Vergi ve Güncel Haber Portalı

KYK Toplam Borç Sorgulama Nasıl Yapılır?

15.11.2019
64
KYK Toplam Borç Sorgulama Nasıl Yapılır?

KYK Toplam Borç Sorgulama Nasıl Yapılır? Öncelik olarak Üniversite sınavına girip, sınav sonucuna göre bir okula yerleşen öğrencilerin ikinci aşaması başlamaktadır. Öğrencilerin ikinci aşaması seçtiği okula kayıtlarının ardından başlamaktadır. Başlayan süren ise KYK öğrenim kredisi başvuru sürecidir. Öğrenciler ilk olarak KYK Burs başvurusunda bulunsalar da bu başvurusu olumlu sonuçlanmayan öğrenciler ikinci aşaması KYK öğrenim kredisi olmaktadır. KYK öğrenim kredisi öğrencilere öğrenim süreleri boyunca ödenmektedir. Fakat öğrenci mezun olduktan ve işe başladıktan sonra aldığı KYK kredisini faizi ile birlikte geri ödemekle yükümlü olmaktadır. KYK öğrenim kredisi öğrenci mezun olduktan 2 yıl sonra geri ödenmeye başlanması gerekmektedir.

KYK Öğrenim Kredisi Nedir?

KYK Öğrenim Kredisi Nedir? KYK öğrenim kredisi diğer adı ile öğrencilere verilen borç para olarak adlandırabiliriz. Diğer bir değişle yüksek öğretimde öğrenim gören T.C. vatandaşı olan öğrenciler için maddi açıdan desteklemek adına normal eğitim süresince verilen zorunlu hizmet yükümlülüğü bulunmayan öğrenciye verilen borç para olmaktadır.

Öğrenim kredisi borcu, öğrenciye normal eğitimi süresince verilen, Türkiye İstatistik Kurumu Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksindeki artışlar uygulanarak, hesaplanacak olan miktarın eklenmesi ile elde edilmektedir. Öğrenim kredisinden faydalanacak olan öğrenciler aşağıdaki gibi olmaktadır.

  • Ön lisans öğrencileri,
  • Lisans öğrencileri,
  • Açık Öğretim öğrencilerinden sadece önceliğe sahip öğrenciler; şehit veya gazi çocuğu, anne ve babası her ikisi de ölü vb.),
  • İki yıllık okullardan mezun olup, dört yıllık okullara dikey geçiş sınavı ile ara vermeden kayıt yaptıran öğrenciler(intibak sınıfında öğrenim kredisi verilmez),
  • Yüksek lisans(Master ve Doktora) öğrencileri, öğrenim kredisinden yararlanabilirler.

KYK Öğrenim Kredisi Başvuru Şartları Nelerdir?

KYK Öğrenim Kredisi Başvuru Şartları Nelerdir? Öğrencileri maddi olarak destek sağlayan kurum Kredi ve Yurtlar Kurumu olmaktadır. Bu hususta öğrenciler tarafından kesin olarak bilmesi gereken konu, bir öğrenci öğrenim bursu ve öğrenim kredisini aynı anda alamamakta olduğudur. KYK öğrenim kredisi başvuruları e-Devlet sistemi üzerinden gerçekleştirilmektedir. e-Devlet sistemine şifreniz ile giriş yaptıktan sonra gerekli adımları teker teker doldurduktan sonra başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

KYK kredi başvurusu için başvuru yapacak olan öğrencinin herhangi bir özel durumu olmadığı müddetçe herhangi bir evrak istenmemektedir. Başvuru yapacak olan öğrencinin özel bir durumu mevcut ise istenen evraklar aşağıdaki gibi olmaktadır.

  • Engelli öğrencilerin tam teşekküllü devlet hastanesinden aldığı belge,
  • Şehit veya Gazi çocuklarının bu durumlarını ispatlayan nitelikte bir belge,
  • Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı yurtlarda kalan öğrencilerin bu yurtlarda kaldığına dair belge.

KYK Başvuru Sorgulama İşlemi

KYK Başvuru Sorgulama İşlemi, KYK başvuru sonuçlarınızı e-Devlet sistemi üzerinden sisteme giriş yaparak öğrenebilirsiniz. e-Devlet sistemi üzerinden öğrenemediğiniz sonuçlara 444 19 61’nolu telefonu arayarak sorgulama yapabilirler.

KYK Borç Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

KYK Borç Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır? KYK borç sorgulama işlemini e-Devlet sistemi üzerinden gerçekleştirebileceğiniz gibi, Kredi Yurtlar Kurumu resmi internet sitesi üzerinden de sorgulama yapabilirsiniz. e-Devlet sistemine giriş işlemi yapıldıktan sonra sayfanın üst kısmında yer alan arama alanına KYK öğrenim kredisi borç sorgulama yazılarak arama işlemi yapılmalıdır. Bu işlemi Kredi Yurtlar Kurumu internet sitesi üzerinden de gerçekleştirebilirsiniz. Sistem üzerinden arama sekmesine öğrenim kredisi borç sorgulama olarak sorgulama yapabilirsiniz.

Üniversite öğrencileri için alınan eğitim kredisinin ardından en sıkıntılı dönem ise sigortalı olarak işe başladıktan 2 yıl sonra alınan öğrenim kredisinin geri ödenmesi olmaktadır. Öğrencinin sigortalı olarak bir işe başlamasından 2 yıl sonra KYK öğrenim kredisi maaştan kesilmeye başlanmaktadır. Üstelik alınan öğrenim kredisi yasal faizi ile birlikte geri ödemeli olarak alınmaktadır.

KYK Öğrenim Kredisinden Kimler Faydalanamaz?

KYK Öğrenim Kredisinden Kimler Faydalanamaz? Öğrenciler adına sağlanan öğrenim kredisinden faydalanamayacak olan bireyler aşağıdaki gibidir.

  • Bir yükseköğretim kurumundan mezun olan öğrenciler,(dikey geçiş ve yüksek lisans-doktora hariç)
  • Önlisanstan lisans öğrenimine geçmek için intibak eğitimi yapan öğrenciler, (intibak programı süresince)
  • Ek süre öğrenim gören öğrenciler,
  • Kurumdan daha önce burs ya da öğrenim kredisi almış olan öğrenciler,
  • Gerçeğe aykırı beyanda bulunan öğrenciler,
  • Sağlık sebebi dışında önlisans mezunlarından ara vermek suretiyle intibak programına başlayan öğrenciler,
  • Kredi isteğinde bulunduğu tarihte kayıtlı olduğu öğretim kurumunda bir öğretim yılından fazla başarısız olan veya bir yıldan fazla ara veren öğrenciler,
  • Açık öğretim ve uzaktan eğitim öğrencileri,
  • Öğrenim Kredisi Yönetmeliği hükümlerine göre kredi almaya yeterli bulunmayan öğrenciler,
  • Yabancı uyruklu öğrenciler,
  • Kurum yurtlarından yurttan süresiz çıkarma cezası alan öğrenciler,
  • Kesin hükümle mahkum olan öğrenciler, öğrenim kredisinden yararlanamazlar.

SSK Emeklilik Sorgulama Nereden, Nasıl Yapılır?

Tapu Borcu Yoktur Yazısı Nereden Alınır?

Evde Bakım Parası İçin Nereye Başvuru Yapılır? Başvuru Şartları Nelerdir?


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.