Vergi ve Güncel Haber Portalı

Banka Hesabına Konulan Haczin Süresi Ne Göztepe Ataşehir Kadardır Hesaba Konan Haciz Nasıl Kaldırılır ?

06.02.2017
992
Banka Hesabına Konulan Haczin Süresi Ne Göztepe Ataşehir Kadardır Hesaba Konan Haciz Nasıl Kaldırılır ?

Hesabıma haciz kondu ne yapabilirim? hesabımda bulunan haczin geçerlilik süresi ne kadardır.  Borcum bittiği halde banka blokeyi neden kaldırmıyor? Vergi dairesi SGK Haciz koydu Nasıl kaldırabilirim? Maaş Hesabıma Haciz konulabilir mi? Maaş Haczi gibi sorularınızın cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz. 

Banka Hesabına Konulan Haczin Süresi Ne Kadardır

Hesabıma Haciz Kondu Ne Yapabilirim ?

Banka Hesabına Konulan Haczin Süresi Ne Kadardır.  Herkesin başına gelebilecek bir durum olan Haciz veya Devlet tarafından bazı kurumlarca uygulanan E_Haciz Uygulaması. Hesabına haciz gelmesi kimsenin istemeyeceği bir durumdur. Çünkü ticaret ile uğraşıyorsak ticari itibarımız zedelenir. Yine banka karşısında itibarımız zarar görür. İhtiyaç duyduğumuz zaman kredi kullanma imkanımız olmayacaktır. Hessabımıza bloke konmaması için ticari hayatta dikkatli olacağız. Harcamalarımızı yine bütçemize göre yapacağız. Vergi Dairesi veya SGK’nın E-Haczi ile karşılaşmamak içinde. Bu kurumlara karşı ödevlerimizi yerine getirmeniz gerekmektir. Hesabımıza haciz konulduğu zaman yapacağımız borçlarımızı ödemek ve hesabımızda bulunan hacizleri kaldırtmamız gerekir.

Hangi Hesaplara Haciz Konulmaz ?

Banka Hesabına Konulan Haczin Süresi Ne Kadardır. Borcu  kesinleşen borçluların banka hesaplarına haciz konulabilmesi için, muhatap bankaya,  İcra İflas Kanunun 89/1 maddesi uyarınca haciz yazısı gönderilerek hesaba haciz konulur. Kişi Borçlu olsa da  bazı  banka hesaplarına  haciz konulamaz. Bu hesaplara yasal nedenler nedeniyle haciz konulamaz konulursa da konulan hacizler kaldırılmak zorundadır.

Bu Hesaplar Hangi Hesaplardır ?

  1.  Borçlunun banka hesabı emekli (Yaşlılık, malullük vs) maaşı hesabı ise, bu hesaba haciz konulması mümkün değildir.

    Borçlu emekli ise emekli maaşı bu kişinin tek geçim kaynağı olması ve  5510 Sayılı kanun gereği Haciz konulamaz konulan hacizler ise kaldırılmak zorundadır. Bu haczi ister vergi dairesi ister SGK veya şahıs koysun kaldırılmak zorundadır.

  2. Maaş Hesaplarına haciz konulamaz ?

Banka Hesabına Konulan Haczin Süresi Ne Kadardır. Haciz konulacak hesap. borçlunun maaş hesabı olması durumunda hesaba haciz konulamaz. Çünkü borçlunun maaş hesabına haciz konulması durumunda, kişi geçimini sağlayamayacaktır Bu nedenle kişinin banka hesabına haciz tatbik edilemez.    Maaş hesabına haciz konulamaz ancak maaşa haciz konulabilir.  Buda kişinin çalıştığı kuruma yazı yazılarak olur.  Maaştan borç için kesilebilecek oran ise en fazla dörtte bir olabilir. Maaş hesabınıza İster kamu kurumu tarafından ister şahıs tarafından haciz konulsun maaş hesabınıza haciz konulursa bankaya veya ilgili icra müdürlüğüne itiraz ederek kaldırtabilirsiniz. 

     3. Emekli Dul Yetim  ve Yardım Aylıklarının Alındığı Hesaplara da Haciz Konulamaz

Banka Hesaplarına Konan Haczin Geçerlilik Süresi Ne Kadardır ?

Banka Hesabına Konulan Haczin Süresi Ne Kadardır. İcra ve İflas Kanunun  89/1 maddesine göre haciz ihbarnamesi ile borçlu kişiye ait banka hesaplarına konulan haczin Geçerlilik süresinin ne kadar olduğuna dair açık bir yasal  düzenleme bulunmamaktadır.Bu nedenle borçlunun bankadaki mevduat hesabında bulunan  ve İcra İflas Kanunun  89/1 maddesine konulan haciz  devamlı olarak kişinin hesabında kalmakta kişi hep mağdur olmaktadır. Bazı durumlarda ise kişi bu borcu ödediği halde ilgili icra müdürlükleri haczi kaldırmamaktadır.  İcra İflas Kanunun 106 ile 110.  arası maddelere göre  özetle taşınırlarda 6 ay taşınmazlarda 1 yıl içinde herhangi bir işlem görülmez ise haciz  düşer.  Başvurunuz halinde ilgili icra dairesi haczi  kaldırmak zorundadır.  Banka hesapları ile ilgili söz konusu maddelerde düzenleme olmadığı için hukuki açıklık bulunmaktadır. Bu konuyla ilgili olarak bağlayıcılığı  olan Yargıtay içtihatları devreye girmektedir. Bu yargıtay içtihatlarına göre  banka hesaplarında bulunan hacizler içinde taşınırlar da ki süre olan altı ay süre banka hesaplarına da geçerli olup altı ay içinde yenilenmeyen  hacizler  düşer. 

Banka Hesaplarında Bulunan Hacizler Nasıl Kalkar ?

Banka Hesabına Konulan Haczin Süresi Ne Kadardır. Borcunuzu ödediniz veya sizden alacaklı olan  kişi altı ay sonra haczi yenilemedi.  Her gittiğinizde bankaya karşınıza çıkıyor. Bu durumlardan kurtulmak için borcu takip eden icra dairesine giderek. Aşağıda paylaşacağım.  Dilekçeyi ve eklerine de yine ekte paylaşacağım yargıtay kararlarını da koyarak veriniz. İlgili icra dairesi  haczi kaldırması  zorunludur.  Haczin kalkması için ya borcun bitmiş olması yada haciz koyan kişinin altı aydan sonra haczi yenilememesi gerekir.   

Haciz Kaldırmak İçin İcra Müdürlüğüne Vereceğiniz Dilekçe için Tıklayınız. 

Konuyla İlgili Yargıtay Kararlarından Birincisi için Tıklayınız.

Konuyla İlgili Yargıtay Kararlarından ikincisi için Tıklayınız.

Emekliye Promosyonda Hangi Bankalarla Anlaşıldı Hangi Banka Ne Zaman Ödeyecek Konulu Yazımız İçin Tıklayınız 

Kimler Basit Usul Olur Kimler Basit Usul Olamaz 2017 Konulu Yazımız için Tıklayınız

Vergi Borcu Ödenmezse Ne Olur?Vergi Borcuna Taksit Olur Mu? Hangi Borçlar Taksite Girer Konulu Yazımız için Tıklayınız

Basit Usul Mükelleflerde Engellilik İndirimi Nasıl Olur Konulu Yazımız için Tıklayınız

Sorularla Kira Geliri.Kira Beyanı İçin Son Gün 25 Mart Konulu Yazımız için Tıklayınız

Evleneceklere Müjde Beyaz EşyaLarda ve Mobilyalarda 30 Nisan’a Kadar Vergi İndirimi Ne Kadar Olacak Konulu Yazımız için Tıklayınız

2017 Genç Girişimcilere 75.000 TL Kazanç İstisnası Şartları ve Uygulaması Nasıl Olacak Konulu Yazımız için Tıklayınız

Basit Usul Beyannamelerinde Sekiz Bin TL İndirimi uygulaması Nasıl Olur Konulu Yazımız için Tıklayınız

2017 Basit Usul Beyanname Verme Dönemi Başladı Basit Usul Beyanname Verme Rehberi Konulu Yazımız için Tıklayınız

İŞKUR’a Nasıl Kayıt Olunur? Nereye Başvurulur Konulu Yazımız için Tıklayınız

Basit Usul Beyannamesi Son Gününü Kaçırmayın Konulu Yazımız İçin Tıklayınız

Gerçek Usulden Basit Usule Geçiş Konulu Yazımız İçin Tıklayınız

Basit Usulde Beyanname Verme ve Ödeme Konulu Yazımız İçin Tıklayınız

Basit Usul Nedir? Şartları Nelerdir? Konulu Yazımız İçin Tıklayınız

 

 

 

 

 

 

 

 


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 18 YORUM
  1. CENGİZ AKDAĞ dedi ki:

    Bankada blokeli 2 yıldır duran hesabım vardı,bu gün icra müdürüne gittim,kaldıramayacağını söyledi;Sizlere çok çok teşekkür ederim,Dilekçeyi indirdim şimdi,yarı n icra dairesine gideceğim.Gerçekten süpersiniz

  2. H.Basri dedi ki:

    Taksitlendirip, düzenli olarak ödediğim borcum yüzünden maaş hesabıma bloke konuldu. Hiç bir şekilde paramı kullanamıyorum internet bankacılığı işlemlerine dahi giremiyorum ne yapmam gerekli?

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      ilgili avukatla görüşebilirsiniz.

  3. eren dedi ki:

    S. A arkadaşlar benim maaş hesabıma e haciz gelmiş mağdurum ne yapmam lazım maaş hesabına haciz gelmez yazıyorsunuz

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      maaş hesabına haciz gelebilir.sadece emekli maaşı üzerine haciz gelmez.

  4. eren dedi ki:

    mrb arkadaşlar maaşım asgari ücret hepsinemi haciz gelir ??*

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      Hayır 10 da bir veya 8 de bir

  5. eren dedi ki:

    mrb arkadaşlar şimdi ben asgari ücret alıyorum 1600 tl maaşımda e haciz var acaba şubatta nekadar ücret kesilir benden???

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      MUTEMETİNİZE GİDİN SORUNUZ 8 DE BİRİ İLE 10 DA BİRİ ARASINDADIR

  6. eren dedi ki:

    mrb ali bey mutemetimiz yok taşeron olarak çalışıyorum direk banka bana bilgi verdi durum böyle diye ??

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      vergi dairesine gidin hesabın maaş hesabını söyleyin kaldırırlar

  7. İsmail dedi ki:

    Ben emekli işçiyim. Emekliliğimin ardından bir yakınımın fabrikasında resmiyette ortak olarak göründüm (fakat fiili olarak değil sadece kağıt üzerinde. O dönemde sahibi olduğum evim ve aracımı göstererek imza attım), ve bir birimin başında müdürdüm. 5-6 sene önce fabrika battı ( fakat halen iflas ettiğini devlete bildirmediler). Ben bu işlerden hiç anlamam, sadece onların dedikleri gibi güvenerek imza attım. Sonuç olarak 5-6 yıldır evimin ve aracımın üzerinde haciz var ve emekli maaşımın 3te1 i kesiliyor.
    1-Emeklinin maaşına haciz konulamayacağı söyleniyor fakat o zamandan beri kesinti var.
    2-Aracımın üzerine en son 2015 te haciz konmuş. Tekrar haciz konulmayan varlıklardan haczin düşebildiğini duydum (İİK 106-110.). Maliyeye sorunca devletin koyduğu haczin tekrar konulmasa da düşmeyeceği.
    Bu konuda bilgilendirebilir misiniz, ne yapmayalım? 6 senedir çok mağdur oldum.

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      birincisi Emekli maaşından kesinti yapılamaz bu nettir. ikincisi sizin dediğiniz maddeler icra iflas kanununun maddeleri özel hukuk ilişkilerinde geçerli kamu alacakları ise 6183 sayılı kanuna göre tahsil edilir. konulduğu zaman kalkmaz düşme olmaz bu konuda danıştay kararlarıda mevcuttur.

  8. deruş dedi ki:

    arkadaslar ben asgari ücretle çalışıyorum maaşım kesiliyor zaten vergi borcundan ama bu ay konak belediyesi bütün maaşıma bloke koymuş ne yapmam lazım ben cok zor durumdayım evim kira anne babama bakıyorum resmen yaşama diyor bu şerefsizler nereye başvurmam lazım yada borcumu ödemeden maasımı alamıyacakmıyım

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      Değerli okurumuz kuruma gidiniz asgari ücretin 10 da birinden fazlasına haciz konamaz 6183 sayılı kanun ve icra iflas kanunu hükümleri açık

  9. Deruş dedi ki:

    Gittim söyledim konak belediyesindeki yetkiliye belgeleride götürdüm ama kadın benle resmen dalga gecer gibi kesicez ve maaşinin hepsine el koyucaz dedi hic bir işlem yapılmadı ve halende kesilmeye devam ediyor

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      Değerli okurumuz aşağıya yazdığım yazıyı güzelce bir dilekçeye yazın götürün ondan sonra o memur size tekrar gülebilecek mi ve kesinlikle evrak kayıttan geçirtin
      Şu işyerinde asgari ücretli olarak çalışmaktayım. Belediyeniz tarafından maaş hesabıma haciz bloke işlemi yapılmıştır. 6183 Sayılı Kanunun 71. maddesinin açık hükmü gereği (Aylıklar, ödenekler, her çeşit ücretler, intifa hakları ve hasılatı, ilama bağlı olmayan nafakalar, emeklilik aylıkları, sigorta ve emeklilik sandıkları tarafından bağlanan gelirler kısmen haczolunabilir. Ancak haczolunacak miktar bunların üçte birinden çok dörtte birinden az olamaz.Asgari ücreti aşmayan aylık gelirlerin onda birinden fazlası haczolunamaz.) asgari ücretin en fazla 10 ‘da birlik kısmına haciz yapılabilir. Belediyeniz tarafından kanunun açık hükmüne aykırı olan haciz işleminin neden yapıldığının tarafıma yazılı bildirilmesi kanunsuz konulan haciz işleminin kaldırılması hususunu diye yazınız

  10. gürbüz güvenç dedi ki:


    savaş tutak.dha .amasya

    Bilindiği gibi, kesinleşen ve ödenebilir safhaya gelen bir amme borcu hakkında ödeme emri tebliğ edilmeden bu konuda mükellefin banka hesaplarına elektronik haciz uygulanamaz. Uygulamada pek çok vergi dairesi yanlış ve hukuka aykırı işlem yaparak mükelleflerin bilgisi dışında vergi borcu bulunduğu iddiasıyla banka hesaplarına e-hacizler konulmaktadır. İlgili vergi dairesine bu konuda müracaat edildiğinde konulan bu elektronik haczin yersiz ve mesnetsiz olduğu iddia edilmesine rağmen vergi daireleri bu hacizleri otorizasyon tarafından konulduğunu ve bunların kaldırılabilmesi için de mutlak surette bu borcun ödenmesi gerektiği ifade edilmektedir.

    Bilindiği gibi e-haciz, son yıllarda mükellefler üzerinde adete demoklesin kılıcı gibi tehdit unsuru mahiyeti arz etmektedir. Kendisine yasaya uygun ödeme emri tebliğ edilmediği halde kişisel banka hesaplarına haciz konulan mükellef e-haciz dolayısıyla mağdur olmaktadır.[1]

    Diğer taraftan, son yıllarda vergi borcu nedeniyle konulan elektronik hacizler dolayısıyla vergi mükellefleriyle çalıştıkları bankalar gerginlik yaşamaktadırlar. Konulan e-hacizler ticaret alemini ve bankacılık sektörünü olumsuz yönde etkilemektedir. Kendisine usulüne uygun herhangi bir ödeme emri tebliğ edilmeyen bir amme borçlusu için e-haciz yapılamaz.[2]

    Bu çalışmamızda, üzerinde önemle durduğumuz bir başka konu ise; konulan elektronik hacizlerin geçerlilik süresi 1gündür. Başka bir ifade ile, konulan elektronik haciz sadece cari günde geçerli olup, ertesi gün otomatik olarak kendiliğinden kalkması zorunludur.[3] Aksi halde, konulan e-haciz mükellefin üzerinde günlerce, aylarca kalarak mükellefi gereksiz ve haksız yere mağdur edecektir. Bu durumun uzun süre devam etmesi iş alemini ve piyasayı olumsuz yönde etkileyecektir. Bu nedenle, konulan elektronik hacizler sadece ve sadece o anda borçlu mükellefin banka hesabında mevcut bir mevduatının olup olmaması ile sınırlıdır. Sonsuza kadar mükellefin banka hesabında e-haciz devam etmez.

    Kendisine e-haciz uygulanan mükellefler bu durumu öğrenir öğrenmez hemen ilgili bankaya aşağıda örneği yer alan dilekçe ile başvurup e-hacizlerini çözdürmeleri gerekir. uygulamada yapılan bir diğer hata da şudur: vergi incelemesi neticelendikten sonra mükellefe idare ihtiyati haciz ve tahakkuk kararı alıp, bu kararı hemen uygulamak için bankalara yazı yazarak haciz işlemlerini başlatmaktadırlar. Oysaki, e-haciz veya banka mevduat hacizleri ihtiyati tahakkuk ve ihtiyati haciz kararlarının kesinleşmesine bağlıdır. Ayrıca, ihtiyati haciz ve ihtiyati tahakkuk uygulaması vergi incelemesi neticelendikten sonra yapılamaz. Çünkü bu uygulama ancak vergi incelemesi bitmeden yapılabilir.[4]

    E-haczin kaldırılabilmesi için bankaya hitaben aşağıdaki dilekçenin yazılarak imza karşılığında banka görevlisine teslim edilmesi zorunludur.

    ……………….. BANKASI
    …………. Şubesi Müdürlüğüne
    …………………..
    …../…../…….

    KONU : Hesaba konulan blokajın kaldırılması hk.
    MÜŞTERİ NO : ………………………………….

    Bağlı bulunduğum …………….. Vergi Dairesinin 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun uygulamasına yönelik, 30.06.2007 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan Seri A Sıra 1 Nolu Tahsilat Genel Tebliğinin “Amme Alacaklarının Korunması” Başlıklı ikinci bölümünün “İhtiyati Haciz” başlıklı 2. bendi altında 9. madde uyarınca, gönderdiği tarihli yazıya istinaden 20.10.2010 tarihinde şubeniz nezdindeki 144931715 nolu hesabımdan ………………. Vergi Dairesine …………. – TL ödeme yapılmıştır.

    Yukarıda belirtilen ve ekte örneği sunulan tebliğin 9. maddesinin özellikle 4. paragrafında açıkça “Bu nedenle, bankalara yapılacak haciz ve ihtiyati haciz tebliğlerinin sadece tebliğ tarihi itibarıyla amme borçlularının mevcut olan varlıklarını konu alması ve bu kişilerin ileride doğabilecek alacakları için haciz ve ihtiyati haciz tebliğinde bulunulmaması icap etmektedir.” denmektedir. Vergi Dairesi tarafından yazılan yazının bu kapsamda yazılmış bir yazı olmasına rağmen, şubeniz, talep edilenin ötesinde halen hesaplarım üzerindeki blokajı sürdürmektedir. Şubenizin kastı aşan bu tutumu hukuka ve yasaya aykırıdır ve haksız yere şahsıma zarar vermektedir.

    Diğer Bankalar ve özellikle bir kamu bankası niteliğini koruyan Halk Bankası dahi böyle bir blokaj koymazken, bankanızın bu tutumu anlaşılamamıştır.

    Şubeniz nezdindeki hesaplarım üzerinde bulunan Blokajın derhal ve en geç …………….. tarihine kadar kaldırılarak bu tarih itibariyle hesaplarımı kullanabilmem için gereğinin yapılmasını, bu konu ile ilgili olarak hukuk biriminiz ile görüşmenizi, belirtilen tarihe kadar talebimin yerine getirilmemesi halinde bankanızın ve şubenizin kastı aşan muamelesinden dolayı hakkında hukuki ve cezai yasal yollara gidileceğini, doğmuş ve doğacak zararlar için tazminat davası açılacağını, vekalet ücreti ve yargılama giderlerinin tarafınızdan talep edileceğini ihtaren bildirim.

    —————————-
    [1] Bkz. 6183 sayılı kanun md.55 ve ilgili olarak genel tebliğ seri: A –Seri No:1
    [2] Emekli maaşları, dul yetim maaşları vergi borcu dolayısıyla haczedilemez. Mükellefin haline münasip sosyal konutu vergi borcu dolayısıyla satılamaz. Amme borçlusu mükellefe gelen emekli maaşı haczedilemez.
    [3] E-Haciz sadece o andaki banka hesabında paranın bulunması halinde uygulanır. Ertesi gün veya daha ertesi gün e-haciz kendiliğinden ortadan kalkar. Yani, hükmünü kaybeder. Sonsuza kadar devam edemez.
    [4] 6183 sayılı yasa md.9, 13. ve ayrıca konuyla ilgili yüksek mahkeme Danıştay’ın vermiş olduğu ve yerleşik hale gelen birçok kararlarda inceleme neticelendikten sonra ihtiyati haciz ve ihtiyati tahakkuk söz konusu olamaz. Bkz. İzmir 4. Vergi Mahkemesinin 15.10.2010 gün ve E:2010/1387-K:2010/1619 sayılı kararları da bu yöndedir. Yine, Danıştay Vergi Dava Daireleri Genel Kurulunun 23.10.2009 gün ve E:2009/212-K:2009/456 sayılı kararları bu konuda yerleşik hale gelmiştir.

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.