Vergi ve Güncel Haber Portalı

Zorunlu Bireysel Emeklilikle İlgili Geniş Bilgi

20.09.2019
200
Zorunlu Bireysel Emeklilikle İlgili Geniş Bilgi

Zorunlu Bireysel Emeklilikle İlgili Geniş Bilgi, 2017 yılı itibarı ile hayatımıza giren bireysel emeklilik sistemi ve bilinmesi gerekenler nelerdir? Bireysel emeklilik sistemi hayatımıza neden yer almaktadır? Hepsi ve daha fazlasını yazımızdan bulabilirsiniz. Bireysel emeklilik sistemi vatandaşların çalışma hayatları boyunca maaşları üzerinden belirli bir miktar kesinti yapılarak, emekli olduktan sonra hayatlarını daha rahat bir biçimde devam ettirmelerini sağlamak adına, gelirlerinin yükselmesini hedefleyen bir sistemdir.

Bireysel Emeklilik Sistemine bağlı olarak çalışan vatandaşlarımızın, kazanımlarının prime aktarılacak olan oranı % 3’lük kısmıdır. Fakat çalışanlar talep ederlerse bu oranı yükseltebileceklerdir. Sisteme ödenen meblağlar ne kadar olursa olsun devlet % 25 oranında primlere katkı sağlamaktadır. Devlet yapacağı katkı ödemesi oranı brüt asgari ücretinin % 25 oranını geçememektedir.

Bireysel emeklilik sorgulama işleminizi e – Devlet sisteminden giriş yaparak sorgulama gerçekleştirebilirsiniz. Adınıza ödenen bireysel emeklilik oranını ve devletin sizin adınıza ödediği katkı payı oranını dahil tüm işlemleri görüntüleyebilirsiniz.

Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir? Kimleri Kapsamaktadır?

Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir? Kimleri Kapsamaktadır? Çalışan vatandaşın onayı olmaksızın işveren aracılığı ile sisteme dahil olunan bir metottur. 2017 Ocak ayında yürürlüğe girmiştir. 45 yaşın altındaki tüm çalışan vatandaşları işverenler aracılı ile sisteme dahil edilerek, maaşlarından belirli oranda bir tutar kesilerek sisteme dahil edilmesidir. Bu sisteme bu şekilde dahil olmanın bir kereye mahsus devlet tarafından avantajı 1000TL destek verilmesidir. Sistem içerisinde 10 yıl kalırsanız, birikimlerinizi maaş olarak almaya karar verdiğiniz zaman devlet adınıza % 5 daha katkı ödemesi gerçekleştirecektir.

Zorunlu Bireysel Emeklilik sistemi Türk Vatandaşı olan ve 1972 tarihinden sonra doğmuş olan tüm Çalışanları kapsamaktadır. BES sistemi kamu çalışanlarını ve özel sektör çalışanlarının tamamını kapsamaktadır.

Zorunlu Bireysel Emeklilik sistemine giriş zorunlu bir durumdur fakat sistem içinde kalıp kalmamak tamamen size bağlı bir süreçtir. İşverenler aracılığı ile sisteme girişiniz gerçekleştirilecektir fakat sistemden iki ay sonra isterseniz çıkışınızı yapabilirsiniz. Sistemin maaşınızdan yapmış olduğu BES ödemesini de geri alabiliyorsunuz. BES sisteminden çıkış işlemini gerçekleştirdiğiniz takdirde, tekrar daha sonra giriş yaparsanız devlet katkısı olan 1000TL ödemesini alamıyorsunuz.

Çalışan Sayısına Göre BES Sistemine Dahil Olma Tarihleri

Çalışan Sayısına Göre BES Sistemine Dahil Olma Tarihleri, Bireysel Emeklilik Sistemi ilk çıktığı andan itibaren tüm işverenleri kapsamamaktadır. Bireysel emeklilik sistemine dahil olmak için kademe kademe işleyiş mevcuttur. Çalışan personel sayısına göre işverenler Bireysel Emeklilik Sistemine dahil edileceklerdir. Çalışan sayısı ve Bireysel Emeklilik Sistemine dahil olunacak tarihler aşağıdaki gibi olmaktadır.

  • Çalışan sayısı 1000 ve üzeri olan şirketler 01.01.2017,
  • Çalışan sayısı 250 ve üzeri olan şirketler 01.04.2017,
  • Çalışan sayısı 100 ve üzeri olan şirketler 01.07.2017,
  • Çalışan sayısı 50 ve üzeri olan, fakat 100 kişiden az olan şirketlerde 01.01.2018,
  • Çalışan sayısı 10 ve üzeri olan, fakat 50 kişiden az olan şirketlerde 01.07.2018,
  • Çalışan sayısı 5 ve üzeri olan, ancak 10 kişiden az olan şirketlerde 01.01.2019,

tarihinden itibaren otomatik olarak Bireysel Emeklilik Sistemine dahil edileceklerdir.

Zorunlu BES Sisteminde Kesinti Oranı Ne Kadar?

Zorunlu BES Sisteminde Kesinti Oranı Ne Kadar? Zorunlu Bireysel Emeklilik sisteminde kesinti oranı maaşınıza göre kesilecek miktar değişiklik gösterebilmektedir. Ayrıca eğer isterseniz kesinti tutarını arttırma talebinde bulunabilirsiniz. Bu duruma göre kesinti meblağını siz belirleyebilirsiniz(Devlet tarafından belirlenen en alt oranın üzerindeki meblağlarda belirleme yapabilirsiniz).

Sisteme dahil olan vatandaşların maaşları üzerinden % 3 oranında kesinti işlemi uygulanacaktır. Her çalışan için kesinti farklı bir şekilde uygulanacaktır. Sistem için kesinti yapılacak oran brüt maaşınız üzerinden yapılacaktır. Aylık brüt maaşınızı 2000TL olarak belirlersek, maaşınızın % 3’ü Bireysel Emeklilik Sistemi için kesintiye uğrayacak yani 60TL her ay sistem adına maaşınızdan kesilecektir.

Bireysel Emeklilik Sisteminde maaş geliriniz ne kadar olursa olsun maaşınızdan yapılacak en az kesinti 50TL’nin altında olmamaktadır. Her ne kadar kesinti oranını % 3 olarak belirtmiş olsak dahi, Bakanlar Kurulu’nun bu oranı % 1 oranına düşürme yetkisi olduğu gibi iki katına çıkarma yetkisi de bulunmaktadır.

Zorunlu Ve Normal BES Farkları Nelerdir?

Zorunlu Ve Normal BES Farkları Nelerdir? Zorunlu Bireysel Emeklilik Sisteminde teşvik için devlet tarafından tek seferlik yapılan 1000TL ödeme bulunmaktadır. Ve yine teşvik amaçlı yaptığınız ödeme tutarına her ay olmak üzere % 25 devlet katkı payı mevcuttur.

Zorunlu Bireysel Emeklilik Sisteminden,

  • 3 – 6 yıl arasında ayrılırsanız birikiminizin % 15’ini,
  • 6 – 10 yıl arasında ayrılırsanız birikiminizin % 35’ini
  • 10 yılı tamamlarsanız birikiminizin % 60’nı
  • 10 yıl ve üzeri kalırsanız verilecek olan 1000TL’nin tamamı ve % 5’lik bir devlet katkı payı daha alabilirsiniz.
  • 3 yıldan önce ayrılırsanız devlet katkı payını kaybedersiniz.

Zorunlu BES Nasıl İptal Edilir?

Zorunlu BES Nasıl İptal Edilir? Zorunlu bireysel emeklilik sistemine işvereniniz aracılığı ile giriş yaptınız ve iki aylık zorunlu süreniz bitti. Sistem içinden çıkmak istiyorsunuz. Zorunlu bireysel emeklilik sisteminden çıkmak için yapmanız gereken işlemler aşağıdaki gibidir.

  • Bireysel emeklilik işleminizi gerçekleştirildiği şirketine ayrılmak için telefon, faks, e-mail gibi yöntemlerle bildirebilirsiniz.
  • Sistemden ayrılma talebinizi alan şirket, 5 iş günü içerisinde çalışana ayrılma bilgi formunu ve hesap özetini göndermek zorundadır.
  • Çalışan ayrılma talep formunu doldurup imzalayarak, emeklilik sistemini oluşturan şirkete faks ya da posta yoluyla geri göndermek zorundadır.
  • Bireysel emeklilik sisteminden ayrılma formu şirkete ulaştıktan sonra çalışan personelin otomatik BES hesabında biriken para ve devlet katkısı hesabında bulunan tüm hak ettiği tutarlar 20 iş günü içerisinde çalışanın hesabına gönderilmektedir.

Kıdem Tazminatında Vergi İadesi Nasıl Alınır?

Kira Beyannamesi Cep Telefonundan Nasıl Verilir?

Ölüm Aylığı Şartları Nelerdir, Kimlere Bağlanır?


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.