Vergi ve Güncel Haber Portalı

Engelli Raporu İle Araç (Araba) Alma Şartları Nelerdir? Engelli Aracı Kimler Kullanabilir?

08.09.2019
5.580
Engelli Raporu İle Araç (Araba) Alma Şartları Nelerdir? Engelli Aracı Kimler Kullanabilir?

Engelli Raporu İle Araç (Araba) Alma Şartları Nelerdir? Engelli Aracı Kimler Kullanabilir? Engelli vatandaşlarımız fiziksel veya zihinsel bir sorunu nedeniyle hareketleri, fonksiyonları, duyuları kısıtlanan ya da işlevlerini hiç yerine getiremeyen bireylerdir. Engellilik genetik olabildiği için anne karnındayken engel şekillenebilir, doğum esnasında olabilir, sonradan geçirilen bir kaza sonucu olabilir, bir hastalık sonrası olabilir. Nedeni ne olursa olsun bir insanın kendi engeli ile baş başa kalması veya başkasının yardımına mahkûm olması, şüphesiz yaşamın zor evreleridir. Aile içerisinde engelli bir bireyin bulunması mutlaka ailenin bütün hayatını etkiler. Birçok ülkede manevi anlamda aynı sorun yaşanmaktadır. Ancak gelişmiş ülkelerin birçoğu bu sorunu da çözmüşlerdir. Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de nüfusun yaklaşık yüzde 12,29’u yani 8,5 milyon kişi engelli. Bu oran içerisinde bayanların sayısı daha fazladır. Bu oran bayanlarda yüzde 13,45, erkeklerde ise yüzde 11,10 gibi orana sahiptirler.

Engelli Raporu Nasıl Alınır?

Engelli Raporu Nasıl Alınır? Türkiye’de yaşayan engelli vatandaşlarımızın engelliliğini raporla kanıtladıkları evraka Engelli Raporu denir. Engelli Raporu’nu engelli vatandaşlarımızın alması için tam teşekküllü bir devlet hastanesine ya da eğitim araştırma üniversite hastanelerinden birine giderek heyete girmeleri gerekmektedir. Engelli vatandaşlarımızın, engellilik oranını burada toplanan heyet kurulu vermektedir.

Engelli Raporu Alma Şartları Nelerdir?

Engelli Raporu Alma Şartları Nelerdir? Engelli vatandaşlarımızın rapor almak için uygunluk göstermesi gereken şartlar aşağıdaki gibidir.

  • Engelli vatandaşın başvuru sırasında istenen belgeleri tamamlaması gerekir.
  • Engelli vatandaşın engel oranının %40 ve üzerinde olması gerekir.
  • Engelli vatandaşın gereken bütün muayenelerden geçmesi gerekir.

Engelli Raporu İle Araç Satın Alma

Engelli Raporu İle Araç Satın Alma, Türkiye’de engelli raporu olan bireyler Özel Tüketim Vergisi’nden (ÖTV) muaf olarak araç satın alabiliyor. Engellilerin hayatlarında kolaylık sağlanması amacıyla yapılan indirimler, %40 üzeri ve %90 üzeri engellilik durumlarına göre 2 farklı şekilde uygulanıyor. %90 engelli raporu ile alınan araçlar, engelli kişinin yakınlarının yararlanabileceği indirimleri kapsarken, %40 engelli raporu ile alınan araçlar, engellinin kendi kullanacağı araçlar olarak sınıflandırılıyor.

Engellilik Oranı %90 Raporu İle Araç Alma

Engellilik Oranı %90 Raporu İle Araç Alma, %90 ve üzeri engele sahip olan bireylerin engelli raporlarında özel engelli aracını kullanmaya engel bir durumlarının olmadığı belirtiliyorsa, özel araçlarını kullanabilirler. Bu bireyler %40 ve üzeri engelliliğe sahip bireyler gibi H sınıfı ehliyete sahip olmalıdır ve ÖTV’siz araçlarını galeriden satın alabilirler. Ancak bireyin engel durumu araç kullanmasına izin vermiyorsa, kişinin birinci dereceden üçüncü dereceye kadar olan yakınları ÖTV’siz araç satın alabilir. Araç satın alma işlemi sırasında, aracı kullanacak kişinin de bulunması gerekir.

  • %90 ve üzeri engelli olduğuna dair sağlık raporu bulunmalı.
  • Bu araçlar, ağır engelli sınıfında bulunan kişilerin birinci dereceden üçüncü dereceye kadar olan yakınları ya da profesyonel şoförlerce kullanılabileceğinden ehliyet şartı aranmaz.
  • Aracın alımı sırasında trafik tescil işlemi yapılırken, araç sahibinin yakını ya da şoförün de kaydedilmesi gerekiyor. Bundan dolayı aracı kullanacak şoförün iş akdi de noter tarafından düzenlenmeli.
  • Bu araçlarda engelli kişilerin kullanımı için özel bir düzenek olmadığından, sürücüde aracın mensubu olduğu sınıfın ehliyetinin olması yeterli.

Engellilik Oranı %40 Raporu İle Araç Alma

Engellilik Oranı %40 Raporu İle Araç Alma, %40 ve üzeri engellilik ile ÖTV indiriminden yararlanarak araç satın almak isteyen bireylerin öncelikle durumlarını gösteren raporu almaları gerekir. Raporda, engelli bireyin özel engelli aracını kullanmaya engel bir durumunun olmadığı belirtilmiş olmalıdır. Birey kendi aracını kullanacağı için H sınıfı ehliyete de sahip olmalıdır. Kişi, ehliyet alacağı zaman özel donanımlı bir engelli aracıyla sınava girer ve ehliyetini alır. %90’ın altında engeli olan sürücü, araçta engeline uygun özel aksam yaptırmak şartıyla ÖTV ödemeden araç satın alabilir. Bu özel aracın farklı kişiler tarafından kullanılması yasaktır. Engelli birey H sınıfı ehliyetini ve trafiğe çıkmak için herhangi bir engelinin olmadığını gösteren %40 engelli raporunu göstererek, ÖTV’siz araçlarını galerilerden alabilir.

  • Tam teşekkülü hastaneden alınan engelli sağlık raporu (Raporda H sınıfı veya engel durumuna uygun kod numaralı ehliyet alınmalı, özel tertibatlı araç kullanabilir ibaresi mutlaka bulunmalı)
  • Tüm şartlar sağlandığında ÖTV avantajından yararlanarak araç almak isteyen engelli kişi kurs ve sınav süreçlerinden geçmeli.
  • Kurs ve sınav süreçlerinden geçen engelli kişilerin H sınıfı ehliyet almaları zorunlu.
  • Trafik tescil işlemlerinde kişinin engeli hakkında belgeler ve H sınıfı ehliyeti kayıt altına alınarak ÖTV muafiyeti uygulanır.

Engelli Araç İndirimi Hesaplama

Engelli Araç İndirimi Hesaplama, Hesaplama yapılırken dikkat edilmesi gereken nokta, aracı alacak kişinin engel oranıdır. Araba alınacak kişinin engeli %90’ın üzerinde bulunuyorsa ÖTV %0; engeli %90 altında olanlarda ise alınan ÖTV %26,3 olacaktır.

Araç satın alırken faydalanacağınız indirimlerden biri de KDV indirimidir. Normal şartlarda ödenmesi gereken KDV %18’dir. Ancak engelli indiriminden faydalandığınız zaman, bu oran yaklaşık %15.254’e kadar düşüyor. KDV ve ÖTV üzerinden yapılan ayrı ayrı indirimler, aracın toplam satış fiyatı üzerinden yaklaşık %30 ile %32 arasında değişen bir indirime denk gelmektedir.

Engelli İndiriminden Faydalanarak Kimler Araç Alabilir?

Engelli İndiriminden Faydalanarak Kimler Araç Alabilir? Engelli indirimiyle başkasına araç alınamaz. Yalnızca %90 ve üzeri engel durumunda sizin yerinize başkası araç alabilir. Bu durumda 3.derece akraba kısıtlama şartı vardır. Bu kişiler aşağıda belirtilmiştir:

Birinci Derecede Kan Hısımları,

  • Kişinin; Çocukları [ve eşleri],Annesi [ve eşleri],Babası [ve eşleri].

Birinci Derecede Sıhri (Kayın) Hısımlar 

  • Kişinin; Eşinin Annesi [ve eşleri],Eşinin Babası [ve eşleri].

İkinci Derecede Kan Hısımları 

  • Kişinin; Kardeşleri [ve eşleri],Torunları [ve eşleri],Büyük annesi [ve eşleri],Büyük babası [ve eşleri].

İkinci Derecede Sıhri (Kayın) Hısımlar 

  • Kişinin;Eşinin kardeşleri (kayın, baldız, görümce) [ve eşleri],Eşinin büyük annesi [ve eşleri],Eşinin büyük babası [ve eşleri].

Üçüncü Derecede Kan Hısımları 

  • Kişinin;Kardeşinin çocukları (yeğenleri) [ve eşleri],Dayısı [ve eşleri],Amcası [ve eşleri],Halası [ve eşleri],Teyzesi [ve eşleri].

Üçüncü Derecede Sıhri (Kayın) Hısımlar 

  • Kişinin;Eşinin kardeş çocukları (kayın, baldız ve görümce çocukları) [ve eşleri],Eşinin dayısı [ve eşleri],Eşinin amcası [ve eşleri],Eşinin halası [ve eşleri],Eşinin teyzesi [ve eşleri].

Bir Yılda En Fazla Kaç Kez Araç Alım – Satımı Yapabilirim?

Engelli Araç Alırsa Maaşı Kesilir mi, Evde Bakım Aylığı Kesilir mi?

Radar Cezası Ne Kadar Oldu? Trafik Cezası Sorgulama işlemleri Nasıl Yapılır?


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1204 YORUM
  1. Ackms dedi ki:

    % 93 engel durumu var bir de alzheimer yazıyor raporda.
    Alzheimer durumundan dolayı başka bir işlem yapmamız gerekir mi ??

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      yapmanız gerekmiyor

      1. Ackms dedi ki:

        Teşekkür ederim.

  2. Bekir dedi ki:

    %54 ortabatik B sınıfı ehliyetim var arac alabilir miyim

  3. Bekir dedi ki:

    Peki H sınıfı ehliyete gerek var mi birde %54 rapor yeterlimidir

  4. Berkay dedi ki:

    Benim dayım %97-98 engelli raporu mevcut. Biz bu rapor üzerinden araç almak istiyoruz ve baktığımız araç yaklaşık 90 bin tl civarında bu kapsam da dayımın raporuyla bize ne kadarlık bir indirim uygulanır ve bu uygulanan indirim sonrasında çıkan tutarın bir kısmını devlet karşılıyor mu ?

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      ötv vermeden araç alabilirsiniz. bunun için araç alacağınız bayi ile görüşebilirsiniz.

  5. can dedi ki:

    alındıktan sonra otomobilin 5 yılı dolmadan vefat durumunda ÖTV vergısi ödenirmi ? aracın varisler vb. akıbeti ne olur

  6. Anıl dedi ki:

    Annanem yüzde 92 engelli. Onun üstüne araç almayı düşünüyoruz. Fakat raporda ortopedik, görme , işitme , ve zihinsel engel işaretli. Hafif demans tan dolayı işaretli galiba zihinsel engel. Vasi olunması gerekiyormu bunun için. Raporum alt kısmında ötv: evet. 193:evet yazıyor . Ne anlama geliyor. Direk araç alabilirmiyiz. Yada normal veya vasi olarak mercedes e 180 amg 1.6 motor yada bmw 5.20i 1.6 motor gibi araçları alabilirmiyiz. 280.000 300.000 tl civari fiyat listesi.Vasi olunca mahkemede hakim onaylamıyomuş bazen lüx araçları. Doğrumudur.

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      vasi yazısı almanız gerekiyor alabilecğiniz araç motorları yazımızda var

  7. mustafa dedi ki:

    merhabalar hocam babaannemin /92 raporu var araç almak istiyoruz beş yıl dolmadan babaannem vefat ederse bu aracın ötv sini ödemek zorundamıyız

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      araba varislerin tamamının üzerine geçerse ödemezsiniz. satar veya varislerden biri alırsa ödersiniz

  8. Oktay Arslan dedi ki:

    Bir hastaneden engelli raporuna müracatımda % 78 engelli raporu verildi. İl sağlık müdürlüğüne itiraz ettim. Kişi Alzheimer hastası 5 yıldır altı bağlanıyor konuşma yetisini dahi kaybetti diye, ikinci bir hastaneye sevk edildim. O hastane % 96 engelli raporu verdi. İki hastane arası oranlarda farklılık görüldüğünden üçüncü bir hakem hastanesine sevk edildi bu hastanede % 82 engelli rapor verdi şimdi ben Alzheimer hastası babama ÖTV indiriminden faydalanabilmesi için %82 engelli raporu ile , araca nasıl bir tertibat yaptırabilir.

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      bununla ilgili nasıl bir yol izleyeceğiniz yazımızda mevcuttur.

  9. Kübra dedi ki:

    Merhaba;
    Babamın doğuştan değil ama sonradan olma engeli var %60 engel raporu var engelli indirimli araç alımı yapabilir miyiz ? Engel doğuştan olma şartı var mı?

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      engel doğuştan şartı yok raporda belirtiyorsa olur

  10. Recep dedi ki:

    Merhabalar esimin anneannesi uzerinden arac alicaz engel raporu 92 . Aracinaldiktan snra vefati durumunda otv vergisini odiyecekmiyiz

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      değerli okurumuz varislerin tamamı üzerine geçerse ödemezsiniz

  11. Hasan dedi ki:

    Merhaba
    Amcanın üzerine araba almak istiyorum%100 engelli raporu var (görme engelli) üzerine arac aldıktan sonra devletten aldığı maaşı kesilir mı şimdiden teşekkürler

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      maaşla ötv indirimi farkklıdır

  12. Tibaren dedi ki:

    Merhaba bugün babama alzheimer nedeniyle %95 ağır engelli raporu aldık. Ötv siz araç alabilmek için raporda yararlananileceği haklar kısmındaki ötv indirimi ibaresinin işaretli olmasına gerek var mı. Yoksa vasilik davasında hakimin kararı yeterli mi.

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      deeğrli okurumuz % 90 ve ÜZERİ raporda gerek yok diye biliyoruz

  13. ahmet dedi ki:

    %80 sürekli diye aile ve sosyalpolitikalar bakanlığının kimlik kartım var ayrıca devlet hst. 1990 yılında aldığım raporum var ötv den faydalanabilirmiyim ortopedik bir engelim yok

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      raporunuzda yazıyorsa olur

  14. DURAN dedi ki:

    2014 yılında engeli arac almak istedim trafikten geri dondü alamadık su an oglum 30 yasında /94 hastane raporu var agır ilaclar kullanıyor zihinsel engelli vası kararıda var 2 sulh hakimlıgınden aldım aracı almak icin emniyet bizi 2 sulh hakımınden arac alabilir kararı almamızı istedi red cevabı verdi hakım tekrar itiraz ettim bir üst mahkemeye 8 sulde 2 ci sulhun aynı sın onaylamiş pekala devlet bize boyle hak vermiş malisef yarlanamadık beni bukonuda yardımcı olusanız cok sevınırım ne yapmam gerekiyor nerelere başvurmam gerekiyor ben bu aracı nasıl alabılırım konuda aydıntırsanız sevinirim şididen teşşekürler

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      bu konuda mahkeme kararınız olduğu için adaletin üzerinde söz hakkımız yoktur

  15. Emre setkin dedi ki:

    Ötv indirimli arac almak icin hastaneye arac alacağım onun icin rapor almak istiyorum diye mi başvuru yapmamiz gerekiyor yoksa heyetin verdiği elimizde bulunan saglik raporu yeterlimi rapor orani 90 simdiden tesekkurler

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      elinizde bulunan sağlık raporu yeterlidir.

  16. Ihsan dedi ki:

    Hocam ben sol ayak polio sekeli 7 cm kisalik raporum var . Yeni B sınıfı ehliyette aldim ve araba basvurusu yaptım. Bayii raporlarimi vergi dairesine gonderdi. Ama vergi dairesi raporlarimi direk onaylamasi gerekirken ankaraya gönderilecek diyor. Ister istemez 3 veya 4 ay gecikecek .araba firmasinada parayi ödedim. Neden böyle uzadi sizce. Yardımcı olurmusunuz neyapmam gerekiyor

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      değerli okurumuz vergi dairesi doğru yapmış rapor gönderilmesi gerekir

      1. Ihsan dedi ki:

        Peki hocam benim sol ayak eksemitede polie sekeli 7 cm kisalik . Raporumu vergi dairesi ankaraya göndermiş sizce olumlu gelirmi

        1. Emre ÇELİK dedi ki:

          ankaradan gelecek sonucta rapor oranına bakılır. rapor oranına göre konuşmak mantıklı olur

  17. burcu dedi ki:

    oglumun raporuyla arac almak istiyoruz geçen sene selebral palsi %70 di simdi tekrar yeniliyoruz şimdi büyük bi ihtimalle otizim ve selebal palsi olucak %80 otizm yaziyo %90 için ugraşıyoruz ama %80 olsada alabilirmiyiz

  18. ali dedi ki:

    dede üzerine alınan ötv siz araç dede rahmetli olduğunda çocuklarına ve eşine miras mı kalıyor vefat öncesi arabayı bir kişi üzerine devretme durumu var mı acaba ?

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      beş yıl içinde olursa hepsinin üzerine geçmeli tek varise geçerse ötv ödenir

  19. seçkin yıla dedi ki:

    babam alzeimher hastası ötv indirimli araç alabilirmiyiz vekaletini mahkeme kararıyla aldım üzerine

  20. şahin dedi ki:

    annem kanser hastası rapor alındığında ötv indiriminden faydalanavilirmiyiz

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      detaylar yazımızda var

  21. Cinar guneysu dedi ki:

    Devlet hastaneleri yada özel hastanelerden sağlık raporu alabilirmiyiz..

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      Özel hastanelerden kesinlikle alamazsınız www. gib.gov.tr de sayılı hastanelerden alabilirsiniz

  22. Emre setkin dedi ki:

    Kizimin %90 raporu var bu raporla arac alabiliyormuyuz alirsakta vasilik icin mahkemeye basvurmamiz gerekiyor mu kizim daha 2 yaşında

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      alabilirsiniz mahkemeye başvurmanız gerekiyor

  23. abdullah dedi ki:

    benim annemim yüzde 70 raporu var karaciğer nakli oldu sıfır araç almayı düşünüyoruz alabilirmiyiz yardımcı olun lütfen

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      aracı almak istediğiniz bayi ile görüşebilirsiniz.

  24. Caner dedi ki:

    Sağ kolumda kalıcı kısmi felç var %40 engelli raporum var yani ortopedik engelliyim ÖTV siz araç alma imkanım varmıdır sizce? Veya engelli ehliyeti alırsam?

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      araç almak istediğiniz bayi ile bu durumu görüşebilirsiniz.

  25. Selin dedi ki:

    Merhaba %49 engel raporum var araç almak istedim olmaz dediler istediğim araç sadece otomatik olacak hiç bir teferruat gerekmiyor .olsa bile bu aracı bi tek ben kullanmalıymış.teferruatlı araçta buna gerek yok diye yazılar okudum maliye olmaz diyor bayiler h ehliyet şart diyor hastane doktor ları h ehliyet kağıdın a ne yazılacagini bilmiyor .otomatik alacağım aracı eşim kullanmanamaz mı? Bence kullanmalı bilgilendirme yaparsanız sevinirim 🙂 tesekkur eder im

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      değerli okurumuz raporunuzda otomatik araç alabilir ibaresi olması gerekir iki h sınıfı ehliyet olmsası zorunlu aldıktan sonra herkes kullanabilir

  26. abdulkadir dedi ki:

    iyi gunler iki engelli cocugu olan birisi her cocuk icin ayri arac alabilir mi, alirsa evde bakim parasi kesilir mi? cevap icin simdiden tesekkur ederim

  27. Sinan yalvaç dedi ki:

    Selamlar benim iş çok karışık yardımcı olurmunuz lütfen ben sağ ayaktan %41 lik oranda sağlık raporum var raporumda özel tertibata gerek yoktur h sınıfı ehliyeti olmadan otomatik vites araç kullana bilir yazıyor şimdi kurul maşallah ne demek istemiş kimse anlamadı lütfen yardım edermisniz şimdiden tşklr

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:
        b sınıfı ehliyetiniz varsa alabilirsiniz diyor
  28. Can dedi ki:

    Merhaba sol polio %60 engelim var sol bacağı kullanamıyorum otomatik vites aracı rahatlıkla kullanabiliyorum eğer aracı sadece kendim kullanmak için alırsam indirimden yararlanabilir miyim? Eğer yararlanır isem 100 bin TL’lik araç bana tahmini kaça gelir. Teşekkürler

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      değerli okurumuz raporda belirtilmiş olmalı ve ehliyet olmalı

  29. Bektaş dedi ki:

    Kolay gelsin
    Sol koldan%20 sakatlık derecesi var
    Engelli raporu alsak sadece otomatik vitesli araç kullanabilir ibaresi alırsak ötv indiriminden faydalanabilir miyiz

  30. Selin dedi ki:

    Merhaba ali bey size yine danışmak istiyorum .a2b ehliyeti m mevcut raporu ma sadece otomatik vites araç kullanabilir yazdırdıktan sonra yinede h ehliyet ile uğrasmama gerek varmı ?okuduğum bi yazıya göre yenilenen ehliyete belirtmek. Yeterliymiş ayrıca Mersin Tarsus ta yaşıyorum raporum ile ÖTV indiriminden yararlanamayacagımı söylüyorlar raporum %49 ? Bana yardı mCi olurmusunuz internet te çok yazı okuyorum ama bilene danışamyorum açıklayan yok yani olmaz diyorlar sadece .

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      değerli okurumuz raporunuzda ötv muaf işaretli ise ehliyetle uğraşmadan alabilirsiniz

  31. HIDIR dedi ki:

    MERHABA BENİM %60 İÇ HASTALIKLARI RAPORUM VAR OTOMATİK VİTESLİ ARAÇ ALABİLİRMİYİM TEŞEKKÜRLER

  32. Selin dedi ki:

    Merhaba daha önce de sordum ama%49 engelim var ötv indirimi ile otomatik vites araç almak istiyorum .alamayacagımı söyleyenler var maliye yardımcı olmuyor araba satışı yapanlar teferruatı olan araç alabilirsiniz diyor bir tek siz kullanabilirsiniz diyor. sizde h ehliyeti zorunlu demiştiniz bende a2ve b mevcut nasıl bi gidişat olmalı kime danışmalıyım bi uğrasa giriyoruz sonra olmaz diyorlar yardımcı olursanız çok sevinirim .h ehliyeti ne gerek yok diyen olmuş eşime

  33. Asilll dedi ki:

    Merhaba dedem kanser hastası %93 raporu var, araba almakta hiç bir sıkıntı yok vasi kararıda istemiyorlar. Sıkıntı bundan sonra başlıyor, dedeme verilen aylığın ve devletin karşıladığı kanser tedavi masraflarının kesildiğinden söz ediyorlar. Bunun aslı varmı yada aksinin emsali varmı? Teşekkür ederim.

  34. Tülay Apaydın dedi ki:

    %96 raporlu engelli bir kızım var daha önce araç aldık 8 yılımız doldu artık satabiliyoruz satıp kızımın tekerlekli sandalyesi sığmadı için bagajı büyük bi araç almak istiyorum araç aldığımızda engelli maaşı kesilir gibisinden dedikodular duydum ilk aldığımızda kesilmedi heyet raporumuz filan var kızımın 3ayda bir aldığı maaşı kesilirmi? Verdiğiniz cevaplar için çok teşekkür ediyorum aydınlatırmısınız beni.

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      maaş kesilmez net bilgi

  35. Hikmet dedi ki:

    Ali bey iyi günler benim kızımın yüzde 50 rapor u var 18 yasından küçük olduğu için alamassın dediler peki ikinci bir hastalık raporu alırsak örnegin gözümüzde de problem var yüzde kaç lazım oluyor

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      o doktorların işi biz bilemeyiz

  36. Ihsan dedi ki:

    Hocam benim yeni b sınıfı ehliyetim var. Araç almak için hastaneden aldığım sol alt exemitede polio sekeli. Bacak uzunluk ölçüsünde 7 cm kisalik yüzde 36 oranlı otomatik araç kullanabilir yazılı raporumla firmaya arac başvurusu yaptım firma aracın o tv indirimi için kayseri vergi dairesine götürdü. Ama vergi dairesi imzalama yerine raporu ozelge için ankaraya gonderdi. Sebebi ne ? Veya olumlu gelirmi cvp

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      değerli okurumuz olumlu gelebilirde gelmeyebilir Gelir idaresi raporu kendi bilirkişi doktorları ile değerlendiriyor

  37. Poyraz dedi ki:

    Mrb ali bey annem min %80 raporu var ama araç bayileri %90 ve üzerine araç verilir diyo ne yapmalıyız

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      yapacağınız birşey yok

  38. emre dedi ki:

    merhabalar hayırlı günler
    kardeşimin %72 raporu var ve galeri araç alamazsınız dedi.ne yapabılırız bunun ıcın acaba.nasıl yukseltiriz..tskrler

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      doğru demiş alamazsınız

  39. İSA YAŞA dedi ki:

    kızımın 98 raporu var fakat iki yıllık bu iki yıl bittikten sonra vergi dairesi tekrar rapor tastiği istiyor ama kızımın iki yıl içinde uyanma şansı var yani iki yıl bittikten sonra ikinci rapor 90 ve üzeri olmaz ise ne yapmam gerekir

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      değerli okurumuz ÖTV ödemezsiniz MTV ödemeye başlarsınız

  40. ayşenur dedi ki:

    merhaba amcam işitme engelli hiç duymuyor. ötv indiriminden yararlana bilir miyim ?

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      yazımızı okursanız tüm cevaplar vaR

  41. Necmettin dedi ki:

    Merhaba kardesim.benim raporum var sadece yüzde 40.ben otomatik araba yada manual araba almak için raporum yeterli mi.yoksa az mi 40

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      raporda belirtmeli ötv muaf ibaresi olmalı

  42. ünal dedi ki:

    Hocam hayırlı akşamlar halam engelli %96 engeli var araç almayı düşünüyoruz bu gün skoda bayine gittik aracın net fiyatı 41.343.77 bunlar otv yi %50 olarak görüyorlar bu da 20.671.89 kvd yi ise %18 olarak görüyorlar 11.162.82 diyor aracın normal fiyatı 73.934.47 engelli üzerinden biz bunu 48.785 tl ye alacakmisiz benim anlamadığım engeli %90 ve üzeri olandan otv alınmaz diye okudum kdv ise %15 üzerinden hesaplanır diye yazıyor her yerde bu okuduğum gibi olursa bu aracın fiyatı daha düşük olmaz mi bu nasıl oluyor otv %50 üzerinden görüyor hiç almaması gerekmez mi

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      Değerli okurumuz bunlar kanuna göre fatura kesmek zorundalar doğru kesiyorlardır

  43. Can Apaydın dedi ki:

    Ali bey merhabalar %98 engelli kızım var maaş alıyor bana araç segmentlerine göre maaşı kesilebilir dediler bu doğrumu? c sınıfı bi araç alırsan kesilmez fakat d sınıfı araç 1600cc olsada maaşın kesilir gibisinden konuştular ne kadar doğru bana yardımcı olurmusunuz lütfen? Teşekkürler.

  44. Can Apaydın dedi ki:

    Ali bey merhabalar %98 engelli kızım var 2022 maaşı alıyor heyet raporu var vasisi benim bana araç segmentlerine göre maaşı kesilebilir dediler bu doğrumu? c sınıfı bi araç alırsan kesilmez fakat d sınıfı araç 1600cc olsada maaşın kesilir gibisinden konuştular ne kadar doğru bana yardımcı olurmusunuz lütfen? Teşekkürler.

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      değerli okurumuz kesilmez

  45. İSA YAŞA dedi ki:

    ali bey cevabınız için teşekkür ederim fakat vergi dairesi bana iki yıl sonra raporu 90 ve üzeri alamaz isem ötv nin tamamını tahsil edeceklerini söylediler

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      Verdiğim bilgi net bilgidir

  46. Kemal yalçın dedi ki:

    Hocam kuzenim zihinsel engelli ve arac alacagiz.lakin onun uzerine yapilacagi icin 5 sene sonra problem ciksa yada kafasina esip istemiyorum dese.akli dengesi yerinde olmadigindan anlamasi okumasi imzasi dogru beyan verebilmesi zayif.Ruhsat yinede onun uzerine mi yapilmali?yoksa vasi olan onu temsile yetkili biri olabilirmi?

  47. Ahmet yaşar apaydın dedi ki:

    Ali bey araç aldığımızda bana kişi başına 492 liradan fazla düşerse 2022 maaşınız kesilir dendi bu doğrumu? Eğer öyle bir durum varsa bakıcı maaşını gelir olarak sayıyormuyuz? Teşekkür ederim.

  48. Satılmış kaya dedi ki:

    İyi akşamlar ben 100/48 engelliyim H ehliyetim ve otamatik arac sürebilir diye raporum var (sol koldan) indirim den yararlanabiliyormuyum acaba

  49. Ahmet Yaşar dedi ki:

    %97 engelli kızım var üzerine araç aldım 5 yıl doldu değiştirmek istiyorum bana ailede kişi başına 492 liradan fazla düşerse kesileceğini söylediler ali bey bu doğrumudur? Doğruysa bu gelirlere bakım maaşı ve 2022 maaşını da sayarakmı hesaplamam gerekiyor bana yardımcı olurmusunuz? Teşekkür Ederim.

  50. Fatih Yıldırım dedi ki:

    Ali Bey abim %94 görme engelli yurt dışından araç almayı düşünüyorum ruhsata adımı yazdıracak ancak bu araç enfazla kaç yaşında olmalı yada sıfır mı olmalı nette bakındım 3 yaş ibarelerini gördüm ancak engeli %90 üzeri

Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.