Vergi ve Güncel Haber Portalı

YouTube Gelir Vergisi Hakkında Güncel Bilgiler 2020

YouTube Gelir Vergisi Hakkında Güncel Bilgiler 2020

Bu makalemizde sizlerle birlikte YouTube gelir vergisi hakkında güncel bilgiler 2020 verilerine yakından bakma yoluna gideceğiz. Günümüzde özellikle gençlerin idol mesleklerinden birisi olan YouTuber mesleği, ciddi anlamda rağbet görmeye devam ediyor. Zaman içerisinde YouTube, ülkemiz pazarında Google şirketi için de çok büyük gelir kaynaklarından birisi olarak adından söz ettiriyor. Hal böyle olunca devlet, birçok farklı sosyal medya sisteminde olduğu gibi YouTube gelirleri için de vergi konusunu getirdi. Artık belli bir limitin üzerinde YouTube yayıncılarından da vergi kesintisi yapılması zorunlu hale getirildi. Ancak birçok kişi vergi hesaplaması hakkında bilgi sahibi değil. Bu anlamda sizleri bilgilendirerek fikir edinmenizi sağlayacağız.

YouTube Gelir Vergisi Nedir?

YouTube gelir vergisi, Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin YouTube üzerinden elde ettiği gelirin belli bir sınırı aşmasından sonra kesmiş olduğu vergi ödeneği olarak tanımlanır.

Günümüzde özellikle Türkiye sınırları içerisinde YouTuber olarak ciddi paralar kazanan yüzlerce yayıncı oldu. Aslında ilk zamanlarda bu gelirler ne kadar ciddi olursa olsun devlet yayıncılardan vergi almıyordu. Ancak zaman içerisinde yapılan yasal düzenlemeler ile birlikte belli bir gelir düzeyinin ardından gelir vergisi alma durumu ortaya çıktı. YouTube gelirleri de ciddi anlamda yükselmeye başlayınca ve yayıncılar bu anlamda şirketleşince gelir vergisi zorunluluğu normal hale geldi. Nitekim bununla alakalı olarak uygulama belli bir zamandır yapılıyor. Google şirketi, bu vergileri yayıncılara yatırılacak olan paradan otomatik düşüyor ve sonrasında yayıncılara gönderiyor.

YouTube Gelir Vergisi 2020

YouTube Gelir Vergisi Ne Zaman Alınır?

Devlet, Maliye Bakanlığı organları ile birlikte YouTuber gelirlerini dijital platformlar üzerinde takibe aldı. Tabi ki bunu yine yasalara dayanarak yapıyor. 2020 standartlarına göre vergi mükellefi olma zorunluluğu belli bir noktaya kadar esnetiliyor. Nitekim bu anlamda devletin kuralları esnetilebilir. Ancak yine de gelirlerin çok ciddi anlamda yükselmesi ile birlikte vergilendirme koşullarında da değişiklik söz konusu hale geliyor diyebiliriz sanırım.

Günümüzde vergi mükellefi zorunluluğu, aylık YouTube geliri 2500 TL üzerine çıkanlar için tehlike arz etmeye başlar. Eğer ki aylık kazancınız 5000 TL ve üzerinde iseniz Maliye Bakanlığı, gelirlerinize anında bloke koyarak gelirlerinizi kontrol altına alır. Bu neden dolayısı ile gelirlerinizin durumunu en iyi şekilde analiz etmeniz ve buna göre hareket etmeniz gerekir. Bu noktada dikkat etmemiz gereken şeyler var. Detaylar aşağıdaki gibidir;

  • Aylık 5000 TL’yi aşan gelir durumlarında Maliye Bakanlığı, yasalara dayanarak banka hesaplarınıza bloke koyar.
  • Aylık net 2500 TL kazanmaya başladı iseniz vergi mükellefi olmak için girişimlere başlamanız ciddi anlamda önem arz eder.
  • Gelirleriniz 1500 TL ve altında ancak sürekli ise yine vergi mükellefi olmak konusunda somut adımlar atın.

Maliye’nin banka hesaplarınıza bloke koyması siciliniz açısından çok da iyi bir durum değildir. Bu neden dolayısı ile her ne olursa olsun YouTube kazançlarınız için zaman içerisinde bir bilenden bilgi edinin. Vergi mükellefiyeti kazançlarınızın çoğunu götürmez. Devlet, bu anlamda içerik üreticiler için kolaylıklar sağlıyor.

YouTube Gelir Vergisi Ne Kadar? Nasıl Hesaplanır?

Bu noktada devlet işletme mi yoksa home office olarak mı vergi mükellefi olduğunuza bakar. Bu noktada özellikle YouTuber yayıncılar, home office girişimi olduğundan dolayı vergi mükellefiyetini de ev adresleri olarak gösterir. Devlet, YouTube gelir vergisi hesaplama aşamasında 3 vergi dilimini yansıtmak için hesaplama yapar. Bunlar;

  • KDV
  • Damga Vergisi
  • Gelir Vergisi

olmak üzere 3 adımlı bir uygulama olarak kendisini gösterir. Bazı istinai durumlarda stopaj işlemleri de yine bu vergi uygulamalarına dahil edilebilir. Bu neden dolayısı ile bunun hesaplaması tamamen devletin işleyişi ve prosedürleri ile alakalıdır. Gelir vergisi kesintisinde alt sınır 75,000 TL’dir. Bu neden dolayısı ile bu aşamada gelir vergisi ile alakalı olarak sıkıntı yaşamanız durumu söz konusu olmayacaktır.

YouTube gelirlerinde KDV oranı %18 olarak hesaplanır. Bu oran, tüm gelirlerinizden aylık olarak Google şirketi tarafından peyder pey düşürülerek banka hesabınıza yatırılır. Sizin bunun için herhangi bir ödeme yapma zorunluluğunuz yoktur. Damga vergisi olarak ise devlet sabit olarak 38,80 TL aylık ödenek tahsil eder. Yıllık bazda ekstra vergi uygulamaları da hesaplandığında 800 TL’ye yakın damga vergisi ödemesi söz konusu olacaktır.

Gelir vergisi, YouTube gelirleri toplamda 75,000 TL’yi geçtikten sonra kesilmeye başlar. Bunun için ne olursa olsun ciddi gelirler elde ediyor ya da edecek iseniz vergi mükellefi olmak için somut adımlar atma yoluna gitmeniz gerekiyor.


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.