Vergi ve Güncel Haber Portalı

Engelli Raporu İle Araç (Araba) Alma Şartları Nelerdir? Engelli Aracı Kimler Kullanabilir?

08.09.2019
5.565
Engelli Raporu İle Araç (Araba) Alma Şartları Nelerdir? Engelli Aracı Kimler Kullanabilir?

Engelli Raporu İle Araç (Araba) Alma Şartları Nelerdir? Engelli Aracı Kimler Kullanabilir? Engelli vatandaşlarımız fiziksel veya zihinsel bir sorunu nedeniyle hareketleri, fonksiyonları, duyuları kısıtlanan ya da işlevlerini hiç yerine getiremeyen bireylerdir. Engellilik genetik olabildiği için anne karnındayken engel şekillenebilir, doğum esnasında olabilir, sonradan geçirilen bir kaza sonucu olabilir, bir hastalık sonrası olabilir. Nedeni ne olursa olsun bir insanın kendi engeli ile baş başa kalması veya başkasının yardımına mahkûm olması, şüphesiz yaşamın zor evreleridir. Aile içerisinde engelli bir bireyin bulunması mutlaka ailenin bütün hayatını etkiler. Birçok ülkede manevi anlamda aynı sorun yaşanmaktadır. Ancak gelişmiş ülkelerin birçoğu bu sorunu da çözmüşlerdir. Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de nüfusun yaklaşık yüzde 12,29’u yani 8,5 milyon kişi engelli. Bu oran içerisinde bayanların sayısı daha fazladır. Bu oran bayanlarda yüzde 13,45, erkeklerde ise yüzde 11,10 gibi orana sahiptirler.

Engelli Raporu Nasıl Alınır?

Engelli Raporu Nasıl Alınır? Türkiye’de yaşayan engelli vatandaşlarımızın engelliliğini raporla kanıtladıkları evraka Engelli Raporu denir. Engelli Raporu’nu engelli vatandaşlarımızın alması için tam teşekküllü bir devlet hastanesine ya da eğitim araştırma üniversite hastanelerinden birine giderek heyete girmeleri gerekmektedir. Engelli vatandaşlarımızın, engellilik oranını burada toplanan heyet kurulu vermektedir.

Engelli Raporu Alma Şartları Nelerdir?

Engelli Raporu Alma Şartları Nelerdir? Engelli vatandaşlarımızın rapor almak için uygunluk göstermesi gereken şartlar aşağıdaki gibidir.

  • Engelli vatandaşın başvuru sırasında istenen belgeleri tamamlaması gerekir.
  • Engelli vatandaşın engel oranının %40 ve üzerinde olması gerekir.
  • Engelli vatandaşın gereken bütün muayenelerden geçmesi gerekir.

Engelli Raporu İle Araç Satın Alma

Engelli Raporu İle Araç Satın Alma, Türkiye’de engelli raporu olan bireyler Özel Tüketim Vergisi’nden (ÖTV) muaf olarak araç satın alabiliyor. Engellilerin hayatlarında kolaylık sağlanması amacıyla yapılan indirimler, %40 üzeri ve %90 üzeri engellilik durumlarına göre 2 farklı şekilde uygulanıyor. %90 engelli raporu ile alınan araçlar, engelli kişinin yakınlarının yararlanabileceği indirimleri kapsarken, %40 engelli raporu ile alınan araçlar, engellinin kendi kullanacağı araçlar olarak sınıflandırılıyor.

Engellilik Oranı %90 Raporu İle Araç Alma

Engellilik Oranı %90 Raporu İle Araç Alma, %90 ve üzeri engele sahip olan bireylerin engelli raporlarında özel engelli aracını kullanmaya engel bir durumlarının olmadığı belirtiliyorsa, özel araçlarını kullanabilirler. Bu bireyler %40 ve üzeri engelliliğe sahip bireyler gibi H sınıfı ehliyete sahip olmalıdır ve ÖTV’siz araçlarını galeriden satın alabilirler. Ancak bireyin engel durumu araç kullanmasına izin vermiyorsa, kişinin birinci dereceden üçüncü dereceye kadar olan yakınları ÖTV’siz araç satın alabilir. Araç satın alma işlemi sırasında, aracı kullanacak kişinin de bulunması gerekir.

  • %90 ve üzeri engelli olduğuna dair sağlık raporu bulunmalı.
  • Bu araçlar, ağır engelli sınıfında bulunan kişilerin birinci dereceden üçüncü dereceye kadar olan yakınları ya da profesyonel şoförlerce kullanılabileceğinden ehliyet şartı aranmaz.
  • Aracın alımı sırasında trafik tescil işlemi yapılırken, araç sahibinin yakını ya da şoförün de kaydedilmesi gerekiyor. Bundan dolayı aracı kullanacak şoförün iş akdi de noter tarafından düzenlenmeli.
  • Bu araçlarda engelli kişilerin kullanımı için özel bir düzenek olmadığından, sürücüde aracın mensubu olduğu sınıfın ehliyetinin olması yeterli.

Engellilik Oranı %40 Raporu İle Araç Alma

Engellilik Oranı %40 Raporu İle Araç Alma, %40 ve üzeri engellilik ile ÖTV indiriminden yararlanarak araç satın almak isteyen bireylerin öncelikle durumlarını gösteren raporu almaları gerekir. Raporda, engelli bireyin özel engelli aracını kullanmaya engel bir durumunun olmadığı belirtilmiş olmalıdır. Birey kendi aracını kullanacağı için H sınıfı ehliyete de sahip olmalıdır. Kişi, ehliyet alacağı zaman özel donanımlı bir engelli aracıyla sınava girer ve ehliyetini alır. %90’ın altında engeli olan sürücü, araçta engeline uygun özel aksam yaptırmak şartıyla ÖTV ödemeden araç satın alabilir. Bu özel aracın farklı kişiler tarafından kullanılması yasaktır. Engelli birey H sınıfı ehliyetini ve trafiğe çıkmak için herhangi bir engelinin olmadığını gösteren %40 engelli raporunu göstererek, ÖTV’siz araçlarını galerilerden alabilir.

  • Tam teşekkülü hastaneden alınan engelli sağlık raporu (Raporda H sınıfı veya engel durumuna uygun kod numaralı ehliyet alınmalı, özel tertibatlı araç kullanabilir ibaresi mutlaka bulunmalı)
  • Tüm şartlar sağlandığında ÖTV avantajından yararlanarak araç almak isteyen engelli kişi kurs ve sınav süreçlerinden geçmeli.
  • Kurs ve sınav süreçlerinden geçen engelli kişilerin H sınıfı ehliyet almaları zorunlu.
  • Trafik tescil işlemlerinde kişinin engeli hakkında belgeler ve H sınıfı ehliyeti kayıt altına alınarak ÖTV muafiyeti uygulanır.

Engelli Araç İndirimi Hesaplama

Engelli Araç İndirimi Hesaplama, Hesaplama yapılırken dikkat edilmesi gereken nokta, aracı alacak kişinin engel oranıdır. Araba alınacak kişinin engeli %90’ın üzerinde bulunuyorsa ÖTV %0; engeli %90 altında olanlarda ise alınan ÖTV %26,3 olacaktır.

Araç satın alırken faydalanacağınız indirimlerden biri de KDV indirimidir. Normal şartlarda ödenmesi gereken KDV %18’dir. Ancak engelli indiriminden faydalandığınız zaman, bu oran yaklaşık %15.254’e kadar düşüyor. KDV ve ÖTV üzerinden yapılan ayrı ayrı indirimler, aracın toplam satış fiyatı üzerinden yaklaşık %30 ile %32 arasında değişen bir indirime denk gelmektedir.

Engelli İndiriminden Faydalanarak Kimler Araç Alabilir?

Engelli İndiriminden Faydalanarak Kimler Araç Alabilir? Engelli indirimiyle başkasına araç alınamaz. Yalnızca %90 ve üzeri engel durumunda sizin yerinize başkası araç alabilir. Bu durumda 3.derece akraba kısıtlama şartı vardır. Bu kişiler aşağıda belirtilmiştir:

Birinci Derecede Kan Hısımları,

  • Kişinin; Çocukları [ve eşleri],Annesi [ve eşleri],Babası [ve eşleri].

Birinci Derecede Sıhri (Kayın) Hısımlar 

  • Kişinin; Eşinin Annesi [ve eşleri],Eşinin Babası [ve eşleri].

İkinci Derecede Kan Hısımları 

  • Kişinin; Kardeşleri [ve eşleri],Torunları [ve eşleri],Büyük annesi [ve eşleri],Büyük babası [ve eşleri].

İkinci Derecede Sıhri (Kayın) Hısımlar 

  • Kişinin;Eşinin kardeşleri (kayın, baldız, görümce) [ve eşleri],Eşinin büyük annesi [ve eşleri],Eşinin büyük babası [ve eşleri].

Üçüncü Derecede Kan Hısımları 

  • Kişinin;Kardeşinin çocukları (yeğenleri) [ve eşleri],Dayısı [ve eşleri],Amcası [ve eşleri],Halası [ve eşleri],Teyzesi [ve eşleri].

Üçüncü Derecede Sıhri (Kayın) Hısımlar 

  • Kişinin;Eşinin kardeş çocukları (kayın, baldız ve görümce çocukları) [ve eşleri],Eşinin dayısı [ve eşleri],Eşinin amcası [ve eşleri],Eşinin halası [ve eşleri],Eşinin teyzesi [ve eşleri].

Bir Yılda En Fazla Kaç Kez Araç Alım – Satımı Yapabilirim?

Engelli Araç Alırsa Maaşı Kesilir mi, Evde Bakım Aylığı Kesilir mi?

Radar Cezası Ne Kadar Oldu? Trafik Cezası Sorgulama işlemleri Nasıl Yapılır?


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1204 YORUM
  1. fırat dedi ki:

    araba alındığında engelli kişiye bakan kişinin bakıcı parası kesiliyormu

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      engelli araç alımıyla bakıcı parası arasında ilişki yoktur. yani kesinti olmayacaktır.

  2. Dilek dedi ki:

    Merhaba , Ben meme kanseri yim % 63 engelli raporum var .arac alımında ÖTV indiriminden faydalanabiliyor muydum ?

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      Yararlanamazsınız değerli okurumuz

  3. Yunus dedi ki:

    Merhaba , biz %90 üzeri engelli kardesimin üstüne 2016 temmuzunda arac aldik. Şimdi motor da almak istiyoruz. Acaba alabilir miyiz yoksa 5 yıl beklememiz mi gerekiyor. Tesekkurler

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      Alamazsınız beş yıl beklemeniz gerekiyor

  4. emine dedi ki:

    kız kardeşim işitme engelli %69 raporu var arac alımında ÖTV indiriminden faydalanabiliyor muydum ?

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      Değerli okurumuz faydalanamaz % 90 ve üzeri olması gerekir

  5. emre dedi ki:

    iyi günler
    5 yıl doldurduktan sonra avukatlar araçın satışına veya yeniden almaya pek sıcak bakmıyorlarmış geçerli bir sebep arıyorlarmış böyle birşey mümkün mü ?

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      Değerli okurumuz bu yasa, avukatla işiniz yok.

  6. Özlem dedi ki:

    Merhaba,
    Araç,engelli kişinin üzerine alınmak zorunda mıdır. Bakmakla yükümlü olan yakını ötv indiriminden faydalanarak kendi üzerine aracı alabilir mi?

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      Kesinlik engelli kişinin üzerine alınmak zorunda

  7. Asli dedi ki:

    Babamin sol gözü protez Baypass ameliyatli KOAH hastası ve sağ bacağından sekiz yerinden kırık ve ameliyat geçirdi acaba bende engelli aracı alımına uygun rapor alabilme ihtimalim varmıdır. Teşekkürler

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      Değerli okurumuz kişisel bir durumdur. Hastaneye gidiniz konu doktorların işidir.

    2. Ferhatttt dedi ki:

      Aslı Hanım, siz babanızın yaşadığına şükredin… Boşverin arabayı…

  8. İsmail dedi ki:

    %43 Heyet raporum bulunmakta, gözümden geçirmiş olduğum bi operasyondan dolayı rapor aldım. Araç alımında kullanabilir miyim ?

  9. İsmail dedi ki:

    İyi günler. Gözden geçirmiş olduğum bir operasyondan dolayı heyetten alınmış %43 raporum bulunmakta, araç alabilir miyim ?

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      Depğerli okurumuz özel tertibatlı araç alımı yapıp yapamayacağınız konusunda bilgimizin olmadığını. diğer şekilde almanız içinde rapor oranının %90 ve üzeri olması gerekir.

  10. Sümeyye dedi ki:

    Merhabalar babam gazi ötv indirmli arac alabilir mi ama ehliyeti yok aracı ben kullanacagm %59 raporu var?

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      Değerli Okurumuz Ötv indirimli araç alımından yararlanamazsınız

  11. Tayfun dedi ki:

    Merhabalar amcam baypas ameliyatı oldu %90 raporu olursa araç alabilirmi…cevaplarsanız sevinirim

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      Değerli okurumuz % 90 ve üzeri olursa ÖTV siz araç alımı yapabilirsiniz.

  12. Erkan dedi ki:

    Merhaba Ali bey.kayınbabamın %35 ortopedik engelli raporu var.ve özel tertibatlı araç aldığımızda yakını olarak (damadı)bende kullanabilirmiyim? Teşekkürler.

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      Değerli okurumuz kullanamazsınız adı üzerinde engelli kullansın diye özel tertibati var

  13. erkan dedi ki:

    meraba %68 engelli oranı var abimde onun üzerine alabilirmiyiz araç bilgilendirirmisiniz

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      Değerli okurumuz özel tertibatlı araç alabilirsiniz. oda engellilik durumuna uygunsa ÖTV siz araç alımında % 90 ve üzeri engelli olması gerekiyor

  14. mert dedi ki:

    herkeze iyi aksamlar engelli kardeşim var ikamet yeri farklı bi şehir onun adına aldıgımız aradı farklı bi şehirde kullana bilirmiyiz.? allah korusun kaza vs olursa ne olur

  15. Tanju dedi ki:

    Merhaba, teyzem %90 uzerinde engelli onun üzerine arac alip kendim kulllanabilirmiyim? Bide 5 yildan sonra satisi engelliden engelliyemi olmak zorunda?

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      Değerli Okurumuz Kullanabilirsiniz Hem yaşının ilerisi olması nedeniyle 5 yıl satış işlemleri olmayacağından veraset problemleri yaşayacağınız. ve En önemlisi Manevi olarak doğru bulmadığımız için tavsiye etmiyoruz.

  16. Tanju dedi ki:

    Bide örnegin 50bin tl lik bi arac indirim uygulaninca ne kadara gelir?

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      Değerli Okurumuz 🙂 O şekilde hesaplayamayız. Ancak sıfır alınan aracın içinde ödediğiniz vergileri açıklarsak 1600 cm üzeri bir araç ta % 100 oranında ÖTV bunun yanında % 18 KDV vardır. 148 bin TL’lik aracın içinde 60000 TL ÖTV Yaklaşık 28 bin TL KDV vardır.

  17. Emine dedi ki:

    Merhaba %94 engelli raporu olan anneannem uzerinden otv indirimli arac almak istiyorum. Vefati durumunda tum mirascilar hak talep eder mi? Hak talep etmemeleri icin herhangi bir evrak sozlesme yapmam gerekir mi.

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      Değerli okurumuz hak talep edebilir Bu tür durumlar sözleşmeyle düzenlenemez . Vefat ettikten sonra üzerinize alırsınız. Ancak o kişilere ait payına düşüne ÖTV yi ödeyerek

      1. Emine dedi ki:

        Bir sorum daha olacak aracin alimindan bes yil sonra vefat soz konusu ise yine otv’yi odemek zorundamiyiz.

        1. Ali Çetinkaya dedi ki:

          Ödemezsiniz ancak veraset yönünden varislerin her birinin hakkı vardır

      2. Emine dedi ki:

        Bir sorum daha olacak vefat durumu 5 yildsn sonra gerceklesirse yine otv odemek zorunda miyiz? 5yil araci satamamak şartı ile ilgilimidir otv odeme durumu?

        1. Emine dedi ki:

          Verdiginiz bilgiler icin tsk ederim .

  18. Erdal çetin dedi ki:

    İyi günler, benim %86 ağır özürlü engelli raporum var. Eşim benim adıma ÖTV indirimli araba alabilirmi? Alırsa ötv indirimi ne kadar olur. Teşekkürler.

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      Değerli okurumuz ÖTV siz araç alabilmeniz için oran % 90 ve üzeridir. alamazsınız

  19. veysel dedi ki:

    iyi günler özürlü kişi ile aracı kullanacak kişinin aynı şehirde olma şartı varmı
    eğer buna dikkat edilmeyip araç alınmışsa ne gibi sonuçları olur

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      Değerli okurumuz yasal olarak sıkıntı olur ama uygulamada oluyor mu bilemem çünkü kanunda açık ibare var engellinin tahsisine sunulması gerektiği

  20. şükrü altın dedi ki:

    sayın yazar, müsadeniz olursa benim sorum, 1) yurtdışından hibe edilen binek otomobil de model şartı varmı? 2) kaç yıl satmama şartı var 5 yıl mı, 10 yılmı. teşekkürler.

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      Değerli okurumuz model yılı dahil üç yıldan eski olamaz üç yıldan sonra gümrük vergilerini ödeyerek on yıldan sonra ise gümrük vergilerini ödemeksizin satabilirsiniz.

  21. Yakup dedi ki:

    Merhaba
    Yeni ehliyet aldım 78 ve 40.09 kod yazıyor bu durum da nasıl ÖTV muafiyeti olur

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      Değerli okurumuz Özel tertibatlı araç alırsanız oda engel durumunuz özel tertibata uygun olmalıdır. 40 09 ne olduğunu bilmiyoruz.

      1. Yakup dedi ki:

        Sağ kolum kısa otomatik vites kolu uzun olsa geçer mi

  22. ramazan dedi ki:

    Merhabalar engelli arac aliminda bakici parasi kesilirmi.

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      Birbirleriyle bağlantılı konular değil kesilmez

      1. ramazan dedi ki:

        Bugun honda servisinde kesilir demislerdi

        1. Ali Çetinkaya dedi ki:

          Değerli okurumuz yorumunuzu tekrar yazarmısınız maalsef çok yorum gelince kaçırıyorum

  23. Kerem dedi ki:

    Merhaba. Sürekli olarak %90 a takılı kalmis bir hoca var karşınızda. Oysa yönetmelik bakımından %90 ve üzeri olduğu gibi, %90 ve alti icinde nasil muafiyet olacagi bellidir. Heyet raporu ile özel tertibatlı araç kullanabilir raporu alabilecek H sinifi ehliyeti sahibi engelliler otv indiriminden faydalanır. Dogrumudur yanlis mısır hicaza.

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      Değerli okurumuz % 90 altı kişide ÖTV ve MTV istisnasından yararlanır sorularda arkadaşların sorduğu tertibatı olmayan araçlardır. yazımı okusaydın zaten o yorumu yazmazdın biz yazılarımızı kopyala yapıştır okuyarak yazıyoruz

  24. Hatice dedi ki:

    Merhabalar zihinsel engelli oğlumun üzerine aldığım aracın 5 yılı doldu aracı satmak için mahkemeye başvurdum bilirkişi baktı bakarken hakimde yanındaydı bana neden sattığımı satarsam daha iyi araç almam için izin vermeyeceğini söyledi bende 1600 e kadar markası ne olursa olsun alabileğim konusunda yasa olduğunu söyledim bana ben izin vermem daha düşük araba almak zorundasın diye beni tehdit etti şuan mah satış sürecinde bu hakimin onay vermemek gibi bir lüxü olabilirmi

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      Değerli okurumuz satış işlemi ile mahkemeyi bağ kuramadım beş yıl geçtikten sonra trafik tescil den ruhsattaki bilgiyi düzelttirdiniz mi satarsınız yeni bir de araç alabilirsiniz yasal hakkınız kimse engel olamaz

  25. Hatice dedi ki:

    Aracı satmak için mahkeme kararı alınması gerektiği söylendi ayrıca trafik tescilden bilgiyi düzeltmedim. Alırkende mahkeme kararı olması gerektiği söylendi ne yapmam gerekir

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      Anladım durumunuzu değerli okurumuz siz araba alırkende satarkende beş yılı geçmişse kimse sıkıntı çıkaramaz.

  26. Hatice dedi ki:

    Trafikten hangi bilgiyi düzeltmem gerekiyordu bana söylenen velayeti bende olan oğlumun üzerine olan aracı satabilmem için hakim kararı gerektiği idi
    Alırkende aynı şekilde mahkeme kararı olması gerektiği söylendi bu yüzden hakim bana daha düşük model alabileceğimi kendisinin iZin vermeyeceğini söyledi

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      Ruhsatta şerh koymuşlardır ÖTV siz alındı diye o ibareyi değerli okurumuz

      1. Hatice dedi ki:

        Mahkemeye başvurmaya gerek yokmu diyorsunuz yani
        Ama bana mahkeme kararı olmadan satamayacağımı ve yeni araç alamayacağımı söylediler

        1. Ali Çetinkaya dedi ki:

          Değerli okurumuz Siz Vasi veya veli iseniz ve Engelli kardeşimizin malvarlığına tasarruf yetkisine sahipseniz gerek yoktur. Ancak durumlar özel olduğu için durumunuz tam bilmediğimizi için yorum yapamayız

  27. ilker dedi ki:

    merhabalar biz ötv indirimli araç almak istiyoruz raporumuz %95 1.4 cc motor üstü araba alamıyacağımız söyleniyor . nekadar doğru şuan baktığımız araba 1.5 cc bu arabayı alamazmıyız . aydınlatabilir misiniz bizi hocam . teşekkürler . iyi çalışmalar

  28. ilker dedi ki:

    merhabalar biz ötv indirimli araç almak istiyoruz raporumuz %95 1.4 cc motor üstü araba alamıyacağımız söyleniyor . nekadar doğru şuan baktığımız araba 1.5 cc bu arabayı alamazmıyız . aydınlatabilir misiniz bizi hocam . teşekkürler . iyi çalışmalar

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Kanununun (7/2-a) maddesi uyarınca, Kanuna ekli (II)
      sayılı listede (Ek:8) yer alan kayıt ve tescile tâbi mallardan; 87.03 (motor silindir
      hacmi 1.600 cm³ ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm³ ü aşanlar
      hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, engellilik derecesi %90 veya
      daha fazla olan malûl ve engelliler tarafından beş yılda bir defa olmak üzere ilk
      iktisabı (ilk alımı) ÖTV’den istisnadır. şeklinde olup sınır 1600 cm³ üstü araçlar alınamaz

  29. Cevdet dedi ki:

    Meraba bes yil dolmadan arabayi satmak zorunda kalan biri otv indirimini kismi mi geri oder yoksa tamamini mi…

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      Kalan ödeme uygulaması yok tamamını öder

  30. mustafa dedi ki:

    merhabalar benim sorum şöyle olacak yüzde 90 nın üzerinde engellinin hayatı boyunca her beş yılda bir olmak üzere kaç tane araç alabilir bu konuda bir sınırlama varmıdır

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      Sınırlama yok. Ancak beş yılda bir ÖTV den muaf olduğu aracı satmadığı sürece yararlanamaz.

  31. Nurettin dedi ki:

    Merhaba %43 böbrek yetmezliği var araç labilir miyiz

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      Değerli okurumuz alamazsınız

  32. emrah coşkun dedi ki:

    Daumm sendromu haslalar icin arac alina bilirmi

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      hastaneden alınacak raporda oran yüzde 90 ve üzeri olduğu sürece araç alınabilir.

  33. ahmet dedi ki:

    Sayin yazar kafam karıştı.%90 uzeri raporda araç engellinin uzerine olmak zorunda mi?1.derece yakini kendi adina alamaz mi% 90 ve uzeri rapor olunca?aydinlatirsaniz sevinirim.iyi calismalar…

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      Araç her türlü durumda engelli kişinin üzerinde olacak

  34. HÜSEYİN dedi ki:

    Bne ortobetik sol bacak his kaybı doku kaybı %57 sürekli olmak üzere tam teşekkürlü devlet hastanesinden rapor sahibiyim ben ortobetik oldugu için ötv muhafiyetinden yararlanabiliyormuyum acaba yazınızda belirtmemişsiniz sadece %90 üzeri demişsiniz.?

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      enegellilerin ÖTV indiriminden yararlanabilmesi için yüzde 90 üzeri ve yüzde 90 olmak üzere 2 kıstas vardır.Eğer aracınızda bu rahatsızlığınız için gerekli işlemler yapılırsa ÖTV indiriminden yararlanabilirsiniz. Detaylı bilgiler için dün yazdığımız diğer yazımızı okuyabilirsiniz.

  35. OĞUZHAN dedi ki:

    MERHABA ENİŞTEMİN %90 RAPORU VAR ARACI ALSAK VEKALETEN BİNME YEYKİMİZ OLUR MU ?

  36. OĞUZHAN dedi ki:

    merhaba eniştemin %90 raporu var aracı alsak vekaleten binebilirmiyiz

  37. Dogan dedi ki:

    Kolay gelsin rapor tarihinin önemi varmı vasi kararı çıkarttırmak gerekiyormu

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      rapor tarihinden çok raporun süreli olup olmadığına bakınız

      1. Doğan dedi ki:

        Raporu olan kişi annemin teyzesi oluyor ve 15 senedir maaş almadan bakımını annem karşılıyorçocuğu eşi yok vasi kararı annem için çıkartılabilirmi

        1. Ali Çetinkaya dedi ki:

          değerli okurumuz vasi kararı çıkartsanızda araç engellinin üzerinde olmak zorunda net

          1. Doğan dedi ki:

            Çok Teşekkür ederim Ali bey kolay gelsin

  38. Ali Osman gökgöz dedi ki:

    Merhaba ben Ali Osman gökgöz babamın vesisiyim ve Bir araç almak istiyorum mahkeme izni gerekliliği ızın olmadan araç alabilirmiyim rabor yüzde yüz ve nasıl alabilirim

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      Değerli okurumuz babanızın üzerine araç alabilirsiniz vesayet yetkileri konusunda bilgimiz yok siz bir avukattan bilgi alabilirsiniz

  39. Fahri Şirin dedi ki:

    Oğlumun % 96 ağır engelli raporu var. Ve akülü tekerlekli sandalye kullanıyor. 2.0 8+1 wolswagen carevelle araç almak istiyorum. Ötv indiriminden yararlanabilir miyim?

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      değerli okurumuz aracı bilmediğim için sizi yanıltmayayım sadece maddeyi yazayım aracınız bu kriterlerin altındaysa alabilirsiniz. 87.04 tarife pozisyonunda yer alan, eşya taşımaya mahsus, 2800 cm³ veya altında motor silindir hacmine sahip van, panelvan, kamyonet, pick-up, vb.
      taşıtlar

  40. Ali kemal dedi ki:

    iyi gunler Ali abi. Ben ortebedik olarak yüzde yirmi kronik özre sahibim. Engelli aracı alabilirmiyim. ortebedik engellerde yüzde oranının onemli olmadığını ve vergi muafiyetinden yararlanabileceğimi saöylediler. böyle bişeyvarmı?

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      Evet değerli okurumuz ortopedik engellerde aranmıyor çünkü size uygun özel tertibat yapılıyor araçlarda gidin en yakın sıfır araç satan bir bayii ile görüşünüz izleyeceğiniz yolu gösterirler. burda durumunuzu birebir bilmediğimiz için yanlış yönlendirilebiliriz.

  41. Ali kemal dedi ki:

    İlginiz içn teşekkürler

  42. Fahri Şirin dedi ki:

    Bahsettiğim araç wosvagen carevelle 102 beygir, 2000 cc motor minibüs ama ruhsatta otomobil olarak geçiyor. Yazmış olduğunuz maddeyi anlayamadım. Yardımcı olursanız sevinirim.

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      Değerli okurumuz otomobiller için geçerli olan azami motor hacmi 1600cm3 olduğundan kapsama girmez ancak en yakın sfır araç satan bir bayiiden bilgi alınız

      1. Fahri Şirin dedi ki:

        İlginizden dolayı çok teşekkür ederim.

  43. Hasan uludag dedi ki:

    Merhaba engelli dayimin ustunden arac alacagiz engelli raporu %90 in ustunde nerelere basvurmamiz gerekir ve ne yapmamiz gerekir

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      araç alacağınız bayiiye

  44. Ömer dedi ki:

    Merhaba

    Babamın %90 üzeri sürekli engelli raporu var. Biz de arac almak istiyoruz.

    Aracimizi vs belirledik ve bayi ile görüştük ancak bayi aracı herkesin kullanabilecegini ve sehir vs fark etmeyeceğini söyledi. Kanunun bu sekilde guncellendigini iletti.

    Araci kullanim icin ruhsata isim islenmeli mi?

    Kullanilan şehir yaşadığı sehir olmak zorunda mi?

    Teşekkürler..

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      Değerli okurumuz üçüncü dereceye kadar akrabalar kullanabilir ancak tavsiyemiz aynı şehirde olun engelliyle siz bayiinin dediğine dikkate almayın ruhsata isim işlenmesine gerek yoktur.

  45. hasan dedi ki:

    merhaba yakınımın %94 ağır engelli ve surekli yazan raporu var ve bakım maaşı alınmakta araç almak için başka bi rapor cıkartmak veya yenilemek gerekiyormu raporda araçla ilgili bi yazı yok şimdiden teşekkürler…

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      Gerek yok değerli okurumuz en yakın sıfır araç satan bir bayiiye uğrayınız size belgeler için yardımcı olacaklardır. şimdiden hayırlı olsun

      1. hasan dedi ki:

        ilginiz için teşekkürler ali bey.

  46. Hamdi dedi ki:

    %54 ortapedik raporum var parmaklarda hareket kisitliligi. Engelli ehliyeti icin heyete girdim heyet sadece otomatik vitesli arac kullanabilir. Ibareli saglik raporu verdi ambulans ticari ve iki tekerlekli kullanamaz yaziyor b otomatik ehliyet alabiliyormusum bununla otv indiriminden yararlanabilirmiyim

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      Yararlanabilirsiniz değerli okurumuz en yakın sıfır araç satan bayiye başvurunuz gerekli evraklar yönünden yardımcı olacaklardır. Bir de size uyarı yapmam gerekiyor size sizin kesinlike aracınızı kendiniz kullanmanız gerekiyor

  47. Rahmi dedi ki:

    Mrb;
    Kardeşim in %99 engelli raporu var ve biz rapor üzerinden araba almak düşünüyoruz acaba bakıcı maaşı kesilirmi?

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      Değerli okurumuz kesilmeyeceğini düşünüyoruz. ancak siz en yakın sosyal yardımlaşma vakfından bilgi almadan almayınız

      1. Rahmi dedi ki:

        Demək istediğim 100 bin üzerin de araba alsak bakıcı maaşı kesilirmi ??
        Lüks araba oluyor ya ondan

        1. Ali Çetinkaya dedi ki:

          Değerli Okurumuz Konuyu en iyi bilgi alacağınız yer sosyal yardımlaşma vakıflarıdır konuyla ilgili bilgimiz bulunmamaktadır.

  48. HAKAN YILDIZ dedi ki:

    ENİŞTEM ÇİFT VATANDAŞ BİRİ KKTC BİRİ TR KKTC DE ALMIŞ OLDUGU BİR ARABASI VAR TR DEDE AYNI ŞEKİLDE ALABİLİRMİYİZ ENGEL DURUMU %97

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      Değerli okurumuz yanlış bilgi vermeyeelim site olarak çünkü kıbrıs tam statüsünün Türkiye de nasıl geçtiğini bilmiyoruz.

  49. Ümit yılmaz dedi ki:

    Merhaba iki yaşında %40 oranında işitme engeli çocuğumun üzerinden araç alabilirmiyim.?

      1. Ümit yılmaz dedi ki:

        Hocam neden alamıyoruz bilgilendirirmisiniz

        1. Ali Çetinkaya dedi ki:

          Değerli okurumuz Özel tertibatsız araç almak için rapor oranı % 90 ve üzeri olması gerekir

  50. Zafer dedi ki:

    Merhaba eşimin-%52 özürlü raporu var araç alabilir mi .Teşekkürler

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      Değerli okurumuz ortopedik engelli ise özel tertibalı araç alabilirsiniz diğer şekilde alamazsınız

1 2 3 12
Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.