Vergi ve Güncel Haber Portalı

Vergi Zaman Aşımı Süresi Ne Kadar? Borç Silinir Mi?

Vergi Zaman Aşımı Süresi Ne Kadar? Borç Silinir Mi?

Bugün ki makalemizde sizlerle birlikte vergi zaman aşımı süresi ne kadar, borç silinir mi gibi sorulara hukuksal olarak yanıt vermek istiyoruz. Vergi borcu, devletin özellikle ciddi manada önemsediği ve peşinden koştuğu unsurlardan birisidir. Birçok vatandaş, tamamen art niyetler ile borçtan kaçtığından dolayı zaman içerisinde vergi usulleri kanunu kapsamında ağır cezalar meydana getirilmiştir.

Devlet, bu yasal düzenlemeler ile birlikte çok ciddi anlamda yenilikler kendisini gösteriyor demek yanlış olmaz sanıyorum. Şimdi bu anlamda birçok kişinin bildiği yanlışları düzeltmek açısından elimden geldiğince bilgileri sizlere sunma yoluna gideceğiz. Daha yeni merak ettiklerinizi yorum alanlarımızdan bizlere sorabilirsiniz.

Vergi Zaman Aşımı Nedir?

Vergi zaman aşımı, yasalar ile belirlenmiş süre içerisinde devletin borçludan tahsil yapamaması ve süre sonunda borcun silinmesini temsil eden bir tabirdir.

Türkiye genelinde özellikle bazı kişiler, art niyetli olduklarından dolayı bunu ciddi manada kötü niyetli olarak kullanmaktan geri durmazlar. Devlet, hal böyle olunca ciddi manada somut adımlar atarak çeşitli noktalarda sizi bilgilendirme yoluna gidiyor. Ancak birçok kişi vergi zamanaşımı unsurları ile alakalı olarak kesin detayları tam olarak bilmez. Hal böyle olunca merak edilen tüm sorular ile alakalı olarak da bilgileri sizlere sunacağız.

Vergi Zaman Aşımı Süresi Ne Kadar?

Vergi zaman aşımı süresi olarak hukuksal olarak çerçeve kesin bir şekilde belirlenmiş gibi görünüyor. Zaman aşımı süresi, borcun tebliğinden itibaren takip eden 5 yıllık süreyi resmi olarak kapsar. Hal böyle olunca borç son ödeme tarihinden itibaren devlet, vergi borcunu sizlerden 5 yıl içerisinde tahsil etmek zorundadır.

Bu 5 senelik zaman dilimi içerisinde borç tahsili yapılmaz ise zaman aşımı ortaya çıkar ve hal böyle olunca da borcun silinmesi durumu ortaya çıkar. Zaman aşımı süresi ile alakalı olarak iki ayrı kanun kapsamı söz konusudur. Bu iki ayrı kanun, yine hukuki olarak resmiyette yasaya dökülmüştür ve bu anlamda detayları da sizlere sunmak istiyoruz. Yorum alanlarımızdan merak ettiklerinizi sorabilir ve kapsamlı bir şekilde fikir edinme yoluna gidebilirsiniz.

Vergi Zaman Aşımı Sonrasında Borç Silinir Mi?

Zaman aşımı, resmi olarak yasalar ile belirlenmiş bir unsurdur ve tabi ki borç silinir. Ancak bu borç silinmesi için yasal olarak takip edilmesi gereken birkaç önemli seçenek söz konusudur. Vergi borçları ile alakalı olarak iki ayrı zaman aşımı türü söz konusudur. Bunların da detaylarını sunacak olursak;

Tahakkuk (Tarh) Zaman Aşımı: Tahakkuk zamanaşımı süresinin dolmasından sonra, alacaklı vergi dairesinin vergiyi tarh ve tebliğ etme, bir başka deyişle, tahakkuk ettirme yetkisi ortadan kalkmış olur. Zamanaşımından sonra, mükellefe ihbarname veya ödeme emri tebliğ edilemez, vergi incelemesi yapılamaz. (VUK, m. 138/2). Zamanaşımı süresi dolduktan sonra, ancak, mükellefin isteğe bağlı olarak yaptığı başvuru dikkate alınır.

Tahsil Zaman Aşımı: Tahsil zamanaşımı ise ; Amme alacağı, vadesinin rastladığı takvim yılını takip eden takvim yılı başından itibaren 5 yıl içinde tahsil edilmezse zamanaşımına uğrar. Kendi özel kanunlarında zamanaşımı süresi gösterilen para cezaları (Kabahatler Kanunu’na göre verilen para cezaları gibi) ile amme para cezaları bu hükmün dışındadır.


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.