Vergi ve Güncel Haber Portalı

Engelli Raporu İle Araç (Araba) Alma Şartları Nelerdir? Engelli Aracı Kimler Kullanabilir?

08.09.2019
5.566
Engelli Raporu İle Araç (Araba) Alma Şartları Nelerdir? Engelli Aracı Kimler Kullanabilir?

Engelli Raporu İle Araç (Araba) Alma Şartları Nelerdir? Engelli Aracı Kimler Kullanabilir? Engelli vatandaşlarımız fiziksel veya zihinsel bir sorunu nedeniyle hareketleri, fonksiyonları, duyuları kısıtlanan ya da işlevlerini hiç yerine getiremeyen bireylerdir. Engellilik genetik olabildiği için anne karnındayken engel şekillenebilir, doğum esnasında olabilir, sonradan geçirilen bir kaza sonucu olabilir, bir hastalık sonrası olabilir. Nedeni ne olursa olsun bir insanın kendi engeli ile baş başa kalması veya başkasının yardımına mahkûm olması, şüphesiz yaşamın zor evreleridir. Aile içerisinde engelli bir bireyin bulunması mutlaka ailenin bütün hayatını etkiler. Birçok ülkede manevi anlamda aynı sorun yaşanmaktadır. Ancak gelişmiş ülkelerin birçoğu bu sorunu da çözmüşlerdir. Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de nüfusun yaklaşık yüzde 12,29’u yani 8,5 milyon kişi engelli. Bu oran içerisinde bayanların sayısı daha fazladır. Bu oran bayanlarda yüzde 13,45, erkeklerde ise yüzde 11,10 gibi orana sahiptirler.

Engelli Raporu Nasıl Alınır?

Engelli Raporu Nasıl Alınır? Türkiye’de yaşayan engelli vatandaşlarımızın engelliliğini raporla kanıtladıkları evraka Engelli Raporu denir. Engelli Raporu’nu engelli vatandaşlarımızın alması için tam teşekküllü bir devlet hastanesine ya da eğitim araştırma üniversite hastanelerinden birine giderek heyete girmeleri gerekmektedir. Engelli vatandaşlarımızın, engellilik oranını burada toplanan heyet kurulu vermektedir.

Engelli Raporu Alma Şartları Nelerdir?

Engelli Raporu Alma Şartları Nelerdir? Engelli vatandaşlarımızın rapor almak için uygunluk göstermesi gereken şartlar aşağıdaki gibidir.

  • Engelli vatandaşın başvuru sırasında istenen belgeleri tamamlaması gerekir.
  • Engelli vatandaşın engel oranının %40 ve üzerinde olması gerekir.
  • Engelli vatandaşın gereken bütün muayenelerden geçmesi gerekir.

Engelli Raporu İle Araç Satın Alma

Engelli Raporu İle Araç Satın Alma, Türkiye’de engelli raporu olan bireyler Özel Tüketim Vergisi’nden (ÖTV) muaf olarak araç satın alabiliyor. Engellilerin hayatlarında kolaylık sağlanması amacıyla yapılan indirimler, %40 üzeri ve %90 üzeri engellilik durumlarına göre 2 farklı şekilde uygulanıyor. %90 engelli raporu ile alınan araçlar, engelli kişinin yakınlarının yararlanabileceği indirimleri kapsarken, %40 engelli raporu ile alınan araçlar, engellinin kendi kullanacağı araçlar olarak sınıflandırılıyor.

Engellilik Oranı %90 Raporu İle Araç Alma

Engellilik Oranı %90 Raporu İle Araç Alma, %90 ve üzeri engele sahip olan bireylerin engelli raporlarında özel engelli aracını kullanmaya engel bir durumlarının olmadığı belirtiliyorsa, özel araçlarını kullanabilirler. Bu bireyler %40 ve üzeri engelliliğe sahip bireyler gibi H sınıfı ehliyete sahip olmalıdır ve ÖTV’siz araçlarını galeriden satın alabilirler. Ancak bireyin engel durumu araç kullanmasına izin vermiyorsa, kişinin birinci dereceden üçüncü dereceye kadar olan yakınları ÖTV’siz araç satın alabilir. Araç satın alma işlemi sırasında, aracı kullanacak kişinin de bulunması gerekir.

  • %90 ve üzeri engelli olduğuna dair sağlık raporu bulunmalı.
  • Bu araçlar, ağır engelli sınıfında bulunan kişilerin birinci dereceden üçüncü dereceye kadar olan yakınları ya da profesyonel şoförlerce kullanılabileceğinden ehliyet şartı aranmaz.
  • Aracın alımı sırasında trafik tescil işlemi yapılırken, araç sahibinin yakını ya da şoförün de kaydedilmesi gerekiyor. Bundan dolayı aracı kullanacak şoförün iş akdi de noter tarafından düzenlenmeli.
  • Bu araçlarda engelli kişilerin kullanımı için özel bir düzenek olmadığından, sürücüde aracın mensubu olduğu sınıfın ehliyetinin olması yeterli.

Engellilik Oranı %40 Raporu İle Araç Alma

Engellilik Oranı %40 Raporu İle Araç Alma, %40 ve üzeri engellilik ile ÖTV indiriminden yararlanarak araç satın almak isteyen bireylerin öncelikle durumlarını gösteren raporu almaları gerekir. Raporda, engelli bireyin özel engelli aracını kullanmaya engel bir durumunun olmadığı belirtilmiş olmalıdır. Birey kendi aracını kullanacağı için H sınıfı ehliyete de sahip olmalıdır. Kişi, ehliyet alacağı zaman özel donanımlı bir engelli aracıyla sınava girer ve ehliyetini alır. %90’ın altında engeli olan sürücü, araçta engeline uygun özel aksam yaptırmak şartıyla ÖTV ödemeden araç satın alabilir. Bu özel aracın farklı kişiler tarafından kullanılması yasaktır. Engelli birey H sınıfı ehliyetini ve trafiğe çıkmak için herhangi bir engelinin olmadığını gösteren %40 engelli raporunu göstererek, ÖTV’siz araçlarını galerilerden alabilir.

  • Tam teşekkülü hastaneden alınan engelli sağlık raporu (Raporda H sınıfı veya engel durumuna uygun kod numaralı ehliyet alınmalı, özel tertibatlı araç kullanabilir ibaresi mutlaka bulunmalı)
  • Tüm şartlar sağlandığında ÖTV avantajından yararlanarak araç almak isteyen engelli kişi kurs ve sınav süreçlerinden geçmeli.
  • Kurs ve sınav süreçlerinden geçen engelli kişilerin H sınıfı ehliyet almaları zorunlu.
  • Trafik tescil işlemlerinde kişinin engeli hakkında belgeler ve H sınıfı ehliyeti kayıt altına alınarak ÖTV muafiyeti uygulanır.

Engelli Araç İndirimi Hesaplama

Engelli Araç İndirimi Hesaplama, Hesaplama yapılırken dikkat edilmesi gereken nokta, aracı alacak kişinin engel oranıdır. Araba alınacak kişinin engeli %90’ın üzerinde bulunuyorsa ÖTV %0; engeli %90 altında olanlarda ise alınan ÖTV %26,3 olacaktır.

Araç satın alırken faydalanacağınız indirimlerden biri de KDV indirimidir. Normal şartlarda ödenmesi gereken KDV %18’dir. Ancak engelli indiriminden faydalandığınız zaman, bu oran yaklaşık %15.254’e kadar düşüyor. KDV ve ÖTV üzerinden yapılan ayrı ayrı indirimler, aracın toplam satış fiyatı üzerinden yaklaşık %30 ile %32 arasında değişen bir indirime denk gelmektedir.

Engelli İndiriminden Faydalanarak Kimler Araç Alabilir?

Engelli İndiriminden Faydalanarak Kimler Araç Alabilir? Engelli indirimiyle başkasına araç alınamaz. Yalnızca %90 ve üzeri engel durumunda sizin yerinize başkası araç alabilir. Bu durumda 3.derece akraba kısıtlama şartı vardır. Bu kişiler aşağıda belirtilmiştir:

Birinci Derecede Kan Hısımları,

  • Kişinin; Çocukları [ve eşleri],Annesi [ve eşleri],Babası [ve eşleri].

Birinci Derecede Sıhri (Kayın) Hısımlar 

  • Kişinin; Eşinin Annesi [ve eşleri],Eşinin Babası [ve eşleri].

İkinci Derecede Kan Hısımları 

  • Kişinin; Kardeşleri [ve eşleri],Torunları [ve eşleri],Büyük annesi [ve eşleri],Büyük babası [ve eşleri].

İkinci Derecede Sıhri (Kayın) Hısımlar 

  • Kişinin;Eşinin kardeşleri (kayın, baldız, görümce) [ve eşleri],Eşinin büyük annesi [ve eşleri],Eşinin büyük babası [ve eşleri].

Üçüncü Derecede Kan Hısımları 

  • Kişinin;Kardeşinin çocukları (yeğenleri) [ve eşleri],Dayısı [ve eşleri],Amcası [ve eşleri],Halası [ve eşleri],Teyzesi [ve eşleri].

Üçüncü Derecede Sıhri (Kayın) Hısımlar 

  • Kişinin;Eşinin kardeş çocukları (kayın, baldız ve görümce çocukları) [ve eşleri],Eşinin dayısı [ve eşleri],Eşinin amcası [ve eşleri],Eşinin halası [ve eşleri],Eşinin teyzesi [ve eşleri].

Bir Yılda En Fazla Kaç Kez Araç Alım – Satımı Yapabilirim?

Engelli Araç Alırsa Maaşı Kesilir mi, Evde Bakım Aylığı Kesilir mi?

Radar Cezası Ne Kadar Oldu? Trafik Cezası Sorgulama işlemleri Nasıl Yapılır?


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1204 YORUM
  1. Murat dedi ki:

    Merhabalar babaannemin %86 engelli raporu bulunmakta ötv indiriminde ne kadar yararlanabilir mesela 50K lık arabayı kaça alabiliriz

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      fiyat konusunda bayi ile görüşebilirsiniz.

  2. mehmet dedi ki:

    Mrb ÖTV indiriminden yararlanmak için raporda ne yazması gerekiyor benim raporum %44

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      ÖTV MUAF YAZMALI

  3. Selin dedi ki:

    Merhaba %49 engel var raporda ÖTV muaf yazıyor ayrıca otomatik vites araç kullanabilir yazıyor araba satın alacagmz yer maliye tertibatta olmalı diormus tertibat yazmıorki maliye neden öyle demi ş hiç birsey anlamadık napmalıyız

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      engeli giderecek bir tertibat olmalıdır.

  4. Ahmet dedi ki:

    Meraba yüzde 90 engelle alınacak bir araçta arabanın ötvsinin tamamındanmı muafız yoksa belli bir limiti varmı alacak olan engelli vefat ettiği taktirde araba almasını sağlayan ve tum bakimlariyla ilgilenen evlatın hakkimidir yoksa tum evlatlar hak talep edebilirmi ve son olarak ötv den bindiğimiz durumdamı muafız satmak istersek ötvsini ödememiz gerekirmi teşekkür ederim

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      aracın değerine göre ötv muafiyeti değişir.Bu araçtan tüm evlatlar hak sahibidir.5 yıl boyunca satılamaz

  5. Hatice dedi ki:

    Merhaba benimde bir sorum var cevaplarsaniz sevinirim benim kızım 3 yaşında %80engelli rapor süresi 2 yıl raporda sürekli kronik ve ağır engelli yazıyor bu raporla araç alabilirmiyim acaba cevabınız için teşekkürler

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      EVET ALABİLİRSİNİZ.

  6. Muhammet Cesur dedi ki:

    Bildiğim kadarıyla engel oranı %90 nın altında ise tadilatla H sınıfı ehliyete sahip olma şartıyla alabiliyordu. 3 yaşındaki bir çocuk % 80 oran ile nasıl alacak. mevzuatta değişiklikmi var?

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      mahkemeden veli tayin edilerek araç alımı olur

  7. İsimsiz dedi ki:

    Annemin %99 agır engelli raporu var konusamıyor ellini kullanamayır zeka engelli yoktur dıe raporumuz war aracı noter aracılıgı onayla vasısız alabılırmıyız

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      araç almak istediğiniz bayi ile durumu görüşebilirsiniz.

    2. Ali Çetinkaya dedi ki:

      değerli okurumuz yine vasi ataması gerekiyor diye biliyorum vasilik kararı aldırmanız gerekli

  8. Mrtmrt dedi ki:

    Efendim ablam %92 engelli . Ötv siz araç almak için başvurdum . Vasi benim . Ama hakim ek karar da talebimi reddetti. Bana araç alabilmem için engellinin yatalak olması gerektiğini söyledi . Böyle bir durum yasa da var mı acaba. Ne yapabilirim . Nasıl itiraz etmeliyim

  9. Selin dedi ki:

    Merhaba engeli belirticek raporma yalnız kod yazılmış onu düzeltmek için yeni bastan mi yapıl malı herşey tertibat için mühendis tertibatı yapan kişi ne çok para istiyor hocam böle TSE mühendis falan 2/500 / 3000 olcam

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      değerli okurumuz vergide usul önemli değişmesi gerekir

  10. Selin dedi ki:

    Merhaba engeli tertibatı belirticek raporma yalnız kod yazılmış onu düzeltmek için yeni bastan mi yapılmalı herşey tertibat için mühendis tertibatı yapan kişi ne çok para istiyor hocam böle TSE mühendis falan 2/500 / 3000 vercekmiisim :s

  11. Selin dedi ki:

    Merhaba yeniden danıscam aracı alcaz 10,04 ve 78 kod yazılması istenldi ? Tamam yazdırcam peki bu tertibat donanımı etkilemeyen bişe esim kullanabilecek mi? Kimi donanıma dokunmyorsa tertibat kullanır dio kimi de yok dio

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      sürücü belgesi bulunup kendisi araç kullanan kişilerin özel tertibata sahip araçlarını kendileri ve bunun yanında benzer sakatlığı bununan sürücü belgesine sahip kişiler kullanabilir başka kişiler kullanamaz

  12. Firat dedi ki:

    İyi günler annem de tavuk körlügü var sağ göz hiç görmüyor sol göz de %85 görmuyor yüzde 80 engelli raporu var araç alabilirmiyim

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      alabilirsiniz.

  13. Ali osman öğütcü dedi ki:

    Sayın emre çevik kızımın 100/76 ağır özürlü raporu var sürekli kızımın yaşı 12.araç ala bilir miyiz

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      şartları taşımanız durumunda alabilirsiniz

  14. bülent dedi ki:

    iyigünler babannem yatalak %90 engelli raporu var raporda ötv den muaf tır diye yazıyor vasi olarak babam gözüküyor babamında maliyeye biraz borcu var arabayı benim üzerime almak için ne yapmamız lazım veya babam adına alsak ilerde ne gibi sıkıntı yaşarız

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      araç hasta üzerine alınır

  15. Tekin çoban dedi ki:

    Ben baypaslıyım üç damarım değişti ayrıyeten üç damarımada stend takıldı ben engelli arabası alabilirmiyim

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      oranınıza bağlı

  16. tuncay çetin dedi ki:

    mrb ali bey ben tuncay kendı adıma araba almak ıcın emınevım e basvurdum ama babamın raporu uzerıne araba alacagım. Babamın raporu %97 vası ataması gerekır mı yoksa vası atamasına gerek olmadan noterden vekalet verebılır mı

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      vasi atamasına gerek olup olmadığı akıl sağlığı durumuna bağlı

  17. Isımsız dedi ki:

    Merhaba annemın %60 raporu var otv ve mtv den muhafıyet yazıyor arac alımında ben kullanabılıyormuyum bırıncı derece olarak

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      araç otomatik olursa kullanabilirsiniz Özel tertibatlı olacaksa kullanamazsınız

  18. özgür dedi ki:

    merhaba benim kardeşim %99 engelli kendisine mercedes vito araç almak istiyoruz fiyatı 103 000 tl ötv konusunda o kadar çok şey söylendiki kafamız karıştı hatta kdv indimi olduğuda söylendi sizden şunu öğrenmek istiyorum böyle bir araç alırsak indirimlerden sonra yaklaşık ne kadar ödeme yaparız

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      Aracı Çıplak fiyatı üzerine sadece KDV hesaplanır ne kadar ödeneceğini bilemeyiz

  19. yigit321 dedi ki:

    merhaba 2015 yılında %40 engelli raporu aldım ve bi faydasını göremedim acaba araç alırken vergi indirmi alabilirmiyim ? Alabilirsem hesaplaması nasıl olur? bilgilendirirseniz sevinirim teşekkürler.

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      araç almak istediğiniz bayi ile durumu görüşebilirsiniz.

      1. yiğit dedi ki:

        %40 raporu alan vergi indirimden faydalanamıyo mu ?benim alacağım araç 40 bin tl raporumda %40 ama alamadım rapor oranı yetersiz falan filan anlayamadım bu konuda bildiğiniz birşey varsa söyleyin bende öğreneyim

        1. Ali Çetinkaya dedi ki:

          % 90 ve üzeri olacak

          1. yiğit dedi ki:

            Ali çetinkaya kardeş sen öle diyosun başkası hayır %40 yeterli diyo benimde derdim bu bir bilen yokmu bunu herkes farklı sölüyo bi bilen yokmu cevap verecek.birde Ali biraderim yukardaki yorumları okuyorum %90ın altındaki raporlular alabilir denilmiş sende böyle düşünüyosun al bide burdan yak 🙂

  20. Sezer dedi ki:

    Merhaba babamın %49 raporu var araç alabilirmiyiz?

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      belli şartları taşımanız durumunda araç alabilirsiniz.

  21. Zeliha ARIN dedi ki:

    Sevgili kardeşim,KAPAK HASTALIGI CLAS 2 ARİTMİ CLAS 2b rahatsızlık yazıldı veoran %44 nelerden faydalanırım.Selamlar

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      belli şartları taşımanız durumunda araç alabilirsiniz.

      1. Zeliha ARIN dedi ki:

        Bu şartlar nelerdir.Ne yapmamız gerekir. SELAMLAR.

        1. Emre ÇELİK dedi ki:

          YAZIMIZDA DETAYLAR YER ALMAKTADIR

  22. erkan çolak dedi ki:

    iyi günler
    benim kardeşim % 70 oranında zihinsel engelli, zihinsel engelli olduğu için okuma yazma bilmiyor ve o yuzden ehliyet alamaz. bu orandaki engelli vatandaşlar h tipi ehliyet istiyorlar.
    kardeşim adına ben araba alabilirmiyim, yada bu koşullarda nasıl alabilirim

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      konuyla ilgili yazımızı dikkatli okumanızı öneririz

  23. çağlar dedi ki:

    iyi günler annem kanser olduğundan dolayı mıdesını aldırdı şeker troıd ve tansiyon hastası hastaneden rapor alıcak ötv siz arac alması ıcın hastahane raporuna ne sartı yazdırması lazım ,aracı sadece kendisi mi kullanabılır alabılırse bildılendirirsenız sevinirim tesekurler…

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      araç hasta olan kişi için kullanılır.hastane raporunda bu husus belirtilir

  24. Besim dedi ki:

    Amcamın 96 raporu var mahkemeye mahkemeye başvurdum hakim vermedi vasisi benim ayrıyetten araç için karar vermesi lazımmış ama hakim vermedi ne yapmam lazım

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      araç alacağınız bayi ile görüşebilirsiniz.

  25. Isımsız dedi ki:

    Raporda ozel tertıpat yazmıyor bayıye aordum alamazsınız dedı kendısı kullanacaksa alabıöır dendı sızotamatık de kullanabıöırsınız bununla ilgli nasıl bır yol ızleyebılırım tesekkurler

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      değerli okurumuz gider bayiye sorarsanız kullanamazsınız demesi doğru otomatikte olsa araç engelliye ait olduğu için kullanabilir ancak özel tertibat olmadığı için başka bir kişide kullanabilir gayrı resmi

  26. Isımsız dedi ki:

    Raporda ozel tertıpat yazmıyo peki otamatık alarak nasıl bır yol izleyebılırız yanı bayı alamazsınız dedı kendısı kullanabılecekse verıyorlar ama annemın ehliyet yok ve hıc bır sekılde kullanamaz nerelere basvurmam gerek yardımcı olurmusunuz sımdıden tesekkurler

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      bu konuyu araç almak istediğiniz bayi ile detaylı görüşebilirsiniz.

  27. metin dedi ki:

    sol ayağım diz üstünden kesildi % 45 engelli raporum var ve otomatik araba kullanabilir yazan H sınıfı ehliyete sahibim sıfır araba almak istiyorum ÖTV muhafiyetinden faydalanabilirmiyim

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      yararlanabilirsiniz

  28. duygu dedi ki:

    (TECRÜBELİ) arkadaşlardan bilgialmak istiyorum engelli raporumuz war araç almak istiyoruz ilk nereye başvurmak lazım ve sonraki aşamaları nelerdir bilen birilerinden bilgi almak isterim…….

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      ilk olarak galeriye ggidiniz

  29. Ömer dedi ki:

    KArdesim bana nirbilhi vere bilirmisin benim nörolojik ten 64 raporum var araba ala bilirmiyim

  30. pelin dedi ki:

    merhaba 2 sorum olacak! babamın %90 engelli raporu var ancak fiziksel bir engeli yok hastaneden aldığımız bilgiye göre ötv indiriminden faydalanıp bir araç alabilir fakat kendisi kullanamaz sadece vasileri kullanabilir şeklinde.eğer bu doğru ise aracı alacak ve vasisi kullanacak.ancak kendisi 2. bir araca daha ihtiyaç duymakta bu durumda 2. el bir aracı normal vatandaş gibi yine kendi üzerine alarak kullanabilir mi?

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      doğrudur. ancak 2. araç alamaz

  31. Güney yılmaz dedi ki:

    Merhabalar
    Annem %95 aizemer hastası ben vasi kararı aldırdıktan sonra engelli aracı için başvuruda bulundum. Fakat bilirkişi engelli için alacağımız aracın özelliklerini lüks olarak gördü ve başvurumuza olumsuz rapor yazdı istediğimiz aracı alamadık. Farklı araç seçip tekrar başvurma durumumuz mümkün müdür?Nereye nasıl bir başvuru yapmamız gerekiyor?teşekkürler

  32. Güney y. dedi ki:

    Merhabalar
    Annem %95 aizemer hastası ben vasi kararı aldırdıktan sonra engelli aracı için başvuruda bulundum. Fakat bilirkişi engelli için alacağımız aracın özelliklerini lüks olarak gördü ve başvurumuza olumsuz rapor yazdı istediğimiz aracı alamadık. Farklı araç seçip tekrar başvurma durumumuz mümkün müdür?Nereye nasıl bir başvuru yapmamız gerekiyor?teşekkürler

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      tekrar başvuru yapabilirsiniz.

  33. Emrah büyükdağ dedi ki:

    Hocam selamlar, şimdi size içinden çıkılması bir soru sorayım da, başka birinin başına da gelmişse bizi bilgilendirin ;
    2014 de babaannemin ötv istisnasından yararlanarak aldığı bir arabası vardı. Bir sene sonra vefat edince araç tek çocuk olan babama miras olarak kaldı ve “ötv muaf alındı” olarak görünse de kayıtlarda, biz mtvsini ödüyoruz muayeneye sokuyoruz, engelli yerine park edemiyoruz. Yani normal bir araç oldu ama 5 yıl satılamadığı için yeni yasaya göre, bu şekilde kullanmaya devam ediyoruz. Geçen hafta da bu ötv indirimi için hastaneye babamı götürüp muayene ettirdiğimiz de babama da %93 oranında bir rapor verdiler sağlık kurulundan ve biz de bu rapor ile babamın üstüne sıfır bir araç almaya çalıştık fakat vergi dairesinden babanızın üstüne araç var alamaz yanıtını alınca şok olduk. Şimdi benim sorum şu;
    1.) babaannem hayatta iken yani araba babaannemin üstüne iken babam da rapor alıp araba alsaydı, babaannem öldüüğünde bu araç miras olarak kalmayacak mıydı iki araba babamın Üzerine oluyor diye?
    Ne yapacaktık biz miras gelen arabayı? Alamayız İki araç oluyor o zaman diye satacak mıydık birini? Kaldı ki 5 sene dolmadan satılamıyor da? Çöpe mi atın diyecektik?
    2. Sorum ise şu, Dedem öldüğünde maaşını babaannem aldı, “sizin Bağkur dan aldığınız maaşınız var, kocanızdan kalan maaşı size veremeyiz” demedi kimse… yani miras kalan araba ile babamın kendi Hakkı olan araba ayrımını biz kime nasıl anlatıp araç alımındaki pürüzü ortadan kaldıracağız?
    Biraz uzun oldu ama kusura bakmayın iş bilmeyen yasadan anlamayan memurlar yüzünden cinnet geçirmek üzereyim yanıtlarsanız sevinirim…
    Saygılar.

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      değerli okurumuz durumunuz açık ama memuriyette sorumluluk almak biraz zordur. sizin alacağınız araç ÖTv den istisna olmak zorunda MTvden ise kanunda bir tanesi muaf olur gibi bir ibare bulunmamaktadır. sadece MTV 40 nolu genel tebliğinde engelli kişinin kullanımına tahsis edilen araç muaf olur demektedir. bu nedenle en iyisi verdiğim linkte bulunan özelge talep formunu dlodurun ilgili belgelerle birlikte gelir idaresi başkanlığından özelge isteyiniz özelge talep formu

  34. Fehmi dedi ki:

    Merhaba,
    Amcam %70 raporlu. Fiziksel engeli yok. Bu istisnadan yararlanmamız mümkün mü? Kendisi bekar ve çocuğu yok.

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      bazı şartlar karşılığı yararlanabilir

  35. ahmet dedi ki:

    merhaba. teyzemin %90 üzerinde engelli raporu var. anne annemde vasisi. araç almak için ne tür şartlar gerekiyor. yasal prosedürler nedir? ben aracı kullanabilirmiyim. teşekkürler.

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      alacağınız aracın bayiisine gidin yardımcı olacaktır vasilik genel ise sıkıntı olmaz

  36. Emrah büyükdağ dedi ki:

    Ali Hocam yukarıda özelge formu yollamışsınız, durumunuz açık demişsiniz ama araç alabilirsiniz yada alamazsınız dememişsiniz. Aracı alabilir miyim alamaz mıyım ? Bu anlattığım durum çok ekstrem. Vergi müfettişlerinden tutun da işin ehilleri bile işin içinden çıkamıyor. Yükselme sınavlarına çalışan vergi müfettişi arkadaşlarım konu ile ilgili günlerdir kendi aralarında itilafa düşmüş. Elimde bu durumda araç alınabileceğine dair bir özelge örneği de var ama siz konunun bir hayli içinde biri olduğunuz için size Twitter’dan yada mail yolu ile ulaşıp, bu konu da örnek teşkil edecek bir karar için fikirlerinize danışmak isterim. Özelgelerin kişisel olduğunu biliyorum. Örnek teşkil etmeyebilir ama belki konuyu çözmem de yardımı olabilirsiniz.

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      Değerli Okurumuz aşağıdaki özelge sizinkine benzer özellik arz etmektedir. Bu özelge ile yardımcı olmalarını isteyiniz yoksa özelge isteyiniz aşağıya ekleyeceğim özelgeyi kullanabilirsiniz özelgeyi gib gov.tr adresinden de bulabilirsiniz.
      söz konusu özelge

  37. Ubeydullah dedi ki:

    Merhaba,
    Kuzenim Böbrek hastası haftada 2 defa diyalize giriyor ve %95 raporu var araç almak istiyoruz fakat aynı zamanda kuzenim devletten 3 aylık maaş alıyor sorum ötv siz araç aldığımızda maaşından her hangi bir kesinti olurmu ?

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      değerli olurumuz gelir testinde aracın değeri gözükür geçmezse sıkıntı olmaz

  38. Yaşar hoca dedi ki:

    Ali Bey merhaba, öncelikle bu hizmetiniz için teşekkür ederim. Olayı kısaca özetleyeyim size: Annemi halası büyütmüş ve halasının hayatta kimsesi yok. Bütün bakımlarını Biz yapıyoruz. %90 raporu var ve araç almak istiyoruz. Kanunen hiçbir akrabalık bağımız yok aracı ben kullanabilir miyim? Karayolları trafik yönetmeliğinin 53. Maddesine baktım ithal araç içim 3.derece istiyor. Ancak yerli araç için açıkça belirmemişler. Siz kullanabilir dermişsiniz ancak hangi maddeye göre dediniz? Teşekkürler

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      değerli okurumuz konuyla ilgili uygulamalar ve özelgelerden hareket ederek

  39. Yaşar hoca dedi ki:

    Ne demek istediniz anlayamadım?

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      değerli okurumuz siz aracı kim kullanacğını sordunuz bende size dedim akrabalık derecesi aramıyorlar dedim uygulama ve özelgelerde dedim kanunda böyle bir ibare yok

  40. Recep yıldız dedi ki:

    Merhabalar. Şöyle bir sorum var : abim %50 raporlu ve “ağır özürlü” ibaresi var raporunda.psikiatri hastası ve herhangi ehliyeti yok.ötv indiriminden yararlanabiliyor mu. Ağır özürlü olduğu İÇİN aracı kendisi kullanamayacak. Ben kullanabilir miyim…

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      yararlanamazsınız

  41. Fuat Ilgaz dedi ki:

    Selam.. 1.5 ay önce oto galerisine kapora ödedim Fakat alacağım otomobilin vergisiz fiyatı 70 veya 90 bin TL’den fazla. KISITLAYICI YENİ ENGELLİ YASASI çıktımı yoksa 01.01.2018 tarihinden itibarenmi geçerli? Teşekkürler..

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      daha yürürlükte değil

  42. Ramazan dedi ki:

    S.a abim benim epilepsi hastasi kardesim var %46 sürekli raporu var kardesim üzerinden arac alabilirmiyiz saygilar simdiden tsk

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      raporda alabilir ibaresi varsa alabilirsiniz.

  43. Yaşar hoca dedi ki:

    Ali Bey dün de size yazmıştım. Siz %90 raporlu aracı (ithal hariç) herkes kullanabilir demiştiniz. Ancak ilçe trafik şubendeki görevliler, araç satış bayileri 3.Derece şartı arandığını söylüyorlar. Başka trafik şubelere sordurdum onlar da sizin dediğinizi söylüyorlar. Nisan 2015 te yayınlanan yönetmeliğe baktım çok açıklayıcı değildi. İlgili yönetmeliği gösterebilir mısınız kararsız kaldık.

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      Yönetmelikte yok Rehberde üçüncü dereceye kadar yakını ve sigortalı işçisi kullanır diyor. ancak ben size uygulamadan bahsediyorum

  44. Metin dedi ki:

    Sn.Ali bey, üstteki konu ile ilgili olarak mevzuatta İTHAL den kasıt engellinin bizzat kendi yaptığı ithalat ile ilgili yoksa buradaki bayiden alınan ithal oto için geçerli değil diye anladım doğru mudur.? ayrıca geçerli bile olsa herhangi bir denetimde 3.derece yakınlığı nasıl ispat edebiliriz,engellinin araçta mı olması gerekir? teşekkürler.(%90 engelli )

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      Değerli okurumuz kendi yaptığı ithal araç bayiiden aldığınız ilk iktiap diye geçenler. Üçüncü derece ispatı ise onun ve sizin aile toplum kağıdı veya beyanınız olur diye düşünüyorum. Ancak uygulamada ispat edin diye hiç kimse sormaz istisnai bir durumdur genel itibariyle diyebiliriz

  45. derman dedi ki:

    merhabalar babamın engelli raporundan faydalanıp bir araç alacağız(%91 engelli).ancak kendi üzerine bir aracı daha bulunmakta ve aktif kullanabiliyor yatalak hasta değil. engelli raporu ile alacağımız aracı oğlu için alacak ve hiç kullanmayacak.yani babamın üzerine 2 araç olacak biri yeni (ötv den muaf ve kullanmayacağı) diğeri eski ikinci el kendisinin kullandığı. trafiğe 2. el olan aktif kullandığı o araçla çıktığında ve polis çevirmesine denk gelirse herhangi bir ceza veya yaptırımla karşılaşır mı? yani ”kardeşim sen %91 engelliymişsin üstelik ötv den muaf bir aracın daha varmış, sen bu 2. el aracı kullanamazsın al bakalım sana ceza” diyebilirler mi?

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      hayır diyemezler

  46. Furkan dedi ki:

    İyi geceler en son ki düzenleme tam olarak ne demek istiyor şimdi %50 oranda bulunan bir işitme engelli bu kanundan ne ölçüde faydalanabilir. Teşekkürler şimdiden

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      en son düzenlemeyle araç alımında sınırlama getirildi.yani çok yüksek fiyatlardan araç alımı olmayacak

      1. Furkan dedi ki:

        Anladım peki benim sormak istediğim diğer konu nedir yani %90 oran şartı devam ediyor mu %50 oranı olan kişi ne kadar faydalanabilir

        1. Emre ÇELİK dedi ki:

          oranlar değişir. dilerseniz bunu aracı alacağınız bayi ile görüşebilirsiniz.

  47. fatih dedi ki:

    engelli adına alınan araçta engellinin vefat etmesi halinde aracın mirasçılarına kalması en doğal haktır ..
    fakat arabayı mirasçılardan biri aldığı için engellinin vefati halinde sıkıntı çıkmaması için araç alınırken ne yapılmalı ki engelli vefat edince mirasçılar arasında herhangi bir sıkıntı çıkmasın parayı ödeyip arabayı alan engellinin vefatında arabayı tek alsın bunın yöntemi?

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      böyle bir yöntem yoktur. aranızda anlaşabilirsiniz.

  48. Erman dedi ki:

    Babaannemin yüzde 88 raporu var araç almak için rapora itiraz edicez bu aradaki süreçte evde bakım aylığı kesilir mi ve bu süreç ne kadar sürer teşekkürler

  49. fatih dedi ki:

    yöntem derken şey için sordum engelli vefat ederse başka malı yoksa bütün mirasçılar üzerine yazılır kendi payı hariç diğer hisse oranında ötv ödenir , başka malı varsa ötv ödenmez diyor… şimdi engelliinin hisseli taşınmazı var araç bedeli 100 bin, miras kalan 20 bin yine ötv ödenir diyor

    biz aracı alırken noterden mirasçılar annemizden intikal edecek yada etmiş olan araçta bizim hakkımız yoktur araçtaki hakkımızdan feragat ediyoruz aracın şu mirasçı adına tesciline itirazımız yoktur diye belgemiz olsa engelli vefat edince araç bütün mirasçılara tescil ettirsek 5 senenin sonunda da bu noterdeki belge ile adımıza tescil ettirsek sıkıntı olur mu …n

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      olmazda araba değerinde diğer mirasçılara düşecek malda olması gerekiyor sadece araba varsa olmaz

      1. fatih dedi ki:

        çok özür diliyorum vaktinizi alıyorum.ama sormadan geçemeyeceğim…
        tamam engelllinin tek arabası kaldı vefat etti mirasçılara kaldı araba
        arabayı alalı bir yıl oldu araba mirasçılların adına tescil edildi
        tescilden sonra biraz vakit geçtikten sonra sırasıyla mirasçılar bir mirasçılar haklarını devretti
        araç bir mirasçıya kaldı o zaman ötv ödenir mi(Dikkat çekmek istediğim husus engellinin vefatından hemen sonrası değil mirasçılara intikal edip ondan sonra onlar vazgeçerse)

        1. Ali Çetinkaya dedi ki:

          araç alındıktan sonra beş yıl içinde yaparsanız ödenir beş yıldan sonra ödenmez

  50. Serhat dedi ki:

    İyi günler annemin tavuk karası körlüğü var yüzde 81 raporu var 2 sene de bi muayene uygundur yazıyo raporda bi gözü hiç görmüyor araç ve düzelme imkanı da yok oğlu olarak araç alabilir miyim kimi siteler alabilir sin diyo kimi siteler alamaz sin diyor tam olarak ne yapmalıyım nereye baş vurmaliyim teşekürler

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      net bilgi alamazsın

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.