Vergi ve Güncel Haber Portalı

Engelli Raporu İle Araç (Araba) Alma Şartları Nelerdir? Engelli Aracı Kimler Kullanabilir?

08.09.2019
5.578
Engelli Raporu İle Araç (Araba) Alma Şartları Nelerdir? Engelli Aracı Kimler Kullanabilir?

Engelli Raporu İle Araç (Araba) Alma Şartları Nelerdir? Engelli Aracı Kimler Kullanabilir? Engelli vatandaşlarımız fiziksel veya zihinsel bir sorunu nedeniyle hareketleri, fonksiyonları, duyuları kısıtlanan ya da işlevlerini hiç yerine getiremeyen bireylerdir. Engellilik genetik olabildiği için anne karnındayken engel şekillenebilir, doğum esnasında olabilir, sonradan geçirilen bir kaza sonucu olabilir, bir hastalık sonrası olabilir. Nedeni ne olursa olsun bir insanın kendi engeli ile baş başa kalması veya başkasının yardımına mahkûm olması, şüphesiz yaşamın zor evreleridir. Aile içerisinde engelli bir bireyin bulunması mutlaka ailenin bütün hayatını etkiler. Birçok ülkede manevi anlamda aynı sorun yaşanmaktadır. Ancak gelişmiş ülkelerin birçoğu bu sorunu da çözmüşlerdir. Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de nüfusun yaklaşık yüzde 12,29’u yani 8,5 milyon kişi engelli. Bu oran içerisinde bayanların sayısı daha fazladır. Bu oran bayanlarda yüzde 13,45, erkeklerde ise yüzde 11,10 gibi orana sahiptirler.

Engelli Raporu Nasıl Alınır?

Engelli Raporu Nasıl Alınır? Türkiye’de yaşayan engelli vatandaşlarımızın engelliliğini raporla kanıtladıkları evraka Engelli Raporu denir. Engelli Raporu’nu engelli vatandaşlarımızın alması için tam teşekküllü bir devlet hastanesine ya da eğitim araştırma üniversite hastanelerinden birine giderek heyete girmeleri gerekmektedir. Engelli vatandaşlarımızın, engellilik oranını burada toplanan heyet kurulu vermektedir.

Engelli Raporu Alma Şartları Nelerdir?

Engelli Raporu Alma Şartları Nelerdir? Engelli vatandaşlarımızın rapor almak için uygunluk göstermesi gereken şartlar aşağıdaki gibidir.

  • Engelli vatandaşın başvuru sırasında istenen belgeleri tamamlaması gerekir.
  • Engelli vatandaşın engel oranının %40 ve üzerinde olması gerekir.
  • Engelli vatandaşın gereken bütün muayenelerden geçmesi gerekir.

Engelli Raporu İle Araç Satın Alma

Engelli Raporu İle Araç Satın Alma, Türkiye’de engelli raporu olan bireyler Özel Tüketim Vergisi’nden (ÖTV) muaf olarak araç satın alabiliyor. Engellilerin hayatlarında kolaylık sağlanması amacıyla yapılan indirimler, %40 üzeri ve %90 üzeri engellilik durumlarına göre 2 farklı şekilde uygulanıyor. %90 engelli raporu ile alınan araçlar, engelli kişinin yakınlarının yararlanabileceği indirimleri kapsarken, %40 engelli raporu ile alınan araçlar, engellinin kendi kullanacağı araçlar olarak sınıflandırılıyor.

Engellilik Oranı %90 Raporu İle Araç Alma

Engellilik Oranı %90 Raporu İle Araç Alma, %90 ve üzeri engele sahip olan bireylerin engelli raporlarında özel engelli aracını kullanmaya engel bir durumlarının olmadığı belirtiliyorsa, özel araçlarını kullanabilirler. Bu bireyler %40 ve üzeri engelliliğe sahip bireyler gibi H sınıfı ehliyete sahip olmalıdır ve ÖTV’siz araçlarını galeriden satın alabilirler. Ancak bireyin engel durumu araç kullanmasına izin vermiyorsa, kişinin birinci dereceden üçüncü dereceye kadar olan yakınları ÖTV’siz araç satın alabilir. Araç satın alma işlemi sırasında, aracı kullanacak kişinin de bulunması gerekir.

  • %90 ve üzeri engelli olduğuna dair sağlık raporu bulunmalı.
  • Bu araçlar, ağır engelli sınıfında bulunan kişilerin birinci dereceden üçüncü dereceye kadar olan yakınları ya da profesyonel şoförlerce kullanılabileceğinden ehliyet şartı aranmaz.
  • Aracın alımı sırasında trafik tescil işlemi yapılırken, araç sahibinin yakını ya da şoförün de kaydedilmesi gerekiyor. Bundan dolayı aracı kullanacak şoförün iş akdi de noter tarafından düzenlenmeli.
  • Bu araçlarda engelli kişilerin kullanımı için özel bir düzenek olmadığından, sürücüde aracın mensubu olduğu sınıfın ehliyetinin olması yeterli.

Engellilik Oranı %40 Raporu İle Araç Alma

Engellilik Oranı %40 Raporu İle Araç Alma, %40 ve üzeri engellilik ile ÖTV indiriminden yararlanarak araç satın almak isteyen bireylerin öncelikle durumlarını gösteren raporu almaları gerekir. Raporda, engelli bireyin özel engelli aracını kullanmaya engel bir durumunun olmadığı belirtilmiş olmalıdır. Birey kendi aracını kullanacağı için H sınıfı ehliyete de sahip olmalıdır. Kişi, ehliyet alacağı zaman özel donanımlı bir engelli aracıyla sınava girer ve ehliyetini alır. %90’ın altında engeli olan sürücü, araçta engeline uygun özel aksam yaptırmak şartıyla ÖTV ödemeden araç satın alabilir. Bu özel aracın farklı kişiler tarafından kullanılması yasaktır. Engelli birey H sınıfı ehliyetini ve trafiğe çıkmak için herhangi bir engelinin olmadığını gösteren %40 engelli raporunu göstererek, ÖTV’siz araçlarını galerilerden alabilir.

  • Tam teşekkülü hastaneden alınan engelli sağlık raporu (Raporda H sınıfı veya engel durumuna uygun kod numaralı ehliyet alınmalı, özel tertibatlı araç kullanabilir ibaresi mutlaka bulunmalı)
  • Tüm şartlar sağlandığında ÖTV avantajından yararlanarak araç almak isteyen engelli kişi kurs ve sınav süreçlerinden geçmeli.
  • Kurs ve sınav süreçlerinden geçen engelli kişilerin H sınıfı ehliyet almaları zorunlu.
  • Trafik tescil işlemlerinde kişinin engeli hakkında belgeler ve H sınıfı ehliyeti kayıt altına alınarak ÖTV muafiyeti uygulanır.

Engelli Araç İndirimi Hesaplama

Engelli Araç İndirimi Hesaplama, Hesaplama yapılırken dikkat edilmesi gereken nokta, aracı alacak kişinin engel oranıdır. Araba alınacak kişinin engeli %90’ın üzerinde bulunuyorsa ÖTV %0; engeli %90 altında olanlarda ise alınan ÖTV %26,3 olacaktır.

Araç satın alırken faydalanacağınız indirimlerden biri de KDV indirimidir. Normal şartlarda ödenmesi gereken KDV %18’dir. Ancak engelli indiriminden faydalandığınız zaman, bu oran yaklaşık %15.254’e kadar düşüyor. KDV ve ÖTV üzerinden yapılan ayrı ayrı indirimler, aracın toplam satış fiyatı üzerinden yaklaşık %30 ile %32 arasında değişen bir indirime denk gelmektedir.

Engelli İndiriminden Faydalanarak Kimler Araç Alabilir?

Engelli İndiriminden Faydalanarak Kimler Araç Alabilir? Engelli indirimiyle başkasına araç alınamaz. Yalnızca %90 ve üzeri engel durumunda sizin yerinize başkası araç alabilir. Bu durumda 3.derece akraba kısıtlama şartı vardır. Bu kişiler aşağıda belirtilmiştir:

Birinci Derecede Kan Hısımları,

  • Kişinin; Çocukları [ve eşleri],Annesi [ve eşleri],Babası [ve eşleri].

Birinci Derecede Sıhri (Kayın) Hısımlar 

  • Kişinin; Eşinin Annesi [ve eşleri],Eşinin Babası [ve eşleri].

İkinci Derecede Kan Hısımları 

  • Kişinin; Kardeşleri [ve eşleri],Torunları [ve eşleri],Büyük annesi [ve eşleri],Büyük babası [ve eşleri].

İkinci Derecede Sıhri (Kayın) Hısımlar 

  • Kişinin;Eşinin kardeşleri (kayın, baldız, görümce) [ve eşleri],Eşinin büyük annesi [ve eşleri],Eşinin büyük babası [ve eşleri].

Üçüncü Derecede Kan Hısımları 

  • Kişinin;Kardeşinin çocukları (yeğenleri) [ve eşleri],Dayısı [ve eşleri],Amcası [ve eşleri],Halası [ve eşleri],Teyzesi [ve eşleri].

Üçüncü Derecede Sıhri (Kayın) Hısımlar 

  • Kişinin;Eşinin kardeş çocukları (kayın, baldız ve görümce çocukları) [ve eşleri],Eşinin dayısı [ve eşleri],Eşinin amcası [ve eşleri],Eşinin halası [ve eşleri],Eşinin teyzesi [ve eşleri].

Bir Yılda En Fazla Kaç Kez Araç Alım – Satımı Yapabilirim?

Engelli Araç Alırsa Maaşı Kesilir mi, Evde Bakım Aylığı Kesilir mi?

Radar Cezası Ne Kadar Oldu? Trafik Cezası Sorgulama işlemleri Nasıl Yapılır?


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1204 YORUM
  1. Hilal dedi ki:

    Merhaba Benim annem kalp hastası ve %100 raporu var ama ağır engelli yazmıyor raporda ötv indiriminden yararlanabilirmyz ve yeniden heyete girip araç için rapor almamız şart mı sadece engel oranı yazan rapor yeterli mi?

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      değerli okurumuz yasada ağır engelli raporu olacak ibaresi yok sadece % 90 ve züeri ibaresi bulunuyor.

  2. Özgür dedi ki:

    İyi günler. Ben epilepsi hastasıyım %65 raporum var. Bu yasadan yararlana bilir miyim

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      değerli okurumuz yararlanamazsınız

  3. Ömer dedi ki:

    Merhaba Ali bey,
    Babamın belden aşağısı tutmuyor %86 olarak görünüyor bu raporverileli 2 yıl oldu yenilemek mi lazım ve binek araç almak için neler gereklidir evrak olarak babam birde notere gidemiyor nasıl bir işlem yapmalıyız.

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      değerli okurumuz raporu yenileyin

  4. Faruk dedi ki:

    İyi aksamlar, dedemin 2.eşi olan anneanne’min, kalp pili bulunan annesi üzerinden ötv indirimli araç alabilirmiyim. %90 raporlu (üvey büyük anne)

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      Değerli okurumuz engelli olan birinci derecede akrabanız da olsa onun üzerinden araç alamazsınız. araç alma hakkı engelliye verilmiş bir haktır.

  5. hale dedi ki:

    Benim raporum %45 Troid kanseri hastasıyım. Bel ve Boyun fıtığı rahatsızlıklarımdan dolayı engelli raporumda Bedensel engelli olarak da yazıyor.Bende araç alımında ÖTV den faydalanabirmiyim.

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      değerli okurumuz ortopedik engelli iseniz raporunuzla en yakın vergi dairesinden bilgi alınız

  6. ali şahin dedi ki:

    merhaba Ali bey eşimin amcası görme engelli % 90 raporu mevcut araç ala bilirmi?
    aracı kimler kullanabilir soyisim şartı varmı?

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      alabilir yasada 3. dereceye kadar diyorda uygulamada herkes kullanabiliyor diye düşünüyoruz

  7. Arda dedi ki:

    Merhaba Ali bey dayımın %90 oranı var ben onun adına alıp kullanmam için mahkeme kararımı gerekli yoksa noter tatili yeterlimi teşekkürler

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      gerek yok diye düşünüyoruz

  8. Önder dedi ki:

    İyi akşamlar eşim %52 işitme engelli biz bu haktan yaralanabilirmiyiz

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      Yararlanamazsınız

  9. Önder dedi ki:

    Ali Bey işitme engelli ve ortapedi oranı toplamı olsa ne olur ehliyet h sınıfı yapılabiliyormus bu konuda bilgi verebilirmisiniz rica etsem

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      değerli okurumuz raporda toplam puan konusu hakkında bilgimiz yok sadece rapor yüzde doksan ve üzeri olacak ortopedik de ise raporda tadilatlı araç alabilir veya otomatik araç alabilir ibare olacak diye biliyoruz

  10. Kadir dedi ki:

    İyi akşamlar Ali bey yüzde 90 engelli var binek araç değilde yüksek suv alabiliyor muyuz

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      Değerli okurumuz yazımızda alabileceğiniz araçları belirtilmiştir bu araçlar harici alamazsınız

  11. Baran dedi ki:

    merhabalar adminim şimdi benim böbrekten almış oldugum yüzde 93 raporum var araba alıp kendim kullanmamda her hangi bi sıkıntı varmı veya varsa kullanmam için ne yapmalıyım bilgilendirirmisiniz teşekkürler ..

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      Değerli okurumuz yararlanabilirsiniz.

  12. Acar dedi ki:

    Eşimin sağ göz sağ el sağ kol ve ayaktan engeli var toplam oranı 61 biz yararlnabilirmiyiz

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      değerli okurumuz raporda tertibatlı araç kullanmaya ibaresi varsa yararlanabilirsiniz

  13. Selahattin dedi ki:

    Slm hocam amcamin %83 ozurlu raporu var otvden yararlanip arac alabilirmi.arac alirsa bunu benim kullanma hakkim varmi.kendinin ehliyeti yok arac kullancak durumdada deyil.yada beni ozel soforu gosterebilirmi.cvp icin tesekkurler.

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      değerli okurumuz % 90 ve üstü olanlar yararlanır % 90 ve altı olan raporu ortopedik olan ve tertibatlı veya otomatik araç alabilir ibaresi olanlar yararlanır

  14. Harun ŞİMŞEK dedi ki:

    Slm hocam kız kardeşimin %70 ağır raporu var psikiyatri olarak geçiyor ÖTV indirimi alabilirim kendim kullanmak üzere tşk ederim şimdiden

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      alabilirsiniz.aracı alacağınız bayiyle bu durumu konuşabilirsiniz

  15. Caner dedi ki:

    Sağ kolumda sinirsel kısmi felç var % 40 oranda engelli raporum mevcut fakat raporda araç alımı ile ilgili bir detay yazmıyor bu haktan yararlanabilirmiyim?

    1. Caner dedi ki:

      Ayrıca engelli raporumu yeni aldım ve B A2 sınıfı ehliyetim mevcut rapordan önce almıştım ehliyeti ehliyet değişimi için felan ne yapabilirim?

      1. Ali Çetinkaya dedi ki:

        Değerli okurumuz artık ehliyet değişimleri olmayacak biliyorum B sınıfı yetiyor diye biliyorum yine de siz en yakın trafikten bilgi alınız

    2. Ali Çetinkaya dedi ki:

      Değerli okurumuz en yakın vergi dairesinden bilgi alınız

  16. yılmaz düzöz dedi ki:

    merhaba 100\100 engelli raporum var ama üzerimde haciz var araba alabilirmiyim

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      Arac almak için rapor oranı yeterlidir.ancak yine de araç alacağınız yerle bu konu görüşebilirsiniz

  17. Cihan dedi ki:

    Merhaba ali bey ben simdi 21 yaşındayım beyin kanaması geçirdim askeriye raporum var ben simdi yararlanabiliyor muyum teşekkürler

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      Raporda oran doğrultusunda yararlanabilirsiniz.

  18. fatih dedi ki:

    merhaba babam.iki kere baypas ameliyati oldu..aort damari degisti ve %63 rapor verildi..bi sonuc elde edolebilirmi

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      aracı almak istediğiniz bayii ile görüşebilirsiniz. Ötv indiriminden yararlanabilirsiniz.

  19. Serkan dedi ki:

    Mrb babam ALZHEİMER hastası %70 süresiz raporu var ötv indiriminden yararlanabilirmiyiz ? Tesekkurler

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      yararlanamazsınız

  20. süleyman . dedi ki:

    Merhaba annem böbrek nakili oldu ve %76 raporu var bu oran ile ötv indiriminden yararlanabilir mi ? birde söyle bir duyum aldık ne kadar dogru bılmıyoruz %90 altı olanlar ötv tam oranda degıl de yarı oranda faydalanabılıyormus dogru mudur ?

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      öyle birşey yok yüzde doksan ve üzeri olacak

  21. Kemal dedi ki:

    Merhabalar benim adıma araç var ailemin kullandığı %90 raporla alınmış . Ben Ehliyet almak istiyorum %90 raporla ehliyet alamazsın diyorlar doğrumu ?

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      değerli okurumuz ehliyet alıp almamanız konusunda bilgimiz bulunmamaktadır. en yakın trafik tescil bürolarından bilgi alabilirsiniz

  22. Cınar dedi ki:

    Hocam bnm ananemin koah dan dolayı raporu var sürekli gece krizlerinde hastaneye gitmek zorundayız o raporu doktor heyetinden kendi işini göremez raporuna çevirsek o raporla ötvsiz araç alabilir miyiz ?

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      Değerli okurumuz rapor % 90 üzeri olması gerekir

  23. Tuana dedi ki:

    6 yaşında otizmli kızım var engel oranı %80 ötv siz indirimli araç alabilirmiyim
    Sevgiler…

  24. Cuma dedi ki:

    Merhaba admin babamin böbrekten %90 raporu var arabayı ben kullanabilirmiyim …
    Öte den nekadar yararlanabiliriz

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      kullanabilirsiniz.aracı alacağınız bayi ile görüşebilirsiniz

  25. ergin yavuz dedi ki:

    iyi akşamlar babaannemin %73agir özürlü raporu var
    rapor durumu sürekli orta devre emans olarak geçiyor öte mahrumiyeti varmidir yok mudur acaba ? yalnız aracı ben kullanicam

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      değerli okurumuz yok alamazsınız

  26. Gökhan GÜL dedi ki:

    Merhaba Ali abi , benim özürlülük oranım %44 sol kolumda doğum esnasında sinir zedelenmesi olduğu için sağ koluma göre sol kolum zayıf . ÖTV den yararlana bilirmiyim .

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      Değerli okurumuz özel tertibatlı araç kullanabilir raporu almak için hastaneye başvurunuz

  27. Fatos dedi ki:

    % 44 isitme kaybi ve % 40 bipolar bozukluk var .vergi indirimli arac alabilir miyim

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      Değerli okurumuz yararlanamazsınız

  28. Gokhan dedi ki:

    Iyi gunler annem yuzde 89 agir ozurlu raporu verdiler vergi indirimi evet yaziyor 2022 yasasi evet yaziyor evde bakim evet yaziyor otv siz arac alabilirmiyiz tsk veya vergi indirimi evet ne anlam tasiyor saygilar.

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      hayır alamazsınız

  29. gürkan dedi ki:

    hoc am babamin ℅86 agir engelli raporu var ve raporda engellilere tanilan butun haklardan faydalanabilir yaziyor. ve ÖTV ve MTV den mahrumiyettir yaziyor. roparda h ehliti diye birsey yazmiyor. BIZ Bu raporla Arac alabilirmiyiz. süregen kronik hastaligi var 3.evre akciger kanseri. bilgi verirseniz sevinirim.

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      değerli okurumuz kanunda % 90 ve üzeri diye net ibare var yine de en yakın vergi dairesi ve sıfır araç satan bir galeriden bilgi alınız

  30. İlhan şahin dedi ki:

    Hocam kayınbabamın %65 kayınvalidem in %63 doğuştan işitme engelleri var. Bu indirimlerden yararlanabilirmiyiz. Aracı eşim üzerine yapabilir miyiz.

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      Araci alaçağınız bayi ile görüşebilirsiniz

  31. Özen Aksu dedi ki:

    92 puanlık raporumuz var.60puan demanstan.sağlık kurulu vasi tayinini gerekli bulmadı.hastamız şu anda hastanede yatıyor ve şuur durumu iyi değil.şu durumda aracı nasıl alabiliriz?

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      aracı alacağınız bayi ile görüşebilirsiniz.

  32. Süleyman kodas dedi ki:

    Merhaba alibey %40 raporum var vergi idiriminden emekli oldum engelim sürekli bebekken çocuk felci geçirmiş im ötv den yararlanıp araç alabilirmiyim saygilar

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      değerli okurumuz raporunuzda yazması gerekir raporda yazdıktan sonra birde ehliyetiniz olması gerekir ehliyet eski ise h yeni ise b olmalı

  33. Mahmut dedi ki:

    Mahkeme kararıyla annemin %90 raporu üzerinden kendime engelli aracı almak istedim. Mahkeme benim aracı almamı reddetti ancak vasi olmamı kabul etti. Annemin vasisi olduğum için bu rapor üzerinden annemin üzerine kayıtlı araç alabilir miyim? Mahkemenin bu kararının temyiz yolu açıktır. Bir üst mahkemeye başvursam faydası olur mu? Gerekçeli karar 10 gün içinde açıklanacak, hızlı cevap verirseniz sevinirim.

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      annenizin üzerinden araç alabilirsiniz.üst mahkemeye başvuru yapabilirsiniz.olumlu olacağını düşünüyoruz.

  34. Süleyman kodas dedi ki:

    Teşekkürler alibey H Sınıfı ehliyetim var değişmesi gerekirmi? saygilar

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      DEĞİŞMESİNE GEREK YOK RAPORDA DA İBARE VARSA ALABİLİRSİNİZ

  35. Sibel dedi ki:

    Merhabalar araci aldigimizda bakim parasi ya da ozurluluk maasi kesilir mi ?

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      özürlülük maaşı ve araç alımı arasında ilişki yoktur.

  36. Sibelll dedi ki:

    Merhaba annemin yüzde 94 raporu var araç alabiliyoruz biliyoruz fakat annem e bakan kardeşimin eşi bakım maaşı alıyor sorum şu ben 2016 model ötv indirimli fiyatı 109 bin olan bir araç almak istiyorum 1,6 motor gücüne sahip biz bu aracı aldığımızda bakım maaşı kesilir mi

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      bakım maaşının indirimli araçla ilgisi yoktur

  37. Yiğit dedi ki:

    Aracı aldıktan bir süre sonra satmak istersek ne oluyor ?

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      yararlandığınız ötv yi tekrar ödemek zorunda kalıyorsunuz

  38. Sibelll dedi ki:

    Bazı konuştuğumuz kişiler ve internetten araştırıpbaska sitelerde okuduğum yorumlarda aracin lux kategorisinde olmasi fiyatının yüksek olması gibi etkenler bakım maaşını etkiler kesilir yönünde yorumlar yapılmış sizce kanuni olarak bir durum teşkil edermi kanunen yoksa sizin fikriniz nedir biz araç almak istedik fakat gelinimiz anneme bakıyor ve gerçekten işi çok zor annem ağır özürlü onun maaşının kesilmesini istmemem zaten kesilme durumu varsa hiç almam

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      bakım maaşında ödeme gücü var o kriteri aşarsanız kesilmesi normaldir

  39. Serkan dedi ki:

    Merhaba benim babamim sol ayagi tam tutmuyor yürürken zorluk cekiyor.saglik saporu %46 özürlü raporu verdi.2kez beyin ameliyati oldu.yan etki olarak sol ayagi iyi tutmuyor.alinan raporda ortopedi isaretli degil diye vergi dairesi ötv indiriminden faydalanamazsiniz diyor.ama hastane beyinden geldigi icin ortopedi isaretli olmasa da faydalanabilirsiniz diyor.h ehliyetimiz var.ayrica saglik kurulu yanlizca otomatik arac kullanabilir diyor.bilgi verirseniz sevinirim.

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      değerli okurumuz otomatik araç alırken yararkanabilirsiniz

  40. Ümit dedi ki:

    Hocam merhaba.söyle bir sorum olacak babam 92 puanla raporu fakat ağır engelli değil.ben araç almak istiyorum bakımını bende vasisiyim.uc kardeşiz.babam öldüğünde miras olarak arabadan pay alabilirler mi yada nasıl bir yol izlenmeli yardım ederseniz sevinirim.kredi çekeceğim bu araba üzerinden.

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      araç babanızın üzerine olacağı için babanız öldüğünde diğer kardeşleriniz de mirasçı olacaklardır.yasal olmayan yollar hakkında bilgi vermemiz maalesef etik olmayacaktır.

  41. Serkan dedi ki:

    Ali bey otomatik arac alirken yararlanabilirsiniz demissiniz ben vergi dairesinden onay aldik beyinden gelen sol taraf tutmadigi icin ötv indirimi imzasini aldik.oradaki görevli ben bunu veriyorum ama ilerde neden bu izni verdin.ortopedi yeri isaretli degil derlerse sorumlu sen olursun ötv yi cezali sekilde ödersin dediler.öyle bisey olabilir mi.ben devletin bize verdigi imkanlardan yararlaniyorum.sahte olan hic birsey yok.sanki zorla onay almisiz gibi .bir cezai yaptirimi olur mu.

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      Değerli okurumuz rapor önemli raporda ibare varsa yeterli sahte iş yapmıyorsunuz elinizde rapor var

  42. Yunus Şahin dedi ki:

    İyi günler acaba raporla araç alımı durumunda 3 aylık yaşlılık maaşı kesilir mi?

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      ekonomik kriterleriniz uyduğu sürece kesilmez

  43. Hicran dedi ki:

    Iyi akşamlar arkadaşlar. Babamın %97 engelli raporu var. Araba almak istediğimizde arabayı babamın 3. Dereceden yakınları dışında kullanmak yasaktır dediler bunun doğruluğunu nereden öğrenebilirim

  44. Ugur dedi ki:

    İyi günler efendim babamın %49 ortopedik engelli raporu var
    Raporda ötv indirimli ve otomatik vites araç alabilir yazıyor ayrıca süreklilik ibaresi var(ömürboyu)
    Fakat 2012 yılına ait ve bu raporun üzerine araç aldık yine 2012 yılında
    Şuan 5 yılımız dolmuş durumda tekrar ötv indirimli araç alabilirmiyiz
    H sınıfı ehliyeti de mevcut otomatik vites sürebilir yazıyor aynı şekilde.teşekür ederim

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      Satarsanız alabilirsiniz iki araç alamazsınız

  45. ali dedi ki:

    merhaba benim amcamın oğlunun %90 raporu var Amcam istersen bu hakkı kullan bir arac al dedi ama bu aracı ben kullanabilirmiyim ,

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      raporlu olan kişinin vasisi olursanız bu aracı kullanabilirsiniz.Aracı alacağınız bayi ile görüşebilirsiniz.

  46. Turgut Taş dedi ki:

    İyi akşamlar, annem hemodiyaliz hastası ve bacaklarında platin olduğu için %96 engelli raporu aldı. Raporda AĞIR ENGELLİ Mİ: HAYIR ibaresi var. Bugün bir bayiye gidip araba için fiyat aldım. Fakat sadece bu raporla annemin H sınıfı ehliyeti olmadan araç alamayacağını söyledi. Mahkemeden karar almak gerekiyormuş. Ben de anlayamadım ne olduğunu. Burada yazılanlarla bayinin dedikleri birbirini tutmuyor.

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      değerli okuyucumuz,başka bir bayi ile görüşebilirsiniz.

  47. Selahattin dedi ki:

    Selam hocam %90 raporlu olanlar ruhsatta kamyonet yada ticari gecen araclardanda otv odemeden yararlanabiliyorlarmi.tesekkurler

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (II) sayılı listedeki kayıt ve tescile tabi taşıtlardan, sadece, Türk Gümrük Tarife Cetvelinin;

      87.03 tarife pozisyonunda yer alan, 1600 cm³ veya altında motor silindir hacmine sahip binek otomobil, panelvan, pick-up, arazi taşıtı, ATV, steyşın vagon, vb. taşıtlar,
      87.04 tarife pozisyonunda yer alan, eşya taşımaya mahsus, 2800 cm³ veya altında motor silindir hacmine sahip van, panelvan, kamyonet, pick-up, vb. taşıtlar,
      87.11 tarife pozisyonunda yer alan, motor silindir hacmine bakılmaksızın, motosikletler
      bakımından istisnadan yararlanılabilmektedir.

  48. Hüseyin benli dedi ki:

    Benim 5 yaşında %50 otizim raporlu oğlum var. Onun hizmeti için araç alsak olur mu acaba?

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      değerli okurumuz şartlar uymadığından dolayı alamazsınız

  49. Serkan burak dedi ki:

    Benim yüzde yüz ağır engelli alır yasinda var arac alırken adına nasıl alacağım daha bebek sayilir

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      araç alacağınız bayi ile görüşebilirsiniz.

    2. Ali Çetinkaya dedi ki:

      anladığım kadarıyla çocuğunuz var engelli raporu % 100 durum bu ise sıfır araç satan yerlerden bilgi alınız gerekli evrakları sizlere söyleyeceklerdir.

  50. Fuat dedi ki:

    Hocam merhaba benim kız kardeşim down sendromlu %75 raporu var ötv indiriminden yararlanabiliyor muyum

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      evet yararlanabilirsiniz

    2. Ali Çetinkaya dedi ki:

      değerli okurumuz % 90 üzeri olmadığı sürece alamazsınız

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.