Vergi ve Güncel Haber Portalı

SGK İşten Çıkış Sorgulama İşlemleri Nereden Yapılır?

09.11.2019
77
SGK İşten Çıkış Sorgulama İşlemleri Nereden Yapılır?

SGK İşten Çıkış Sorgulama İşlemleri Nereden Yapılır? Sigortalı olarak çalışanların, sigortalılık sürelerinin sonlandırılarak işveren tarafından işten çıkarılması işleminin ardından, işverenin idari para cezası ile karşılaşmamak adına çıkartılan sigortalı personelin işten çıkış bildirimlerinin en geç 10 gün içerisinde SGK e-bildirge işlemi ile bildirmeleri gerekmektedir. İşten çıkartılan her sigortalı personel adına bildirilmeyen her bildirge adına, asgari ücretin 1/10 oranında idari para cezası ödemek zorunda kalmaktadır.

İşten ayrılış bildirgesi sadece işveren tarafından görüntülenebilmektedir. Sigortalı olarak çalışan bireyin bu belgeyi elektronik ortamdan ya da e-devlet sistemi üzerinden alabilmesinin bir yöntemi bulunmamaktadır. Sigortalı personelin bu belgeleri alabilmesinin tek yolu SGK kurumuna başvuruda bulunması ile olmaktadır. İşten çıkış bildirgesi işveren tarafından, işçilerin sigortalılığının sona erdiğini belirtmek adına SGK kurumuna verilmektedir.

SGK İşe Giriş Bildirgesi Sorulama Nereden Yapılır?

SGK İşe Giriş Bildirgesi Sorulama Nereden Yapılır? Herhangi bir işe çalışmaya başladınız. Sigortalı olarak işe giriş bildirgenizi istediğiniz zaman görüntüleyebilme imkanınız bulunmaktadır. Bunun için www.turkiye.gov.tr adresi üzerinden giriş yaparak sorgulama işlemini yapabilirsiniz. Belirtilen sistem üzerinden pek çok işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Sistemi kullanmak için e-Devlet şifrenizin olması yeterli olmaktadır. E-devlet şifreniz ile giriş yaparak kendinize ait pek çok kişisel bilgilerinize erişim sağlamanız mümkün olmaktadır.

SGK İşten Çıkış Bildirgesi Üzerinde, Gerektiğinde Düzeltme İşlemi Yapılabilir mi?

SGK İşten Çıkış Bildirgesi Üzerinde, Gerektiğinde Düzeltme İşlemi Yapılabilir mi? İşlem yapıldıktan sonra belge üzerinde işlem yapılabilmesi için 10 günlük yasal bir süreç bulunmaktadır. Bildirgenin üzerinde değişiklik yapılabilmesi için belirtilen yasal süreç 10 gün olmaktadır. Bu süre içerisinde gerekli görülmesi koşulunda belgenin iptal işlemi de yapılabilmektedir. İşten çıkış bildirgesi üzerinde herhangi bir değişiklik için ya da bildirgenin iptali için de işverenin bağlı olduğu SGK kurumuna gidilerek dilekçe ile başvuruda bulunulması gerekli olmaktadır. Belirtilen işlemler kurum tarafından gerçekleştirilebilmektedir.

Herhangi bir neden ile bildirgenin iptali ya da düzeltme işleminde bulunulması açısından, işveren adına herhangi bir para cezası verilmemektedir. İşten çıkarılma işleminizin ardından yasal haklarınızı kullanmak adına bildirgenin üzerinde belirtilen işten çıkarılma kodunun doğrulu son derece öden taşımaktadır. İşten çıkış sebebinize verilen yanlış kod işsizlik maaşından faydalanamama ve diğer yasal haklarınız adına önemli olmaktadır. Yapılan çıkış işlemi esnasında hatalı olarak verilen kod yüzünden bu haklarınızdan yararlanamazsınız.

SGK İşten Çıkış Kodları Hangileridir?

SGK İşten Çıkış Kodları Hangileridir? İşçinin işten çıkarılma nedeni olarak belirtilen kodlar aşağıdaki gibi olmaktadır.

1- Deneme süreli iş sözleşmesinin işverence feshi

2- Deneme süreli iş sözleşmesinin işçi tarafından feshi

3- Belirsiz süreli iş sözleşmesinin işçi tarafından feshi (istifa)

4- Belirsiz süreli iş sözleşmesinin işveren tarafından haklı sebep bildirilmeden feshi

5- Belirli süreli iş sözleşmesinin sona ermesi

8- Emeklilik (yaşlılık) veya toptan ödeme nedeniyle

9- Malulen emeklilik nedeniyle

10- Ölüm

11- İş kazası sonucu ölüm

12- Askerlik

13- Kadın işçinin evlenmesi

14- Emeklilik için yaş dışında diğer şartların tamamlanması

15- Toplu işçi çıkarma

16- Sözleşme sona ermeden sigortalının aynı işverene ait diğer işyerine nakli

17- İşyerinin kapanması

18- İşin sona ermesi

19- Mevsim bitimi (İş akdinin askıya alınması halinde kullanılır. Tekrar başlatılmayacaksa “4” nolu kod kullanılır.

20- Kampanya bitimi (İş akdinin askıya alınması halinde kullanılır. Başlatılmayacaksa “4” nolu kod kullanılır.

21- Statü değişikliği

22- Diğer nedenler

23- İşçi tarafından zorunlu nedenle fesih

24- İşçi tarafından sağlık nedeniyle fesih

25- İşçi tarafından işverenin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranış nedeni ile fesih

26- Disiplin kurulu kararı ile fesih

27- İşveren tarafından zorunlu nedenlerle ve tutukluluk nedeniyle fesih

28- İşveren tarafından sağlık nedeni ile fesih

29- İşveren tarafından işçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışı nedeni ile fesih

30- Vize süresinin bitimi ( İş akdinin askıya alınması halinde kullan Tekrar başlatılmayacaksa “4” nolu kod kullanılır)

SGK İşten Çıkış İşlemi Ne Zaman Sistemde Görüntülenir?

SGK İşten Çıkış İşlemi Ne Zaman Sistemde Görüntülenir? Bazı durumlar vardır ki işten çıkarılma işlemini sistem tarafından görüntüleme sağlanamamaktadır. Bu gibi durumlar işverenin bildirgeyi işlememesinden kaynaklı olabileceği gibi hatalı tarihte olabilmektedir. Belgenin işveren tarafından ayın 23’ne kadar verilmesi gerekmektedir. Fakat işten çıkış işlemi bulunulan ayın 23’den itibaren gerçekleşmiş ise işveren belgeyi sisteme işlemiş olsa dahi işlem bir sonraki ayın 23’den sonra görüntülenebilmektedir.

SGK İşten Çıkış Bildirgesini Ne Zaman Onaylamaktadır?

SGK İşten Çıkış Bildirgesini Ne Zaman Onaylamaktadır? İşveren tarafından işten çıkış işlemi tamamlandıktan sonra SGK’nın bildirgeyi onaylama işlemi en fazla 3 gün içinde gerçekleştirilmektedir. İşveren, işçinin işinin sonlandırılmasından sonra 10 gün içerisinde SGK kurumuna göndermek zorundadır. Sosyal Güvenlik Kurumuna gönderilen işten çıkış bildirgesi yetkililer tarafından gerekli incelemeler yapıldıktan sonra 3 gün içerisinde onay işlemi gerçekleştirilir. Genel anlamda doğru bilgileri işlemek işverene ait olmaktadır. İşten çıkış işlemlerinin hatalı olmasından ötürü, işveren işçi tarafından mahkemeye verilebilmektedir.

Yurt Dışındaki Varlıkların Türkiye’ye Getirilmesi

Vergi Mükelleflerinin Sorumlulukları Nelerdir ?

Kıdem Tazminatında Vergi İadesi Nasıl Alınır?


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.