Vergi ve Güncel Haber Portalı

Vergi Cezaları ve Ücretleri Ne Kadar 2020?

Vergi Cezaları ve Ücretleri Ne Kadar 2020?

Bugün ki makalemizde sizlere vergi cezaları ve ücretleri ne kadar 2020 verilerini sunacak ve fikir edinmeniz için elimizden geleni yapacağız. Devlet, en önemli gelir kaynaklarından birisi olan vergiler ile alakalı olarak ciddi anlamda katı ve buna yönelik olarak da somut adımlar atıyor. Türkiye genelinde küçük, orta ve büyük ölçekli birçok kurumsal yapılanma var ancak zaman içerisinde bunlar çoğaldıkça takibi de bir o kadar zor oluyor. Devlet, vergi usulleri kanunu kapsamında günümüzde kurallara uymayanlara ciddi maddi yaptırımlar uyguluyor.

Vergiler ile alakalı olarak ciddi manada dikkat edilmesi gereken birkaç önemli unsur var. Devlet, bunların faturasını şirketlere en kısa süre içerisinde ve en ağır şekilde kesiyor. Dolayısı ile tüm merak ettiklerinizi sizlere yorum olarak sunma amacı içerisinde olacağız. Hemen başlayalım.

Fatura Vermemek ve Almamak

Her şirket, sunduğu hizmete karşılık fatura vermek ve aldığı hizmete karşılık fatura almak zorundadır. Bu faturaları gider ve gelir olarak devlete sunmak, vergi anlamında da şirketler açısından çeşitli imtiyazların gelmesi anlamına gelir. Peki bu kurala uymayan şirketler için cezalar ne şekilde yansır?

2020 yılında fatura kesilmemiz tüm hizmetler için taban ceza tutarı fatura başına 350 TL olarak belirlenmiştir. Üst sınır ise 120,000 TL olarak belirlenmiştir. Ayrıca fatura kesmediğiniz her işlem için fatura tutarının %10’u kadar da makdu ceza ödemek zorunda kalırsınız ki devlet bu anlamda son derece katı hareket ederek bu faturalara af getirmez. Dolayısı ile fatura kesmek ve almak en önemli unsurlardan birisidir.

Levha Bulundurma ve Asma Zorunluluğuna Muhalefet

Türkiye sınırları içerisinde büyük ya da küçük ölçekli tüm şirketlerin vergi levhası bulundurması ve bunu asarak insanlara göstermesi zorunlu olan unsurlardan birisidir. Günümüzde yazılan cezaların önemli bir kısmı da bu kurala muhalefet edildiği için yazılan cezalardır demek de yanlış olmaz sanırım.

2020 yılında vergi levhası bulundurma ve asma zorunluluğuna muhalefet cezası 350 TL olarak belirlenmiştir. Bu ceza, ısrarla asmamanız durumunda sürekli katlanır ve size günlük olarak ceza şeklinde yansıtılır. Bu neden dolayısı ile dikkatli olmakta fayda var.

Muhasebe Standartlarına Uyulmaması

Devlet, muhasebe konusu ile alakalı olarak da vergi usulleri kanunu kapsamında birçok farklı seçeneği beraberinde getirir. Bir şirketin tüm işlemlerinin muhasebe sistemleri ile yönetilmesi zorunluluğuna muhalefet eden birçok şirket olduğunu biliyoruz. Devlet, özellikle muhasebe hareketlerini bu yazılımlar ile çok daha kolay bir şekilde takip edebilir.

Muhasebe standartları kapsamında uyulması gereken bu kurala uymayanlar için yaptırım ciddi anlamda büyük. 2020 yılında muhasebe standartlarına aykırı hareket edenler için 7,720 TL idari yaptırım cezası uygulanır ve bu cezada da af bulunmaz.

Tahsilat Ödemelerini Banka Üzerinden Yapmamak

Devlet, şirketlerin banka hesabı girdisi ve çıktılarını en ince ayrıntısına kadar inceleme şansına sahiptir ve bunu bir zorunluluk haline getirmiştir. Tüm tahsilat ödemelerini banka üzerinden yapma zorunluluğu olan şirketler bu kurala uymazlar ise 1,900 TL‘den az olmamak kaydı ile işlem başı %5 şeklinde olarak da ceza yansıtılıyor. Vergi usulleri kanunu kapsamında bir sene içerisinde bu maddeden yazılan ceza tutarı 1 Milyon 480 Bin TL’yi geçemez.

Usulsüzlük Cezaları

Vergi ya da işleyiş yönündeki usulsüzlükler ile alakalı olarak devlet ciddi anlamda katıdır ancak sürekli karşılaşılan bir konu olduğundan dolayı dikkat edilmesi gerekir. Usulsüzlük cezaları, vergi usulleri kanunu kapsamında birkaç madde halinde işletmeye göre belirlenmiştir. Bu detaylar;

 

  Birinci derece usulsüzlükler İkinciderece usulsüzlükler (TL)
Sermaye şirketleri 180 98
Sermaye şirketleri dışında kalan birinci sınıf tüccar ve serbest meslek erbabı 110 55


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.