Vergi ve Güncel Haber Portalı

2017 Kira (GMSİ) Beyannamesi Kimler Vermesi Gerekiyor Nasıl verilir Ödeme Nasıl Yapılır ?

22.01.2017
433
2017 Kira (GMSİ) Beyannamesi Kimler Vermesi Gerekiyor Nasıl verilir Ödeme Nasıl Yapılır ?

2017 Kira (GMSİ) Beyannamesi Kimler Vermesi Gerekiyor Nasıl verilir.2017 Mart ayı yaklaştıkça yine  evi olup kiraya verenler beyanname vermem gerekiyor mu ? Beyanname nasıl verilir? Beyannameyi Nereye Vereceğiz Ödeme Nasıl olur gibi sorularınızın cevaplarını yazımızda bulabileceksiniz.  

Gayrı Menkul Sermaye İradı (Kira Beyannamesi) Mükellefleri Kimlerdir ?

2017 Kira (GMSİ) Beyannamesi Kimler Vermesi Gerekiyor Nasıl verilir. Gelir Vergisi Kanununun 70 inci maddesinde sayılan bina arsa arazi ev işyeri gibi  mal ve hakların kiraya verilmesi sonucu elde edilen gelirler “Gayrimenkul sermaye iradı” olarak ifade edilmektedir. Gayrimenkul sermaye iradının mükellefi, kira gelirine konu mal ve hakların sahipleri  Tasarrruf hakkına sahip olanları,  irtifak ve intifa hakkı sahipleri, zilyedleri ve bu malları  kiralamış ve kiraladığı malları kiraya veren kişiler kira beyannamesi mükellefleridir. 2017 Kira (GMSİ) Beyannamesi Kimler Vermesi Gerekiyor Nasıl verilir.

2017 Yılında Verilecek  Beyannamelere Uygulanacak İstisna Tutarı Ne Kadar ?

2016 yılı için mesken kira  gelirlerinin 3.800 TL’si 2017 yılı için  ise 3.900 TL’si gelir vergisinden istisnadır. Bu tutarın  altında kalan meskene ait kira gelirleri için GMSİ (kira Geliri) beyannamesi  verilmez.  2016 yılı için 3.800. TL’nin  üzerinde mesken kira geliri elde edilmesi halinde  verilecek yıllık GMSİ beyannamesinde beyan edilen kira gelirinden istisna tutarının  düşülmesi gerekir.

Kira gelirinin yanında ticari yönden vergi kaydı bulunan mükellefler , istisna  uygulamasından yararlanamazlar. Beyan edilmesine gerek olmayan ücret, menkul sermaye iradı, gayrimenkul sermaye  iradı ile diğer kazanç ve iratlarının gayri safi tutarlarının toplamı 2016 yılında 110.000 TL ‘yi aşanlar bu istisnadan faydalanamazlar.

İstisna uygulaması, sadece, mesken  olarak kiraya verilen gayrimenkullerden elde edilen gelirler için geçerlidir.  Örnek verecek olursak. Mesken ve iş yeri kira gelirinin birlikte elde edilip beyan  edilmesi halinde, istisna sadece konutların kiraya verilmesinden elde edilen kira gelirine uygulanır.  İşyerinden elde edilen kira  gelirine istisna uygulanmaz.

Konut kira gelirinin beyan  edilmemesi veya eksik beyan edilmesi halinde istisnadan yararlanılamaz.

2017 Kira (GMSİ) Beyannamesi Kimler Vermesi Gerekiyor Nasıl verilir.

2016 Yılında 3800 TL’nin Altında Gelir Elde Edenler Ne Yapmalıdır ?

2017 Kira (GMSİ) Beyannamesi Kimler Vermesi Gerekiyor Nasıl verilir. 2016 Yılında  sahibi olduğunuz konutunuzu kiraya vermekten elde ettiğiniz kira geliri 3800 TL’nin altında bir gelir elde etmişseniz beyanname vermenize gerek yok. Kira geliri yönünden önceden vergi dairesine kaydınız varsa  Kira beyannamesi verme dönemi olan 1 Mart 2017 ile 27 Mart 2017 Tarihleri arasında bağlı bulunduğunuz vergi dairesine 3800 TL’nin altında kira geliri elde ettiğinize dair dilekçe vermeniz gerekir. Bu dilekçeyi vergi dairesine gitmeden İnternet Vergi Dairesi hesabınızdan verebilirsiniz. Kira geliri yönünden vergi kaydınız  yoksa hiçbirşey yapmanıza gerek yoktur.

Kira Geliri Beyannamesi Ne Zaman ve Hangi Vergi Dairesine Verilir ?

2017 Kira (GMSİ) Beyannamesi Kimler Vermesi Gerekiyor Nasıl verilir. Kira geliri olan mükellefler, 1 Ocak – 31 Aralık  dönemine ait beyana tabi gayrimenkul sermaye iradı gelirleri için takip eden yılın MART ayının 1  inci gününden 25 inci günü akşamına kadar beyannamelerini vermeleri  gerekir. Beyanname verme süresinin son  gününün resmi tatil gününe rastlaması halinde, tatilden sonraki ilk iş gününün  tatil saatine kadar beyanname verilebilir. Takvim yılı içinde ülkeyi terk  edenler, yurt dışına çıkma tarihinden önceki 15 gün içinde beyanname vermek  zorundadırlar.  Ölüm halinde ise beyanname ölüm tarihinden itibaren 4 ay içinde  mirasçılar tarafından verilir. Beyanname, mükellefin bağlı  olduğu vergi dairesine verilecektir. Mükellefler beyannamelerini  ikamet ettikleri yerde  bulunan yerin vergi dairesine beyanname vermek zorundadırlar.2017 Kira (GMSİ) Beyannamesi Kimler Vermesi Gerekiyor Nasıl verilir.

Beyannamelerinizi Elektronik Ortamda Gönderebilirsiniz

2017 Kira (GMSİ) Beyannamesi Kimler Vermesi Gerekiyor Nasıl verilir. Beyana tabi geliri sadece  kira geliri  olan kişiler beyannamelerini elektronik ortamda gönderebilirler. Mükellefler istemeleri halinde herhangi bir vergi  dairesinden alacakları internet vergi Dairesi kullanma şifresiyle veya kişiye özel bilgilerini girerek  yıllık gelir vergisi beyannamelerini elektronik ortamda doğrudan kendileri  www.gib.gov.tr   adresinden gönderebilirler. Yine mükellefler Serbest Mali müşavirler  aracılığıyla da elektronik ortamda göndertebilirler.

Kira Beyannamesi  Vergisi Ne Zaman Nereye Ödenir ?

Beyanname üzerinden hesaplanan Kira gelir vergisi MART ve TEMMUZ aylarında olmak üzere iki eşit taksitte ödenir.  Hesaplanan vergi;

  • Anlaşmalı  banka şubelerine,
  • Bağlı bulunulan vergi  dairesine,
  • Bağlı bulunulan vergi  dairesinin bildirilmesi şartı ile herhangi bir vergi dairesine
  • www.gib.gov.tr adresi üzerinden kişiye özel bilgileri veya internet vergi dairesi şifresi ile girecekleri kişisel sayfaları üzerinden anlaşmalı bankaların kredi kartıyla elektronik ortamdan ödeyebilirsiniz.

Aşağıda vereceğim paylaşacağım yazılarımızı da okursanız internet üzerinden beyannamenizi kolayca gönderip  daha rahat ödeme yapabilirsiniz. Yine yazılarımızda  hangi bankalarla ve hangi bankaların kredi kartıyla anlaşmalı olduğunu görebileceksiniz.

Kira Vergisi Nedir Nasıl Verilir Konulu Yazımız için Tıklayınız

 Resimli Anlatımla Vergi Borcu Sorgulama Konulu Yazımız için Tıklayınız

(Resimli Anlatım) 6736 Yapılandırılmış Vergi borcunu internetten Kredi kartı ile ödeme Konulu Yazımız için Tıklayınız

2017 Beyanname Verme ve Ödeme Süreleri Konulu Yazımız için Tıklayınız

 

   

 

 

 

 


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.