Vergi ve Güncel Haber Portalı

Vergi Yapılandırmasını Peşinden 18 Ay Taksite çevirmek İsteyenler Fırsatı Kaçırmayın

Vergi Yapılandırmasını Peşinden 18 Ay Taksite çevirmek İsteyenler Fırsatı Kaçırmayın

Vergi Affı Ceza İhbarnameleri Yönünden Hem Başvuru Süresi Hem Ödeme Süresi Uzatıldı.6736 Sayılı Kanuna göre vergi borçlarını peşin ödeme seçeneği ile seçip 30 Kasım 2017 tarihinde ödeyemeyenler için devlet hem peşin ödeme süresini uzattı. Hemde peşin ödeme seçeneğini seçenlere yapılandırmalarını altı,  dokuz, oniki veya onsekiz taksit şeklinde değiştirme imkanı getirildi.   

6736 sayılı Kanunun geçici 2 nci maddesinin beşinci fıkrasında, “(5) Kanun kapsamında peşin ödeme seçeneğini tercih eden ancak yapılandırılan tutarları süresinde ödemeyerek Kanundan yararlanma hakkını kaybedenlerce, 30/4/2017 tarihine kadar (bu tarih dâhil) ilgili idareye yazılı olarak başvuruda bulunularak taksitli ödeme seçeneğinin tercih edilmesi ve ilgili katsayı uygulanmak suretiyle yapılandırılan tutarın, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar ödenmesi gereken taksitlerin birinci fıkrada, diğer taksitlerin ise ikinci fıkrada belirtilen süre ve şekilde ödenmesi şartıyla Kanun hükümlerinden yararlanılır.” hükmüne yer verilmiştir.

Peşin Ödeme Seçenlerin Vergi Yapılandırmalarını Taksite Çevirme Son Başvuru Tarihi 30 Nisan 2017

           Bu hüküm ile peşin ödeme seçeneğini tercih ettiği halde Kanunda öngörülen süre ve şekilde ödeme yapmayarak.  Kanundan yararlanma hakkını kaybeden borçlulara talep etmeleri halinde yapılandırılan borçlarını taksitler halinde ödeme imkanı getirilmektedir.

         Bu durumda, peşin ödeme seçeneği tercih edildiği tarihte, taksitli ödeme seçeneğine göre Kanun kapsamında ödenmesi gereken ilk taksitin ödeme süresine göre oluşacak taksit ödeme süreleri esas alınacak ve bu fıkrada öngörülen süre ve şekilde ödeme yapılmak suretiyle Kanun hükümlerinden yararlanılacaktır.

Başvuru Şartları Nelerdir ?

  1.  6736 sayılı Kanunun 2, 3 veya 4 üncü maddeleri ile 10 uncu maddenin ondokuzuncu fıkrası kapsamında borçların peşin ödeme seçeneği tercih edilerek yapılandırılmış olması,
  2. Maddenin yürürlüğe girdiği 27/1/2017 tarihi itibarıyla ödenmesi gereken tutarlar süresinde ödenmeyerek Kanun hükümlerinin ihlal edilmiş olması,
  3. 30/4/2017 tarihine kadar (bu tarih dâhil) ilgili tahsil dairesine yazılı başvuruda bulunularak taksitli ödeme seçeneğinin tercih edilmesi,
  4. Tercih edilen taksit seçeneğine göre 27/1/2017 tarihine kadar ödenmesi gereken taksitlerin geç ödeme zammıyla birlikte 31 Mayıs 2017 tarihine kadar (bu tarih dâhil), diğer taksitlerin ise geçici 2 nci maddenin ikinci fıkrasında belirtilen süre ve şekilde ödenmesi,

Gerekmektedir.

Fıkra hükmünden yararlanılarak taksitli ödeme seçeneğinin tercih edilmesi halinde.  Kanun kapsamında yapılandırılan tutara.  Tercih edilen taksit süresine ilişkin katsayının uygulanacağı tabiidir.

  1. Kanun kapsamında peşin ödeme seçeneğine göre yapılandırılan alacaklara karşılık geçici 2 nci maddenin yürürlük tarihinden önce yapılmış.  Olan ödemeler, borçlunun tercih ettiği taksitlerin birincisinden başlamak üzere ve tahsil edildikleri tarihler dikkate alınarak. Bu madde hükmüne göre mahsup edilecektir.
  2. Fıkra hükmünden yararlanılması halinde yapılandırılan borçlar taksitler halinde ödeneceğinden.  Taksitlerin süresinde ödenmemesi durumunda.  Kanunun 10 uncu maddesinin altıncı fıkrasında yer alan hükümler dikkate alınarak işlem yapılacaktır.
  3. Peşin ödeme seçeneğini tercih ettiği halde Kanunda öngörülen süre ve şekilde ödeme yapmayarak.  Kanundan yararlanma hakkını kaybeden borçlulardan taksitli ödeme seçeneğine geçmek isteyenlerin. Yazımız ekinde yer alan (Ek-1) dilekçe ile ilgili vergi dairelerine ayrı ayrı müracaat etmeleri gerekmektedir.

Peşin Vergi Dairesine Vereceğiniz Dilekçe için TIKLAYINIZ

Kira Beyannamesinde İndirim Nasıl Olur Hangi Giderler İndirilebilir Konulu Yazımız için Tıklayınız

Kirada Oturup Kirada Evi Olanlar Beyanname Verecek mi Konulu yazımız için Tıklayınız

Kira Vergisi Nedir Nasıl Verilir Konulu Yazımız İçin Tıklayınız

2017 Kira (GMSİ) Beyannamesi Kimler Vermesi Gerekiyor Nasıl verilir Ödeme Nasıl Yapılır Konulu Yazımız İçin Tıklayınız

Sorularla Kira Geliri Kira Beyanı İçin Son Gün 25 Mart Konulu Yazımız İçin Tıklayınız

Sıfır Araç alımlarına ÖTV İndirimi Geliyor mu Vergi İndirimi Üst Sınırı Ne Kadar  Konulu Yazımız İçin Tıklayınız

 


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 4 YORUM
  1. Haydar IŞIK dedi ki:

    Vergi borcu olupta aftan yararlanma süresini kaçıranlar için de bir şans tanınsın o zaman madem yapılanmadan faydalananların taksitleri öteleniyor 4-5 ay o halde bizde yararlanalım bu fırsattan da devlete borçsuz ölelim…

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      Değerli okurumuz mecliste görüşülmekte olan iki tane torba kanun var bunlara madde ekletilebilir bunun için baskı grubu oluşturmaya çalışınız

      1. ERHAN KILIÇ dedi ki:

        BİR COK KONUDA VERGİ BORCU İMKANI SAGLANDI AMA MALESEF BİZ CİFTCİLERİN SULAMA BIRLIKLERİNE OLAN BORCLARI YAPILANDIRMAYA GİRMEDİ BU KONUDA BİR BİLGİNİZ VARMIDIR ACABA

        1. Emre ÇELİK dedi ki:

          bu konuyla ilgili herhangi bir çalışma bulunmamaktadır

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.