bu anlamda bilgilendirme yoluna gideceğiz.

Şahıs Şirketi Nedir?

Şahıs şirketi, anonim ya da limited olmaksızın kişiler tarafından kurulan ve küçük ya da küçük – orta ölçekli işletmeler için kullanılan isimdir.

Şahıs şirketleri, genel itibari ile kişi adına kurulmuş olan şirketlerdir ve ortaklı bir şirket yapısı değildir. İşin içerisine ortak yapısı ya da hisse girişimcileri girdiği zaman ise artık kurumsal şirket olmak zorunda oluyorsunuz. Evlerinizde ürün satıyorsunuz. Ya da YouTube videoları ile para kazanıyorsunuz. Bu noktada yasalara uygun şekilde hareket etmek için şahıs şirketi vergi levhası almak zorundasınız. Şahıs şirketi olarak kimi zaman çok büyük bir maceraya da atılım sağlamış olursunuz.

Şahıs Şirketi Vergileri

Şahıs Şirketi Vergileri Nelerdir?

Şahıs şirketi vergileri, her ne olursa olsun devlete karşı yükümlü olunan unsurlardan birisi olarak dikkatleri çekiyor. Türkiye genelinde özellikle vergi uygulamaları, Osmanlı Devleti döneminden beri en çok önem arz eden konu. Devletin büyümesi ve gelişmesi için de ekonomik kaynakların önemli bir kısmını vergiler oluşturur.

Şahıs şirketi kurdum, hangi vergi yükümlülüklerinden sorumluyum? Bu sorunun internet üzerinde ciddi anlamda araştırıldığını biliyoruz ve elimizden geldiğince kapsamlı bilgileri sizlere sunma yoluna gideceğiz. Detaylar aşağıdaki gibidir;

Damga Vergileri: Damga vergisi, özellikle beyannameler ile birlikte çıkan vergi türlerinden birisidir ve vergi ücretleri üzerine eklenir. Şirketlerin resmi belgeleri ile alakalı bu vergiler senenin belirli zamanlarında olmak sureti ile devlet tarafından tedarik edilir.

Stopaj Vergileri: Şahıs şirketlerinin çeşitli işlemlerde vergi kesintisi yapma zorunluluğu söz konusudur. Bu işlemler için de devlete Muhtasar Beyanname vermek zorundadır. İşverenler, çalışanlarına ödedikleri ücretler üzerinden %15 oranından başlayan gelir vergisi kesintisini, kira ödemelerinden yapacakları %20 oranındaki gelir vergisi kesintisini, muhasebe, avukatlık gibi serbest meslek hizmetleri için ödedikleri ücretler üzerinden %20 oranındaki gelir vergisi kesintisini muhtasar beyanname ile aylık ya da üç aylık dönemlerde beyan edip ödemek zorundadır. Takip eden ay içerisinde 23 – 26. günler civarında ödemesi yapılır.

Katma Değer Vergileri (KDV): Devlet, hizmet ya da ürün sektöründe ki her işlem için %1, %8 ile %18 aralığında KDV oranları belirlemiştir. Faturası kesilen her iş için bu vergi oranı devlet tarafından şirket nezdinde tahsil edilir. Her türlü mal ve hizmet satışı bu kapsamda değerlendilir. KDV beyannamesi yine şirket tarafından hazırlanarak devlete sunulur ve bu anlamda gerekli vergi ödemeleri yapılır.

Geçici Vergi: Üç aylık dönemlerde kar ve zarar durumuna göre geçici vergi beyannamesi ile devlete ödenen vergi türüdür. Şahıs şirketlerinin hemen hemen tamamının yükümlü olduğu ve ödemek zorunda olduğu vergi türlerinden birisidir. Muhasebeciniz bu alamda ki tüm verileri yönetmek zorundadır.

Gelir Vergisi: Şirketinizin aylık ve yıllık oranda gelir durumuna göre devlete ödemek zorunda olduğu vergi türüdür. Gelir vergisi oranları yine her sene devlet tarafından belirlenir. Gelir vergisi beyannamesi yine mali müşaviriniz ya da muhasebeciniz tarafından hazırlanır. %15’lik gelir vergisi diliminden %35’lik gelir vergisi dilimine kadar gelir durumunuz inceleme altına alınır ve vergi ödemesi yapmak durumunda kalırsınız.


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.