Vergi ve Güncel Haber Portalı

BES’te Yeni Düzenleme 2020 BES’ten Çıkmadan Birikimlerin Bir Kısmını Çekebilme

25.12.2019
177
BES’te Yeni Düzenleme 2020 BES’ten Çıkmadan Birikimlerin Bir Kısmını Çekebilme

BES’te Yeni Düzenleme 2020 BES’ten Çıkmadan Birikimlerin Bir Kısmını Çekebilme, Bireysel Emeklilik Sisteminde yapılan değişiklikler Resmi Gazete’de yayımlanmış bulunmaktadır. Finansal sistem üzerindeki risk birikimini azaltmak için finansal derinliği ve ürün çeşitliliğini arttırmak adına yurt dışında yaşayan Türk vatandaşların da Döviz ödemeli Bireysel Emeklilik Sistemine dahil edilmesi planlanmaktadır. Cumhurbaşkanlığı 2020 Yılı Yıllık Programı içerisinde gerçekleştirmiş olduğu derleme işlemine göre, Türk ekonomisinin yüksek oranlı ve istikrarlı büyümesinin sağlanabilmesi için sürdürülebilir ve sağlıklı kaynaklardan temin edilmesi, dış kaynaklara bağımlılığın azaltılması için gelir arttırıcı kaynakların istihdam sağlayıcı ve verimlilik potansiyeli yüksek alana yönlendirilmesi temel amaç olmaktadır.

Sonu emekliliğe bağlanan ve uzun vadeli tasarrufları arttırmak amacı ile oluşturulmuş olan Bireysel Emeklilik Sisteminin katılımcısının arttırılması ve genişletilme çalışmaları kapsamında gelişim süreci devam etmektedir. Sistem üzerinde düzenli büyümemin yakalanabilmesi için ilerideki zamanda katılımcı sayısının ve fon büyümesinin sürekliliğe yönelik iyileştirme çalışmaları devam edecektir.

Vatandaşların Bireysel Emeklilik Sistemine katılımlarını arttırmak adına, kumbara hesabı gibi çalışmalar ise finansal sisteme katılım ve tasarruf ile erken yaşta tanışma teşviki sağlanacak. bu şekilde sermaye piyasaları için uzun vadeli kaynak oluşturulabilecek.

Bireysel Emeklilik Sisteminden Çıkmadan Birikimlerin Bir Kısmını Çekebileceksiniz

Bireysel Emeklilik Sisteminden Çıkmadan Birikimlerin Bir Kısmını Çekebileceksiniz, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Emeklilik Gözetim Merkezi, Türkiye Sigorta Birliği ortak çalışmaları kapsamında, genç nesil için uzun dönemli tasarruf işlemini cazip hale getirmek adına Bireysel Emeklilik Sistemi üzerindeki mevcut olan devlet destekleri yaş ortalamalarına göre çeşitlendirilecektir. Yapılacak olan bu çalışma ile katılımcının sistem üzerinde kalış zamanı ve yaşı dikkate alınarak değerlendirilmeler yapılacaktır. Genç nesil katılımcılar için diğer katılımcılardan farklı olarak verilecek olan devlet katkısı teşviki için ilave olarak kaynak ihtiyacı belirlenecektir.

Bireysel Emeklilik Sistemine katılan bireylerin kısa vadede nakit ihtiyacı nedeni ile sistem üzerinden çıkışların önlenmesi adına sağlık, evlilik, eğitim ve mülk sahibi ihtiyaçlar nedeni ile birlikte, Bireysel Emeklilik Sisteminden çıkış yapmadan birikimlerinin belirli bir kısmını çekme imkanı tanınacaktır. Anket çalışmaları düzenlenerek Bireysel Emeklilik Sisteminden vatandaşların çıkış nedenleri araştırılacaktır. Yapılacak çalışmalar, anket sonuçlarına göre düzenlemeler getirilecektir.

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi Devreye Girecek

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi Devreye Girecek, Yapılan çalışmalar neticesinde Bireysel Emeklilik Sistemine otomatik katılım, sistem üzerinde kalış süresi ve fon tutarlarını artıracak şekilde yeniden düzenlemeye gidilerek Tamamlayıcı Emeklilik Sistemine dönüşüm sağlanacaktır. Yapılacak olan çalışmalar sonrasında sosyal taraflların mutabakatları sağlandıktan sonra Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi devreye alınacaktır.

Mevcut Durumda Kimler  Ne Zaman BES’e Geçecek?

Mevcut Durumda Kimler  Ne Zaman BES’e Geçecek? 6740 sayılı kanun çerçevesinde 10.08.2016 tarihinde 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanununa eklenen madde gereğince, Türk Vatandaşı ya da Mavi kart sahibi 45 yaş altı tüm 4/A, 4/B ve 4/C çalışanları ve çalışma hayatına yeni başlayacak olan vatandaşlarımız otomatik katılımlı bireysel emeklilik sistemine dahil edilmiş bulunmaktalar.

Otomatik Katılımlı BES, sistemi ile çalışma hayatında bulunan tüm vatandaşlarımızın şuan için elinde bulundurdukları hayat standartlarını emeklilik zamanında da sürdürebilmeleri adına emekliliğe yönelik tasarrufa teşvik eden iş yeri bazlı bir sistem uygulamasıdır. Katılımı otomatik olarak gerçekleştirilen sisteme göre henüz 45 yaşını doldurmamış ve Sosyal Güvenlik Kurumu ve Emekli Sandığına bağlı olarak çalışma hayatında yer alan ve henüz çalışma hayatına yeni başlayacak olan vatandaşlar çalıştıkları iş yeri aracılığı ile sisteme dahil edilmektedirler.

Düzenlenen kanun çerçevesince otomatik katılımlı BES sistemine kademeli geçiş bulunmaktaydı. Özel sektör çalışanları iş yerinde çalışan personel sayısına göre kademeli olarak BES sistemine dahil edilmekteydi. buna göre son kademe olarak da iş yarinde çalışan sayısı 5 ve üzerinde buluna bir iş yerinde çalışan vatandaşlar sisteme 1 Ocak 2019 tarihi ile dahil edilmiş bulunmaktadırlar. BES sistemi üzerinde bu son genişleme işlemi olmaktadır.

Bireysel Emeklilikte Hangi Şirketler Faaliyet Gösteriyor?

Bireysel Emeklilik Sistemi üzerinde de  faaliyet gösteren emeklilik şirketleri, emeklilik ürünlerini sunmak adına uzmanlaşmış bir finansal bir kuruluş olmaktadır.Kuruluşların faaliyet gösterebilmeleri için Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanununda öngörülen kuruluş izni ve faaliyet ruhsatı almış olmaları gerekmektedir. Alınması gereken izin ve ruhsat Hazine Müsteşarlığı tarafından şirket yapılabirlik raporlarının detaylı incelenmesi ve kanun içerisinde belirtilen tüm yasal gerekliliklerin yerine getirilmiş olması gerekmektedir. Bireysel emeklikte şu an için 18 farklı şirket vardır. Bu şirketleri çalışan bir kişinin belirleme şansı yoktur.Yani, çalışan bir kişi hangi bankadan maaş alıyorsa o bankanın sigorta şirketine otomatikman geçmiş olur. Peki hangi sigorta şirketleri bireysel emeklilik konusunda faaliyetteler?Aşağıdaki bu  şirketlere yer verilmiştir:

  • Aegon Emeklillik ve Hayat A.Ş.
  • Allianz Hayat ve Emeklilik A.Ş.
  • Allianz Yaşam ve Emeklilik A.Ş.
  • Anadolu Hayat ve Emeklilik A.Ş.
  • Avivasa Emeklilik ve Hayat Ş.
  • Axa Hayat ve Emeklilik A.Ş.
  • Bereket Emeklilik ve Hayat A.Ş.
  • BNP Paribas Cardif Emeklilik A.Ş.
  • Cigna Finans Emeklilik ve Hayat Ş.
  • Fiba Emeklilik ve Hayat A.Ş.
  • Garanti Emeklilik ve Hayat Ş.
  • Halk Hayat ve Emeklilik A.Ş.
  • NN Hayat ve Emeklilik A.Ş.
  • Katılım Emeklilik ve Hayat A.Ş
  • Metlife Emeklilik ve Hayat A.Ş
  • Vakıf Emeklilik  Ş.
  • Ziraat Hayat ve Emeklilik A.Ş

BES’ten Nasıl Çıkılır BES’ten Çıkma Dilekçesi ?

SGK Prim Sorgulama Nasıl Yapılır, Nereden Öğrenilir?


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.