Vergi ve Güncel Haber Portalı

Stopaj Vergisi Nedir? Nasıl Hesaplanır? Kimlerden Kesilir?

Stopaj Vergisi Nedir? Nasıl Hesaplanır? Kimlerden Kesilir?

Bugün ki makalemizde elimizden geldiğince sizlerle birlikte stopaj vergisi nedir, nasıl hesaplanır ve kimlerden kesilir sorularına yanıt arayacağız. Vergi mükellefleri, birçok farklı şekilde devlete vergi ödemek durumundadır ki devletin en büyük gelir kaynaklarından birisi de vergidir. Vergiler konusunda zaman içerisinde alternatif seçenekler kendisini göstermiştir. Günümüzde ki vergi oranlarının yüksekliğinden şikayet eden insanlar, vergi usul kanunu kapsamında alınan tüm vergileri enine boyuna tanımak için araştırmalar yapıyor. Bizde sitemiz içerisinde öncelikli olarak bu anlamda sizleri bilgilendireceğiz.

Stopaj Vergisi Nedir?

Stopaj vergisi, verginin gelir sahibinin eline geçmeden otomatik olarak yani peşinen kesilen kısmı olarak bilinen bir vergi ödeme biçimidir.

Stopaj vergisi yalnızda gelir ve kurumlar vergisi kapsamına tabii olan kişiler tarafından ödenmek ile yükümlü olan vergi türlerinden birisidir. Stopaj, kelime anlamı olarak da tam olarak bunu ifade eder ve en kısa şekli ile kaynaklardan peşinen kesilen vergi türü olarak dikkatleri çeker. Hali hazırda insanların önemli bir kısmının stopaj vergisi ile alakalı olarak bilgi sahibi olmadığını biliyoruz. Gelir ve kurumlar vergisine tabi olan kişilerden otomatik olarak kesilen bir vergi ödeneği biçimidir demek yanlış olmaz. Şimdi bu anlamda sizleri elimizden geldiğince bilgilendirme yoluna gideceğiz.

Stopaj Vergilendirmesi

Stopaj Vergisi Nasıl Hesaplanır?

Stopaj vergisinin de bir hesaplanma şekli vardır. Devlet, aldığı tüm vergiler ile alakalı olarak birçok önemli detayı dikkate almak zorundadır. Vergi usulleri kanunu kapsamında günümüzde tüm vergiler yasaya uygun bir şekilde uygulanmak zorundadır. Hal böyle olunca da tüm vergilerin belli bir hesaplanma şekli olduğunu söylemek yanlış olmaz sanıyorum. Stopaj vergisi de en merak edilen ve henüz birçok kesim tarafından algılanmamış olan vergilendirme yöntemleri arasındadır.

Stopaj vergisi nasıl hesaplanır sorusuna yönelik olarak elimizden geldiğince sizleri bilgilendirme yoluna gideceğiz. Hesaplama yöntemi son derece pratik ve basit. Bu hesaplama yöntemi ile ödeyeceğiniz stopaj vergisini net olarak hesaplama şansına sahip olabilirsiniz. Bunu bir hesaplama örneği ile sizlere açıklamak istiyoruz.

STOPAJ VERGİSİ HESAPLAMA ÖRNEĞİ

X işletmesi serbest meslek mensubu bir mühendise proje çizdirmiş ve brüt 3000 TL ödeme yapacaktır. İlgili kanunda serbest meslek mensupları için %20 stopaj kesintisi yapılması belirtilmiştir. Bu durumda işletmenin serbest meslek mensubu adına ödeyeceği stopaj miktarını hesaplayalım:

Brüt Ücret: 3000 TL
Stopaj Oranı: %20
Stopaj Kesintisi:3000×20/100=600 TL

X işletmesi çizdirmiş olduğu proje için serbest meslek mensubu adına 600 TL stopajı maliye kurumuna ödeyerek kalan 2400 TL’yi serbest meslek mensubunun hesabına aktaracaktır.

Kira stopaj vergisi için durum bilinenden biraz daha farklı şekilde kendisini gösterir. Birçok kişi kira için stopaj vergisini ev sahibinin verdiğini bilir ancak durum bu şekilde değildir. Kira için stopaj vergisi doğrudan kiracı tarafından ödenmek durumundadır. Kira stopajı aynı zamanda brüt ücret üzerinden hesaplanarak ödenmek koşu ile yönetilir.

Stopaj Vergisi Kimlerden Kesilir?

Stopaj vergisi ödemek ile yükümlü mükellefler ile alakalı olarak bilgi sahibi olmak istediğinizi de biliyoruz. Devlet, vergi usulleri kanunu kapsamında bu anlamda çizgileri ciddi manada net bir şekilde belirlemiştir. Dolayısı ile seçenekleri enine boyuna analiz ederek çalışmak gerekiyor. Stopaj vergisi ödemek ile mükellef olup olmadığınızı anlayabilmek için aşağıdaki işletme ve vergi mükellefleri gruplarını analiz ediniz;

  • Serbest meslek ödemeleri
  • Gider pusulası
  • Personele yapılan ücret ödemesi
  • Kira ödemesi
  • Kar payları

Yukarıdaki maddelerde gelir elde eden kişilerin tamamının stopaj vergisi ödeme zorunluluğu söz konusudur. Yukarıda da bahsettiğimiz üzere kira ödemelerinde stopaj vergisi hakkı tamamen kiracıya aittir. Bunun dışında ki tüm stopaj vergisi hesaplaması ile alakalı olarak detayları enine boyuna analiz edebilirsiniz.


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.