Vergi ve Güncel Haber Portalı

Yerli Doğalgaz ve Ekonomiye Etkileri

21.08.2020
26
Yerli Doğalgaz ve Ekonomiye Etkileri

Yaşanan gelişmeler ile birlikte yerli doğalgaz ve ekonomiye etkileri üzerine şimdiden bir konuşma yapmak zannediyorum ki faydalı olacak. Türkiye, an itibari ile Karadeniz açıklarında 320 Milyar Metreküp gibi çok ciddi bir rezerv bulacak. Doğalgaz, ülkemizin en büyük dışa bağımlılıklarından birisi olarak dikkatleri çekiyor ve hal böyle olunca da çok ciddi bir gelişme olarak da niteleyebiliriz sanıyorum ki bunu.

Fatih sondaj gemisi tarafından bulunan bu rezerv ile birlikte Türkiye gündemi tamamen farklı bir alana doğru evrildi ve ortaya ilgi çekici bir süreç çıktı. İnsanlar, ister istemez bu mükemmel buluşun zaman içerisinde bütçelere ya da ülke ekonomisine ne gibi etkileri olacağını ciddi manada merak ediyor. Bizde elimizden geldiğince sizleri bu anlamda bilgilendirecek ve merak ettiklerinizi yanıtlayacağız.

Doğalgaz Faturaları Ciddi Manada Düşer

Devletin en büyük önceliği, ülke içerisinde ki doğalgaza yönelik ihtiyaçları karşılamak olacak. Türkiye, yılda ortalama 46 Milyar Metreküp doğalgaz kullanan bir ülke durumunda. Yani şuan için bulunan rezerv, ülkemizin ortalama 8 senelik ihtiyaçlarını tam anlamı ile karşılıyor.

Doğalgaz, en büyük dışa bağımlılıklarımızdan birisi olarak dikkat çekiyor. Bu mükemmel rezerv, zaman içerisinde çok ciddi gelişmelere gebe. Ülkemizde dışarıdan alınan doğalgaz dönemi sona erebilir. Tabi ki bu daha başlangıç. Her sene açılan sondajlama kuyularından bulunacak yeni rezervler ile birlikte çok daha ciddi bir sürecin içerisinde olabileceğimizi net olarak söyleyebiliriz sanırım. Bu kaynaklar kullanıldıkça ülke içerisinde ki doğalgaz giderleri düşecek. Faturalar azalacak ve ekonomide de bir hareketlilik yaşanacak.

Hazine Birikimi Yükselir

Doğalgaz için dışarıya ödeyeceğiniz Milyarlarca Dolar bir ödemeniz olmayacak. Sadece kendi doğalgazınızı çıkarmak ve işlemek için maliyetleriniz olacak. Üstelik devlet, sattığı doğalgazın ücretlerini de yine devlet hazinesine aktaracak. Dolayısı ile çark, son derece sağlıklı ve istikrarlı bir şekilde dönmeye devam edecek diyebiliriz sanırım. Dolayısı ile enflasyon kontrol altında tutulur, dolar ve altın fiyatlarında düzenli bir ivme sağlanır ve artık yerli üretim çok daha fazla önemli hale gelir. Dışa bağımlılığın yok olması bunun en büyük etkenlerinden birisi olacaktır.

10 Yılda Çıkarılır Tahminlerinin Aksine HEDEF 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu müjdeyi Türk halkı ve dünya kamuoyu ile paylaşırken herkesi şaşırtacak bir duyuruya da imza attı. Normal şartlarda böyle bir doğalgaz rezervinin işlenmesi noktasında 10 yıllık bir süreç, resmi kullanım için ortalama tahmin edilendir.

Erdoğan, yaptığı açıklama ile birlikte 2023 yılında bu doğalgaz rezervinin ülkemiz imkanları ile işlenerek kullanıma sunulmasının hedeflendiğini söyledi. Bu da bugünden itibaren saydığımız zaman ortalama olarak 2,5 seneye tekamül ediyor. Yani tahmin edilenin ortalama 7,5 sene daha aşağısında bir süre. Tabi ki bu süre açıklanırken bir bilinen, bir tahmin edilen ve yürütülen süreç söz konusu olabilir. 2023 yılında bu rezervin kullanılması demek, ülke için çok ciddi anlamda ekonomik refah anlamına gelecektir. Bu başarı, zaman içerisinde dünya gündeminde de ekonomi gündeminde de ülkemiz için olumlu etkiler yaratacaktır.

Yerli Doğalgaz Keşfinin Vergilere Etkisi

Yerli doğalgaz keşfinin ardından tüm ülke bu noktada gelecekte olabileceklere odaklandı demek yanlış olmaz sanıyorum. Yerli doğalgaz üzerinde vergilerin nasıl etkileneceği merak konusu. Öncelikle öz kaynaklar artacak. Yani devletin tek gelir kaynağı vergi olmayacak. Artık hazine birikimine doğalgaz da dahil olacak. Dolayısı ile devlet geliri ciddi anlamda artacak.

Tabi ki o dönemde ki ekonomik planlamaların da etkisi ile birlikte vergilerde indirimler göz önünde bulundurulabilir. Faturalarda enerji ile alakalı olarak ödediğimiz vergilerin ortadan kalkması mümkün hale gelebilir.


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.