Vergi ve Güncel Haber Portalı

Engelli Raporu İle Araç (Araba) Alma Şartları Nelerdir? Engelli Aracı Kimler Kullanabilir?

08.09.2019
5.579
Engelli Raporu İle Araç (Araba) Alma Şartları Nelerdir? Engelli Aracı Kimler Kullanabilir?

Engelli Raporu İle Araç (Araba) Alma Şartları Nelerdir? Engelli Aracı Kimler Kullanabilir? Engelli vatandaşlarımız fiziksel veya zihinsel bir sorunu nedeniyle hareketleri, fonksiyonları, duyuları kısıtlanan ya da işlevlerini hiç yerine getiremeyen bireylerdir. Engellilik genetik olabildiği için anne karnındayken engel şekillenebilir, doğum esnasında olabilir, sonradan geçirilen bir kaza sonucu olabilir, bir hastalık sonrası olabilir. Nedeni ne olursa olsun bir insanın kendi engeli ile baş başa kalması veya başkasının yardımına mahkûm olması, şüphesiz yaşamın zor evreleridir. Aile içerisinde engelli bir bireyin bulunması mutlaka ailenin bütün hayatını etkiler. Birçok ülkede manevi anlamda aynı sorun yaşanmaktadır. Ancak gelişmiş ülkelerin birçoğu bu sorunu da çözmüşlerdir. Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de nüfusun yaklaşık yüzde 12,29’u yani 8,5 milyon kişi engelli. Bu oran içerisinde bayanların sayısı daha fazladır. Bu oran bayanlarda yüzde 13,45, erkeklerde ise yüzde 11,10 gibi orana sahiptirler.

Engelli Raporu Nasıl Alınır?

Engelli Raporu Nasıl Alınır? Türkiye’de yaşayan engelli vatandaşlarımızın engelliliğini raporla kanıtladıkları evraka Engelli Raporu denir. Engelli Raporu’nu engelli vatandaşlarımızın alması için tam teşekküllü bir devlet hastanesine ya da eğitim araştırma üniversite hastanelerinden birine giderek heyete girmeleri gerekmektedir. Engelli vatandaşlarımızın, engellilik oranını burada toplanan heyet kurulu vermektedir.

Engelli Raporu Alma Şartları Nelerdir?

Engelli Raporu Alma Şartları Nelerdir? Engelli vatandaşlarımızın rapor almak için uygunluk göstermesi gereken şartlar aşağıdaki gibidir.

  • Engelli vatandaşın başvuru sırasında istenen belgeleri tamamlaması gerekir.
  • Engelli vatandaşın engel oranının %40 ve üzerinde olması gerekir.
  • Engelli vatandaşın gereken bütün muayenelerden geçmesi gerekir.

Engelli Raporu İle Araç Satın Alma

Engelli Raporu İle Araç Satın Alma, Türkiye’de engelli raporu olan bireyler Özel Tüketim Vergisi’nden (ÖTV) muaf olarak araç satın alabiliyor. Engellilerin hayatlarında kolaylık sağlanması amacıyla yapılan indirimler, %40 üzeri ve %90 üzeri engellilik durumlarına göre 2 farklı şekilde uygulanıyor. %90 engelli raporu ile alınan araçlar, engelli kişinin yakınlarının yararlanabileceği indirimleri kapsarken, %40 engelli raporu ile alınan araçlar, engellinin kendi kullanacağı araçlar olarak sınıflandırılıyor.

Engellilik Oranı %90 Raporu İle Araç Alma

Engellilik Oranı %90 Raporu İle Araç Alma, %90 ve üzeri engele sahip olan bireylerin engelli raporlarında özel engelli aracını kullanmaya engel bir durumlarının olmadığı belirtiliyorsa, özel araçlarını kullanabilirler. Bu bireyler %40 ve üzeri engelliliğe sahip bireyler gibi H sınıfı ehliyete sahip olmalıdır ve ÖTV’siz araçlarını galeriden satın alabilirler. Ancak bireyin engel durumu araç kullanmasına izin vermiyorsa, kişinin birinci dereceden üçüncü dereceye kadar olan yakınları ÖTV’siz araç satın alabilir. Araç satın alma işlemi sırasında, aracı kullanacak kişinin de bulunması gerekir.

  • %90 ve üzeri engelli olduğuna dair sağlık raporu bulunmalı.
  • Bu araçlar, ağır engelli sınıfında bulunan kişilerin birinci dereceden üçüncü dereceye kadar olan yakınları ya da profesyonel şoförlerce kullanılabileceğinden ehliyet şartı aranmaz.
  • Aracın alımı sırasında trafik tescil işlemi yapılırken, araç sahibinin yakını ya da şoförün de kaydedilmesi gerekiyor. Bundan dolayı aracı kullanacak şoförün iş akdi de noter tarafından düzenlenmeli.
  • Bu araçlarda engelli kişilerin kullanımı için özel bir düzenek olmadığından, sürücüde aracın mensubu olduğu sınıfın ehliyetinin olması yeterli.

Engellilik Oranı %40 Raporu İle Araç Alma

Engellilik Oranı %40 Raporu İle Araç Alma, %40 ve üzeri engellilik ile ÖTV indiriminden yararlanarak araç satın almak isteyen bireylerin öncelikle durumlarını gösteren raporu almaları gerekir. Raporda, engelli bireyin özel engelli aracını kullanmaya engel bir durumunun olmadığı belirtilmiş olmalıdır. Birey kendi aracını kullanacağı için H sınıfı ehliyete de sahip olmalıdır. Kişi, ehliyet alacağı zaman özel donanımlı bir engelli aracıyla sınava girer ve ehliyetini alır. %90’ın altında engeli olan sürücü, araçta engeline uygun özel aksam yaptırmak şartıyla ÖTV ödemeden araç satın alabilir. Bu özel aracın farklı kişiler tarafından kullanılması yasaktır. Engelli birey H sınıfı ehliyetini ve trafiğe çıkmak için herhangi bir engelinin olmadığını gösteren %40 engelli raporunu göstererek, ÖTV’siz araçlarını galerilerden alabilir.

  • Tam teşekkülü hastaneden alınan engelli sağlık raporu (Raporda H sınıfı veya engel durumuna uygun kod numaralı ehliyet alınmalı, özel tertibatlı araç kullanabilir ibaresi mutlaka bulunmalı)
  • Tüm şartlar sağlandığında ÖTV avantajından yararlanarak araç almak isteyen engelli kişi kurs ve sınav süreçlerinden geçmeli.
  • Kurs ve sınav süreçlerinden geçen engelli kişilerin H sınıfı ehliyet almaları zorunlu.
  • Trafik tescil işlemlerinde kişinin engeli hakkında belgeler ve H sınıfı ehliyeti kayıt altına alınarak ÖTV muafiyeti uygulanır.

Engelli Araç İndirimi Hesaplama

Engelli Araç İndirimi Hesaplama, Hesaplama yapılırken dikkat edilmesi gereken nokta, aracı alacak kişinin engel oranıdır. Araba alınacak kişinin engeli %90’ın üzerinde bulunuyorsa ÖTV %0; engeli %90 altında olanlarda ise alınan ÖTV %26,3 olacaktır.

Araç satın alırken faydalanacağınız indirimlerden biri de KDV indirimidir. Normal şartlarda ödenmesi gereken KDV %18’dir. Ancak engelli indiriminden faydalandığınız zaman, bu oran yaklaşık %15.254’e kadar düşüyor. KDV ve ÖTV üzerinden yapılan ayrı ayrı indirimler, aracın toplam satış fiyatı üzerinden yaklaşık %30 ile %32 arasında değişen bir indirime denk gelmektedir.

Engelli İndiriminden Faydalanarak Kimler Araç Alabilir?

Engelli İndiriminden Faydalanarak Kimler Araç Alabilir? Engelli indirimiyle başkasına araç alınamaz. Yalnızca %90 ve üzeri engel durumunda sizin yerinize başkası araç alabilir. Bu durumda 3.derece akraba kısıtlama şartı vardır. Bu kişiler aşağıda belirtilmiştir:

Birinci Derecede Kan Hısımları,

  • Kişinin; Çocukları [ve eşleri],Annesi [ve eşleri],Babası [ve eşleri].

Birinci Derecede Sıhri (Kayın) Hısımlar 

  • Kişinin; Eşinin Annesi [ve eşleri],Eşinin Babası [ve eşleri].

İkinci Derecede Kan Hısımları 

  • Kişinin; Kardeşleri [ve eşleri],Torunları [ve eşleri],Büyük annesi [ve eşleri],Büyük babası [ve eşleri].

İkinci Derecede Sıhri (Kayın) Hısımlar 

  • Kişinin;Eşinin kardeşleri (kayın, baldız, görümce) [ve eşleri],Eşinin büyük annesi [ve eşleri],Eşinin büyük babası [ve eşleri].

Üçüncü Derecede Kan Hısımları 

  • Kişinin;Kardeşinin çocukları (yeğenleri) [ve eşleri],Dayısı [ve eşleri],Amcası [ve eşleri],Halası [ve eşleri],Teyzesi [ve eşleri].

Üçüncü Derecede Sıhri (Kayın) Hısımlar 

  • Kişinin;Eşinin kardeş çocukları (kayın, baldız ve görümce çocukları) [ve eşleri],Eşinin dayısı [ve eşleri],Eşinin amcası [ve eşleri],Eşinin halası [ve eşleri],Eşinin teyzesi [ve eşleri].

Bir Yılda En Fazla Kaç Kez Araç Alım – Satımı Yapabilirim?

Engelli Araç Alırsa Maaşı Kesilir mi, Evde Bakım Aylığı Kesilir mi?

Radar Cezası Ne Kadar Oldu? Trafik Cezası Sorgulama işlemleri Nasıl Yapılır?


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1204 YORUM
  1. Cem acar dedi ki:

    Merhaba ben yuzde 73 raporlu bobrek nakilliyim en fazla kac motor guclu araba alabilirim otv indirimi ve mtv muafiyeti olurmu ayrica sadece saglik rapoyla gitsem alabiliyormuyum yoksa h sinifi ehliyetmi gerekir,,yardimci olursaniz cok sevinirim

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      Değerli okurumuz OTV indiriminden faydalanamazsiniz

  2. serkan dedi ki:

    Merhaba ben 2015 mart ta babamin engellli raporu uzerinden aracimi sıfır aldim 2016 ocakta babam vefat etti bir soylenti duydum araci aldigim tarihten itibaren 3 yil sonra satabilecegim soylendi dogrumudur.
    Teşekkürler.

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      değerli okurumuz söylentilere falan inanmayın kanun net beş yıl

  3. MEHMET dedi ki:

    selam BENİM USTUME ARAC ALINACAK RAPORUM YUZDE 99 ENGELLİ MAAŞI DA ALIYORUM USTUME MAL DA VAR ARACI ALSAM MAASTAN KESİNTİ OLURMU TSKLER

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      araç alabilirsiniz kesilme yönünden bir şey diyemeyeceğiz

  4. safinaz bingöl dedi ki:

    merhaba, benim annemin 4 sene önce diyabette bağlı bir ayağını aldılar şu anda protez ayak kullanıyor, diyabet hastası buna bağlı olarak göz rahatsızlığıda var göz tedaviside uygulanıyor ayrıca yaşlılığa bağlı son zamanlarda safra kesesi taşı, böbrekte kist de var bunlardan dolayı sürekli hastanelere gidiyoruz annemin bu durumuna bağlı olarak bende ötv indirimli araç almak istiyorum, bunun için annemin bu durumunda rapor yüzdesi nedir ve devlet hastanesinden bu raporları alabilirmiyim, tşk ederim iyi çalışmalar.

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      değerli okurumuz rapor yüzdesini bilme ihtimalimiz yuok o tıp biliminin işidir. Tüm devlet hastanelerinden alınmaz 2016 vergi rehberi ekinde hangi hastane raporlarının geçerli olduğu tek tek sayılmıştır.

  5. gürkan dedi ki:

    Merhaba %75 raporum var rapordan sonra sol ayak kaybım var diz altından raporum %90 üzerine çıkarmı ve araç alabilirmiyim ?

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      değerli okurumuz rapor işi tıp biliminin işi

  6. ebubekir dedi ki:

    merhabalar %90 engelliden engelli yegenim adına araç aldık araç trafige 2015 de çıkışlı biz bu aracı 2020 de satabilecekmiyiz yoksa bizi aldıgımız tarihten itibarenmi 5 yıl sonra satabilecegiz

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      kanunda iktiap tarihinden bahsedilmektedir.İktisap tarihi de aldığınız tarihtir.Dolayısıyla aldığınız tarihten itibaren 5 yıl sonra satabilirsiniz

  7. hakan dedi ki:

    Raporum %64 malul sayiliyorum araç almayi düşünüyorum. % kaç indirimli araç alabilirim. Ali çetinkaya bey

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      bu konuda sizlere net bir rakam veremeyeceğiz.Dilerseniz aracı alacağınız bayiden daha net bir bilgi alabilirsiniz.

  8. Halit dedi ki:

    Dedem %98 engelli rapordan faydalanıp araba almak istiyoruz dedem 85 yaşında fakat arabanın parasını ve tüm masrafları babam tarafından karşılanacak dedemin vefatı durumunda diğer varislerde hak talep etmesi durumu olduğu için arabayı almaya çekiniyoruz bu durum için ne gibi bir önlem alabiliriz birde maaş almıyoruz maaş almak için ne gibi kriterler var şimdiden teşekkür ederim.

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      hiçbirşey yapamazsınız hak talep edebilirler. bakım parası için en yakın aile sosyal politikalar il müdürlüklerine başvurunuz

  9. ismail dedi ki:

    Merhaba hocam benim oğlumun yüzde yetmiş ağır özürlü 2006 dan beri nasıl bir araç alabilirim teşekkür ederim

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      Değerli okurumuz birinci ortopedik engelli olmak zorunda ve bu raporunda özel tertibatlı veya otomatik vites araç alabilir durumu raporda belirtilmiş olması gerekir.

  10. İsmail Şeker dedi ki:

    %49 ortapedik ve sinir sistemi bozuklugundan ve skolyozdan raporum var, B sinifi ehliyetim var, 0 araç indirimi alabilirmiyim?

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      Değerli okurumuz Engellilik durumunun tevsikinde ibrazı zorunlu olan engelli sağlık kurulu raporunun, maluliyeti veya engelliliği ile sadece özel tertibat yaptırılan taşıtların (veya engelliliği ile başkaca hareket ettirici özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın otomatik vitesli taşıtların) kullanılabileceğine dair değerlendirmeyi içermesi ya da bu hususun anlaşılabilmesini sağlayacak şekilde açık olması gerektiği belirtildiğinden raporunuzda bu konuyla ilgili ibare varsa alabileceğiniz düşüncesindeyiz.

  11. İsmail Şeker dedi ki:

    İlla h sinifi ehliyet mi gerekiyor

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      % 90 ve üzeri alımlar hariç

  12. Ahmet dedi ki:

    Selam babam yüzde 60 raporla kanserden malulen emekli oldu .ötv siz araç alabilirmi

  13. Muhammet dedi ki:

    Otvsiz araç alımında raporun süreli ya da süresiz olması önemli yani süreli raporu olanlar araç almaz mi

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      kanuni düzenlemede raporun süreli veya süreksiz olmasından bahsedilmemektedir

  14. ali dedi ki:

    Merhaba Hocam kardesim yuzde 85 zihinsel engelli ve surekli rapor . Bir arac almayi dusunuyoruz alma sansimiz var mi ?

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      Mevcut kanuni düzenleme gereği; engellilik oranı %90’ın altında olanlardan, işitme engellilerin, görme engellilerin, böbrek rahatsızlığı olanların, kalp nakli veya rahatsızlığı olanların, zihinsel engellilerin ve benzerlerinin ÖTV’den müstesna olarak taşıt iktisap etmeleri mümkün bulunmamaktadır.

  15. Dursun Durmaz dedi ki:

    Hocam merhaba,
    Kardeşimin % 84 zihinsel engelli raporu var ve raporunun arka sayfasında ÖTV indiriminden YARARLANABİLİR yazıyor.
    Sizlerin ve çoğu kesimin söylediği %90 ın altı kabul edilmez denilmektedir.
    Hangisini baz almamız gerekiyor?

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      Değerli okurumuz mevzuatta % 90 diye ibare açık olarak yazıyor. ancak şimdi raporu görmeden birşey dememiz doğru olmaz en yakın vergi dairesinden bilgi alınız

  16. serhan kahveci dedi ki:

    Merhabalar
    Yuzde 96 ile rapor var 1.6dan yukari arac alabiliyormuyuz otomobil olarak ve 5 sene sonra satarken otv indirimini oduyormuyuz yoksa hicbir odeme ve problem olmadan satabiliyormuyuz normal bir vatandaşa? Birde 5 sene sonra yine otv indirimli tekrar arac alabiliyormuyuz? Biraz fazla sordum idare edin 🙂

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      kanunda yüzde 90 ve üzeri raporu olanların otomobil alımında , otomobilin motor hacminin 1,6 dan düşük olmasından bahsediliyor.Dolayısıyla 1,6 ve üzeri araç alamazsınız.Aldığınız aracı 5 yıl satamazsınız. 5 yıl içinde satarsanız yararlanmış olduğunuz ötv yi ödemek zorunda kalırsınız. 5 yıl sonra araç alabiliyorsunuz.

  17. Bahadır Sunnetci dedi ki:

    Merhaba hocam annem 77 yaşında akıl sağlığı yerinde yüzde 97 ağır engelli 2 sene geçerli rapor aldı. Sıfır araba alım için vasi belgesi istedi araaba acentası yaştan dolayı dediler. Bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim hocam.

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      KİŞİ AĞIR HASTA OLDUĞU İÇİN, O KİŞİYE YARDIMCI OLACAK VE O KİŞİNİN HİZMETİNDE ARAÇ KULLANACAK BİRİSİNE İHTİYAÇ VARDIR.BUNDAN DOLAYI, O KİŞİYE YARDIMCI OLACAK KİŞİ YANİ VASİ LAZIMDIR.BUNUN İÇİN, ACENTA BELGE İSTEYEBİLİR.

  18. esra dedi ki:

    merhaba ben kalp yetmezliği olan bir hastayım yüzde 100 engelli raporum var nakil hastası olduğum için 3 aylık vede engelli aylığı alıyorum ben şimdi araç alabilirmiyim alırsamda eğer maaşlarım kesilirmi acaba

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      Kanun % 90 ve üzeri dediği için alabilirsiniz

  19. Ömer dedi ki:

    Merhaba benim amcam %90 engelli raporu var bizde araç satın almak istiyoruz ama engelli amcamın vasi si kardeşi bı sıkıntı olur mu bide raporun üzerinde araç alım satım ile ilgili birşey yazması gerekiyor mu gerekiyorsa bu belgeleri nereden alabiliriz şimdiden teşekkürler..

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      bu konuyu aracı alacağınız bayii ile konuşursanız sizden istenilen belgeleri söyleyecektir

  20. Erkan dedi ki:

    Merhaba hocam esim %45 engelli raporu var ve H sinifi ehliyeti mevcut ve ehliyetinde tertibatli arac kullanabilir yaziyor vergi indiriminden faydalana bilirmi birde ehliyetinin yeni ehliyet ile degistirmedik eski ehliyet bir sikinti yaratirmi.

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      anlattıklarınıza dayanarak eşiniz ötv indiriminden yararlanabilir.Detaylı bilgiler için araç alacağınız bayii ile görüşebilirsiniz.

  21. Murat Halit ÖZÇELEBİ dedi ki:

    Merhabalar Sağ diz altı ampüteyim. gaz pedalı sağda otomatik vites tertibatlı araç kullanır raporum var. Ötv indirimli araç aldım. Şu anda uygulama araçlara tadilat yapıldığında TSE den aracın engeli olmayan şahıslar tarafından kullanılabileceğine dair rapor alınıyor. Bu rapor gereği ruhsata kara yolları yönetmeliği gereği 3. dereceye kadar kan ve sıhri hısımları kullanabilir yazılıyor veya hiç bir şey yazılmıyor. Mtv muafiyeti için vergi dairesi ruhsatta aracı ruhsat sahibinden başkası kullanamaz şerhi istiyor. Engellier için 2017 vergi rehberinde %90 altında engeli olanların engeline uygun tadil edilen araçlar MTV den muaf denilmektedir. Tadilatlı araçlarda Kara yolları yönetmeliğine göre bizzat kullanım şartı kalkmış olmasına rağmen Vergi dairesi Mtv muafiyeti ni neye dayanarak bana uygulamıyor. Uygulanacağına dair yürürlükteki mevzuatlarda ben herhangi bir şey bulamadım. Vergi dairesi bizzat kullanım şartını neden istiyor acaba bu konuda bana yürürlükteki mevzuatlarla yardımcı olabilir misiniz. Mtv ödemem gerekiyor mu gerekmiyor mu. Teşekkür ederim.

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      değerli okurumuz hiç uğraşmayın 4440189 arayıp mağduriyetinizi bildirin net bilgidir. vergi dairesi öyle bir bilgi isteyemez

    2. Ahmet can dedi ki:

      Size bir sorum olacak sizin ehliyetiniz yeni tip ehliyetlerden mi yoksa eski tip ehliyetlerden mi? Bir de ehliyet alırken hastaneye ne diye basvurdunuz öğrenebilirmiyim

  22. Ali Çetinkaya dedi ki:

    Hayır vergi dairesine hiç bir şekilde dilekçe vermeyeceksiniz

  23. hasan dedi ki:

    Teyzem zihinsel engelli raporu yüzde 75. 2 sene önce çıkardım araştırma hastanesinden.Medikal ile uğraşan bir dostumuza ilettik durumu 2017 de ibarelerde değişme olduğunu yüzde 40 üzerinde olanlarında indirimden faydalanabileceği bir durumdan bahsetti.Doğruluk payı nedir? veya bunu net olarak nerden öğrenebiliriz? Bilginiz var mı acaba? şimdiden teşekkürler

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      rapor yüzde 75 zaten. dolayısıyla indirimden yararlanabilirsiniz.

  24. Saadet dedi ki:

    Yeni yasaya gore isitme engellilere otv indirimi varmi acaba ve arac alabilirmi h sinifi ehliyet almak laxim mi

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      değerli okurumuz işitme engelliler için ayrı bir düzenleme bulunmamaktadır.

  25. Serkan dedi ki:

    Merhabalar benim 3 yasında %88 raporlu cocugum var sürekli tedavi aldıgı icin araba sart oluyo acaba bende faydalanabilir miyim yani arac alabilir miyim tesekkürler

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      evet sizler de bu araç alımından yararlanabilirsiniz.

  26. Duygu un dedi ki:

    Me4haba kardesim %50 zihinsel engelli ayrica gozleri ve kulaklari ciddi sikintili bizde indirimden faydalanabilirniyiz.tsklrr

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      değerli okurumuz kanunda zihinsel engelliler için ayrı bir düzenleme yapmamış ortopedik harici % 90 ve üzeri oran şeklinde düzenleme yapılmış

      1. Ahmet can dedi ki:

        Ali bey ben engelli indiriminden yararlanarak araba almak için başvuru yapacağım yarın;önceden hastanede dilekçe vermeniz gerekiyordu;h sınıfı ehliyet alabilir ve özel tertibatlı araç kullanabilir diye.biliyorsunuz ki eski tip ehliyetlerde h sınıfı ibaresi vardı ancak benim ehliyetim yeni tip ve ehliyetimde h sınıfı gibi bir ibare yok otomatik araçla sınıva girdim ehliyetimi aldım.Yarın hastaneye basvurmaya gideceğim.Dilekçemde ne demeliyim bilemiyorum yardımcı olursanız çok sevinirim şimdiden teşekkürler.

        1. Ali Çetinkaya dedi ki:

          Değerli okurumuz H sınıfı ehliyetler 31 Aralık 2015 tarihi itibariyle kalktı yerine 01 ocak 2016 tarihi itibariyle H sınıfı yerine a ve b ehliyet veriliyor. onun için bir şey belirtmenize gerek yok veren yerde biliyor sorarlarsa bu bilgiyi verirsiniz

  27. Ahmet can dedi ki:

    Yani yarın rapor başvuru dilekçemde ehliyetle ilgili birşey belirtmeme gerek yokmu? Birde otomatik vites donanımlı araç kullanabilir ibaresi yeterlimidir dilekçemde.Teşekkürler

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      Değerli okurumuz dilekçenizde B sınıfı ehliyetinizin olduğunu belirtiniz.

  28. Cansu dedi ki:

    Merhaba ananemin %82 engelli raporu var ama fiziken degil geçirdiği kalp ameliyatları ve rahatsızlıklarından dolayi.babam ya da ben ananem üzerinden araç alabilir miyiz?

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      değerli okurumuz araç sadece engelli vatandaş alabilir engelli vatandaş üzerinden kimse araç alamaz ve ikinci kanuni düzenleme yüzde doksan ve üzeri

  29. Cansu dedi ki:

    Bazi eksik kontrolleri var tekrar rapor için basvuru yapıcaz. O zaman %90 cikarsa alabilir miyiz?

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      rapora göre araç alımı yapılabilir.Rapor tamamlandığı zaman yüzde 90 olursa alabilirsiniz.

  30. Hasan dedi ki:

    Merhabalar.Öncelikle bu konularda bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederiz.Benimde bir sorum olacak.Benim % 80 raporlu ağır engelli sürekli bedensel serabral palsi 7 yaşında bir çocuğum var.Yürüyemiyor konuşamıyor.Bunun için Bu araç alımında bu oran yeterlimi? yoksa % 90 mı olması lazım.Teşekkür ederim.

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      bu oran yeterlidir

  31. EMRAH TURAN dedi ki:

    İyi günler benim 92 yasında babaannem var onun İÇİN önce bakım aylığı İÇİN rapor alacağız. Sıfır araçtan faydalanabılmemız için bakım aylığı İÇİN alınan rapor yeterli olurmu neler yapmamız gerekiyor. Tsk ederim .

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      alınan raporda oran yazıyorsa bu rapor yeterli olur düşüncesindeyiz.Ancak yine de aracı alacağınız bayiyle bu konuyu konuşabilirsiniz.

  32. Fatih dedi ki:

    Slm kayınvalidem kanser hastası ve tedavi görüyor ona engelli raporu çıkartıp ötv indiriminden faydalanabilirmiyiz. teşekkürler

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      engelli raporundaki orana göre ötv indiriminden yararlanabilirsiniz

  33. Fatih dedi ki:

    Babamin %95 raporu var konusmuyo zihinsel bi problemi yokfiziksel engeli var 20 bin lirqa pesinatimz olup gerisini taksite bolmek istiyruz ve babamin emekliligi veya aylik bi geliri yok biz 3 kardes odemk istrz . Tesekkurler

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      değerli okurumuz bayii ile görüşünüz ödemeyi bayiiye yapacaksınız bayii le görüşünüz

  34. Ali dedi ki:

    Selamlar,
    Yapılan bazı yorumlarda oranlar %90’nın altında ama siz onlara faydalanabilirsiniz demişsiniz benim hastamın oranı %54 böbrek hastası bu durumda faydalanabilir mi?
    Teşekkürler…

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      değerli okurumuz ortopedik özel tertibatlı araç alabilir raporu varsa oran önemli değil ancak diğer şekilde kati kural % 90 ve üzeri olması

  35. Ruşen kuk dedi ki:

    Ali bey.
    Annem %90 zihinsel engelli raporu aldim.ayrica vasi karari almak icin mahkemeye başvuru yaptim.mahkeme ayrica universite hastanesinden vadiye uygun olup olmadiği hskkinda rapor talep etti.ve raporuda yaptik.rsporda noroloji uzmani vasi tayini uygundur ve mahkemece dinlenemez yazdi.
    Simdi mahkeme gununu bekliyorum.
    Benim merak ettiğim bazi forumlarda okuduğum uzere bazen vasi atamasi olduktan sonra ek karar gerekiyormuş ve bu ek karari reddeden mahkemelerde varmiş.red gerekçelerindede araç alimi gereksiz gibi ibareler yazmislar.
    Asıl sorum su.bu haktan yararlanmak için kanunda yoruma açik bi konu varmi.yani hakim neye gore karar veriyor.veya bu hakki reddetme hakki varmi.

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      Değerli okurumuz hukuk bilgime göre söylersem Kanun ile düzenlenen bir konuyla ilgili hakim karar veremez

  36. Selahattin dedi ki:

    Slm kardesim benim esimin amcasinin %90 raporu var onun uzerine arac alirsa bunu benim kullanma hakkim olurmu sikintisi varmi tesekkurler.

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      KULLANMA HAKKINIZ OLUR.BİR SIKINTISI OLMAZ.

  37. Selahattin dedi ki:

    Bir sorum daha olacak %90 raporlu bir kisi %kac oranla otv odemeden arac alabilir yani 50 bin tl lik bir arac ortalama kac tlye alinabilir.

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      bu miktarı araç alacağınız bayii ile konuşursanız daha net bilgi verebilir

  38. Abdullah dedi ki:

    S.a benim %70 daum sendromlu ağır özürlü ibareli zihinsel ve bedensel özürlü kardeşim var.bizde indirimli araç alımından yararlanabilir mıyız.yoksa % 90 şartmı araç alımı için.teşekkürler.

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      Mevcut kanuni düzenleme gereği; engellilik oranı %90’ın altında olanlardan, engellilik durumları yukarıda belirtilen mahiyette olmayan, işitme engellilerin, görme engellilerin, böbrek rahatsızlığı olanların, kalp nakli veya rahatsızlığı olanların, zihinsel engellilerin ve benzerlerinin ÖTV’den müstesna olarak taşıt iktisap etmeleri mümkün bulunmamaktadır.

  39. Abdullah dedi ki:

    Birde aracı birden çok kişi kullanabiliyormu.yani özürlünün kardeşlerin hepside kullanabilirmi

  40. Emrah TURAN dedi ki:

    İyi günler babaanneme bakım aylığı İÇİN %86 oranında rapor sonucu çıktı. Sıfır arac indiriminden faydalanmamız İÇİN raporda ötv indiriminden yararlanır ibaresi olması gerekiyor mu. Tekrardan rapora başvurmamız lazım mı.yaşından dolayı(92yaş) %90 engelli raporu alabılırmıyız..ne yapmamız lazım.

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      Öyle bir ibare ye gerek yok.sadece oran yeterlidir.araç almak istediğiniz bayii ile bu durumu görüşebilirsiniz

  41. Adem dedi ki:

    Kardesim 100 de 42 engelli [ isitme. Ve konusma] engeli var. kardesim evli ve. Eşide ayni engeli var arac alirsak ötvsiz arac alabilirmiyiz.

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      değerli okurumuz alamazsınız

  42. Cevat dedi ki:

    Merhaba 4 aylık bebeğimizin down sendromlu olması sebebiyle ağır özürlü raporu (%92) vardır. Bebek olması sebebiyle ötv indiriminden faydalanılamaması söz konusu olabilir mi?

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      bebek olmasının herhangi bir sıkıntısı yoktur.

    2. Ali Çetinkaya dedi ki:

      değerli okurumuz yaş sınırı yok kanunda

  43. Ehsan dedi ki:

    İyi günler %90 Rapor ile alınan indirmli araçlarada belli bir fiat aralığı varmı yani ötv düşüldükte sonraki kalan toplam ücrette bir kıriter varmı Teşekkür ederim.

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      değerli okurumuz yazımızda belirttiğimiz gibi miktar kriteri yok motor gücü kriteri var

  44. Mevoo dedi ki:

    Ben ms hastasıyım ve yüzde 52 raporum var ara ara ataklar geciriyorum araç alabilirmiyim?

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      değerli okurumuz alamazsınız

  45. Mevoo dedi ki:

    Benim yüzde 52 raporum var ve araç almak istiyorum ms hastayım ara ara atak geciriyorrum alabilirmiyim?

  46. Akyüz dedi ki:

    Syn çetinkaya diyaliz hastalari icin.
    Arac alındiktan sonra. Diyaliz arabasi hastayi ayni sekilde evinden alirmi yoksa ev hizmeti biter aldigimiz aracla mi hastaneye götürmemiz gerekir.

  47. MUSA AKBULUT dedi ki:

    Benim 3yaşında bir oğlum var /%100engelli
    Yüzde 20si epilepsi
    Ben indirimli araç alabilirmiyim
    Üç yıllık rapor verdiler

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      bu durumda yararlanabilirsiniz

  48. Esra dedi ki:

    Merhaba kolay gelsin öncelıkle. Kardeşimin %92 raporu var araç alcaz ama 2017 itibariyle nekadar ötv indiriminden yararlancaz yardımcı olurmusunuz. Mesela 85 bin liralık bi araç ötv indiriminden sonra bize nkdara maal olur

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      değerli okurumuz her aracı alamazsınız yazımızı okursanız ayrıntılar yazımızda

  49. Akyüz dedi ki:

    Diyaliz hastalarında araci aldktan sonra diyaliz arabasi hastayi alir mi evden yoksa kendi imkanlarimiz la mi hastneye goturmeliyiz hastayi.

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      değerli okurumuz sorunuzu anlayamadım

  50. Akyüz dedi ki:

    Abicim bilindigi gibi diyaliz hastalarini hastaneler yani devlet evden alip hastaneye götürüyor ücretsiz servis bir nevi. Şimdi ÖTV siz araba aldıgımız zaman da bu hizmet devam eder mi. Yoksa biz ÖTV siz aldıgımiz araclami hastayi göturecegiz yoksa ayni şekilde ücretsiz devletin sunmuş oldugu imkan devam eder mi. Teşekkürler.

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      devam eder değerli okurumuz o hizmet ile diğer hizmet farklı

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.