Vergi ve Güncel Haber Portalı

Tapu Harcı Nedir? Nasıl Hesaplanır? Nasıl Ödenir? 2020

14.04.2020
235
Tapu Harcı Nedir? Nasıl Hesaplanır? Nasıl Ödenir? 2020

Bugün ki makalemizde sizler için tapu harcı nedir, nasıl hesaplanır ve nasıl ödenir 2020 bilgilerini sizler ile paylaşacağız. Türkiye’de ev sahibi olmak istediğiniz zaman bu anlamda süreci belirleyen birçok farklı prosedür olduğunu söyleyebiliriz sanırım. Tapu harcı da yine ev alacaklar için en önemli unsurların başında geliyor. Devlete ödemeniz gereken zorunlu harçlardan birisidir.

Tapu harcının belirli manada birçok farklı hesaplanma şekli vardır. Bu makalemizde de elimizden geldiğine sizleri bu anlamda bilgilendireceğiz. Merak ettiğiniz tüm sorulara da elimizden geldiğince kapsamlı bir şekilde bilgilendirme yapacağız. Devletin bütün prosedürleri ile alakalı olarak da bilgi sahibi olma şansına erişeceksiniz.

Tapu Harcı Nedir?

Tapu harcı ya da masrafı, satın aldığınız tüm konut, işyeri, arsa v.b. gayrimenkul birimleri için tapu kadastroda beyan edilen satış bedelinin %4’ü oranındaki ödemedir.

Tapu harcı, günümüzde tüm gayrimenkul alımları için insanlardan ya da kurumlardan alınan bir devlet ödeneğidir. Kısacası her ne olursa olsun bu anlamda ki zorunlu ödeneklerden birisi olduğunu da net şekilde söyleyebiliriz. Yukarıda belirtmiş olduğumuz %4, hem alıcı hem de satıcıdan olmak üzere %2 – %2 oranında eşit şekilde kesilir. Bunun kararı da yine aksi durum belirtilmediği sürece tapu kadastro müdürlüklerince kendisini gösterir. Tapu harcı ödemesi zorunlu bir ödemedir ve bundan imtina gibi durumlar yine devlet kanunları ile belirlenmiştir.

Tapu Harcı Hesaplama

Tapu Harcı Nasıl Hesaplanır?

Tapu harcı hesaplamak her anlamda son derece pratik bir seçenek olarak dikkatleri çekiyor. Bildiğiniz üzere birkaç senelik dilim içerisinde devlet, harçlar kanunu ile alakalı olarak da birçok farklı alternatif üzerinde durdu. Bu anlamda yapılan düzenlemeler ile birlikte alıcı ve satıcı olmak üzere taraflara eşit miktarda zorunluluk yükledi demek de yanlış olmaz sanıyorum.

Tapu harcı, tapu kadastro müdürlüklerinde beyan edilen toplam ücretin %4’ü oranında alınır. Yani 100,000 TL değerinde ki bir gayrimenkul için tapu harcı toplamda 4,000 TL olarak alınır. Bu ücretin 2,000 TL’si alıcıdan, 2,000 TL’si ise satıcıdan kesilir. Dolayısı ile bu anlamda da yine devlet nezdinde bir kesinlik ortaya çıkmış olur.

İnternet üzerinde tapu harcı hesaplama araçları mevcuttur. Bu araçları da kullanarak direk satış bedeli üzerinden hesaplamalar yapabilirsiniz. 2018 ile 2019 yılları arasında devlet bu anlamda ki toplam bedeli %3 olarak belirlemiş ve taraflara %1,5 üzerinden yansıtıyordu. Şimdi ise yine eski sisteme geri dönüldü.

Tapu Harcı Nasıl Ödenir?

Tapu harcı 2020 yılında nasıl ödenir sorusu birçok kişi tarafından ciddi manada sorulan sorulardan birisiydi. Nitekim bununla alakalı olarak da zaman içerisinde birçok farklı alternatif kendisi gösterdi. Devlet, artık tüm birimlerine dair hizmet seçeneklerini internet ortamına taşıdı. Dolayısı ile üzerinize düşen harcı öncelikle Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan e-Tahsilat sitesi üzerinden yapabiliyorsunuz. Bu anlamda detaylar aşağıdaki gibidir;

  • Öncelikle https://www.tkgm.gov.tr/tr/sayfa/e-tahsilat adresine giriş yapın.
  • Gelen ekranda iki adet ayrı buton göreceksiniz. Burada HARÇ TAHSİLATI İÇİN TIKLAYINIZ yazılı butona tıklayın.
  • Gelen ekranda ilk olarak TC kimlik numaranızı üstteki kutuya girin.
  • Ardından e-Tahsilat seri numaranızı alttaki kutuya girin. Bu numara Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından 12 ya da 13 haneli olarak verilir.
  • Akabinde SORGULA butonuna tıkladığınızda belirlenmiş olan tapu harcınız listelenir.
  • İnternet üzerinden ödeme seçeneği ile online olarak sorunsuz bir şekilde ödeme yapabilirsiniz.

Bununla birlikte dilerseniz kamu bankaları üzerinden ve dilerseniz Tapu Kadastro Müdürlükleri kapsamında da sorunsuz bir şekilde ödeme yapabilirsiniz. Kafanızda en ufak bir soru işareti olmaz ve ödemeleriniz anında tüm devlet sistemlerinde görünür. Borcunuz anında sistemden düşer.


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.