Vergi ve Güncel Haber Portalı

Memurlar Ne Zaman Vergi Dilimine Girecek? 2019 Vergi Dilimleri

Memurlar Ne Zaman Vergi Dilimine Girecek? 2019 Vergi Dilimleri

Memurlar Ne Zaman Vergi Dilimine Girecek? 2019 Vergi Dilimleri, Her yıl olduğu gibi 2019 yılı içerisinde de belirlenen vergi dilimi oranları mevcuttur. Yıl içerisinde elde edilen gelirlere uygulanacak gelir vergisi oranları, elde edilen gelirlerin toplamları sınıflandırılarak belirlenmektedir. Belirlenen bir tutara kadar olan gelir toplamlarına uygulanacak vergi oranı belirlendikten sonra, bu gelir toplamını aşan gelirlere bir üst vergi oranı uygulanmaktadır.

Resmi Gazetede yayınlanan Gelir Vergisi Kanununun 103’üncü maddesinde yer alan gelir vergisine tabi gelirlerin vergilendirilmesinde esas alınan tarifede, 2019 takvim yılı gelirlerinin vergilendirilmesinde esas alınmak üzere yeniden belirlenmişti. İlgili memur hakkında uygulanan gelir vergisi oranının yükselmesi, aylık net maaşının azalmasına yol açarken, asgari geçim indirimi ve engelli indirimi uygulamaları nedeniyle, bazı memurların net maaşını hiç etkilememektedir.

2019 takvim yılının başından itibaren elde ettikleri “gelir vergisi matrahına esas” gelirleri toplamı belli seviyelere ulaşınca, aylık ücretlerinden kesilen gelir vergisi oranı da artmaktadır. Ücret gelirlerinin vergilendirilmesinde esas alınan matrah tarifelerine göre yıla %15 oranındaki gelir vergisi diliminde başlayan kamu çalışanları, ücret durumlarına göre yılın değişen aylarında %20 oranındaki gelir vergisi dilime çıkmakta ve kamu çalışanlarından bazıları yıl içinde %27 oranındaki dilime de girmektedirler.

2 bin 20 lira olan asgari ücret Eylül’den itibaren bir üst vergi dilimi olan yüzde 20’ye girecek. Bekar bir işçi için geçerli olan net 2 bin 20 lira asgari ücretten vergi kesintisi olmuyor ancak evli ve çocuklu asgari ücretlilerden kesinti yapılıyor. Gelir Vergisi, gerçek kişilerin gelirleri üzerinden alınan vergidir. Çalışanların gelir vergisi miktarlarına % 17 ile yüzde 22’lik zammı yapıldı. 2019 takvim yılı gelirlerinin vergilendirilmesinde esas alınmak üzere aşağıdaki şekilde yeniden belirlendi.

Toplam geliri 18 bin TL’ye kadar olan kamu personeli maaşlarında % 15’lik vergi dilimine göre kesinti yapılacak ve ilk vergi dilimindeki kesinti yapılacak. Bu ilk vergi dilimim geçen yıl 14 bin 800 TL iken 2019 yılında 18 bin TL’ye çıkarılarak yaklaşık % 21 artış yapıldı.

Toplam geliri 40 bin TL’ye ulaşan memurların 18.000TL’si için 2.700TL, fazlası % 20’lik vergi dilimine girilmiş olacak ve maaşınızdaki kesinti artacak. Bu ikinci vergi dilimi miktarı 2018 yılında 34 bin TL iken 2019 yılında bu rakam 40 bin TL’ye çıkarılarak yüzde 17’lik artış yapılmış oldu.

Çalışanların 98 bin TL’ye ulaşan toplam gelirlerinin 98.000TL’nin 40.000TL’si için 7.100TL, (ücret gelirlerinde 148.000TL’nin 40.000TL’si için 7.100TL), fazlası için % 27’lik vergi dilimine girilmiş olacak. Bu üçüncü vergi dilimi miktarı 2018 yılında 80 bin TL iken 2019 yılında bu rakam 98 bin TL’ye çıkarılarak yüzde 22’lik artış yapılmış oldu.

Vergi Dilimi ve Gelir Vergisi Matrahı Nedir?

Vergi dilimi, çalışanlar tarafından elde edinilen ücret üzerinden alınan gelir vergisi oranını belirleyen ve elde edinilen gelir toplamının yüzde kaç üzerinden vergiye tabi tutulacağını gösteren artan oranlı vergi tarifeleridir.

Gelir Vergisi Matrahı, Çalışanların brüt maaşından SGK işçi payı ve işsizlik sigortası işçi payının düşülmesi sonucunda kalan bakiye tutar gelir vergisi matrahına esas olan tutar olarak adlandırılır. Bu tutar gelir vergisi matrahıdır.

Gelir Vergisi Hesaplama İşlemi Nasıl Yapılır?

Gelir Vergisi Hesaplama İşlemi Nasıl Yapılır? Gelir vergisi oranları; % 15, % 20, % 27, % 35 şeklinde olup oran bazında değişmeyen fakat bu oranlara tekabül eden gelir miktarı tarifeleri ise her sene başında Maliye Bakanlığı tarafından yeniden belirlenmektedir.

Belirlenen gelir miktarına tekabül edecek şekilde kişilerce ödenecek gelir vergisi belirlenir. Gelir vergisi dilimlerine ilişkin hesaplama yöntemi aşağıdaki şekildedir;

Brüt Maaş (A)

A
SGK İşçi Payı (B)

B = A X 0,14

İşsizlik Sigortası İşçi Payı (C)

C = A X 0,01
Vergi Matrahı (D)

D = A – (B+C)

Aylık Gelir Vergisi (E)

E =  D X 0,15
Damga Vergisi (F)

F = A X 0,00759

Kümülatif Vergi Matrahı (G)

G = [ A – (B+C) ] + Önceki Aylar Vergi Matrahları
Net (H)

H = A – (B+C+E+F)

Asgari Geçim İndirimi (I)

I
Toplam Ele Geçen (J)

J = H + I

 Aylık gelir vergisi hesaplanırken ilgili tutarın çarpım dilimi kümülatif vergi matrahı tutarına göre belirlenir. Gelir vergisi hesaplamasında çarpım tutarı % 15 ile başlar, kümülatif vergi matrahına göre % 20, %27 ve %35 olarak devam eder.

Vergi Borcu Ödenmezse Ne Olur? Vergi Borcuna Taksitlendirme Yapılır mı?

Kira Beyannamesi Cep Telefonundan Nasıl Verilir?

Kıdem Tazminatında Vergi İadesi Nasıl Alınır? 


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.