Vergi ve Güncel Haber Portalı

Evde Bakım Parası İçin Nereye Başvuru Yapılır? Başvuru Şartları Nelerdir?

29.09.2019
238
Evde Bakım Parası İçin Nereye Başvuru Yapılır? Başvuru Şartları Nelerdir?

Evde Bakım Parası İçin Nereye Başvuru Yapılır? Başvuru Şartları Nelerdir? Evde yatılı hasta bakan, maddi durumu olamayan vatandaşların en çok araştırdıkları konuların başında gelmektedir. Maddi durumu olmayan ve evde bakıma muhtaç hastasının olması her zaman için şartların zorluğu alternatif arayışlar içerisine sokmaktadır. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından gerekli şartlar yerine getirildiğinde evde hasta bakan kişiye bakım maaşı bağlanmaktadır.

Bazı rahatsızlıklar durumunda hasta yatağa bağlı ve başkaları tarafından bakıma muhtaç hale gelebilmektedir. Bu durumda hastanın bakımı maddi olumsuzluklar neticesinde hastaya bakmak zorunda olan kişileri sıkıntıya sokmaktadır. Bu gibi sıkıntıya düşülen durumlarda devletin sağladığı sosyal yardımlardan faydalanmanız mümkün olmaktadır. Ancak bu yardımlardan faydalanabilmeniz için bazı şartları sağlamak zorundasınız. Aşağıdaki şartları sağlayan

  • Evde hastası ve ağır engelli raporu olanlar,
  • Başkasının bakımı ve yardımı olmadan hayatını idame ettiremeyenler,
  • Tek başına beslenme, giyinme, tuvalet gibi hayati ihtiyaçları gideremeyen hastalara bakanlar maaş alabilmektedir.
  • Evde bakım parası için bir de gelir kriteri bulunmakta. Gelir kriteri 2019 Ocak itibarıyla 1.219TL olarak belirlenmiştir. Bu durumda, 4 kişilik bir haneye ayda 4.876 liranın altında gelir giriyorsa bakım maaşı için başvuru yapılabiliyor.
  • Muhtaçlıkta ise yeme, içme, tuvalet, banyo gibi ihtiyaçlarını tek başına yerine getirip getirmediğine bakılıyor.

Evde Bakım Maaşı Başvurusu İçin İstenen Belgeler Nelerdir?

Evde Bakım Maaşı Başvurusu İçin İstenen Belgeler Nelerdir? Evde bakım maaşı başvurusu için birtakım evrak toplama işleminiz olacaktır. Gereken evrakları topladıktan sonra başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

  • Bakıma muhtaç olan kişinin ve bakıcı olarak belirlenen kişilerin kimlik fotokopileri,
  • Tam teşekküllü devlet hastanelerinden ya da eğitim araştırma üniversite hastanelerinden alınan ağır özürlü olduğunu gösteren sağlık kurul raporu veya fotokopisi,
  • Bakıma muhtaç olan özürlü için iki adet vesikalık resim,
  • Eğer mevcut ise özürlü kişiye ait eğitim durumunu gösterir belge veya fotokopisi,
  • Özürlü kişinin vasisi varsa vesayete ve vasi atamasına ilişkin mahkeme kararı,
  • Anne ve baba boşanmış iseler boşanma mahkeme kararı.

Evde Bakım Maaşı Başvurusu Ne Zaman Sonuçlanır?

Evde Bakım Maaşı Başvurusu Ne Zaman Sonuçlanır? Başvuru sağlayacağınız hastanenin yetkili bir hastane olması gerekmektedir. Hastane yetkili bir hastane ise rapor için yetkili birim mevcut olmaktadır. Rapor bölümüne başvuru yaptığınız anda sürecinizi başlatmış sayılırsınız. Bu bölümden alacağınız evrakta hastanenin 8 bölümünün onayı gerekmektedir. Bazı hastanelerde bu işlemin 1 gün içerisinde halledebileceğiniz gibi bazı durumlarda ise süreç birkaç güne kadar uzamaktadır. Uzama sürecinin sebebi ise bazı tetkiklerin istenmesi olmaktadır. Tüm evrak trafiğini hallettikten sonra evraklarınızı teslim ederek bekleme süreciniz başlamaktadır. Bazı durumlarda rapor bekleme süreci 30 günü bulabilmektedir. Bekleme sürecinin ardından sonuç ağır engelli evet olarak belirlenirse bulunduğunuz ildeki Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Sosyal Hizmetler bölümüne hastane raporunuzla birlikte gidiyorsunuz. Sizden istenilen belgeleri tamamlamanız gerekmektedir. Bu belgeleri tamamladıktan sonra teslim ediyorsunuz.

Evrakları teslim ettikten sonra yine bekleme sürecine başlıyorsunuz. Bu sefer bilgilerinizin teyidi için evinize yetkili kişiler gelecektir. Gelen yetkili kişiler bilgilerinizin doğruluğu teyit edeceklerdir. Bilgilerinizin doğruluğunu tespit ettikten sonra da evraklarınızı onaylayacaklardır. Ve tekrar bekleme süreci başlar. Ardından kuruma çağrılırsınız. Çağrılan günde giderek sözleşme sağlanmaktadır. Maaşınızın ne zaman yatacağı bilgilerini size burada aktaracaklardır. Yaklaşık olarak 2 – 3 ay zaman alabilmektedir fakat ödeme onay tarihinden itibaren toplu şekilde gerçekleştirilmektedir.

Evde Bakım Maaşı Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılmaktadır?

Evde Bakım Maaşı Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılmaktadır? Tüm başvuru işlemlerinizi tamamladınız artık bekleme moduna girdiniz ama sorgulama yapmak istediğinizde nereden nasıl yapılır bilmek istiyorsunuz. Evde bakım maaşını sorgulayabileceğiniz iki yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemler aşağıdaki gibi olup nasıl sorgulama yapabilirsiniz sizler için ayrıntılı olarak belirttik.

E – Devlet ve Aile Çalışma Bakanlığı iş birliği ile birlikte yürüttükleri çalışma ile internet üzerinden evde bakım aylığı başvurunuzu sorgulayabilirsiniz. Sorgulama yapmak için sisteme T.C. kimlik bilgileriniz ile e devlet şifreniz ile giriş yapmanız ve arama yapmanız yeterli olacaktır. Engelli evde bakım ödeme bilgileri sorgulama işlemi ile evde bakım ödeme bilgilerinizi rahatlıkla internet üzerinden görüntüleyebilirsiniz.

Ayrıca Engelli maaşınızı Ziraat Katılım bankası yolu ile alanlar sorgulama işlemini cep telefonlarından SMS yolu ile de gerçekleştirebilirler. Büyük harflerle BAKIYE yazarak 4747^ye SMS atarak ödemelerinizi takip edebilirsiniz.

Evde Bakım Maaşı Ne Kadar?

Evde Bakım Maaşı Ne Kadar? Evde bakım maaşı genellikle asgari ücrete göre belirlenmektedir. Engelli vatandaşa bakan bireyin engelli maaşı alabilmesi için hanede kişi başına düşen gelirin asgari ücretin 3/2’sinden az olması gerekmektedir. Asgari ücrete gelen son zamla birlikte bu oran 1.219,35TL olarak belirlenmiş durumdadır.

Buna göre 2022 engelli maaşları engel oranı % 40 – % 69 arasında bulunanlar için 480TL, engel oranı % 70 ve üzeri için ise 720TL olarak belirlenmiş durumdadır. Evde bakım aylığı ise güncel olarak 1.305TL olarak belirlendi.

Evde Bakım Maaşı Almak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

Evde Bakım Maaşı Almak İçin Gereken Şartlar Nelerdir? Evde Bakım maaşı için belirlenen şartlar aşağıdaki gibi olmaktadır.

  • Bakıma muhtaç olması,
  • Gelir düzeyinin belirlenen oranın altında olması, Evde bakım parası almak için hane halkının tüm gelirleri toplanarak hane halkı sayısına bölünmektedir. Hane halkı sayısına engelli birey de dahil edilmektedir.
  • Ağır engelli olduğunu belirten sağlık kurulu raporunun olması,
  • Hane halkının geliri kişi başına 1.219TL’nin altında olması gerekiyor.
  • Engelli bireyin muhtaçlık kriterleri ise yemek yeme, içme ve banyo gibi ihtiyaçlarını tek başına karşılayıp karşılayamadığına bakılmaktadır.
  • Engelli aylığı başvurusu Kaymakamlık binalarında bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına yapılmaktadır.
  • Engelli aylığı talebinde bulunacak kişilerde ise hane halkının kişi başı geliri 607TL’nin altında olması gerekmektedir.

Vergi Dairesine Adres Değişikliği Bildirimi Nasıl Yapılır, Gerekli Evraklar Nelerdir?

Tapu Borcu Yoktur Yazısı Nereden Alınır?

E – Tebligat Hakkında Merak Edilenler


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.