Vergi ve Güncel Haber Portalı

Öğrenim Kredisi Yapılandırma ve Vergi Affı Komisyondan Geçti

Öğrenim Kredisi Yapılandırma ve Vergi Affı Komisyondan Geçti

Uzunca bir süredir gündemi meşgul eden öğrenim kredisi yapılandırma ve vergi affı teklifi komisyondan geçti ve yürürlüğe girdi. Pandemi süreci ile alakalı olarak devlet politikaları zaman içerisinde ciddi manada farklılık gösterdi. Türkiye Cumhuriyeti, özellikle bu süreçte dolar kurlarının da ciddi manada yükselmesi ile birlikte ciddi olarak tehdit altına girdi. İnsanların geçim düzeyleri de geriledi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, zaman içerisinde hazırladığı teklifler ile birlikte hem ülke ekonomisinin refahı hem de vatandaşların geçim yapabilmesi için bir yasa tasarısı teklifi sundu. Bu yasa tasarısı ile birlikte devlete olan borçların tamamının esnek seçenekler ile yapılandırılması ve bazı vergilerin de affına yönelik yasa tasarımı TBMM Komisyonu’ndan resmen geçti.

31 Ağustos 2020 Öncesi Borçlar Kapsama Alındı

Atılan bu somut adım ile birlikte vergi borçları, ceza borçları ve KYK öğrenim kredisi borçları kapsamında 31 Ağustos 2020 tarihi baz alındı. Bu tarihten önce yapılmış olan tüm borçların bu yasa tasarısı ile birlikte af ve yapılandırma kapsamına alınacağı resmi olarak açıklandı. Devlet, bu yasa tasarısı ile birlikte 4 aşamada insanlara yapılandırma ve yenileme paketi sunacak. Peki bu pakette aşamalar nasıl ilerleyecek? Hemen sizlere de bahsedecek olursak;

  • 1. Aşama Başvuru: Yapılandırma ve af kapsamında başvuruların tamamı 30 Aralık 2020 tarihine kadar yapılabilecek.
  • 2. Aşama Borç Hesaplama ve Değerlendirme: Devlete olan her türlü borç için peşinen yapılan anında ödemelerde faiz oranının %90’ı affedilecek. Vergi faizi affı kapsamı bu şekilde uygulanacak.
  • 3. Aşama Taksit Planlama: Borçlu olan tüm vatandaşlar istemesi durumunda 18 aya kadar taksitlendirmer yapabilecek. Bu hesapla bir ay borç ödenecek, bir ay ödenmeyecek. Hali ile borç tahsili 36 aya yayılacak.
  • 4.  Aşama Ödeme Safhası: İlk 3 aşama kapsamındaki işlemlerin akabinde devlete olan borçların tamamı 01 Ocak 2021 tarihi itibari ile ödenmeye başlayacaktır.

Vergi Faizi Affı ve Yapılandırma Kapsamındaki Borç Kalemleri Neler?

Devlet, bu anlamda oldukça kapsamlı bir paket hazırlayarak insanların ekonomik anlamda rahatlaması için somut adımlar attı. Özellikle KYK öğrenim kredisi borçlarının da bu kapsama dahil edilmesi, günümüzde birçok kişi için ciddi manada rahatlık anlamına geliyor. Yapılan bu açıklamalar ile birlikte af ve yapılandırma kapsamına giren borç kalemleri aşağıdaki gibidir;

Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, KDV, Motorlu Taşıtlar Vergisi, Özel Tüketim Vergisi, Emlak vergisi, gümrük vergisi, tüm idari para cezaları, su, atık su, yol katılım payları ve KYK borçları. SGK prim borçları, idari para cezaları, birlik aidat borçları, vakıf taşınmazları borçları, nüfus para cezaları, Karayolları Taşıma Kanunu’na göre kesilen para cezaları, karayolların usulsüz geçişler nedeniyle kesilen para cezaları gibi tüm idari para cezaları, ecrimisiller, haksız alınan destekleme ödemeleri, kaynak kullanımı destekleme fonu. Taşınmaz kültür hazine alacakları, madenlerden alınan devlet hakkı, 6183 sayılı kanuna göre takip edilen diğer alacaklar. TOBB, TESK, Türkiye Barolar Birliği, TÜRMOB, İhracatçılar Birliği aidat ödemeleri, KOSGEB kapsamındaki aidatlar ve alacaklar, Organize Sanayi Bölgelerinin kredi borçları, il özel idareleri, belediyeler ve bunların bağlı kuruluşları ile sermayesi yüzde 50’den fazlası bunlara ait şirketlerin irtifak hakkı, kiralama hakkından alacaklar, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve vakıf mallarını kiralanması ve kirala alacakları, kalkınma ajanslarının il özel idare, belediye, sanayi odalarından alacakları, TSE hizmet bedeli alacakları.

Vergi Faizi Affı ve Yapılandırma Başvuruları Nasıl Yapılır?

Devlet, bu anlamda sürecin çok daha kapsamlı ve hızlı yürütülebilmesi için hem kurumlar aracılığı ile, hem posta yolu ile hem de e-Devlet sistemini kullanarak internet ortamından başvuru imkanını bizlere sunuyor. Özellikle ilk aşamada borcunuzun bulunduğu devlet kurumuna giderek bu anlamda kapsamlı şekilde bilgi almak sizler için çok daha ideal ve sağlıklı olabilir.

Borçların hesaplanması aşamasında ise biriken borcun faizleri silinecek. Ana paraya aylık yüzde 0.35 olarak belirlenen yurtiçi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) dikkate alınarak gecikme farkı eklenecek. Borçlar ilk taksitte ödenirse, bu gecikme zammının yüzde 90’ı silinecek.


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.