Vergi ve Güncel Haber Portalı

Ölüm Aylığı Şartları Nelerdir, Kimlere Bağlanır?

26.11.2019
223
Ölüm Aylığı Şartları Nelerdir, Kimlere Bağlanır?

Ölüm Aylığı Şartları Nelerdir, Kimlere Bağlanır? Çalışan ya da emekli olarak vefat eden sigortalı ya da emekli bireyin vefatından sonra mağdur olmamaları için geride kalan eş ve çocuklarına, anne ve babalarına kısacası hak sahiplerine belirli oranda ödenen maaş niteliğine ölüm aylığı denilmektedir. Ölen bireyin belirli kıstaslar dahilinde bulunan sigortalılığı ya da emekliliği geride kalan eş ve çocuklar, anne ve babalarına ölüm aylığı bağlanabilmektedir. Eşi vefat eden bireyler için vefatın gerçekleştiği tarihte resmi nikahlı olunması gerekmektedir.

Ölüm aylığı bağlanabilmesi için ölen bireyin vefat tarihi geride kalanlara maaş bağlanabilmesi için son derece önem arz etmektedir. Geride kalan bireylere ölüm aylığı bağlanabilmesi için kritik bir tarih söz konusu olmaktadır. Bu tarih Ekim 2008 olarak belirlenmiş durumdadır. Birey Ekim 2008 tarihinden önce vefat ettiyse geride kalanlar için ölüm aylığı alma hakları farklı, birey Eylül 2008 tarihinden sonra ise geride kalanlar için ölüm alma şartları farklı olmaktadır. Bireyin vefatı bu iki tarih aralığında olursa olsun en önemli nokta vefat eden bireyin belirli bir oranda ödenmiş gününün olması şartı kesinlikle olması gerekmektedir.

Ölüm Aylığı Kimler Alabilir?

Ölüm Aylığı Kimler Alabilir? Ölüm aylığından bireyin eşi ve çocukları faydalanabildiği gibi bazı durumlarda belirli şartlar sağlandığında vefat eden bireyin anne ve babası da faydalanabilmektedir. Bireyin vefat etmesi halinde eşinin ölüm aylığından faydalanabilmesi için ödenmiş sigortalılık günleri gerekmektedir. Vefat eden sigortalı bireyin ölüm maaşından eşi ve çocukları için birtakım unsurları sağlaması gerekmektedir. Örnek gösterecek olursak eğer vefat eden eşten ölüm aylığı alabilmek için vefat tarihinde çiftlerin resmi olarak evli olması gerekmektedir. Aksi durumda eşi vefat edene herhangi bir maaş bağlanması söz konusu olmamaktadır. Ayrıca dul eş bir başka evlilik gerçekleştirmesi sonucu da bağlanan ölüm aylığı kesilecektir. Eşin boşanması durumunda eş yine vefat eden eşten dolayı ölüm aylığı almaya devam edebilir.

Ölüm Aylığı Çocuklar Alabilir mi?

Ölüm Aylığı Çocuklar Alabilir mi? Ölüm aylığından bazı şartların sağlanması durumunda vefat eden bireyin çocukları da faydalanabilmektedir. Ölüm aylığından faydalanabilmek için kanunların belirlediği şekilde kız ve erkek çocukları için şartlar arasında belirgin derecede farklılıklar bulunmaktadır.

Erkek çocuğunun ölüm aylığından faydalanabilmesi için istenen şartlar aşağıdaki gibi olmaktadır.

  • Erkek çocuklarının öğrenim görmeleri halinde 18 yaşını,
  • Orta öğrenim görmeleri halinde 20 yaşını,
  • Yüksek öğrenim görmeleri halinde 25 yaşını,

Doldurmamış olmaları gereklidir. Erkek çocukları için ölüm aylığı hakkı 25 yaşında bitmektedir.

Kız çocuklarının ölüm aylığından faydalanabilmeleri için gereken şartlar ise aşağıdaki gibi olmaktadır.

  • Kız çocukları için herhangi bir yaş sınırı olmamakla beraber,
  • Herhangi bir öğrenim durumu da gözetilmemektedir.
  • Ölüm aylığından faydalanabilmek için evli olmamaları gereklidir.
  • Ayrıca ölüm aylığı alabilmek için herhangi bir gelirlerinin olmaması gerekmektedir.
  • Kız çocuk evlenip ayrılsa dahi herhangi bir geliri olmadığı müddetçe ölüm aylığından faydalanabilir.

Ölüm Aylığından Anne ve Baba Faydalanabilir mi?

Ölüm Aylığından Anne ve Baba Faydalanabilir mi? Bazı şartlar sağlandığında ölen bireyin anne ve babası da ölüm aylığından faydalanabilmektedir. Anne ve babanın ölüm aylığından faydalanabilmesi için sağlaması gereken koşullar aşağıdaki gibi olmaktadır.

  • Ölüm aylığından faydalanabilmek için aranan ilk şart anne ve babanın herhangi bir gelirinin olmaması gerekmektedir.
  • Anne ve babanın gelirlerinin toplamı net asgari ücretin altında olması gerekmektedir.
  • Anne ve baba için ölüm aylığı bağlanma oranı ise vefat eden bireyin eş ve çocuklarından kalan hisse kadar maaş bağlanmaktadır.

Ölüm Aylığı Hangi Durumlarda Bağlanmaz

Ölüm Aylığı Hangi Durumlarda Bağlanmaz, 5510 sayılı kanun 56. Maddesi çerçevesinde vefat eden bireyin, hak sahipleri için hangi durumlarda ölüm aylığı bağlanamayacağı şu şekilde olmaktadır.

  • Kendisinden ölüm aylığı kalacağını bilerek, kasten öldürmek, kasten öldürmeye teşebbüs etmek ya da sürekli olarak iş göremez hale getirmek,
  • Kendisinden aylık bağlanacak olan bireyin veya gelir ve aylık bağlanmamış olan sigortalıya ya da hak sahibine karşı ağır bir suç işlediği veya bunlara karşı olarak aile hukukundan doğan yükümlülüklerini önemli ölçüde yerine getirememesi nedeni ile ölüme bağlı nedenlerle mirasçılıktan çıkarıldıkları, kesin yargı kararı bulunan kişilere ölüm aylığı bağlanmaz.
  • Hatta ödenmiş olan ölüm aylığı 96. Madde gereğince geri alınır.

 Ölüm Aylığı Bağlanması İçin Aranan Şartlar Nelerdir?

Ölüm Aylığı Bağlanması İçin Aranan Şartlar Nelerdir? Vefat eden bireyin eş ve çocuklarına, anne ve babaları için ölüm aylığı bağlanabilmesi için bazı şartları sağlaması gerekmektedir. Vefat eden bireyin, vefatından önce olması gereken hususlar aşağıdaki gibi olmaktadır.

  • Vefat eden bireyin Emekli Sandığı ve Bağ-Kur’a bağlı olarak Ekim 2008 tarihinden sonra ölmesi halinde, bireyin en az 1800 gün ödenmiş sigortasının olması gerekmektedir.
  • Bağ-Kur sigortalı olarak Ekim 2008 tarihinden önce vefat edilmesi halinde de 1080 gün ödenmiş gününün olması gerekmektedir.
  • Vefat eden bireyin SGK’lı olarak Ekim 2008 tarihinden sonra vefat etmesi durumunda 5 yıldan beri sigortalı olması ve en az 900 gün ödenmiş sigortalı günü olması gerekmektedir.
  • SGK’lı olarak çalışanın Ekim 2008 tarihinden önce vefat etmesi durumunda da 5 yıl sigortalı olarak çalışmış olması ve en az 900 ödenmiş sigortalı gününün olması gerekmektedir.
  • Vefat eden bireyin Bağ-Kurlu vatandaşın genel sağlık sigortası dahil tüm borçlarının ödenmiş olası gereklidir.

Ölüm Aylığı İçin Başvuru Nereye Yapılır?

Ölüm Aylığı İçin Başvuru Nereye Yapılır? Vefat eden sigortalının hak sahiplerinin ölüm aylığı başvurularını SGK kurumuna yapması gerekmektedir. Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine giderek kurum tarafından hazırlanan dilekçe ile başvuruda bulunabilirler. Ayrıca dilekçeye ek olarak istenen bazı evraklarda bulunmaktadır. İstenen evraklar aşağıdaki gibi olmaktadır.

  • Okula devan eden çocuklar için öğrenci belgeleri,
  • Çocuklar için 1’er adet fotoğraf,
  • Sağlık kurulu raporu,
  • Veraset İlanı,

Ölüm aylığı başvurusu için ölüm tarihinden itibaren başvuru yapabilirsiniz.

Tapu Borcu Yoktur Yazısı Nereden Alınır?

Vergi Dairesine Adres Değişikliği Bildirimi Nasıl Yapılır, Gerekli Evraklar Nelerdir?

Kıdem Tazminatında Vergi İadesi Nasıl Alınır?


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.