Vergi ve Güncel Haber Portalı

Türkiye’nin En Büyük Şirketleri Listesi 2020

23.02.2020
222
Türkiye’nin En Büyük Şirketleri Listesi 2020

Bugün ki yazımızda kurumsal anlamda merak edilen Türkiye’nin en büyük şirketleri listesi 2020 verilerine ciro rakamları dahil yakından bakacağız. Her geçen gün büyüyen ve gelişen Türkiye ekonomisinde sanayileşme ve kurumsallaşma en önemli unsurlardan birisidir. Dolayısı ile en büyük şirketlerin elde ettiği cirolar ya da iş hacimleri ciddi anlamda insanlarımız tarafından merak ediliyor desek yanlış olmaz. Capital dergisinin araştırarak belirlemiş olduğu Türkiye’nin en büyük 500 şirketi listesinden sizlere elimizden geldiğince bilgiler sunacağız. Rakamları da enine boyuna hep birlikte analiz ederek ciroları hakkında da bilgi sahibi olacağız.

En Büyük Şirketler Neye Göre Belirlenir?

Ciro rakamları, bir şirketin büyümesi ve iş hacmi açısından tüm verileri açıklayan unsurlardan birisidir. Kar ile ciro arasında ki farkı iyi analiz edin. Kar rakamı değildir. Kar rakamı ciro içerisinden ayıklanır ancak her ne olursa olsun ciro, bir şirket için en önemli veriler arasında ilk sırada yer alır demek yanlış olmaz.

En büyük şirketler listesi belirlenirken de yine ciro rakamları dikkate alınır. Bu liste içerisinde merak edilen birçok farklı markanın olduğunu da net şekilde söyleyebiliriz. En büyük şirketlerin belirlenmesine yönelik diğer soruları da sizlere sunacağız. Bu liste içerisinde yer alan bütün markaları ciro rakamları ile birlikte sizlere sunacak ve kafanızda ki merak içeren soruları ortadan kaldıracağız. Hemen başlayalım istiyoruz.

1-) Tüpraş (34.854.851.000₺ Ciro)

Tüpraş, Türkiye’nin en büyük petrol sanayi şirketlerinden birisidir. Koç Holding tarafından işletmesi yürütülen şirket, ciro rakamı itibari ile günümüzde en değerli ve en büyük kapsamlı şirket olarak dikkatleri çekiyor. Türkiye Petrol Sanayisi dediğimiz zaman akla ilk gelen marka Tüpraş olarak dikkat çeker. Dolayısı ile Capital tarafından açıklanmış listenin 1 numarasında Tüpraş yer alıyor. Çok da büyük bir sürpriz değil diyebiliriz sanırım.

Tüpraş

2-) Petrol Ofisi (30.800.000.000₺ Ciro)

Vitol Group şirketinin sahibi olduğu Petrol Ofisi A.Ş. Türkiye’nin en büyük şirketleri listesi içerisinde 2. sırada yer alıyor. Bildiğimiz gibi her geçen gün büyüyen ve gelişen bir petrol sektörü karşımıza çıkıyor. İlk sırada da Tüpraş’ın olması aslında kafalarda soru işareti yaratmıyor. Şubeleşme ve insanların ilgisi açısından Türkiye’nin en hızlı büyüyen petrol markası olarak da dikkat çekiyor. Dolayısı ile listemizin en bilindik markalarından da birisi durumunda.

3-) Türk Hava Yolları (29.468.000.000₺ Ciro)

Türkiye’nin dünyaya açılan markalarından birisini sorsanız sanırım öncelikli olarak Türk Hava Yolları kendisini gösterir. Dünya genelinde bilinen en önemli markalarımızdan birisidir. Dünyaca ünlü oyuncularla çektikleri reklamlar ile de adından söz ettiriyor. Rakamlar itibari ile de şuan Avrupa’nın en büyük havayolu şirketi olarak da dikkat çekiyor. Devletin sahibi olduğu THY, her geçen gün marka değerini daha da yükseltiyor ve bu anlamda ülkemizin gülen yüzü, parıldayan markalarından birisi olmaya devam ediyor.

Türk Hava Yolları

4-) Opet Petrolcülük (20.533.669.475₺ Ciro)

Koç Holding’in sahibi olduğu bir şirket olarak tanıdığımız Opet Petrolcülük, büyüyen yapısı ve güvenli yakıtı ile ülkemizin en güvenilen markalarından. Nitekim şirket büyüklüğü açısından da yine Türkiye’nin en büyük şirketleri arasına giriş yaptı. Şubelerinin temizliği ve güler yüzlü hizmet nedeni ile her sene tüketicilerin de en yüksek oy verdiği kurumsal yapılanmalardan birisi olarak da dikkatleri çekiyor diyebiliriz.

Opet Petrolcülük

5-) BİM Birleşik Mağazalar (20.071.717.000₺ Ciro)

Artık herkesin hayatının merkezinde yer alan bir kurumsal yapılanma. BİM birleşik mağazalar, çok kısa zaman içerisinde Türkiye’de ki mağazalaşma yapısı nedeni ile en hızlı büyüyen şirketler arasına girdi. Perakende ürün satışı konusunda da artık insanların en güvendiği markalar arasında. Bir sene içerisinde elde ettiği ciro ile birlikte de Türkiye’nin en büyük 5. şirketi olarak listeye girmeyi başardı diyebiliriz sanırım.

BİM Birleşik Mağazalar

6-) Ford Otosan (18.289.107.267₺ Ciro)

Türkiye’de de üretim ağını genişleten Ford Otosan, geçmişten günümüze otomobil teknolojileri konusunda fark yaratıyor. Şubeleşme ve hasılat anlamında Türkiye’nin en büyük marka oluşumlarından birisi olarak dikkat çekiyor. Bu neden dolayısı ile liste içerisinde 6. sırada yer almayı başardı.

Ford Otosan

7-) Shell & Turcas Petrol (16.825.264.000₺ Ciro)

Yine bir petrol girişimi daha. Amerika merkezli bir petrol şirketi olan Shell, güvenilir yakıt anlamında da insanların en çok tercih ettiği markalardan birisi. Nitekim şubeleşme anlamında da her geçen gün daha ciddi bir şekilde büyüyor. Hal böyle olunca listemiz içerisinde olmazsa olmaz.

Shell & Turcas Petrol

😎 Türk Telekom (16.108.594.000₺ Ciro)

Türk Telekom, telekomünikasyon anlamında internet altyapısı da sunduğundan dolayı devlet destekli en büyük şirketlerden birisidir. Türk Telekom, %49 özelleştirildi ancak hizmet ağından en ufak bir şey kaybetmedi. Bu neden dolayısı ile listemiz içerisinde yer alan en büyük şirketler arasında.

Türk Telekom

9-) Arçelik (16.096.172.047₺ Ciro)

Koç Holding’in sahibi olduğu bir diğer önemli marka daha. Beyaz eşya üretimi konusunda ülkemizin yine en uygun fiyatlı ve en güvenilen markalarından birisi. Yerli üretim ürünleri ile de adından ciddi anlamda söz ettiriyor. Dolayısı ile en büyük şirketler listesi içerisinde 9. sırada yer alıyor demek yanlış olmaz.

Arçelik

 


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.