Vergi ve Güncel Haber Portalı

2020 Vergi Affı

26.05.2020
294
2020 Vergi Affı

Bugün ki makalemizde sizleri elimizden geldiğince 2020 vergi affı gündemi ile alakalı olarak bazı bilgiler sunma yoluna gideceğiz hep birlikte. Türkiye genelinde sizlerin de tahmin edebileceği üzere vergi sistemleri konusunda ciddi imkanlar sizlere sunuluyor diyebiliriz. Vergi modelleri konusunda daha önceki dönemde elimizden geldiğince sizleri bilgilendirme yoluna gitmiştik. 2020 vergiye ilişkin kanunlar ve mevzuat ile alakalı konumuzu inceleyerek fikir edinebilirsiniz.

Vergi affı, özellikle kişi ve kurumların uzunca bir süredir beklediği gelişmelerden birisi olarak dikkatleri çekiyor. Şimdi sizleri bu anlamda bilgilendirecek ve fikir edinmeniz için elimizden gelenin en iyisini yapacağız. Yorum kısmından merak ettiklerinizi bizlere sorabilir ve fikir edinme yoluna gidebilirsiniz.

Vergi Affı Nedir?

Vergi affı, devlete olan vergi borçlarınız için yine devletin esnek seçenekler kullanarak vergileri yapılandırması ya da tamamen vergi borçlarını silmesi anlamına gelir.

Vergilendirme süreçlerinde özellikle birkaç senelik dilim içerisinde devletin ciddi anlamda somut adımlar attığını söyleyebiliriz. Şu süreçte özellikle koronavirüs ile mücadele ettiğimiz dönemler. Mümkün mertebe sizleri bu anlamda bilgilendirme yoluna gitmiştik. Sitemiz içerisinde 2020 koronavirüs vergiye yönelik olarak sizleri bilgilendirmiştik. Şimdi merak ettiğiniz bu gibi konularda inceleme yapmanız için linki paylaşıyoruz.

2020 Koronavirüs Vergiye Yönelik Önlemler Paketi

Tabi ki insanlar yine de bu vergiye yönelik hafifletme paketlerinden daha ziyade af beklemekte. Bununla alakalı olarak 2019 yılından bu yana Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, bu anlamda somut adımlar atıyor ve bazı açıklamalar yapıyordu. Ancak devlet, bütçe düzenleme süreçleri nedeni ile bu konudaki uygulamalar konusunda ciddi anlamda erteleme yaşıyor demek de yanlış olmaz. 2020 yılı ile alakalı olarak planlar hakkında da bilgiler sunalım istiyoruz.

2020 Yılında Vergi Affı Gelir Mi?

Vergi affı, genel olarak baktığımız zaman ciddi anlamda önem arz eden ve planlama gerektiren bir durum demek yanlış olmaz. Türkiye Cumhuriyeti hükümeti, koronavirüs ile mücadele kapsamında 10 Milyar TL gibi bir yardım rakamını geçtiğimiz günlerde insanlara ulaştırdı. Öyle ki emekli ikramiyesi gibi seçenekler de ön plana çıktı. Ancak bu noktada devlet bütçesi de çok ciddi manada açık verdi demek yanlış olmaz sanıyorum.

2020 yılında vergi affı düzenlemesi ile alakalı olarak önümüzde iki senaryo var. Yine %50 – %50 olmak sureti ile bir ikilem içerisindeyiz. Hem bu anlamda seçenekleri de sizlere sunma yoluna gideceğiz.

1-) Koronavirüs Devlet Bütçesinde Açık Verdi, Af Zora Girdi

Koronavirüs sürecinde devlet, insanların maddi ve sosyal anlamda sıkıntı yaşamamaları için ciddi manada somut adımlar attı. Yardım paraları dağıtıldı, işyerlerine ve çalışanlarına maddi destekler verildi. Vergi ödemeleri ile alakalı olarak esneme sağlandı. Dolayısı ile devlet bütçesi ciddi anlamda zarar gördü.

Devlet, bu anlamda kendi bütçesindeki açığı kapatarak ekonomik bir kriz sürecine girmeyi düşünürse sıkıntılar meydana gelebilir. Dolayısı ile 2020 yılında vergi affı gibi bir durum söz konusu olmayabilir. Olumsuz senaryo olarak bu fikir üzerinde duruluyor.

2-) Koronavirüs İşyerleri ve Gelirlerini olumsuz Etkiledi, Devlet Desteği Şart

Koronavirüs tedbirleri kapsamında özellikle son birkaç haftalık dilim içerisinde ciddi sıkıntılar meydana geldi demek yanlış olmaz. Devlet, aldığı önlemler kapsamında işyerlerini kapattı, alışveriş merkezlerini kapattı ve birçok küçük, orta ve büyük ölçekli işletme maddi anlamda sıkıntıya düştü demek yanlış olmaz.

Devlet, bütçesinde çok ciddi bir sıkıntı olmadı ise şayet bu anlamda girişimci şirketlere destek olmak için bir vergi affı paketi üzerinde durabilir. Buna bağlı olarak devlet bütçesi müsaade ettiği sürece sorunsuz bir şekilde vergi affı planı gündeme gelebilir.


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.