Vergi ve Güncel Haber Portalı

Vergi Çarpanı Formülü 2020

22.10.2020
435
Vergi Çarpanı Formülü 2020

Bugün ki makalemizde sizlerle birlikte vergi çarpanı formülü 2020 verileri üzerine en kapsamlı hesaplama yöntemleri üzerinde duracağız. Devlet, özellikle vergi hesaplamaları yaparken insanların da bunu önceden hesaplayabilmesi için formüller üzerinde hareket eder. Bu matematik formülleri, çeşitli senaryolar meydana geldiğinde ön plana çıkar.

Vergi çarpanları ile alakalı olarak zaman içerisinde yaşanan gelişmeler ciddi manada fark yaratıyor demek yanlış olmaz sanıyorum. Türkiye geneline baktığımız zaman mali müşavirler özellikle bu bağlamda hazır sistemleri kullanaral %100 doğru sonuçlar elde ediyor. Peki bu vergi çarpanı ile alakalı formüller nedir ve neden kullanılır? Hemen kısa ve öz bir şekilde sizlere bilgiler sumak istiyoruz.

Vergi Çarpanı Nedir?

Vergi çarpanı, vergilerdeki sınırlı değişikliklerin gelir üzerindeki katlamalı etkisini gösteren katsayıdır. Formülü de bu katsayıyı elde etmek için kullanılan formül olarak kabul edilir.

Türkiye genelinde özellikle çeşitli nedenler ile bu yöntemleri kullanmak durumunda kalan işletme sahipleri olduğunu de net olarak söyleyebiliriz. Devlet harcamaları ile vergilerin gelire etkisi  birbirine ters yöndedir; eşit olamazlar. Bu yüzden harcamalarda değişiklik meydana gelince devlet bu değişikliğe uygun vergi ayarlaması yapar. Vergi üzerindeki kısıtlı değişikliğin gelir üzerindeki katlamalı etkisini de vergi çarpanı dediğimiz katsayı gösterir.

Vergi Çarpanı Formülü

Yukarıda gördüğünüz senaryo durumu ortaya çıktığı zaman burada kapsamlı bir matematik yapmak ve devletin belirlemiş olduğu matematik formülünü kullanmak gerekir. Çarpan formülü ile birlikte aslına bakarsanız birçok farklı değeri hesaplama ve kontrol altına alma şansına sahip olursunuz. Türkiye genelinde bu gibi değerlendirmelere yönelik olarak çok yönlü araştırmalar söz konusu olabilir. enel olarak maddeler ise aşağıdaki gibidir;

  • Kt = -MPC / (1 – MPC)
  • Kamu harcamaları çarpanı = 1 / 1 – mpc = 1 / 1 – 0,7 = 1 / 0,3 = 3,3
  • Vergi çarpanı = – (kamu harcamaları çarpanı – 1) = – (3,3 – 1) = – (3,3 – 1,3) = – 2,3

Vergi çarpanı formülünü uygulama noktasında günümüz muhasebe programları otomatik olarak çalışır ve ihtiyacınız olan tüm formülleri sizlere enine boyuna sunar. Gelişmiş altyapı sayesinde %100 doğru sonuçlar elde edersiniz. Mikro, Logo ve AkınSoft muhasebe yazılımları özellikle bu anlamda gelişmiş altyapıları ile birlikte ülkenin en çok güvenile seçenekleri olarak dikkatleri çekiyor.


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.