Vergi ve Güncel Haber Portalı

Engelli Raporu İle Araç (Araba) Alma Şartları Nelerdir? Engelli Aracı Kimler Kullanabilir?

08.09.2019
5.570
Engelli Raporu İle Araç (Araba) Alma Şartları Nelerdir? Engelli Aracı Kimler Kullanabilir?

Engelli Raporu İle Araç (Araba) Alma Şartları Nelerdir? Engelli Aracı Kimler Kullanabilir? Engelli vatandaşlarımız fiziksel veya zihinsel bir sorunu nedeniyle hareketleri, fonksiyonları, duyuları kısıtlanan ya da işlevlerini hiç yerine getiremeyen bireylerdir. Engellilik genetik olabildiği için anne karnındayken engel şekillenebilir, doğum esnasında olabilir, sonradan geçirilen bir kaza sonucu olabilir, bir hastalık sonrası olabilir. Nedeni ne olursa olsun bir insanın kendi engeli ile baş başa kalması veya başkasının yardımına mahkûm olması, şüphesiz yaşamın zor evreleridir. Aile içerisinde engelli bir bireyin bulunması mutlaka ailenin bütün hayatını etkiler. Birçok ülkede manevi anlamda aynı sorun yaşanmaktadır. Ancak gelişmiş ülkelerin birçoğu bu sorunu da çözmüşlerdir. Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de nüfusun yaklaşık yüzde 12,29’u yani 8,5 milyon kişi engelli. Bu oran içerisinde bayanların sayısı daha fazladır. Bu oran bayanlarda yüzde 13,45, erkeklerde ise yüzde 11,10 gibi orana sahiptirler.

Engelli Raporu Nasıl Alınır?

Engelli Raporu Nasıl Alınır? Türkiye’de yaşayan engelli vatandaşlarımızın engelliliğini raporla kanıtladıkları evraka Engelli Raporu denir. Engelli Raporu’nu engelli vatandaşlarımızın alması için tam teşekküllü bir devlet hastanesine ya da eğitim araştırma üniversite hastanelerinden birine giderek heyete girmeleri gerekmektedir. Engelli vatandaşlarımızın, engellilik oranını burada toplanan heyet kurulu vermektedir.

Engelli Raporu Alma Şartları Nelerdir?

Engelli Raporu Alma Şartları Nelerdir? Engelli vatandaşlarımızın rapor almak için uygunluk göstermesi gereken şartlar aşağıdaki gibidir.

  • Engelli vatandaşın başvuru sırasında istenen belgeleri tamamlaması gerekir.
  • Engelli vatandaşın engel oranının %40 ve üzerinde olması gerekir.
  • Engelli vatandaşın gereken bütün muayenelerden geçmesi gerekir.

Engelli Raporu İle Araç Satın Alma

Engelli Raporu İle Araç Satın Alma, Türkiye’de engelli raporu olan bireyler Özel Tüketim Vergisi’nden (ÖTV) muaf olarak araç satın alabiliyor. Engellilerin hayatlarında kolaylık sağlanması amacıyla yapılan indirimler, %40 üzeri ve %90 üzeri engellilik durumlarına göre 2 farklı şekilde uygulanıyor. %90 engelli raporu ile alınan araçlar, engelli kişinin yakınlarının yararlanabileceği indirimleri kapsarken, %40 engelli raporu ile alınan araçlar, engellinin kendi kullanacağı araçlar olarak sınıflandırılıyor.

Engellilik Oranı %90 Raporu İle Araç Alma

Engellilik Oranı %90 Raporu İle Araç Alma, %90 ve üzeri engele sahip olan bireylerin engelli raporlarında özel engelli aracını kullanmaya engel bir durumlarının olmadığı belirtiliyorsa, özel araçlarını kullanabilirler. Bu bireyler %40 ve üzeri engelliliğe sahip bireyler gibi H sınıfı ehliyete sahip olmalıdır ve ÖTV’siz araçlarını galeriden satın alabilirler. Ancak bireyin engel durumu araç kullanmasına izin vermiyorsa, kişinin birinci dereceden üçüncü dereceye kadar olan yakınları ÖTV’siz araç satın alabilir. Araç satın alma işlemi sırasında, aracı kullanacak kişinin de bulunması gerekir.

  • %90 ve üzeri engelli olduğuna dair sağlık raporu bulunmalı.
  • Bu araçlar, ağır engelli sınıfında bulunan kişilerin birinci dereceden üçüncü dereceye kadar olan yakınları ya da profesyonel şoförlerce kullanılabileceğinden ehliyet şartı aranmaz.
  • Aracın alımı sırasında trafik tescil işlemi yapılırken, araç sahibinin yakını ya da şoförün de kaydedilmesi gerekiyor. Bundan dolayı aracı kullanacak şoförün iş akdi de noter tarafından düzenlenmeli.
  • Bu araçlarda engelli kişilerin kullanımı için özel bir düzenek olmadığından, sürücüde aracın mensubu olduğu sınıfın ehliyetinin olması yeterli.

Engellilik Oranı %40 Raporu İle Araç Alma

Engellilik Oranı %40 Raporu İle Araç Alma, %40 ve üzeri engellilik ile ÖTV indiriminden yararlanarak araç satın almak isteyen bireylerin öncelikle durumlarını gösteren raporu almaları gerekir. Raporda, engelli bireyin özel engelli aracını kullanmaya engel bir durumunun olmadığı belirtilmiş olmalıdır. Birey kendi aracını kullanacağı için H sınıfı ehliyete de sahip olmalıdır. Kişi, ehliyet alacağı zaman özel donanımlı bir engelli aracıyla sınava girer ve ehliyetini alır. %90’ın altında engeli olan sürücü, araçta engeline uygun özel aksam yaptırmak şartıyla ÖTV ödemeden araç satın alabilir. Bu özel aracın farklı kişiler tarafından kullanılması yasaktır. Engelli birey H sınıfı ehliyetini ve trafiğe çıkmak için herhangi bir engelinin olmadığını gösteren %40 engelli raporunu göstererek, ÖTV’siz araçlarını galerilerden alabilir.

  • Tam teşekkülü hastaneden alınan engelli sağlık raporu (Raporda H sınıfı veya engel durumuna uygun kod numaralı ehliyet alınmalı, özel tertibatlı araç kullanabilir ibaresi mutlaka bulunmalı)
  • Tüm şartlar sağlandığında ÖTV avantajından yararlanarak araç almak isteyen engelli kişi kurs ve sınav süreçlerinden geçmeli.
  • Kurs ve sınav süreçlerinden geçen engelli kişilerin H sınıfı ehliyet almaları zorunlu.
  • Trafik tescil işlemlerinde kişinin engeli hakkında belgeler ve H sınıfı ehliyeti kayıt altına alınarak ÖTV muafiyeti uygulanır.

Engelli Araç İndirimi Hesaplama

Engelli Araç İndirimi Hesaplama, Hesaplama yapılırken dikkat edilmesi gereken nokta, aracı alacak kişinin engel oranıdır. Araba alınacak kişinin engeli %90’ın üzerinde bulunuyorsa ÖTV %0; engeli %90 altında olanlarda ise alınan ÖTV %26,3 olacaktır.

Araç satın alırken faydalanacağınız indirimlerden biri de KDV indirimidir. Normal şartlarda ödenmesi gereken KDV %18’dir. Ancak engelli indiriminden faydalandığınız zaman, bu oran yaklaşık %15.254’e kadar düşüyor. KDV ve ÖTV üzerinden yapılan ayrı ayrı indirimler, aracın toplam satış fiyatı üzerinden yaklaşık %30 ile %32 arasında değişen bir indirime denk gelmektedir.

Engelli İndiriminden Faydalanarak Kimler Araç Alabilir?

Engelli İndiriminden Faydalanarak Kimler Araç Alabilir? Engelli indirimiyle başkasına araç alınamaz. Yalnızca %90 ve üzeri engel durumunda sizin yerinize başkası araç alabilir. Bu durumda 3.derece akraba kısıtlama şartı vardır. Bu kişiler aşağıda belirtilmiştir:

Birinci Derecede Kan Hısımları,

  • Kişinin; Çocukları [ve eşleri],Annesi [ve eşleri],Babası [ve eşleri].

Birinci Derecede Sıhri (Kayın) Hısımlar 

  • Kişinin; Eşinin Annesi [ve eşleri],Eşinin Babası [ve eşleri].

İkinci Derecede Kan Hısımları 

  • Kişinin; Kardeşleri [ve eşleri],Torunları [ve eşleri],Büyük annesi [ve eşleri],Büyük babası [ve eşleri].

İkinci Derecede Sıhri (Kayın) Hısımlar 

  • Kişinin;Eşinin kardeşleri (kayın, baldız, görümce) [ve eşleri],Eşinin büyük annesi [ve eşleri],Eşinin büyük babası [ve eşleri].

Üçüncü Derecede Kan Hısımları 

  • Kişinin;Kardeşinin çocukları (yeğenleri) [ve eşleri],Dayısı [ve eşleri],Amcası [ve eşleri],Halası [ve eşleri],Teyzesi [ve eşleri].

Üçüncü Derecede Sıhri (Kayın) Hısımlar 

  • Kişinin;Eşinin kardeş çocukları (kayın, baldız ve görümce çocukları) [ve eşleri],Eşinin dayısı [ve eşleri],Eşinin amcası [ve eşleri],Eşinin halası [ve eşleri],Eşinin teyzesi [ve eşleri].

Bir Yılda En Fazla Kaç Kez Araç Alım – Satımı Yapabilirim?

Engelli Araç Alırsa Maaşı Kesilir mi, Evde Bakım Aylığı Kesilir mi?

Radar Cezası Ne Kadar Oldu? Trafik Cezası Sorgulama işlemleri Nasıl Yapılır?


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1204 YORUM
  1. caner dedi ki:

    merhaba engelli aracı almak ıstıoruz fakat engellı kişi vefat ettigi zaman ne olcak mırascılar arabamızı kapısmasın nasıl yardımcı olun bana yada noterden belgemı suncaz yani öldükten sonra bu şahıs ındır arac dıye napmak lazım acıl cevap verin

    1. Bilirkişi dedi ki:

      Caner bey engelli vefatından sonra mirasçıları otomatikman hak sahibi olmaktadır ya aracı almadan önce mirasçılarla anlaşıp alacağınız aracın miras hakanlarını noterde size vermesi gereklidir ki anca öyle olur.engelli beş yıl içinde vefat etmesi durumunda dahi aracın ötv sini ödemden satamıyorsunuz zaten bilginiz olsun.

  2. Şaban dedi ki:

    Merhaba, 2 yaşındaki oğluma otizm tanısı kondu ve %42 engelli raporu verildi. Raporda vergi indirimlerinden faydalanır diyor. Bu alacağım araçta engel oranı kadar ötv indirimi alabilirm demek mi? Araç alacak gücüm yok ama çocuğun hastane vs işleri nedeniyle zorunlu hale geldi. Bilgi alabilir miyim? Teşekkürler şimdiden.

  3. ahmet sönmez dedi ki:

    teyzem diyaliz hastası olduğu için 90 oranı karşılarmı.araç alınırsa 5 yıl dolmadan teyzemin vefatında araç için nasıl bir yol izlememiz gerekir.teyzemin 2 çocuğu var

  4. Fatih Yıldırım dedi ki:

    Abim %94 görme engelli yurt dışından araç almayı düşünüyorum ruhsata aracı kullanabilir yazıllacak Mahkeme kararı da var ancak bu araç enfazla kaç yaşında olmalı yada sıfır mı olmalı nette bakındım bulamadım net bir cevap yurt dışından alırsam alacağım araç en fazla kaç yaşında olmalı lütfen?

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      sıfır ikinci elde olabilir yaş kriteri bulunmuyor

    2. Bilirkişi dedi ki:

      Fatih Bey Sıfır veya en az 5 yaşından aşağı yurt dışından getirtir emiyorsunuz birde Türkiye’ye getirmek için Ankara’da merkezi bulunun bu işlerle uğraşan şirketler üzerinden getirtebiliyorsunuz bunlarda sizlerden komisyon alacaktır bilginiz olsun.

  5. ALİ KASPAR dedi ki:

    Merhaba,
    %40 görme engelli olan ve görme engeli sebebiyle H sınıfı ehliyet alamayan bir kişi için araç alımlarında ötv indirimi uygulanır mı? hastalık glakom (her iki gözde görme kaybı mevcut)

    2.sorum.

  6. Özlem dedi ki:

    Hasta olmadan önce kullandığım araç hala devri bende, şu an % 95 raporluyum, mevcut aracımın devri bendeyken ötv indirimli sıfır araç alabilir miyim

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      alabileceğinizi düşünüyoruz.

  7. Ahmet Yaşar Apaydın dedi ki:

    %97 engelli kızım var üzerine araç aldım 5 yıl doldu değiştirmek istiyorum bana ailede kişi başına 492 liradan fazla düşerse kesileceğini söylediler ali bey bu doğrumudur? Doğruysa bu gelirlere bakım maaşı ve 2022 maaşını da sayarakmı hesaplamam gerekiyor bana yardımcı olurmusunuz? Teşekkür Ederim.

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      değerli okurumuz kesilmeyeceğini düşünüyoruz siz tekrar iyi bir bilgi alınız

  8. ahmtckms dedi ki:

    selamünaleyküm.

    85 yaşında % 90 engelli raporu olan bir bireye ötv indiriminden faydalanarak bir araç alma hakkına sahip miyiz ??

    araç alma hakkına sahip oldugumuzu varsayarsak ve araçı aldıktan kısa bir süre içerisinde engelli birey vefat ederse ötv indirimini ödemek zorunda kalır mıyız ??

    5 yıllık süre dolduktan sonra ruhsatı, plakayı vs. bunlardan engelli statüsünü kaldırabiliyor muyuz?? kaldırabiliyorsak nasıl bir yol izleniyor ??

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      bir varislerin tamamına geçerse ödemezsiniz plaka zaten engelli olmuyor

  9. Zafer dedi ki:

    Merhaba ben %55 ortapedi engelliyim . Ehliyetimi h sınıfı yapıp vergi indiriminden yararlanabilir miyim

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      bazı şartları da yazımızda okuyup alabilirsiniz

  10. cskn kya dedi ki:

    merhabalar babamın 92 raporu var evde bakım maası alıyoruz hastaneden aldıgımız raporda otv den yararlanamaz yazıyo bende arac almak istiyorum nasıl bir yol izlemeliyim bilgisi olan varsa lutfen cevaplarmısınız

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      dilerseniz aracı almak istediğiniz bayiye raporunuzla gidip durumu öğrenebilirsiniz.

  11. Ercüment Dönmez dedi ki:

    Merhabalar,23 yaşında ki zihinsel ve bedensel engelli oğlumun %95 oranında sürekli raporu var.Rapor tarihi Eylül 2012 tarihli.ÖTV ödemesiz araç almak istiyorum.Işlemlere başlamadan önce trafik tescil de görevli memura eksik evrakım olmaması amacıyla bilgi almaya gittim,mevcut raporla bu haktan yararlanamayacağımı,raporumda vasi tayini gereklidir ibaresinin bulunması gerektiğini ve hastaneden bu şekilde yeni rapor almam gerektiğini söyledi.Oysa benim mahkemeden aldığım vasi kararım da bulunmaktadır
    Bana söylenenler doğrultusunda yeni rapor çıkartmam gerekir mi,yoksa mevcut raporumuzla araç alımı gerçekleştirebilirmiyiz .Bu konuda bilgi verirseniz memnun olurum .Teşekkürler.

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      mevcut raporunuzla mahkeme kararını götürüp araç alabileceğinizi düşünüyoruz.

  12. ALİİHSAN ÇİÇEK dedi ki:

    MERHABA ALİ BEY VE EMRE BEY oğlumun %80 raporu vardı itiraz ettik %93 il sağlık gitti tekrar hakem heyetine havale ettiler 13/10/2017 hakem heyetine girecek n sonuç ne çıkar acaba ANLAMADIĞIM iki rapor her halde aynı çıkmaz yiyileşir yada daha kötü olur bunu uygulamaya koyan ya çokluk ileri zeki yada bir delinin KUYUYA attığı taşı 50 elli akıllının çıkaramadığı gibi delinin biri millette peşinden gidiyor beni bilgilendirirseniz minnettar kalırım saygılar

  13. Ercüment Dönmez dedi ki:

    Bende öyle düşünüyorum da ,trafik tescil memuru öyle düşünmüyor.

  14. Fatih yılmaz dedi ki:

    Son açıklamalardaki vergisiz 70000 tl olan araçlar alınır ifadesi geçmekte torba yasada bunu Nasıl anlayabiliriz yardımcı olursanız sevinirim

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      alacağınız aracın 70000 TL den fazla olmaması gerekecek

  15. kenan mirza dedi ki:

    merhabalar özürlü araç alımında 5 yıllık süre sıfır alınan aracın fatura tarihimi yoksa araç tırafike çıkış tarihimi baz alınıyor bilgilendirirseniz sevinirim

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      fatura tarihi

  16. emre dedi ki:

    merhaba

    anneem %94 raporlu ve emekli yaptık 1800 iş günüden acaba araç alımından sonra emekli aylığında kesilme yaparlarmı teşekürler

  17. Zekice79 dedi ki:

    Merhaba ben kronik böbrek nakilliyim ve sol kalçamda protez var. İki sorum olacaktı. Birincisi Ankara numune hastanesinden aldığım raporda açıklama bölümünde “ÖTV için durum bildirim raporudur. Özel tertibatlı araç kullanır” yazıyor. Rapor engelli oranım (%77).
    Bu raporum araç almak için yeterli mi?
    İkinci sorum ehliyetimi değiştirmek için İl sağlık müdürlüğüne başvurdum oradan kurula girdikten sonra verdikleri raporda “Özel Tertibat olmadan araç kullanabilir” yazıyor. Emniyete gittim ehliyetimi değiştirmediler. Yani ÖTV’li araç alamıyorum. Buna itiraz hakkım var mı? yorumlarınızı bekliyorum. Teşekkürler.

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      1. sorunuza yanıt yeterlidir.
      2. sorunuza yanıt itiraz hakkınız da vardır

      1. Zekice79 dedi ki:

        Teşekkürler.

  18. Hamza Soylu dedi ki:

    Aracın plakası aracı üzerine aldığımız engelli kişinin ikamet ettiği şehirden mi çıkarılmak zorunda. Başka şehire ait bir plaka çıkarmak mümkün müdür?

  19. Hakan dedi ki:

    Merhaba ÖTV’siz alınan aracın 5 yılın sonunda satışı için önce aracın ÖTV’si mi ödenmesi gerekiyor ?

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      hayır ötvden muaf ve süreyi dolduruyorsunuz artık ödemezsiniz

  20. İbrahim dedi ki:

    Merhabalar ben babamın üzerine araç almak istiyorum bütün sağlık raporlarını aldım vasi tayini için mahkemeye başvurdum mahkeme 7 kasımda araç almak için bi de ek karar gerekiyormuş bu ek kararı alırken hangi belgeler lazım bi de araç için bir fiyat sınırı var mıdır? Teşekkür ederim

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      araç sınırı var yazımızda hangi araçları alabileceğiniz yazıyor. belgeleri bilmiyoruz

  21. avni berkant uzel dedi ki:

    öncelikle vermiş oldugunuz cevaplar için teşekkürler %100 rapormuz war kalpve ortopediden yanlız raporda hafif demans da yazıyor, hafif demans yazdıgı için vasi kararı şartmı herhangi zihinsel bir sorunu yok yaşı 90 sadece o yüzden yazdıgını dusunyrm.

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      Yaş 90 olması nedeniyle isteneceği düşüncesindeyiz

  22. Ali dedi ki:

    1 ci sorum %70 oran ve özel tertibatlı otomatik vites araç kullanması uygundur ibaresi yeterlimi ötv indirimli araç almak için 2 ci sorum rapor 2 yıllık süreli olursa yinede 2 yılda 1 kontrolle araç alınması mümkünmü

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      evet iki yılda bir kontrol şart iki ÖTV muaf yazacak

  23. günay dedi ki:

    merhaba babam şekerden dolayı sol dizaltı protez kullanmakta.Gözlerden biri %15 biri %60 oranında görmekte , cihazla zorla duymakta tabi bunun yanında hem şeker hast.mevcut hem alzehimer tedavisi görüyoruz.5 sene ye yaklaştık.Şimdiye kadar hiç biryere başvurmadık.Yakın zamanda devlet hastanesine başvuracağız rapor oranı kaç olacak bilemiyoruz. Ancak % 90 altında olursa araç alımında indirim oluyor mu? Olursa ne kadar olur? Teşekkürler

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      aracı almak istediğiniz bayi ile görüşebilirsiniz.

  24. Vedat dedi ki:

    Öncelikle merhabalar benim annem 10yil önce beyin operasyonu geçirdi ve buna bağlı olarak konuşamıyor sağ elini kullanamıyor veda bayagida bayrağa aksıyor bunun için engelli raporu alabilirim alirsamda oran ne olur teşekkürler.

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      değerli okurumuz rapor işi doktor işi

  25. ALİİHSAN ÇİÇEK dedi ki:

    HEMŞERİM BOŞUNA VAKİT KAYBETME BAŞIN AĞRIMASIN DOKTOR GİRECEN 1BUÇUK AY BEKLEYCEN TEKRAR İKİNCİ BİR HEYETE GİRECEN 2 AY YOK BİDE HAKEM HEYETİ NE BOKA YARIYORSA EVVELKİ İKİ RAPOR AYNI DEŞİLMİŞ AYNI OLACAĞINI BEKLETMEK SALAKLIKTAN BAŞKA BİR ŞEY DEĞİL BİR 2 AYDA ONU BEKLE ELDE VAR 0

  26. Ugur dedi ki:

    Merhaba lar dedemin %95 raporu var dedem 3 ayda bir aylık alıyor eşimde dedemden bakım aylığı alıyor ben dedemin raporuyla araç alırsam aylık lar kesilirmi teşekkürler.

  27. İhsan dedi ki:

    Merhabalar, engelli aracı almak vergi kaçırmak için mi yoksa gerçekten ihtiyacı olan birine yardımcı olmak için mi? Yazılanlardan anlaşılıyor ki bazıları vergi kaçırmak için bu yola başvuruyor. Engelli ölünce aracımız elden gidecek diye telaşlanıyorlar. Niye telaşlanıyorlar? Hakları var mı? Mevzuattaki boşluktan yararlanırken iyi. Her türlü usulsüzlüğü düşünürken ve uygularken cezasının ve yaptırımının olduğu da bilinmeli. Kimsenin telaşlanma hakkı yok.

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      Cevabınız için site olarak teşekkür ederim Engellilere tanınan bu hak sadece engelli vatandaşlarımızın sosyal hayata daha çabuk adaptasyon olsun diye ama Ülkemizde dediğiniz yönde kullanılıyor

  28. Nehir dedi ki:

    Ben engeli raporu ile araba alırsam 5 sene sonra gene engeli mi bulmam gerekicek birde bu yıllın sonuna kadararabayıalırsam butorba yasadaki deyişklik etkilenirmiyim zaman ayırdıgınoz için tşkler

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      yasa çıkıncaya kadar alırsanız yasa değişikliğinden etkilenmezsiniz yasa resmi gazetede yayınlanınca yeni düzenleme yürürlüğe girer

  29. melek kara dedi ki:

    öncelikle merhaba %80 ağır engelli kız kardeşimin üzerine 2 yıl önce mercedes bir araba alındı fakat 7 tane amcamın destekleri ile alındı sosyal hizmetler tarafından istenilen evraklarla birlikte bize maaşının kesileceğini söylediler fakat evimizde tek 1 tane çalışan var ve biz 4 kardeşiz bundan dolayıda keserler mi?

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      gelir durumunuzu araba arttırdığından dolayı kesilebilir yinede durumunuzu anlatın

  30. ALİ TOSUNOĞLU dedi ki:

    İyi akşamlar.Annem 91 yaşında.%90 engelli raporu var.Tek çocuğum.Annem yanımda kalıyor.Üzerine kayıtlı bir malı yok.ÖTV indirimli araba almak istiyorum.Beş yıl dolmadan vefat ederse ÖTV indirimini geri ödemem gerekir mi?

  31. yücel kılıç dedi ki:

    kolay gelsın ben kolon kanserine yakalandım ve akciğer karaciğer organlarımdan tedavi göruyorum yüzde seksen raporum var ötevesiz araç alabilirmıyım tesekurler

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      alabilirsiniz.

  32. ALİ TOSUNOĞLU dedi ki:

    Teşekkürler

  33. muhammed dedi ki:

    kolay gelsin babamın %88 raporu var araç engelli araç alablir mi alırsa indiirm oranı yuzde kaç olur .
    teşekkürler.

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      bu durumu araç alacağınız bayi ile görüşebilirsiniz.

  34. Volkan ESİN dedi ki:

    Merhaba benim Süresiz(Hayatım Boyunca) % 76 Engelli Raporum ve B sınıfı ehliyetim var ve Engelli Sınıfımda Kronik(İç hastalık). Engelli raporum da H sınıfı ehliyet alabilir veya araç alabilir diye bir yazı yok fakat Sosyal Yardımlardan yararlanma kısmında EVET yazıyor ve 2022 sayılı yasadan yararlanır. Vergi indiriminden yararlanır yazıyor. Vergi indiriminden yararlanıp araba alma şansım var mı acaba. Var ise ne yapmam gerek acaba.

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      alma şansınız var.bunun için aracı alacağınız bayi ile görüşebilirsiniz.

      1. Volkan ESİN dedi ki:

        direk gidip firma ile mi görüşmeliyim yoksa ilk önce H sınıfı ehliyet mi almalıyım acaba

        1. Emre ÇELİK dedi ki:

          önce ehliyet olmalı tabi.

  35. Muhammet dedi ki:

    Merhabalar; benim %50 sürekli olmak kaydı ile engelli raporum var. B sınıfı ehliyete sahibim. Araç vergi indiriminden faydalanabilirmiyim. Faydalanabilirsem ne yapmam gerekli. Yardımınız için şimdiden teşekkür ederim.

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      aracı alacağınız bayi ile görüşebilirsiniz

  36. Ali dedi ki:

    Merhaba babamın100de 100 engel raporu var arac aldıgımzda babamın engel maaşı ve annemin aldığı bakım parası kesılırmı

  37. Mehmet dedi ki:

    Merhaba ben 2013 yılında babamdan yararlanarak 0 araç aldım 5 yıl dolduktan sonra tekrar araba alabilirmiyim alacağım araçta fiyat limiti varmı 4*4 araç felan alabiliyoz mu

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      alabilirsiniz.hangi araçları alacağınızı yazımızda bulabilirsiniz.

  38. Mehmet dedi ki:

    Babamın aylıktan kesilme gibi bi durum varmı şuanda 1400 tl alıyor almayı düşündüğüm araç fiyat 160 m civarında 1.6 motor

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      öyle bir durum yok. kesilmez.

  39. Caner dedi ki:

    Psikiyatriden opsesif komplusif bozukluk tedavi ile işlevselliği düzelmeyen yüzde 70 + BTA piskotif bozukluk tedavi ile çalışma olanağı vermeyen yüzde 80 raporum var ve malulen emekli oldum B sınıfı ehliyetim var ama şizofreni olduğum için araç kullanamasın deniyor ötv siz araç alabilir miyim.

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      bu şekilde alamazsınız

  40. Mehmet dedi ki:

    Mrb ben sol ayağımdan engelliyim ve raporum da % 44 ben ÖTV’siz araç alabiliyor muyum diyelimki aldım nasıl ve nereye müracaat ediyoruz detaylı bi şekilde cevaplarsanız sevinirim şimdiden tşkler

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      detaylı bilgi için ilgili yazılarımızı okuyabilirsiniz.

  41. Özgür dedi ki:

    Merhaba annemin gözleri %80 görmüyor defalarca ameliyat ve anjio oldu sürekli kontrolleri ve bi git gel söz konusu, bir rapor alarak ben ötv siz araç alabilirmiyim?

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      değerli okurumuz kesin şart % 90 ve üzeri olması gerekiyor raporun

  42. Ugur dedi ki:

    Merhaba benim dedeme %99 engelli raporu alindi evde bakim yapiliyor otv indiriminden yararlanip arac almak istiyoruz. 5 yil satamiyoruz bunu biliyorum ama allah gecin den versin dedemin vefati durumunda 5.yil sonunda arac satilirsa otv odenir mi.

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      ödenir sadece varislerin tamamı üzerine geçerse ödenmez

  43. mehmet dedi ki:

    %.90 nın altındaki bir engelli 40 bin TL ye araba alırsa ne kadar öder acaba.?

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      değerli okurumuz ötv nin tamamını ödemezsiniz

  44. Kübra dedi ki:

    Merhaba! Benim yüzde 42engellim var araba indiriminde yararlana bilirmiyim

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      raporunuzda belirtiyorsa yararlanabilirsiniz

  45. hülya dedi ki:

    merhaba,3 yıl önce ötv indırımıyle annem üzerinden araba satın almıştım.3 kardeşiz ve mahkeme kararıyla annemin vasisi bendim.Annem eylül ayında vefat etti.5 yıl dolduktan sonra mı arabayı üzerime alabilirim?5. yıl dolana kadar MTV muafiyetim devam eder mi?

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      5 yıl dolmadan arabayı alabilirsiniz.

  46. hülya dedi ki:

    5-6 sonra arabayı üzerime aldıgımda ÖTV muafiyetim geçerli olucak mı?birde işlemler için yapmam gereken prosedürler hakkında bilgi verebilirmısınız?

    1. hülya dedi ki:

      5-6 ay sonra

    2. Emre ÇELİK dedi ki:

      detaylı bilgileri yazımızda bulabilirsiniz.

  47. Emre ÇELİK dedi ki:

    önce rapor gereklidir

  48. Anıl dedi ki:

    Merhabalar
    cevaplarınız için teşekkür ederim
    benim sorum babam kahramanmaraşta yaşıyor ikametgah vs hersey orada ben ise istanbulda yaşıyorum evliyim ve ikametgahım burada aracı burada kullanmamız mümkünmüdür herhangibi kısıtlama vs söz konusumudur teşekkürler.

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      değerli okurumuz kullanırsınız da devlet o hakkı size değil engelli vatandaşın kullanımına tahsis için hak veriyor sizin kullanmanız için değil

  49. Gökhan dedi ki:

    Merhabalar Öncelikle bilgilendirdiğiniz için teşekkürler Annemin %71 engelli raporu var Kronik böbrek rahatsızlığı ve böbrek nakilli sürekli kontrol için hastahaneye gidiyor. Annemin B sınıfı ehliyeti var ve fiziksel olarak bir engeli yok Ötv indiriminden yararlanabilirmi acaba. Şimdiden teşekkürler

  50. Ümit KURTOĞLU dedi ki:

    Merhabalar. 9 yaşında ki yeğenimin %50 engelli raporu bulunmaktadır. Bu rapor ile herhangi bir araç alımında ÖTV indiriminden yararlanabilir miyim?

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      bazı şartları taşımanız durumunda evet

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.