Vergi ve Güncel Haber Portalı

Vergi Faizi Affı 2020

25.10.2020
131
Vergi Faizi Affı 2020

Bugün ki makalemizde sizlerle birlikte vergi faizi affı 2020 yılı itibari ile ciddi manada farklı seçenekleri değerlendirecek ve haberleri inceleyeceğiz. Pandemi süreci nedeni ile son dönemde özellikle devletin kaynaklarının da ciddi anlamda tükenmeye başlaması ve işletmelere yönelik esneklik sağlaması da çok önemlidir. Hal böyle olunca alternatifli seçeneklere yönelik olarak şimdi en güncel haberleri sizlere sunma yolunda ilerleyeceğiz.

Özellikle pandemi süreci başladıktan bu yana işletmelerin vergi gecikmesi nedeni ile yaşadığı sıkıntılar beraberinde birçok farklı sıkıntıyı getiriyor. Gecikme nedeni ile ödemediğiniz her dönem için bilindiği üzere faiz işler ve borcunuz sürekli olarak belirlenen yasal oranlar sonucunda ciddi manada katlanır. Şimdi sizleri bu seneki faiz affı ile alakalı olarak bilgilendireceğiz.

Vergi Faizi Affı Nedir?

Vergi faiz affı, ödemediğiniz vergilerinizin zaman içerisinde belirli yüzdeler ile devlet tarafından faiz ile arttırılması ve akabinde bu faizin yine devlet tarafından affedilmesi durumudur.

Devlet, özellikle vatandaşları için pademi sürecinde ciddi manada somut adımlar attı. Gerek bireysel, gerekse kurumsal işletmeler ile alakalı olarak da çok ciddi manada ileriye yönelik değerlendirmeler yapıldı. Devlet, özellikle yoğun bir kesimin vergilerini ödeyememesi nedeni ile zaman içerisinde faize yönelik olarak bir af çıkarma yetkisine sahiptir. Hal böyle olunca da ister istemez böyle bir affın birçok kişinin kesesine ciddi manada faydası dokunacaktır.

2020 Yılında Vergi Faizi Affı Gelecek Mi?

Şu sıralar Türkiye ekonomisi ile alakalı olarak ciddi manada merak edilen birçok farklı seçenek kendisini gösterdi demek yanlış olmaz. 2020 yılında vergi faizi affı gelecek mi? Vergilerin tamamına yönelik bir af durumu söz konusu değil ancak devlet özellikle kendisine olan borçlar ile alakalı esnek davranmaya başladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, sürekli olarak yeni plan ve projeler üzerinde çalıştıklarını duyururken devlete olan birçok borç modeli için yapılandırmaya gidildiğini açıkladı. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından yapılan düzenleme ve planlama ile birlikte yaklaşık 500 Milyar TL değerinde borçlar yapılandırma kapsamına girecek. Peki bu yapılandırma kapsamındaki borçlar hangileri? Genel itibari ile liste aşağıdaki gibidir;

  • Trafik cezaları
  • İdari para cezaları
  • KYK öğrenim kredisi borçları
  • Karayolları usulsüz geçiş cezaları
  • Hazine alacakları,
  • Sigara cezaları,

başta olmak üzere devlete karşı olan borçların çok önemli bir kısmı da resmi olarak tahsil edilecek. Hal böyle olunca da özellikle vergi ödemelerinde sıkıntı yaşayan işletmelerin ciddi manada faiz affı beklentisi de arttı. Ayrıca bu vergiler ile alakalı olarak zaman içerisinde bir yapılandırma beklentisi de söz konusu.

Vergi Affı Resmen Açıklandı

Yapılandırma hakkı için yıl sonuna kadar müracaat edilecek, bu nedenle başvuruların da kısa süre içerisinde başlaması bekleniyor. Borcun gecikme faizi ve gecikme zammı hesaplanırken, aylık yüzde 0.35 olarak belirlenen yurtiçi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) dikkate alınacak.

Borçlar ilk taksitte ödenirse, gecikme zammının yüzde 90’ı silinecek. Taksitler 2 ayda bir ödenecek ve 36 aya kadar taksitlendirilebilecek. İlk taksit ödemeleri 2021 Ocak ayında başlayacak. Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı Ayşe Dilbay da komisyona bilgi verirken, kendi alanlarında 289 milyar liralık bir alacağın yapılandırma kapsamında olduğunu belirtti. Kredi ve Yurtlar Kurumu borçlarıyla ilgili verileri de paylaşan Dilbay, “Burada da 3.1 milyon kişi bulunuyor, tutar ise 5.3 milyar TL” dedi.


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.