Vergi ve Güncel Haber Portalı

Vergi Levhası Hakkında Bilmeniz Gerekenler

24.11.2016
556
Vergi Levhası Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Vergi Levhası nereden alınır? Nerede Bulundurulur?

Vergi Levhası nereden alınır? Nerede Bulundurulur?

Kazancı basit usulde tespit edilenler dahil tüm gelir vergisi mükellefleri ile sermaye şirketleri her yıl mayıs ayının son gününe kadar vergi levhasını almak zorundadırlar.İşe yeni başlamış olsa da işine devam ediyor olsa da bu mükellefler vergi tarhına esas olan kazanç tutarları ile vergi miktarlarını gösteren levhayı almalıdırlar.Daha önce levhayı merkezlerine,şubelerine,satış mağazalarına diğer mükellefler tarafından görünecek şekilde asmak zorundadırlar ibaresi,6111 sayılı kanunla levhayı almak zorundadırlar şeklinde değiştirilmiştir.Yani levhanın asılma zorunluluğu artık ortadan kaldırılmış olup,sadece bulundurma zorunluluğu vardır.

Vergi Levhasını Almak Zorunda Olanlar

Vergi levhasını almak mecburiyetinde olanları gelir vergisi ve kurumlar vergisi düzeyinde ele alacak olursak

Gelir vergisinde almak zorunda olanlar

1)Ticari kazanç sahipleri

2)Zirai kazanç sahipleri

3)Serbest meslek erbabı

Kurumlar vergisinde almak zorunda olanlar

1)Anonim şirketler

2)Limited şirketler

3)Eshamlı komandit şirketler

Adi ortaklık,kolektif ve adi komandit şirket gibi şahıs şirketlerinde her bir ortağın ayrı ayrı vergi levhası alması zorunluluğunun unutulmaması gerekir.

Vergi Levhasında Hangi Bilgiler Bulunmalıdır?

Alınmış olunan vergi levhasında mükellefin yapacağı işle ilgili bilgilerin yanında kendi kişisel bilgiler de yer alır.Bunlar vergi levhasında değişmez başlıklardır.Peki nedir bunlar?Bunları sıralayacak olursak mükellefin adı soyadı, ticaret unvanı, iş yeri adresi,vergi kimlik numarası,bağlı bulunduğu vergi dairesi,vergi türü,işe başlama tarihi,merkez faaliyet kodu ve faaliyet türü ,faal olup olmadığını gösteren faaliyet durumu,beyan edilen son üç yıla ait matrahlar ve bu matrahların ait olduğu takvim yılı için tahakkuk eden vergiler ile Gelir İdaresi Başkanlığı bilgi işlem sistemi tarafından üretilecek onay kodu vergi levhasının içeriğinde bulunan başlıklardır.

Vergi Levhasının Nereden ve Ne zamana Kadar Alınır?

Gelir vergisi mükellefi veya kurumlar vergisi mükellefi tarafından beyannamenin verilmesinden sonra, beyannamede yer alan bilgiler göre mükellefin internet vergi dairesine vergi levhası aktarılır.İnternet vergi dairesine gelen vergi levhasının çıktısı, kazancı basit usulde tespit edilen gelir vergisi mükellefleri için 1 nisandan itibaren,kurumlar vergisi mükellefleri için 1 mayıstan itibaren 31 mayıs günü sonuna kadar bizzat kendileri veya muhasebecileri aracılığıyla alınabilir. Bu şekilde alınan vergi levhasının ayrıca vergi dairesine tasdik ettirilmesine gerek yoktur.Vergi levhasında bulunan onay kodu bunun için vardır ve tasdik hükmündedir.

İşe yeni başlayan mükelleflerin vergi levhası sisteme aktarıldığında orada yeni işe başlama ibaresi yer alacaktır ve mükellef vergi levhasını 1 ay içinde internet vergi dairesinden veya muhasebecisinden alabilecektir.

vergi levhası asma zorunluluğu laktı

vergi levhası asma zorunluluğu kalktı

Vergi Levhasının Bulundurulacağı Yerler Nerelerdir?

Vergi levhası almak zorunda olan mükellefler vergi levhalarını aşağıdaki yerlerde bulundurabilirler.

-Merkez olarak kullandıkları iş yerlerinde

-Şube veya depo olarak kullandıkları yerlerde

-Satış mağazalarında

-Çiftçilerin zirai faaliyeti için alım satım yaptıkları yerlerde

-Taksicilerin taksilerinde.

Yazının başında da belirttiğimiz gibi vergi levhasının alan mükellef bunu asmak zorunda değildir. Ama denetim için gelen yetkili memur ondan vergi levhasını istediğinde ona gösterebilecek bir yerde bulundurmak zorundadır.Ayrıca birden fazla yerde vergi levhası bulundurma zorunluluğu olan mükellefler internet vergi dairesinden istediği kadar çıktı alabilirler.

Konuyla ilgili soru ve görüşleriniz için tıklayınız.

 


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.