Vergi ve Güncel Haber Portalı

Engelli Raporu İle Araç (Araba) Alma Şartları Nelerdir? Engelli Aracı Kimler Kullanabilir?

08.09.2019
5.582
Engelli Raporu İle Araç (Araba) Alma Şartları Nelerdir? Engelli Aracı Kimler Kullanabilir?

Engelli Raporu İle Araç (Araba) Alma Şartları Nelerdir? Engelli Aracı Kimler Kullanabilir? Engelli vatandaşlarımız fiziksel veya zihinsel bir sorunu nedeniyle hareketleri, fonksiyonları, duyuları kısıtlanan ya da işlevlerini hiç yerine getiremeyen bireylerdir. Engellilik genetik olabildiği için anne karnındayken engel şekillenebilir, doğum esnasında olabilir, sonradan geçirilen bir kaza sonucu olabilir, bir hastalık sonrası olabilir. Nedeni ne olursa olsun bir insanın kendi engeli ile baş başa kalması veya başkasının yardımına mahkûm olması, şüphesiz yaşamın zor evreleridir. Aile içerisinde engelli bir bireyin bulunması mutlaka ailenin bütün hayatını etkiler. Birçok ülkede manevi anlamda aynı sorun yaşanmaktadır. Ancak gelişmiş ülkelerin birçoğu bu sorunu da çözmüşlerdir. Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de nüfusun yaklaşık yüzde 12,29’u yani 8,5 milyon kişi engelli. Bu oran içerisinde bayanların sayısı daha fazladır. Bu oran bayanlarda yüzde 13,45, erkeklerde ise yüzde 11,10 gibi orana sahiptirler.

Engelli Raporu Nasıl Alınır?

Engelli Raporu Nasıl Alınır? Türkiye’de yaşayan engelli vatandaşlarımızın engelliliğini raporla kanıtladıkları evraka Engelli Raporu denir. Engelli Raporu’nu engelli vatandaşlarımızın alması için tam teşekküllü bir devlet hastanesine ya da eğitim araştırma üniversite hastanelerinden birine giderek heyete girmeleri gerekmektedir. Engelli vatandaşlarımızın, engellilik oranını burada toplanan heyet kurulu vermektedir.

Engelli Raporu Alma Şartları Nelerdir?

Engelli Raporu Alma Şartları Nelerdir? Engelli vatandaşlarımızın rapor almak için uygunluk göstermesi gereken şartlar aşağıdaki gibidir.

  • Engelli vatandaşın başvuru sırasında istenen belgeleri tamamlaması gerekir.
  • Engelli vatandaşın engel oranının %40 ve üzerinde olması gerekir.
  • Engelli vatandaşın gereken bütün muayenelerden geçmesi gerekir.

Engelli Raporu İle Araç Satın Alma

Engelli Raporu İle Araç Satın Alma, Türkiye’de engelli raporu olan bireyler Özel Tüketim Vergisi’nden (ÖTV) muaf olarak araç satın alabiliyor. Engellilerin hayatlarında kolaylık sağlanması amacıyla yapılan indirimler, %40 üzeri ve %90 üzeri engellilik durumlarına göre 2 farklı şekilde uygulanıyor. %90 engelli raporu ile alınan araçlar, engelli kişinin yakınlarının yararlanabileceği indirimleri kapsarken, %40 engelli raporu ile alınan araçlar, engellinin kendi kullanacağı araçlar olarak sınıflandırılıyor.

Engellilik Oranı %90 Raporu İle Araç Alma

Engellilik Oranı %90 Raporu İle Araç Alma, %90 ve üzeri engele sahip olan bireylerin engelli raporlarında özel engelli aracını kullanmaya engel bir durumlarının olmadığı belirtiliyorsa, özel araçlarını kullanabilirler. Bu bireyler %40 ve üzeri engelliliğe sahip bireyler gibi H sınıfı ehliyete sahip olmalıdır ve ÖTV’siz araçlarını galeriden satın alabilirler. Ancak bireyin engel durumu araç kullanmasına izin vermiyorsa, kişinin birinci dereceden üçüncü dereceye kadar olan yakınları ÖTV’siz araç satın alabilir. Araç satın alma işlemi sırasında, aracı kullanacak kişinin de bulunması gerekir.

  • %90 ve üzeri engelli olduğuna dair sağlık raporu bulunmalı.
  • Bu araçlar, ağır engelli sınıfında bulunan kişilerin birinci dereceden üçüncü dereceye kadar olan yakınları ya da profesyonel şoförlerce kullanılabileceğinden ehliyet şartı aranmaz.
  • Aracın alımı sırasında trafik tescil işlemi yapılırken, araç sahibinin yakını ya da şoförün de kaydedilmesi gerekiyor. Bundan dolayı aracı kullanacak şoförün iş akdi de noter tarafından düzenlenmeli.
  • Bu araçlarda engelli kişilerin kullanımı için özel bir düzenek olmadığından, sürücüde aracın mensubu olduğu sınıfın ehliyetinin olması yeterli.

Engellilik Oranı %40 Raporu İle Araç Alma

Engellilik Oranı %40 Raporu İle Araç Alma, %40 ve üzeri engellilik ile ÖTV indiriminden yararlanarak araç satın almak isteyen bireylerin öncelikle durumlarını gösteren raporu almaları gerekir. Raporda, engelli bireyin özel engelli aracını kullanmaya engel bir durumunun olmadığı belirtilmiş olmalıdır. Birey kendi aracını kullanacağı için H sınıfı ehliyete de sahip olmalıdır. Kişi, ehliyet alacağı zaman özel donanımlı bir engelli aracıyla sınava girer ve ehliyetini alır. %90’ın altında engeli olan sürücü, araçta engeline uygun özel aksam yaptırmak şartıyla ÖTV ödemeden araç satın alabilir. Bu özel aracın farklı kişiler tarafından kullanılması yasaktır. Engelli birey H sınıfı ehliyetini ve trafiğe çıkmak için herhangi bir engelinin olmadığını gösteren %40 engelli raporunu göstererek, ÖTV’siz araçlarını galerilerden alabilir.

  • Tam teşekkülü hastaneden alınan engelli sağlık raporu (Raporda H sınıfı veya engel durumuna uygun kod numaralı ehliyet alınmalı, özel tertibatlı araç kullanabilir ibaresi mutlaka bulunmalı)
  • Tüm şartlar sağlandığında ÖTV avantajından yararlanarak araç almak isteyen engelli kişi kurs ve sınav süreçlerinden geçmeli.
  • Kurs ve sınav süreçlerinden geçen engelli kişilerin H sınıfı ehliyet almaları zorunlu.
  • Trafik tescil işlemlerinde kişinin engeli hakkında belgeler ve H sınıfı ehliyeti kayıt altına alınarak ÖTV muafiyeti uygulanır.

Engelli Araç İndirimi Hesaplama

Engelli Araç İndirimi Hesaplama, Hesaplama yapılırken dikkat edilmesi gereken nokta, aracı alacak kişinin engel oranıdır. Araba alınacak kişinin engeli %90’ın üzerinde bulunuyorsa ÖTV %0; engeli %90 altında olanlarda ise alınan ÖTV %26,3 olacaktır.

Araç satın alırken faydalanacağınız indirimlerden biri de KDV indirimidir. Normal şartlarda ödenmesi gereken KDV %18’dir. Ancak engelli indiriminden faydalandığınız zaman, bu oran yaklaşık %15.254’e kadar düşüyor. KDV ve ÖTV üzerinden yapılan ayrı ayrı indirimler, aracın toplam satış fiyatı üzerinden yaklaşık %30 ile %32 arasında değişen bir indirime denk gelmektedir.

Engelli İndiriminden Faydalanarak Kimler Araç Alabilir?

Engelli İndiriminden Faydalanarak Kimler Araç Alabilir? Engelli indirimiyle başkasına araç alınamaz. Yalnızca %90 ve üzeri engel durumunda sizin yerinize başkası araç alabilir. Bu durumda 3.derece akraba kısıtlama şartı vardır. Bu kişiler aşağıda belirtilmiştir:

Birinci Derecede Kan Hısımları,

  • Kişinin; Çocukları [ve eşleri],Annesi [ve eşleri],Babası [ve eşleri].

Birinci Derecede Sıhri (Kayın) Hısımlar 

  • Kişinin; Eşinin Annesi [ve eşleri],Eşinin Babası [ve eşleri].

İkinci Derecede Kan Hısımları 

  • Kişinin; Kardeşleri [ve eşleri],Torunları [ve eşleri],Büyük annesi [ve eşleri],Büyük babası [ve eşleri].

İkinci Derecede Sıhri (Kayın) Hısımlar 

  • Kişinin;Eşinin kardeşleri (kayın, baldız, görümce) [ve eşleri],Eşinin büyük annesi [ve eşleri],Eşinin büyük babası [ve eşleri].

Üçüncü Derecede Kan Hısımları 

  • Kişinin;Kardeşinin çocukları (yeğenleri) [ve eşleri],Dayısı [ve eşleri],Amcası [ve eşleri],Halası [ve eşleri],Teyzesi [ve eşleri].

Üçüncü Derecede Sıhri (Kayın) Hısımlar 

  • Kişinin;Eşinin kardeş çocukları (kayın, baldız ve görümce çocukları) [ve eşleri],Eşinin dayısı [ve eşleri],Eşinin amcası [ve eşleri],Eşinin halası [ve eşleri],Eşinin teyzesi [ve eşleri].

Bir Yılda En Fazla Kaç Kez Araç Alım – Satımı Yapabilirim?

Engelli Araç Alırsa Maaşı Kesilir mi, Evde Bakım Aylığı Kesilir mi?

Radar Cezası Ne Kadar Oldu? Trafik Cezası Sorgulama işlemleri Nasıl Yapılır?


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1204 YORUM
  1. Dursun dedi ki:

    Sayin hocam merhaba benim %67sürekli raporum var daha yeni aldım işitme engeli ve süreğen kronik rahatsızligim var açıklamalarda ÖTV+MTV+193+2022 sayılı Kanunundan faydalanabilir yazıyor bu raporda %50işitme %25 Çölyak %10 da sol orşiektoromili diye verildi oranlar hesaplanıp %67 oran netlesti bu raporla bende otv siz araç alabilirmıyim saygilarimla SORUMUZUN cvpbi doğrumudur verdiğiniz bilgilere göre hem mtv hem ötv istisnasından faydalanabilirsiniz demişsiniz

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      Değerli okurumuz sizin verdiğiniz bilgilere evet yararlanabilirsiniz

  2. sinan ışık dedi ki:

    kolay gelsin hocam,öncelikle emekleriniz için çok teşekkürler.benim sorum şöyle;babam kalp pili takılması yanı sıra koah rahatsızlığı ile birlikte toplamda %70 raporlu.1941 doğumlu babamın ihtiyaclarını bakımını ben sağlıyorum her hengi bir bakım parası da almamakla birlikte engelli indirimlerinin hiçbirinede baş vurmadık,babam istemedi.babam araç kullanamaz refleksleri haliyle çok zayıf,babamın hastane işleri için bizim ötvsiz araç alma şansımız nedir?

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      değerli okurumuz http://www.gib.gov.tr adresinde engelli raporu alınabilecek hastanelerden birine başvurunuz raporda ÖTV yararlanabilir ibaresi olursa yararlanabilirsiniz

  3. UĞUR bulut dedi ki:

    Merhaba Ali BEY, kızımın 2 yıl süreli %90 raporuyla 27.04.2016 tarihinde raporun son ayında ötv muaf araç aldım,fakat süreli raporun bitimine 6 ay kala araç alınamayacagından habersizdim,rapor süre bitiminden sonra yeni raporun oranı da düştü,maliye şimdi benden ötv talep ediyor,normalde ben araç alamıyormuşum aldığıma alacağıma pişman oldum maddi manevi çok zor duruma düştüm ne yapabilrim acaba arabayı satsam borcu kapanmıyor vergi dairesi 12500 lirayı 12500 lirada yasal faiziyle talep ediyor,kızımın yaşı ufak olduğu için herhangi bi kredi yada kampanyadanda faydalanamadım,şahsıma tamamını ihtiyaç kredisi çekerek almıştım inanılmaz sıkıntıdayım aydınlatır,bi yol gösterirseniz sevinirim,saygılar.

  4. Ziya öztürk dedi ki:

    Sağ kalçamda ileri derecede kireclenme var. Ötv şartlarına baktım ortopedik rahatsızlıklar yazıyor. Hastaneye basvursam rapor için ötv yararlanabilirmiyim ve bunun için rahatsızlığın oranı varmı? Şimdiden teşekkürler

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      değerli okurumuz hastaneye başvurunuz rapor hastane işi

  5. Kahraman Can dedi ki:

    merhaba hocam,

    Ben çocuk felci geçirdim. Ayağımda 1,5 cm kısalık var 45 yaşındayım askerden muaf raporum var ama bunun dışında hiç rapor almadım. Benim tahminim %50-%60 rapor alabilirim. Bu şekilde ÖTV muafiyeti alabilirmiyim.? İyi, çalışmalar dilerim.

    mail : kahramancanbayram@gmail.com

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      raporda belirtmesi lazım

  6. Sinem Gündoğdu dedi ki:

    -25.02.2013 tarihli Ozurlu saglik kurulu raporumda %73 (surekli) oranim var.
    -raporun arkasinda kullanim amaci sadece malulen emeklilik isaretli.
    -H sinifi ehliyet alabilir yada ozel tertibatli arac kullanabilir isaretli degil.
    -14.07.2017 tarihinde il saglik komisyonundan surucu adaylari ve suruculer icin saglik raporu aldim kodlari: 102, 42.01, 42.03, 42.05, 78, 02(cihazla)
    -14.07.2017 tarihinde ayni gun ilce emniyetinden gecici surucu belgemi aldim onlar ehliyete komisyon ve aile hekiminin yazdigi 10.02 ve 78 kodlari ile il saglik komisyonunun yazdigi 102, 42.01, 42.03, 42.05, 78, 02 birlestirip kisitlamalar surucu: 02, 78, 102 sinif(B 10.02, 42.01, 42.03,42.05)
    SORUM: 1.Ozurlu saglik raporumda H sinifi ehliyet alabilir ve/veya ozel tertibatli arac kullanabilir isaretli olmadi icin otv siz arac alabilirmiyim. cunku ilave aldigim il saglik komisyon surucu adaylari ve suruculer icin saglik raporundaki kodlara istinaden sorun yok ama o ehliyet icin araba alimi icinde gecerlimi? Ayrica baska rapor cikarcammi yada ozurlu saglik raporum degismelimi?
    2.engel kodlarim isitme engellim ve sol ayak engellimle ilgili bu sekilde alacagim /alabilirsem arabayi kardesim kullanabilirmi?

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      birinci sorunuz alamazsınız ikinci otomatik vites olmadığı sürece kullanamaz

  7. Nuh öztürk dedi ki:

    Merhaba
    Babam küçük yaştan beridir işitme ve konuşma özürlü bu sene engelli emeklilikten faydalandı
    rapor oranı%52
    Ayrıca okuma yazması yok işaret dili ile ilgilide herhangi bir eğitim almadı
    Babamın okur yazarlığı olmadığından ötürü h sınıfı ehliyet alamayacağını düşünüyorum bu durumda ötv muafiyetli araç alımından faydalanabilirmiyiz faydalanabilirsek nasıl bir yol izlemeliyiz

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      faydalamazsınız

  8. Muhammed dedi ki:

    Merhaba Ali Bey,
    Ben yurtdisinda yasiyorum. Babam Türkiyede ve Sol Ayagindan Engelli. Babam icin burdan Almanyadan otomatik vites araba almak, türkiyeye getirmek ve babama devretmek istiyorum. Bu durumda Sizce ÖTV den Muaf olabilir miyim? Rapor vs. gerekceleri yerine getirdikden sonra. Otomobilde herhangi bir tertibat degisikligi olmayacak, Otomatik Vites oldugu icin gerek kalmiyacak ve busekilde kullanabilir.
    Bir sorumda su Efendim; Otomobilin yasi en fazla kac olmalidir?

    Tesekkürler! Kolay Gelsin..

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      değerli okurumuz yararlanabilirsiniz yazımızda detaylar var

  9. Yaşar UÇAR dedi ki:

    Merhabalar.Sağ serabellar infarkt ve epilepsi kaynaklı kızımın engel oranı yüzde 75 oranlı raporu var.Engel oranı 90 nın altında olması nedeniyle H sınıfı ehliyet alarak ÖTV den yararlana bilmekte.Ancak hastalığının nörolojik olması ve beyincikte meydana gelen tahribat nedeniyle el ayak koordinasyonun olmayışım ve vücuduna hakim olamaması nedeniyle ehliyet alıp gerekli tertibata dayalı araç kullanması mümkün değil.Bu durumda ÖTV indirimiyle ilgili nasıl bir yol izlemeliyim?İlginize şimdiden teşekkür eder çalışmalarınızda muvaffakiyetler dilerim.

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      değerli okurumuz kanun açık % 90 ve üzeri olmalı

  10. bekir demir dedi ki:

    selamın aleyküm hocam benim babam fiziksel olarak engelli onun üzerinden sıfır araç almak istiyoruz raporu %75 babamın ehliyeti yok ve ehliyet ala bileceğini sanmıyorum %75 engelli ile babamın üzerinden alıp aracı benim kullanacağım bildirilmesi durumunda ÖTV muaf ola biliyormuyuz bununla alakalı bi bilgi verirseniz sevirim şimdiden tşk ederim

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      değerli okurumuz yasa % 90 ve üzeri olmalı yada raporda ÖTV muafiyetli araç alabilir yazması gerekir.

  11. Osman dedi ki:

    Babamın %100 engelli raporu var. Babama eşimle beraber biz bakıyoruz. Alacağımız araç babam üzerine mi olmak zorunda (vasi atanmadım). Vefat ettiği durumda araç ben aldığım halde miras mı kalıyor?

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      değerli okurumuz araç kesinlikle engelli üzerine olacak. ikincisi vefat ederse yasal mirasçıların tamamının hakkı vardır miras oranları oranında

  12. ALİİHSAN ÇİÇEK dedi ki:

    Oğlumun %80 raporuna itiraz ettim yeni hastane doktorları dolaştık psikiyatri ağır mr %90 ibaresi var kbb ıq34 diğerlerindenboş gibi 2 gün sonra heyete girecek anladığıma göre rapor % 93.6 heyet kararı ne çıkarsa tekrar hakem heyetine mi gider yoksa %93.6 raporuna onaymı verirler bilgilendirirseniz sevinirim saygılar

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      değerli okurumuz konuyla ilgili bilgimiz yok

    2. Emre ÇELİK dedi ki:

      muhtemelen yüzde 93,6 raporuna onay verilir.tekrar hakem heyetine gidilmez.

  13. yasar ucar dedi ki:

    sayin hocam ehliyet alip arac kullanmasi mumkun gozukmuyor.raporda arac kullanamaz.otv muafiyetinden yararlanabilir.ifadesi yazilsa yeterli olur mu

  14. yasar ucar dedi ki:

    cocuk noro sag sereb.yuzde 20
    xocuk noro ataksi yuzde 20
    cocuk noro disfiyaji/diziyatri tablo 3 orta yuzde 35
    xocuk noro epilepsi yuzde 40
    bu tabloya gore ozur.orani nasil hesaplanmatadir.bilgilendirirseniz mutesekkir olurum.sayhilar

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      bu konu hakkında net bilgi veremiyoruz.doktorlar daha sağlıklı cevap verebilir.

  15. Kübra gülten dedi ki:

    Merhabalar
    Annemin sol ayağında kısalığı var cihaz ile yürüyor ve cihazı almak için enn son geçen sene rapor aldık yüzde 52 engel oranı veriyorlar 2022 engelli maaaşından da faydalanıyor size sorularım
    Tekrar rapora başvuru isterlermi
    Annem ötvden faydalanabilir mi
    Faydalanması durumunda h sınıfı ehliyet almadan aracı 1 dereceden yakını olarak ben kullanabilirmiyim
    H sınıfı ehliyet alması şart ise sadece otomatik vites olması durumumda aracı kimler kullanabilir

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      ÖTV indiriminden raporda belirtmiyorsa faydalanamaz otomatik vites alırsanız herkes kullanabilir

  16. ALİİHSAN ÇİÇEK dedi ki:

    Emre bey öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim heyete girdim bana 1.buçuk ay sonra işsizlik çemberlitaş müdürlüğünde evrakı alın dediler acaba sonuç ne olur saygılar

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      yani tam olarak net bilgi veremiyoruz ancak muhtemelen olumlu olacaktır.

  17. Selahattin dedi ki:

    Hocam % 90 raporlu adina alinmis araci.3.derece akrabasi ruhsata adi islenmis kayit altina kalinmis kullanicisi ozurlu kisi aracta olmadan turkiyenin heryerine gidebilirmi trafik sorun cikarirmi ozurlunun aracta olma zorunlulugu varmi lutfen cevabinizi bekliyorum.

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      öyle bir zorunluluk yok

  18. Dursun dedi ki:

    Sayin hocam merhaba benim %67sürekli raporum var daha yeni aldım işitme engeli ve süreğen kronik rahatsızligim var cölyak hastalıgı açıklamalarda ÖTV+MTV+193+2022 sayılı Kanunundan faydalanabilir yazıyor bu raporda %50işitme %25 Çölyak %10 da sol orşiektoromili diye verildi oranlar hesaplanıp %67 oran netlesti bu raporla bende otv siz araç alabilirmıyim saygilarimla H Sınıfı ehliyetim vardı B ye çevirdim bu kodlarla alabilirmıyiz
    47. İki tekerlekli araç kullanamaz
    42.01. Arka görüş için uyarlanmış cihaz
    42.03. Yan görüş sağlayan ek iç cihaz
    42.05. Kör nokta görüntüleme cihazı
    42.06. Elektrikle çalışan dış dikiz aynalar
    Saygilarimla

  19. Ferhat Şengül dedi ki:

    Emre bey verdiğiniz bilgiler için teşekkürler, %40 engelli raporu olanlar ötv den tamamen muaf olmuyor ama, araç alırken belli bir oranda yine indirim oluyormuş diye duydum Örneğin 90000 tl lik sıfır bir aracı 65000 gibi bir rakama ötv ve kdv indirmi ile alınabiliyormuş, aslı varmıdır? Araç sayısında veya tutarında bir sınır varmıdır? Özel tertibatı olmayan aracı başkasının kullanmasında bir sıkıntı varmıdır? Süreli alınmış rapor ile araç alınabilirmi, alındıktan sonra rapor süresi bittiğinde alınan araçla ilgili ek bir masraf çıkmıyor değilmi? Mesele 1 yıl süreli rapor alındı, araç alındı, raporun süresi bitti, aracı normal kullanmaya devam ediyoruz değilmi? sonradan ötv farkı yok? teşekkürler

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      değerli okurumuz ÖTv ya muaf olur yada ödenir. indirimi firma yapıyordur. öyle bir şey yok . süreli veya süresiz raporda olsa yararlandınız mı farkı yok

  20. Osman dedi ki:

    Ali bey engelli vefat ettiğinde ÖTV geri ödeniyor mu? Hangi durumda ödenmez?

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      varislere geçerse (hepsine birden) ödenmez. diğer şekillerde ödenmesi gerekir beş yıl dolunca da satabilirsiniz

  21. Dursun Özbek dedi ki:

    Sayin hocam merhaba benim %67sürekli raporum var daha yeni aldım işitme engeli ve süreğen kronik rahatsızligim var cölyak hastalıgı açıklamalarda ÖTV+MTV+193+2022 sayılı Kanunundan faydalanabilir yazıyor bu raporda %50işitme %25 Çölyak %10 da sol orşiektoromili diye verildi oranlar hesaplanıp %67 oran netlesti bu raporla bende otv siz araç alabilirmıyim saygilarimla H Sınıfı ehliyetim vardı B ye çevirdim bu kodlarla alabilirmıyiz
    47. İki tekerlekli araç kullanamaz
    42.01. Arka görüş için uyarlanmış cihaz
    42.03. Yan görüş sağlayan ek iç cihaz
    42.05. Kör nokta görüntüleme cihazı
    42.06. Elektrikle çalışan dış dikiz aynalar
    Saygilarimla

  22. abdullah kartal dedi ki:

    merhaba anneannemın %98 raporu var arac almak ıstıyoruz. otv den muaf veya otv ındırımı ıkısı arasında fıyat konusundan baska bır fark var mı. trafıkte felan sıkınyı yasar mıyız..

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      yaşamazsınız fark yok engellilere ÖTV muafiyeti var indirimi yok

  23. Baki Şen dedi ki:

    Hocam merhaba.Biz babaannem üzerine araç alacağız.Ancak babaannemin ehliyeti yok ve ehliyet alabilecek durumda değil.Ancak heyet otomatik araç sürebilir ve araçta herhangi bir düzenleme yapılmasına gerek yoktur diye karar verir ise aracı bir başkasının kullanması şartı ile alabilir miyiz?

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      evet alabilirsiniz

  24. Baki Şen dedi ki:

    Hocam dün soru sormuştum cevabınız için öncelikle teşekkürler.Ancak babaannem yüzde 90 altı engelli aracı yine de alabilir miyiz?

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      değerli okurumuz raporda belirtmişse alabilirsiniz

  25. EMİR dedi ki:

    MERHABA . YÜZDE 85 GÖRME ENGELLİ RAPORUMUZ VAR AĞIR ÖZÜRLÜLÜKTE EVET YAZIYOR VERGİ VE KDV İNDİRİMİ İLE ARAC ALABİLİRMİYİZ

  26. Mali dedi ki:

    Merhaba,kardesimin %91 engeli var,sorum su indirim olarak sadece %45 otv indirimimi oluyor,yoksa hem %45 otv hemde %3 kdv indirimi vs oluyormu

  27. hamza poyraz dedi ki:

    merhabalar,

    oğlum 21 yaşında sağ ayağından ortopedik raporu rapor %25 H sınıfı ehliyet alarak ÖTV siz araç alması mümkünmüdür,

    iyi günler dilerim

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      değerli okurumuz raporda belirtiyorsa alabilirsiniz

      1. hamza poyraz dedi ki:

        çok teşekkür eder esenlikler dilerim…

  28. Selahattin dedi ki:

    Hocam 90 engelli adina yurticinden alinmis araci kayit altina alinmis ucuncu derece akrabasi.ozurlu aracta olmadan heryere gidebilirmi trafik sorun cikarirmi ozurluun aracta olma zorunlulugu varmi.

  29. burak dedi ki:

    dedemin sağ bacağı doğuştan kalça çıkığı dedemin üzerine araç alırsak annemin babası olarak biz kullanırsak sıkıntı olur mu

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      rapor oranına bağlı

  30. Fatih dedi ki:

    Merhaba,kardesim 6-7 yıl önce lösemi kanserine yakalandı,%91 sürekli engelli raporu var(o zaman almıştık), ama suanda iyileşti sadece kontrolleri devam ediyor,bizde otv indiriminden faydalanabilir miyiz ?simdiden tesekkurler

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      güncel raporla birlikte aynı oran olursa alabilirsiniz.

  31. Selahattin dedi ki:

    Hocam 90 engelli adina alinmis ruhsatta kullanici adi gecen 3derece akrabasi ozurlu aracta olmadan heryere gidebilirmi ozurlunun aracta olma zorunlulugu varmi tesekkurler

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      özürlü yakını aracı özürlünün yardımı için kullanması gerekir.ama bazı durumlarda özürlünün araçta olması mümkün değilse böyle bir zorunluluk yok.

  32. Selahattin dedi ki:

    Tabiki hocam ozurlunun islerinde ihtiyac duydugu zaman istegi dogrultusunda kullaniyoruz.oncelik bu.ama isimiz oldugu zaman ozurlu musade ettigi zaman sehir disina ozurlu olmadan cilarsam trafik ceza uygulama hakki varmi yonetmelikte boyle bir sey varmi.cvp icin tesekkur ederim

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      yönetmelikte öyle bir uygulama bulunmuyor

  33. Sami dedi ki:

    %68 raporu olan kişi icin
    ÖTV veya KDV hesaplaması ne kadar oluyor hocam bilgi verirmisiniz?

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      bu konuda net bilgiyi araç almak istediğiniz bayi ile görüşebilirsiniz.

  34. Bahar idare dedi ki:

    Merhaba adım Bahar benim de özürlüyüm var ‰85 kulaklardan duymama özürlüyüm var ameliyat oldum şimdi araba ya da motor alabilir miyim cevabınızı bekliyorum

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      aracı alacağınız bayi ile görüşebilirsiniz.belirli şartlar dahilinde alabilirsiniz

  35. Müberra dedi ki:

    %92 oranında engelli raporu muz var araba almak istiyoruz ÖTV den yararlanıp firmaya gittik bize dedikleri.sey araba kaza yaparsa sigorta karşılamaz dendi artık 3.derece akrabalık da kalkmış herkes arabayı kullanabiliyormuş peki kaza olduğunda ne olucak bilgisi olan varsa yazabilir mı?

  36. Barış dedi ki:

    %43roporum varindirimli araç alabilirmiyim

  37. ali çil dedi ki:

    merhaba Ali Çetinkaya öncelikle insanları bilgilendirdiğiniz için teşekkürler. sol elimden özürlüyüm avuç ayasından sonrasi yok 4 yıl önce rapor almak için başvuru yaptığımda %32 rapor veriyorlardı raporu almadım gecen sene kalp kapağımda sarkma olduğu çıktı %10 veriyorlarmış araştırdığıma göre toplamda %42 rapor alabiliyorum sanırım otomatik vites araç alabilirmiyim aldigimda diğer kişiler kullanabilirmi bu konuda beni aydınlatırsanız sevinirim

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      değerli okurumuz raporda yazması gerekiyor

  38. Sinan ışık dedi ki:

    Hocam kolay gelsin,babam 77 yaşında ,%70 ağır raporlu sürekli. Kalp pili ve görme sıkıntısıdan dolayı rapor alındı.babamin araç sürme ve ehliyet gibi durumuda yok.belirleyeceği bir kişi üzerine ve babamın ihtiyaçlarını karşılamak için ÖTV indiriminden faydalanıp sıfır araç alabilirmiyiz

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      raporda belirtmiyorsa alamazsınız

  39. şebnem dedi ki:

    iyi günler annem 2011 2 evre Multipl Miyelom kök hüce kanseri teşhisi konuldu. nakil oldu kanser hücereleri uyutuldu tekrar nüksetmesi %70.6 ayda bir hastane kontrol .
    Ayrıca omirlik te 6 platin takıldı 7.diske aşılama yapıldı.kanser omirlikte başladı.Ötv indiriminden yararlanabilir mi acaba bu konu da ne yapmamız gerekiyor ????

  40. Mustafa Sarac dedi ki:

    Hocam babamın sol bacak hemen diz altından şeker hasta1ligindan dolayı kesildi.B ehliyeti var.Yonetmelige göre alacak olduğu vergisiz tertibat gerektirmeyen aracı kullanmak için engelli ehliyetini alması için gereken prosedür nedir.

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      değerli okurumuz en yakın trafik tescil kuruluşundan bilgi alınız

  41. Tolga dedi ki:

    Merhabalar benim sorum şu.Annemin iki diz kapağıda değişti ve protez diz kapağı takıldı.bel fıtığı amaliyatı oldu.omuriliğinde 3 tane parotez var.yüksek tansiyon hastası ve raporlu ilaç kullanıyor.ayrıca kalp kapakçığı içinde ilaç kullanıyor.bütün bu rahatsızlıkları için hangi oranda rapor alabiliriz.bilgi verebilirseniz sevinirim.teşekkürler

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      hangi oranda rapor alacağınızı doktor bilebilir.

  42. nihal dedi ki:

    merhabalar ötv den muaf arabayı aldığımız zaman beş yıllık süreçte vefat durumu gerçekleşirse eğer ötv yi ödüyoruz mu? bu konuyla ilgili resmi bir yazı var mı?
    elinize emeğinize sağlık teşekkürler…

    1. Ali Çetinkaya dedi ki:

      VARİSLERE GEÇERSE BEŞ YIL DOLDUKTAN SONRA Satarsanız ÖDEMEZSENİZ.

  43. Sinan ışık dedi ki:

    Bilgiler için teşekkür ederim yalnız başvuruyu SGK ya mı yapmam gerekiyor yoksa tekrar hastaneye mi onunda belirtirseniz çok sevinirim.

  44. Şebnem dedi ki:

    Ali bey neden yararlanamaz

  45. Hüseyin dedi ki:

    Hocam babaannemin üstüne araç almayı düşünüyoruz yanliz babaannem ölüm halinde babamin kardeşlerinin hak talep etmemesi için ne yapmalıyız bu konuda cvp verirseniz seviniriz sonuçta araç parasını babam verecek

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      bu duruma yapılabilecek hiçbir şey yok

  46. Bekir dedi ki:

    %54 raporum var ortabatik düşük ayak b sınıfı ehliyetim var engelli arac alabilir miyim

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      aracı alacağınız bayi ile görüşebilirsiniz.

  47. erkan dedi ki:

    Sayın hocam benim iki dizim total protezli ve sağ omuzum protezli benim raporumda sadece ortapedik engelli oldugum belirtilmiş ötv siz otatik vites araba alabilirmiyim

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      oran yüzde 90 ve üzeri olursa alırsınız

  48. salih dedi ki:

    sayın hocam % 69 vergi indirimi raporum bulunmaktadır.engelim olarak işitme kaybı ve ortopedik B sınıfı ehliyetim var normal olarak araçta kullanabiliyorum kendi üstüme aracım var. Sayın hocam ben şimdi H sınıfı ehliyetine çevirsem b sınıfını ötv siz sıfır araç alabilirmiyim yada ötv indirimli araç alabilirmiyim?

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      bu durumu aracı alacağınız bayi ile görüşebilirsiniz.

  49. İbrahim dedi ki:

    Merhaba hocam engelli ÖTV indirimli araç aldım araç kusurlu (gizli ayıplı) bayi hatayı kabul ediyor.ve sana yeni araç vercez dediler vergi dairesi bu işe neder.değisim hakkım varmı.

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      vergi dairesinin bu durumla bir alakası yoktur.Daire için önemli olan özür oranıdır

  50. HAKANKANBAK dedi ki:

    Merhaba eşimin teyzesının kızı % 90 özürlü bız kendısnın uzerıne arac almayı dusunuyoruz , ama kafamıza şu takıldı annesı özurluluk maaşı alıyor onun uzerınden aracı aldıgımızda bu hakkı kaybolabılırmı boyle bı durum var mıdır birde araç kımın ustune olmak zorunda tesekkurler smdıden

    1. Emre ÇELİK dedi ki:

      araç hasta olan kişi üzerine olur.maaşı etkilemez.

1 6 7 8 9 10 12
Vergi ile ilgili tüm bilgileri, platformumuzda bulabilirsiniz.