Vergi ve Güncel Haber Portalı

SGK Prim Sorgulama Nasıl Yapılır, Nereden Öğrenilir?

15.12.2019
65
SGK Prim Sorgulama Nasıl Yapılır, Nereden Öğrenilir?

SGK Prim Sorgulama Nasıl Yapılır, Nereden Öğrenilir? Kuruluş şekli SSK olarak bilinen, fakat daha sonradan ise SGK yani Sosyal Güvenlik Sistemi olarak adı değiştirilen çalışanların emeklilik ve sağlık ile ilgili tüm işlemlerin yürütüldüğü bir kurum olmaktadır. Tüm insanlar, hayatları boyunca sosyal güvence altında olmak isterler. Bu bağlamda Sosyal Güvenlik, insanların gelir durumlarına bakılmaksızın toplumun huzurunu ve refahını bozan her türlü sosyal tehlikelerin verdiği zarardan insan hakkı ve devlet görevi ile primli ya da primsiz sistemlerin kullanılarak, kişilerin mağruz kalabileceği sosyal tehlikelere karşı kurtarılma güvencesi olmaktadır. Bu açıdan bakıldığında ise ülkemiz sınırlarında sosyal güvenlik hakkı, Anayasamızın 60. Maddesine göre Herkes Sosyal Güvenlik Hakkına sahip olmaktadır.

Bu kapsam altında SGK Kurumu altında çalışanlar belirli yaşlara ve belirli zaman çalışma diliminden sonra emeklilik hayali kurarak çalıştıkları günlerini, prim ve hizmet sürelerini sorgulama işlemi gerçekleştirmektedirler. SGK çatısı altında olarak, SGK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı olarak toplam üç şekilde çalışan sınıf mevcut olmaktadır. SGK altında çalışan bireyler için çalıştıkları zamanı ve primlerini sorgulamak emeklilik açısından son derece önem taşımaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu altında çalışan sigortalı bireyler diledikleri zaman aşağıdaki evrak dökümüne ulaşım sağlayabilirler. Bu evrak grubu aşağıdaki gibi olmaktadır.

  • İlk işe giriş tarihi,
  • SGK Hizmet dökümü,
  • Aylık prim ödeme gün sayısı ve prim ödeme tutarı,
  • Brüt kazanç ve kesintiler toplamı,
  • Maaş kesintileri,
  • Her bir çalışılan kurum için işe giriş ve işten çıkış tarihleri,
  • Toplam hizmet süresi ve diğer her türlü evrak dökümüne ulaşım sağlayabilmektedirler.

SGK Prim Sorgulama Nasıl Yapılır?

SGK Prim Sorgulama Nasıl Yapılır? Sigortalılık bilgilerinizi Sosyal Güvenlik Kurumu altında toplanan 4/A, 4/B ve 4/C gibi gruplara ayrılmış olan tüm hizmet dökümünüzü artık çok basit ve kolayca internet ortamından görüntüleyebiliyorsunuz. SGK prim gün sayısı e-Devlet sistemi üzerinden yapılabilmektedir. Sorgulama yapmak isteyen vatandaşların birkaç işlem yaptıktan sonra istediği bilgiye rahatlıkla ulaşabileceklerdir.

SGK prim sorgulaması yapmak için e-Devlet sistemine giriş yapması ve kurum sekmesinden, Sosyal Güvenlik Kurumu bölümüne tıklaması gerekmektedir. Tabi ki bu işlemleriniz içi e-Devlet şifrenizin olması gerekmektedir. e-Devlet şifrenizi herhangi bir PTT şubesinden kimliğiniz ile alabilirsiniz.

e-Devlet sistemi üzerinden prim ve gün sorgulama işlemleri yapılabilmektedir. e-SGK sistemi içerisinde hesaplama yapabilme yazılımları mevcut olmaktadır. Bu sistem üzerinden de edindiğiniz bilgileri kullanarak emeklilik yaşı, SGK prim gün sayısı ve SGK borçları gibi pek çok otomatik hesaplama gerçekleştirebilirsiniz. Yaptığınız bu hesaplama işlemini de pek çok alanda kolaylık açısından kullanabilirsiniz.

SGK e-Devlet Hizmet Dökümü Nasıl Yapılır?

SGK e-Devlet Hizmet Dökümü Nasıl Yapılır? Çalışanların hizmet bilgilerinin e-Devlet sistemi üzerinden sorgulanabilmesi vatandaşlar adına son derece kolay ve hızlı bir işlem olmaktadır. SGK işlemlerinizin hızlı ve kolay gerçekleştirilebilmesi vatandaşlarımıza resmi kurum ve kuruluşlardaki işlemlerini hızlıca sonlandırması için önem taşımaktadır. e-Devlet sistemi üzerinden ayrıca vatandaşların sigorta geçmişleri, herhangi borçlanma şekilleri ve ödeme planı gibi pek çok biliye rahatlıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.

e-Devlet sistemi üzerinden ayrıca emeklilik başvurunuzun takibini, prim ve ödeme tutarlarının takibini ve sağlık borçlanması gibi birçok bilgiye liste şeklinde ulaşım sağlayabilirsiniz.

SGK 4/A Hizmet Dökümü Nasıl Alınır?

SGK 4/A Hizmet Dökümü Nasıl Alınır? 4/A hizmet dökümü için e-Devlet sistemi üzerinden giriş yapmanız gerekmektedir. e-Devlet sistemine giriş işleminizin ardından 4/A hizmet dökümü dahil, 4/A ile ilgili tüm bilgilerinize ulaşım sağlayabilirsiniz. SGK 4/A hizmet dökümüne ulaşmak için aşağıdaki adımları izlemeniz gerekmektedir.

  • Öncelikle e-Devlet sistemine giriş yapmanız gerekmektedir.
  • e-Devlet sistemine kimlik bilgilerinizin doğrulanmasının ardından sisteme giriş yapabilirsiniz.
  • Ardından da SGK işlemleri üzerinden 4/A Hizmet Dökümü ya da 4/A Detaylı Hizmet Dökümü seçeneklerinden birine tıklamanız gerekmektedir.
  • 4/A Hizmet Dökümü butonundan son 6 aylık hizmet bilgilerinize ulaşım sağlayabilirsiniz.
  • 4/A Detaylı Hizmet Dökümü butonuna tıkladığınızda da sigortalılığınızın başlangıcı itibari ile tüm hizmet sürecini görüntüleyebilirsiniz.

SGK 4/B Hizmet Dökümü Nasıl Alınır?

SGK 4/B Hizmet Dökümü Nasıl Alınır? SGK 4/B hizmet dökümü işlemi de 4/A işleminde olduğu gibi e-Devlet sistemi üzerinden sorgulanabilmektedir. e-Devlet sistemi üzerinden 4/B ile ilgili tüm bilgilerinize ulaşım sağlayabilirsiniz. SGK 4/B hizmet dökümüne ulaşmak için aşağıdaki adımları izlemeniz gerekmektedir.

  • İlk olarak e-Devlet sistemine giriş yapmalısınız.
  • e-Devlet sistemine kimlik bilgilerinizin doğrulanmasının ardından sisteme giriş yapabilirsiniz.
  • Diğer adım olarak da SGK işlemleri üzerinden 4/B Hizmet Dökümünüze ulaşım sağlayabilirsiniz.
  • SGK 4/B Hizmet Dökümünüzde aradığınız tüm bilgilere ulaşım sağlayabilirsiniz.

SGK Hizmet Dökümünün Gerekli Olduğu Birimler Nelerdir?

SGK Hizmet Dökümünün Gerekli Olduğu Birimler Nelerdir? Hizmet dökümü pek çok kurum tarafından istenen bir evrak olmaktadır. SGK Hizmet Dökümünün en çok istendiği durum ise emeklilik ile ilgili işlemlerinizin araştırıldığı ve hesaplama yaparken gerekmektedir. Diğer açıdan da SGK Hizmet Dökümü isteyen kurumlar aşağıdaki gibi olmaktadır.

  • Resmi Kurum ve Kuruluşlar
  • Bankalar
  • İş Yerleri

SGK e-Devlet GSS Ödemesi Nasıl Yapılır?

SGK e-Devlet GSS Ödemesi Nasıl Yapılır? e-Devlet sistemi üzerinden giriş yapılarak Genel Sağlık Sigortası borcu ödenebilmektedir. GSS prim borcunu ödemek için e-Devlet sistemine kimlik bilgileriniz ve şifreniz ile giriş yapmanız gerekmektedir. Genel Sağlık Sigortasını ödemek için SGK ödemeleri ve GSS prim ödeme linkine tıklamanız gerekmektedir. Tıklama işleminizin ardından sizden istenilen bilgileri girerek işleminizi tamamlayabilirsiniz.

Ayrıca SGK ile ilgili olarak herhangi bir konu hakkında bilgi almak ve şikayette bulunmak için ALO 170 numarasını arayabilirsiniz. ALO 170 SGK müşteri hizmetleri numarası olmaktadır. 7 – 24 arayabilirsiniz.

PTT Kargo Sorgulama Nasıl Yapılır, Nereden Öğrenilir?

SSK Emeklilik Sorgulama Nereden, Nasıl Yapılır?

Trafik Cezası Sorgulama Nereden Yapılır? İnternet Üzerinden Ödeme Resimli Anlatım


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.