Vergi ve Güncel Haber Portalı

Vergi Tevkifatı Nedir? Ne İşe Yarar?

10.10.2020
41
Vergi Tevkifatı Nedir? Ne İşe Yarar?

Bugün ki makalemizde sizlerle birlikte vergi tevkifayı nedir ve ne işe yarar sorularına yanıt vererek fikir edinme yoluna gideceğiz. Türkiye’de özellikle vergi usulleri kanunu kapsamında uygulanan birçok önemli ve farklı uygulama söz konusudur. Vergi terimleri de insanların kafasını karıştırabilir ve bu anlamda en bilgili merciler şüphesiz ki mali müşavirler yani muhasebeciler olarak dikkat çeker.

Vergi usulleri kanunu, bilindiği üzere birçok farklı iç tüzük maddesi ile birlikte karşımıza çıkar. Dolayısı ile seçenekler üzerinde ciddi manada durmak ve her türlü konuda sizleri bilgilendirmek en önemli görevlerimizden birisi olarak da dikkatleri çekiyor. Şimdi sizlere vergi tevkifatı ile alakalı olarak da alternatif bilgileri sizlere sunma yolunda adımlar atacağız. Şimdi genel tanımlamalar ile başlayalım.

Vergi Tevkifatı Nedir?

Vergi tevkitafı, stopaj uygulaması ile eş anlamlı kelimeler olmakla birlikte vergi kanunlarında tevkifat adı altında karşımıza çıkmaktadır.

Arapça kökenli bir kelime olan tevkifatın TDK sözlüğündeki anlamı ise para konusunda kesintidir. Kaynakta kesilen bir vergi türü olan tevkifat uygulamasıyla vergi tahsilatının kolaylaşması ve en düşük tutarların bile vergilendirilmesi amaçlanmaktadır. 193 sayılı gelir vergisi kanunu içerisinde tevkifat maddeleri birkaç farklı şekilde ele alınmış ve sınırları enine boyuna değerlendirilmiştir. Bununla alakalı olarak da hemen genel bilgileri sizlere sunalım.

Vergi Tevkifatı Ne İşe Yarar?

Vergi tevkifatı, genel itibari ile kesinti anlamına gelen bir terim olarak vergi kanunları kapsamında değerlendirilir. 61, 64, 67, 68 ve 69. maddeleri, 5520 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 15. ve 30. maddelerinde zikredilen Vergi Tevkifatı; Gelir ya da Kurumlar vergisine tabi olan bir kazancın işverenler veya vergi tevkifatı yapmaya sorumlu olan kişiler tarafından, nakden veya hesaben yaptıkları ödeme esnasında, kanunda belirtilen oranlarda, istihkak sahiplerinin gelir/kurumlar vergilerine mahsuben tevkifat yapılması ve yine bunlar adına peşin olarak ödenmesi şeklinde tanımlanabilir.

Vergi uygulamaları içerisinde özellikle devlet nezdinde her türlü gelir için uygulanabilecek olan bu tevkifat, günümüzde çeşitli KHK maddeleri ile farklılaştırıldı. Tevkifatlara ilişkin zaman içerisinde KDV ve ÖTV noktasında da çeşitli kararnameler ile birlikte kararlar alındı. Buna dair en detaylı bilgileri ALO 189 numarasından alabilirsiniz.


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.